Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ Κριτική βιβλίου: “Origin” του Νταν Μπράουν

Κριτική βιβλίου: “Origin” του Νταν Μπράουν

origin-36

Βρισκόμαστε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, ένα από τα πιο πρωτότυπα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της εποχής μας. Εκεί, ο Έντμοντ Κιρς, παλαιός φοιτητής του Ρόμπερτ Λάνγκτον στο Χάρβαρντ και νυν διάσημος εφευρέτης, μελλοντολόγος, εξπέρ στους υπολογιστές και (φυσικά) ορκισμένος άθεος, έχει συγκεντρώσει σημαντικούς προσκεκλημένους κι ένα τεράστιο διαδυκτυακό ακροατήριο με σκοπό να δώσει απάντηση στα δύο σημαντικότερα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου διαλύοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια των παγκόσμιων θρησκειών.

Όπως είναι αναμενόμενο, μια τέτοια θεωρία δημιουργεί εχθρούς προτού καν παρουσιαστεί. Η βραδιά δεν έχει την αναμενόμενη εξέλιξη, και η σφαίρα που θα τελειώσει τη ζωή του Κιρς θα γίνει η απαρχή της πέμπτης περιπέτειας του γνωστού πλέον καθηγητή στην σούπερ επιτυχημένη σειρά βιβλίων του Νταν Μπράουν, έχοντας αυτή τη φορά συνοδοιπόρο τη γοητευτική διευθύντρια του Μουσείου Άμπρα Βιδάλ.

Κι εδώ ο αναγνώστης θα απολαύσει περιγραφές και σπάνιες πληροφορίες  αρχιτεκτονικής, καλλιτεχνικής και επιστημονικής φύσης. Οι κίνδυνοι, οι παγίδες και άρα η δράση είναι σαφώς λιγότεροι για τον καθηγητή Λάνγκτον.

Έτσι, η προσοχή μας επικεντρώνεται πρωτίστως στην παρουσίαση μιας θεωρίας που αναβάλλεται συνεχώς –  συγκεκριμένα, παρά τις υπερφίαλες δηλώσεις του επιστήμονα ότι πρόκειται για μια ανακάλυψη τόσο σημαντική όσο εκείνη του Κοπέρνικου – οι αποκαλύψεις ξεκινούν μετά την πεντακοσιοστή σελίδα φτάνοντας την περιέργεια στο ζενίθ.

Λιγότερα είναι επίσης και τα κρυπτογραφήματα – γρίφοι που καλείται να λύσει, ενώ η αφήγηση και η σκέψη είναι πιο εγκεφαλική και αναλυτική.

Στην αιώνια πάλη ανάμεσα στην επιστήμη και τη θρησκεία, ο συγγραφέας ισχυρίζεται πως θα μπορούσε να υπάρξει απόδειξη ότι η ζωή προέκυψε αυθόρμητα μέσα από την άψυχη ύλη ως αποτέλεσμα των νόμων της φυσικής και μόνο. Κάπου εκεί βέβαια, υπάρχει και ο αντίποδας: «ίσως πίσω από το σύμπαν υπάρχει μια συνείδηση, ένα ζωντανό αποτύπωμα, η σκιά κάποιας ανώτερης δύναμης που βρίσκεται έξω από τα όρια της αντίληψής μας».

Το «Origin» προφανώς δεν αποτελεί το πιο εμπνευσμένο μυθιστόρημα του αγαπημένου συγγραφέα, όμως, παρά τον μεγάλο όγκο του, όποιος το ξεκινήσει σίγουρα δεν θα κουραστεί καθόλου να το τελειώσει.

 

*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΘΕΛΩ ΝΑ Μ’ΑΓΑΠΗΣΩ του Κώστα Πανταζόπουλου
Επόμενο άρθροΖυμαρικά φούρνου με τυρί, μανιτάρια και μπεσαμέλ
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών-Ψυχολογίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών «γλωσσολογία». Συνεργάστηκε με ιστοσελίδες Εναλλακτικής Δράσης και Ψυχολογίας στον τομέα της μετάφρασης και με τις καλλιτεχνικές ιστοσελίδες Mindradio, Culturenow και Fermou-Art στον τομέα κριτικής θεάτρου, κινηματογράφου και βιβλίου. Πλέον αρθρογραφεί στο περιοδικό Koita Magazine.