Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ Το (ποιητικό) Αίτιον της Αθήνας

Το (ποιητικό) Αίτιον της Αθήνας

Στο συντακτικό, όταν πηγαίναμε σχολείο, μαθαίναμε ότι «το ποιητικό αίτιο εκφράζει το πρόσωπο ή πράγμα από το οποίο δέχεται μια ενέργεια το υποκείμενο ενός ρήματος παθητικής διάθεσης», για παράδειγμα: Οι Αθηναίοι παρακινήθηκαν από τον Περικλή. Το «από τον Περικλή» είναι το ποιητικό αίτιο, καθώς αυτός παρακίνησε τους Αθηναίους.

Εντάξει, εντάξει, το κόβω. Δεν σκοπεύω να σου κάνω αυτή τη στιγμή και σε αυτό το μέρος μάθημα συντακτικού.

Από την πρώτη φορά, όμως, που πάτησα το πόδι μου στο Αίτιον, στην οδό Τζηραίων 8, στην Ακρόπολη, συνέδεσα το εύηχο όνομά του με το αντίστοιχο μάθημα του συντακτικού.

Το Αίτιον είναι το μέρος που σου στέλνει συγκεκριμένες ενέργειες, όπως ακριβώς κάνει το ποιητικό αίτιο που μόλις αναλύσαμε.  Σε βάζει να σκεφτείς, να συγκινηθείς, να ενεργοποιηθείς, να ζηλέψεις και λιγάκι, να θέλεις να γίνεις κομμάτι του. Πώς;

Η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή…

DSCN0323

Τον Οκτώβρη του 2014 η Τούλα Μπαρνασά, αυτή η ανήσυχη και τρομερά ταλαντούχα γυναίκα του πνεύματος, κυκλοφορεί ένα τριμηνιαίο περιοδικό για τις τέχνες, τον πολιτισμό και την επιστήμη, το περίφημο «Αίτιον». Το πρώτο τεύχος ονομάζεται «τεύχος μηδέν» και προκύπτει ως φυσική εξέλιξη στη ζωή της εκλιπούσας, πια, ποιήτριας, καθώς η ίδια αγαπούσε πολύ την έκφραση και το μοίρασμα δια μέσου facebook, είχε, δε δημιουργήσει έναν δυνατό κύκλο ανθρώπων, οι οποίοι ασχολούνταν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με την τέχνη.

Εξίσου φυσικά, σχεδόν αυθόρμητα, είχε προκύψει το άνοιγμα του Αίτιον, ως Πολυχώρου, στις αρχές του 2015, με τα ηνία να βρίσκονται όχι μόνο στα χέρια της Τούλας, αλλά και του αδερφού της, Στάθη Μπαρνασά, επιχειρηματίες, γαρ, και οι δύο σε άλλον τομέα, όμως. Αμέσως, δημιουργήθηκε εκεί μια γόνιμη και πολύβουη κυψέλη: άνθρωποι κάθε ηλικίας έκαναν εκδηλώσεις, άκουγαν μουσικές, συζητούσαν-τρωγοπίνοντας, πάντοτε. Το περιοδικό άρχισε, όπως είπαμε, να κυκλοφορεί ανά τρίμηνα. Σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι της εν Ελλάδι διανόησης συμμετείχαν με κάποιον τρόπο στο περιοδικό και, αρκετοί από αυτούς, έγιναν θαμώνες του ομώνυμου με το περιοδικό χώρου.

aition2

Στους βελούδινους καναπέδες του έβρισκαν  γαλήνη. Έβαζαν τα τραπέζια κοντά κοντά και δημιουργούσαν άτυπα συμπόσια, που εξελίσσονταν σε αξέχαστες βραδιές.  Χαμηλός φωτισμός, το πιάνο, τα τσουγκρίσματα, οι παραγωγικές σιωπές και, ενίοτε, οι ιδεολογικές διαμάχες: όλα αυτά εναλλάσσονταν σαν σκηνές ταινίας, μονταρισμένες έτσι, που σε πείθουν ότι αξίζει να γίνεις μέρος τους. Αρκετοί νέοι καλλιτέχνες αναδείχθηκαν μέσα από τα Αίτια: το περιοδικό και τον χώρο. Αρκετοί άνθρωποι που δεν θα το πίστευαν ποτέ, ξεκίνησαν να γράφουν χάρη στα Αίτια. Εξ ου και τα δύο τους, είναι τόσο, μα τόσο ποιητικά, τελικά. Πέραν των κανόνων του συντακτικού, βεβαίως.

