Αρχική ΓΕΥΣΗ Τέσσερις απολαυστικές συνταγές με Μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου

Τέσσερις απολαυστικές συνταγές με Μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου

collage

Τέσσερις απολαυστικές συνταγές με Μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου. Παραμονή της  25ης Μαρτίου κι εμείς σας παρουσιάζουμε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές συνταγών με μπακαλιάρο, με πινελιές από τσίλι, κόκκινες πιπεριές με ελιές, αλλά και ρεβίθια.

Επιλέξτε την αγαπημένη σας συνταγή από τις παρακάτω, σημειώστε τα υλικά και είστε έτοιμοι να βγείτε για ψώνια, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι για το τραπέζι της Κυριακής.

1) Μπακαλιάρος με κουρκούτι από σκορδαλιά στο φούρνο

Θα χρειαστούμε 

  • 2 φιλέτα μπακαλιάρου
  • 1 φλιτζάνι ψίχουλα ψωμιού
  • 1/2 κ.γ αποξηραμένο μαϊντανό
  • 1/2 κ.γ ξερή ρίγανη
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1 κ.γ ελαιόλαδο

Για τη σκορδαλιά:

  • 7-8 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Ξίδι κόκκινο (ή χυμό λεμονιού)
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C
  • Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι.
  • Βουτάμε τα φιλέτα μπακαλιάρου στη σκορδαλιά.
  • Σε ένα μπολ συνδυάζουμε τη φρυγανιά, το μαϊντανό, τη ρίγανη και το αλάτι.
  • Πιέζουμε τα φιλέτα ψαριού στο μείγμα για να καλυφθούν πλήρως.
  • Τοποθετούμε το ψάρι στο ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι το ψάρι να κόβεται εύκολα.

Για τη σκορδαλιά:

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις βράζουμε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  • Μόλις βράσουν, τις πολτοποιούμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι ο πουρές να αποκτήσει λεία υφή.
  • Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων χτυπάμε το σκόρδο με λίγο αλάτι, μέχρι να προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο στον επεξεργαστή τροφίμων και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε την πάστα σκόρδου στον πουρέ και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σταδιακά, 1 κουταλιά τη φορά, και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το λάδι.
  • Προσθέτουμε λίγο ξίδι για γεύση και ανακατεύουμε καλά.

2) Μπακαλιάρος με ρεβίθια γιαχνί

Θα χρειαστούμε 

  • 1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3-4 μεγάλες τομάτες
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • αλάτι
  • 2 λεμόνια
  • λίγο μαϊντανό

Εκτέλεση

  • Από βραδύς βάζουμε τον παστό μπακαλιάρο σε μια μεγάλη γαβάθα με νερό να ξαλμυρίσει, αλλάζοντας 3-4 φορές το νερό.
  • Επίσης, μουλιάζουμε τα ρεβίθια για12 ώρες τουλάχιστον.
  • Βράζουμε τα ρεβίθια για μια ώρα σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την ντομάτα σε κύβους.
  • Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε την ντομάτα, αφήνουμε να σιγοψηθούν 5 λεπτά.
  • Όπως είναι, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια.
  • Τεμαχίζουμε τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε κι αυτόν στην κατσαρόλα.
  • Αφήνουμε ένα 20λεπτο να σιγομαγειρευτούν όλα μαζί.
  • Δυο τρία λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό δυο  λεμονιών.
  • Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

3) Μπακαλιάρος με ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και ελιές

Θα χρειαστούμε 

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 φιλέτα μπακαλιάρο
  • 1 χούφτα μαύρες ελιές, ολόκληρες ή ψιλοκομμένες
  • μερικά φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γ αλάτι
  • ¼ κ.γ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια.
  • Ανακατεύουμε για περίπου 4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές στο τηγάνι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
  • Αφήνουμε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15 λεπτά.
  • Σε ένα ταψί χύνουμε το μείγμα και ενδιάμεσα τοποθετούμε τα φιλέτα.
  • Βάζουμε τις ελιές γύρω από το ψάρι και ψήνουμε στο φούρνο 7-10 λεπτά.
  • Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο πασπαλίζουμε με μαϊντανό όλο το πιάτο και σερβίρουμε.

4) Μπακαλιάρος με φρέσκο τσίλι

Mpakaliaros-me-fresko-tsili-33935-1-210×150

Θα χρειαστούμε 

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
  • 1 φρέσκια κόκκινη πιπεριά τσίλι (τσούσκα στα δικά μας)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό κρασί
  • 5 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι ελιάς
  • νερό

Εκτέλεση

  • Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τον μπακαλιάρο στο νερό για να τον ξαρμυρίσουμε (εκτός αν είναι κατεψυγμένος).
  • Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε τα αγκάθια από το ψάρι.
  • Κόβουμε σε ροδέλες το τσίλι, αφού αφαιρέσουμε όλα τα σπόρια.
  • Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το κρασί.
  • Βουτάμε τον μπακαλιάρο στο μείγμα και τον γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές.
  • Στη συνέχεια, τον τοποθετούμε με το δέρμα προς τα κάτω και από πάνω βάζουμε την πιπεριά.
  • Αλατίζουμε το ψάρι (αν θέλουμε καλό είναι να δοκιμάσουμε μια ακρούλα, αφού τον ξαρμυρίσουμε).
  • Αρωματίζουμε με λίγο πιπέρι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 έως 12 λεπτά.
  • Αφού τοποθετήσουμε τα φιλέτα στο πιάτο, διακοσμούμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Αυτό το πιάτο μπορούμε να το κάνουμε και με αποξηραμένο τσίλι, δηλαδή μπούκοβο!

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
και να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμη

Λεμονόπιτα με κρέμα τυριού χωρίς ψήσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εσύ έχεις φτιάξει Carrot Cake χωρίς ψήσιμο;

Σούπα από σοκολάτα! Το μυστικό για να την κάνεις σε 10 λεπτά…

Μερέντα χωρίς λάδι! Γλυκό με ελάχιστες θερμίδες…

Φανουρόπιτα η ιστορία του Αγίου και πως την φτιάχνουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ

Φτιάξτε Πατάτες Τηγανητές από…Πράσινα Φασόλια

Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με 3 υλικά έτοιμο σε μόλις 5 λεπτά!

Πηλιορείτικο σφουγγάτο: Δείτε πως θα φτιάξατε την πιο γευστική ομελέτα !


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο4 αθηναϊκές διευθύνσεις για να απολαύσεις μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου!
Επόμενο άρθροΈως τις 29 Απριλίου η επιτυχημένη παράσταση «Παράξενο Ζευγάρι» στο Θέατρο ΖΙΝΑ