Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ ΄΄Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ΄΄του MICHAEL LEWIS

΄΄Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ΄΄του MICHAEL LEWIS

101649l

Mετά το ΄΄Μεγάλο σορτάρισμα΄΄,που μεταφέρθηκε και στο σινεμά,ο Michael Lewis επιστρέφει με μια αληθινή ιστορία γιά μιά από τις σπουδαιότερες συνεργασίες στην ιστορία της επιστήμης,που οδήγησε στο Νόμπελ Οικονομικών 2002,και κατόρθωσε να αλλάξει την ίδια την αντίληψη μας περί πραγματικότητας.


Ο Michael Lewis,συγγραφέας και δημοσιογράφος,γεννήθηκε το 1960 στη Νέα Ορλεάνη. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Princeton και στη συνέχεια Οικονομικά στο London Scool of Economics.Σε ηλικία 24 ετών προσελήφθη από την Salomon Brothers και,ως πωλητής ομολόγων,βρέθηκε πολύ σύντομα να διαχειρίζεται λογαριασμούς εκατομμυρίων δολαρίων.

Λίγα χρόνια αργότερα,ωστόσο,επιλέγει να αφήσει την καλά αμειβ’ομενη θέση του και,ως συγγραφέας πλέον,να μιλήσει ανοιχτά για τις εμπειρίες του στη Γουόλ Στρήτ.Παράλληλα με το ιδιαίτερα επιτυχημένο συγγραφικό του έργο ,ο Lewis εργάζεται ως αρθρογράφος ,ειδικευμένος σε οικονιμικά θέματα.Στη χώρα μσς αίσθηση προκάλεσε το άρθρο του με τίτλο ΄΄Φοβού τους Ελληνες και ομόλογα φέροντας΄΄,που δημοσιεύτηκε το 2010 στο περιοδικό Vanity Fair.Εχοντας πλέον στο ενεργητικό του περισσότερα από 15 βιβλία,ο Lewis συνεχίζει να εστιάζει με το ίδιο πάντα αναλυτικό και κριτικό πνεύμα σε διάφορες πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας και οικ να φοβάμαι περισσότερο
Στην΄΄ μεγάλη ανατροπή΄΄ εστιάζει στην εγκεφαλική σχέση και στη φιλία δύο Ισραηλινών ψυχολόγων,του Daniel Kahneman και του Amos Tversky που στην,σχεσόν,μισό αιώνα φιλία και πορεία τους έγραψαν μιά σειρά από μελέτες οι οποίες ανατρέπουν όλες τις μέχρι τώρα υποθέσεις σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.Ερευνες,που οδήγησαν τους δύο ψυχολόγους στο Nobel Οικονομίας το 2002.Δύο διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες οι δύο επιστήμονες σφυρηλατούν μιά δυνατή φιλία και μιά επικοδομητική συνεργασία, το αποτέλεσμα της οποίας άνοιξε νέους ορίζοντες στη μελέτη των συμπεριφορικών οικονομικών,έφερε επανάσταση στην αναλυτική των Μεγάλων Δεδομένων και οδήγησε σε νέες προσεγγίσεις στη διαδικασία λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων.

Ο Michael Lewis παρακολουθεί την εξέλιξη των δύο ψυχολόγων από την παιδική τους ηλικία.Στην αυτοβιογραφική δήλωση που του ζήτησε η Επιτροπή τβν βραβείων Νόμπελ ο Daniel Kahneman ανέφερε ένα περιστατικό που του συνέβη,ζώντας στο κατεχόμενο από τους Γερμανούς Παρίσι,όντας ο ίδιος Εβραίος.Γυρίζοντας αργά στο σπίτι του ένα απόβραδο,είδε να πλησιάζει ένας Γερμανός στρατιώτης.΄΄Φορούσε τη μαύρη στολή που μου είχαν πεί να φοβάμαι περισσότερο απο τις άλλες- τη στολή που φορούσαν οι ειδικά στρατολογημένοι στρατιώτες των SS.Καθώς τον πλησίαζα προσπαθώντας να ταχυνω το βήμα μου,παρατήρησα ότι με κυτούσε επίμονα.Και τότε μου έγνεψε να πάω κοντά,με σήκωσε και με πήρε αγκαλιά.Ετρεμα μην αντιληφθεί το άστρο στη μέσα μεριά του πουλόβερ μου.Μου μιλολύσε κατασυγκινημένος στα Γερμανικά.Οταν μέ άφησε κάτω,άνοιξε το πορτοφόλι του,μου έδειξε τη φωτογραφία ενός αγοριού και μου έδωσε μερικά χρήματα.Γύρισα σπίτι πιό βέβαιος από ποτέότι η μητέρα μου είχε δίκιο.Οι άνθρωποι ήταν απείρως περίπλοκοι και ενδιαφέροντες΄΄.
Αρκετά χρόνια αργότερα,η Ντίτσα Καφρει,μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ψυχολογίας,που σπούδασε και με τους δυό,τους περιγράφει με τα παρακάτω λόγια. ΄΄Ηταν πολύ δύσκολο να φανταστείς πως δούλευε η χημεία μεταξύ τους. Ο Ντάνι ήταν παιδί του Ολοκαυτώματος,ο Αμος ήταν ένας καυχησιάρης Sabra-oπως αποκαλούνταν στην αργκό οι γηγενείς Ισραηλινοί. Ο Ντάνι ήταν πάντα βέβαιος πως έκανε λάθος. Ο Αμος ήταν πάντα βέβαιος ότι είχε δίκιο.

Ο Αμος ήταν η ψυχή κάθε πάρτι. Ο Ντάνι δεν πήγαινρ σε πάρτι. Ο Αμος ήταν χαλαρός και αγνοούσε τους τύπους. Ο Ντάνι,ακόμα κι όταν έκανε μιά απόπειρα να αγνοήσει τους τύπους,ήταν σαν να είχε έρθει από τη γή τηε τυπικότητας. Με τον Αμος πάντοτε συνέχιζες από εκεί ακριβώς όπου είχες σταματήσει,όσο καιρί κι αν είχες να τον δείς.Με τον Ντάνι ένοιωθες πάντα ότι ξανάρχιζες από την αρχή,ακόμα κα αν ήσουν μαζί του μόλις χθές.΄΄
Καί.όμως.Για περίπου μισό αιώνα,αυτοί οι δύο τόσο διαφορετικοί άνθρωποι και επιστήμονες συνεργάστηκαν και ανέτρεψαν τα δεδομένα της εποχής τους. Και μέσα από αυτές τις ανατροπές οδηγήθηκαν στο Νόμπελ Οικονομιών του 2002. ΄΄Η μεγάλη ανατροπή΄΄ τους,είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί για πολλούς λόγους.

101649l


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο΄΄Ο ΜΙΚΡΟΣ ΦΙΛΟΣ΄΄ της Donna Tartt
Επόμενο άρθρο«Μαριχουάνα Stop» δια χειρός Γιώργου Βάλαρη με τον Τόλη Βοσκόπουλο επί σκηνής μετά από 47 χρόνια!