Το πιο ποιητικό από όλα, όμως, είναι το εξής: Η Τούλα Μπαρνασά είχε όνειρο να δημιουργήσει ένα κίνημα, ένα ρεύμα στην τέχνη. Ιδίως στην τέχνη του Λόγου. Όσο ζούσε το πάλευε με ψυχή και σώμα, με ύλη και πνεύμα. Στάθηκε επάξια στο πλευρό καλλιτεχνών που τη χρειάστηκαν, αγαπούσε να ταΐζει με εύφλεκτα υλικά την άσβεστη φωτιά της δημιουργίας, παρά την εποχή της οικονομικής, και όχι μόνο, κρίσης, που τα χρόνια της ενεργού δράσης της στο «Αίτιον» βρισκόταν στο ζενίθ.  Είχε δημιουργήσει η Τούλα ακόμα και διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι και ραδιόφωνο με εκπομπές λόγου άξιες μνήμης και αναφοράς. Η φιλοσοφία της ίσως μπορεί να συνοψιστεί σε αυτή την παράγραφο που προσυπέγραφε και η ίδια: «Μέσα από τον Πολυχώρο “Αίτιον” που στεγάζουμε τις πολύπλευρες δραστηριότητες του κινήματος (διαλέξεις, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα, θέατρο, μουσική) και το τριμηνιαίο περιοδικό “Αίτιον”, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την φωνή του κινήματος, όντας αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς των συνεργατών και συνοδοιπόρων του, καθώς επίσης και την τηλεόραση και ραδιόφωνο του Αίτιον, φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε έναν πυρήνα πολιτισμού ως μέσο αντίστασης στον ζόφο των ημερών συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξέλιξη και στη μεταλαμπάδευση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στα πνευματικά κέντρα του εξωτερικού.»toula zaxarias

Γι΄ αυτό, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, ζήτησε από τον Ζαχαρία Σώκο να συνεχίσει το έργο της και αυτός οργάνωσε το φιλολογικό περιοδικό «Αποικία». Πρόσφατα, ξεκίνησε να κυκλοφορεί μια νέα εκδοχή του περιοδικού «Αίτιον», με ανανεωμένο περιεχόμενο και pocket έκδοση, την οποία διευθύνει ο Πάνος Σταθόγιαννης. Αυτό ήταν πρωτοβουλία του Στάθη Μπαρνασά, ο οποίος είναι άξιος συνεχιστής του έργου της αδερφής του, δαιμόνιος επιχειρηματίας και, φυσικά, η ψυχή του Πολυχώρου.

Θα ήθελα να μου επιτρέψεις να κάνω ένα σχόλιο, σε αυτό το σημείο, πάνω στη λέξη «Πολυχώρο», ένα ακόμα νεοελληνικό εφεύρημα «τουρλού τουρλού», τύπου νοικιάζω ένα μαγαζί, βάζω δυο καρέκλες, ένα μπαρ κι ένα πιάνο και το βαπτίζω πολυχώρο. Το Αίτιον είναι από τους ελάχιστους χώρους που είναι αυτό που υπόσχεται το όνομά του: διαθέτει όλες τις υποδομές (οπτικοακουστικό εξοπλισμό, χώρο για μελέτη, εξωτερική αυλή, βιβλιοθήκη, δύο μικρές, διακριτές σκηνές) που απαιτείται να έχει ένας πολυχώρος, εξ ου και διατίθεται για εκδηλώσεις, για πρόβες, για μουσικά δρώμενα, για εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, για μια απλή, ήρεμη επίσκεψη για μελέτη, συνοδεία καφέ, ποτού ή φαγητού. Η βιβλιοθήκη του, δε, είναι το κάτι άλλο: τόμοι και σπάνιες εκδόσεις, περιοδικά, ξένη και ελληνική λογοτεχνία έχουν την τιμητική τους. Τι καλύτερο από το να ξέρεις πως υπάρχει, μια ανάσα από την Ακρόπολη, ένα μέρος στο οποίο η τέχνη γιορτάζει κάθε στιγμή;

αιτιον

Η Τούλα Μπαρνασά θα ήθελε να επισκέπτονται τον χώρο νέοι άνθρωποι, διψασμένοι και πεινασμένοι για τέχνη. Είτε δημιουργούν οι ίδιοι, είτε επιθυμούν να κοινωνούν τη δημιουργία άλλων, είναι σημαντική η παρουσία νέου αίματος στο «Αίτιον». Μήνα με το μήνα, όλο και περισσότεροι φοιτητές, ακόμα και μαθητές, εντός και εκτός Αθηνών ανακαλύπτουν τον χώρο και τον επιλέγουν για μια δική τους στιγμή μοιράσματος  του έργου τους με το κοινό τους.

Ο Στάθης Μπαρνασάς με έχει ενημερώσει ότι, από τη νέα σεζόν, θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά και διαφορετικά πράγματα στον Πολυχώρο. Ήδη, οι εκδηλώσεις που έχουν κανονιστεί για Απρίλη και Μάη τραβούν την προσοχή κάθε ανθρώπου που αγαπά τη λογοτεχνία και τη μουσική, ενώ προτείνονται και τα σεμινάρια που φιλοξενούνται συνήθως πρωινές ώρες στον Αίτιον. Αλήθεια, εσύ έχει τύχει να πας σε κάποια από τις καθιερωμένες, πλέον, βραδιές τάνγκο; Την Πέμπτη, 26 Απρίλη, ίσως ανταμώσουμε στο Αίτιον, με πάθος και με τρέλα.

IMG_1032

Ενημερώσου εδώ για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον Πολυχώρο: http://www.aition-polixoros.gr/

Επίσης εδώ: https://www.facebook.com/AitionPolychoros/

Για να κανονίσεις τη δική σου εκδήλωσε, τηλεφώνησέ τους: 21 3025 6666

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΛουκρητία Βοργία: Η σκανδαλώδης ζωή της, ίσως, πιο αινιγματικής γυναίκας όλων των εποχών
Επόμενο άρθρο«Με τις δεκαεφτά συλλαβές του είναι» – Αθηνά Μελή