Ο μεταβολικός ρυθμός είναι το άλφα και το ωμέγα για να μπορούμε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος. Τι γίνεται όμως όταν δεν λειτουργεί φυσιολογικά; Και, κυρίως, ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε ότι κάτι δεν πάει καλά;

Είστε σχολαστική με το μέτρημα των θερμίδων και τις ποσότητες, είστε συνεπής στο ραντεβού σας με τη γυμναστική, κοιμάστε αρκετά. Μπορεί που και που να ενδίδετε σε μικρούς πειρασμούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι είστε αρκετά προσεκτική ώστε ένα κομμάτι σοκολάτα να είναι ο ένοχος για τη δυσκολία που αντιμετωπίζετε στο να χάσετε βάρος.

Τι φταίει όμως;

Πολλές φορές όσο πιστή κι αν είστε στο στόχο σας, τα κιλά μπορεί να αρνούνται πεισματικά να πέσουν εξαιτίας άλλων παραγόντων. Ενας βραδυκίνητος μεταβολισμός είναι ένας από αυτούς.

xamilosmetavolismos1070

Ας θυμίσουμε μερικά βασικά πράγματα για το μεταβολισμό. Πρόκειται για τις θερμίδες που χρειάζεται να καταναλώνετε ώστε ο οργανισμός σας να μπορεί να εκτελέσει βασικές λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοη η κυκλοφορία του αίματος, διατήρηση της θερμοκρασίας κ.α. Θεωρητικά, τα άτομα με υψηλό μεταβολισμό μπορούν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού χωρίς αυτό να επηρεάζει το βάρος τους, ενώ τα άτομα με πιο αργό μεταβολισμό πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να μη δουν το φαγητό που καταναλώνουν να μετατρέπεται σε επιπλέον κιλά πάνω στο σώμα τους.

Υπάρχει ένα σύνολο από παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολικό σας ρυθμό όπως η ηλικία, το ύψος, το βάρος, η φυσική δραστηριότητα. Παράγοντες που αποδεδειγμένα επιβραδύνουν όμως το ρυθμό των καύσεων που κάνει το σώμα μας είναι συνήθως ορμονολογικοί όπως π.χ. ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Αν ισχύει κάτι από τα παραπάνω καλό είναι να το ρυθμίσετε μαζί με ένα γιατρό ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνετε.

Σε κάθε άλλη περίπτωση αν θέλετε να διαπιστώσετε αν έχετε απλώς έναν αργό μεταβολισμό μπορείτε να τσεκάρετε για συμπτώματα όπως τα παρακάτω.

Οκ η μεγαλύτερη ένδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά είναι να έχετε ανεξήγητα μεγάλο βάρος και πολύ λίπος τη στιγμή που τρώτε σωστά και ασκείστε και, φυσικά, να δυσκολεύεστε να χάσετε το επιπλέον βάρος. Εκτός από αυτό όμως προσέξτε σημάδια όπως αυτά

1. Νιώθετε μονίμως κουρασμένη

Είναι λογικό αν σκεφτείτε ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο να μετατρέψει τις θερμίδες που λαμβάνει σε ενέργεια.