Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ευσταθία: «Η τέχνη κι ο πολιτισμός είναι η ανάσα της κάθε κοινωνίας»

Ευσταθία: «Η τέχνη κι ο πολιτισμός είναι η ανάσα της κάθε κοινωνίας»

efstathia_zaz_2

Η συνθέτρια, ερμηνεύτρια και συγγραφέας θεατρικών έργων Ευσταθία σε μια εποικοδομητική συνέντευξη στο Koita-magazine.

Αν μπορούσα να πω μια φράση που εκφράζει την Ευσταθία θα έλεγα ότι είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε για να γράφει και η γραφή της έχει πάντα μια ταύτιση με εμένα, εσένα, τους άλλους.

Μας έχει ταξιδέψει και την έχουμε αγαπήσει μέσα από τα τραγούδια και τις μελωδίες της, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την θεατρική γραφή, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα έργα με θέματα επίκαιρα, διαχρονικά και γεμάτα σκέψη και προβληματισμό.

Το φετινό καλοκαίρι είναι έτοιμη μαζί με αγαπημένους φίλους του καλλιτεχνικού χώρου, να μας διηγηθεί όμορφες «Καλοκαιρινές Ιστορίες» στον κήπο του ΖΑΖ. 

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της μουσικής αυτής παράστασης, κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό, η ίδια μου μίλησε για την ιδέα της όμορφης αυτής καλλιτεχνικής συνάντησης, για την αγάπη της στη μουσική αλλά και το θέατρο, ενώ δεν δίστασε μέσα από την δική της ματιά να σχολιάσει τον ρόλο της τέχνης στη σημερινή εποχή.

Απολαύστε την!

35973114_2021415694789151_8633553502469095424_n

«Καλοκαιρινές Ιστορίες». Μία ολοκαίνουργια μουσική παράσταση στον κήπο του ΖΑΖ, παρέα με αγαπημένους φίλους. Τι θα δούμε αυτές τις καλοκαιρινές βραδιές;

Θα δείτε τους μουσικούς μου , τους υπέροχους καλεσμένους  μου και μένα σε  έναν καταπράσινο κήπο. Θα ακούσετε επίσης διάφορα τραγούδια που έχουν θέμα το καλοκαίρι ή που μυρίζουν καλοκαίρι και διάφορα κείμενα που παρουσιάζουν το καλοκαίρι όχι απαραίτητα στην εξιδανικευμένη του μορφή. Γιατί το καλοκαίρι έχει δύο όψεις : είναι ωραίο αλλά και φρικτό μαζί.

Τραγουδούν μαζί σου, άνθρωποι αγαπημένοι, καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει τον σεβασμό από το κοινό, ο καθένας στο είδος του. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα των guest είναι μια παλιά ,καλή συνταγή που σε κάνει να ανανεώνεις το πρόγραμμά σου κάθε φορά που εμφανίζεσαι ανάλογα με τον καλεσμένο. Ανάλογα με την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του κάθε καλεσμένου ,διαμορφώνεται το πρόγραμμα και είναι πολύ γοητευτικό αυτό και ενδιαφέρον και για μένα αλλά και για τον κόσμο που μπορεί να έρθει και να ξαναέρθει. Οι καλεσμένοι μου είναι αγαπημένοι ο καθένας για διαφορετικό λόγο αλλά το κοινό χαρακτηριστικό που με συνδέει με όλους είναι ότι έχουμε ζήσει  ωραίες στιγμές  κι αυθεντικές μαζί  κι αυτός είναι ο λόγος  που δεν τους ξεχνώ.

Ποια η δική σου πιο ξεχωριστή ‘’καλοκαιρινή ιστορία’’ που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Αυτό θα το μοιραστώ μαζί σας όταν έρθετε στην παράστασή μας…

22688061_1661609300565969_5115252239502975076_n

Ποιο ήταν το έναυσμα που ώθησε την Ευσταθία να ασχοληθεί με την μουσική;

Ασχολούμαι με τη μουσική από το δημοτικό . Είναι ένας σπουδαίος τρόπος έκφρασης και αισθάνομαι τυχερή για αυτό. Ναι, γιατί ο τρόπος που θα εκφραστείς είναι θέμα τύχης πιστεύω και συγκυριών.

Τα τελευταία χρόνια, πέρα από τις όμορφες μελωδίες που μας χαρίζεις, μας έχει δώσει και πολύ ενδιαφέροντα δείγματα θεατρικής γραφής. Τι σημαίνει για εσένα το θέατρο, σε τι διαφέρει (στο δικό σου κομμάτι της συγγραφής) από την μουσική και κατά πόσο σε γεμίζει σαν προσωπικότητα;

Το θέατρο για μένα είναι ένας άγνωστος τόπος, μυστηριώδης και πολύ γοητευτικός που μου ανοίχτηκε μπροστά μου την κατάλληλη στιγμή για να τον εξερευνήσω. Έχει μια ιερότητα . Διαφέρει από τη συγγραφή τραγουδιών όσον αφορά το είδος της τέχνης  αλλά  κατά βάθος το αισθάνομαι σαν μια προέκταση της ίδιας αυτής διεργασίας. Αισθάνομαι μια άγρια χαρά όταν ασχολούμαι με το θέατρο . Τη χαρά του εφήβου που ανακαλύπτει τον έρωτα.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου κάθε φορά που δημιουργείς;

Καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που με αγγίζουν ,στιγμές που μπορεί να μην έχουν εν πρώτοις τόση σημασία αλλά μετά να μου έρθουν στο μυαλό και να με εμπνεύσουν. Επίσης  ωραίες ιστορίες από το παρελθόν , το λογοτεχνικό μας ,  το πολιτιστικό και το παγκόσμιο όπως είναι η «Εφημερίς Των Κυριών» και η ζωή της Μαρί Κιουρί . Αναφέρω αυτές τις δύο γιατί πρόσφατα ανέβηκαν  ως παραστάσεις, («Εφημερίς Των Κυριών», «Απολογία της Μαρί Κιουρί»)

26000907_1727284740665091_6110969090037197745_n

Αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω, σε ποια εποχή θα ήθελες να ζεις;

Δε θα ήθελα να ζω σε καμία άλλη εποχή πέραν της δικής μου. Δε νομίζω πως ως γυναίκα θα ήμουν πουθενά αλλού καλύτερα. Θα ήθελα όμως ως χρονοταξιδιώτης να πήγαινα στο Παρίσι του μεσοπολέμου και στην Αθήνα του 1896 να δω τους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες , να ζήσω την Αθήνα του τότε και να γνωρίσω τον λογοτεχνικό κύκλο εκείνης της εποχής καλεσμένη σε κάποιο φιλολογικό σαλόνι.

Τι σε φοβίζει μέσα στη ζωή και τι αυτό που σε κάνει να αισιοδοξείς;

Με φοβίζουν οι αρρώστιες, η ανημπόρια , η αδιαφορία. Αισιοδοξώ κάθε φορά που βλέπω ιδιωτικές πρωτοβουλίες να κάνουν τη διαφορά  και να μας πάνε ένα βήμα πιο μπροστά, ανθρώπους να προσφέρουν έργο ουσιαστικό με τον αγώνα τους και την πίστη τους, όπως πχ η Άννα Φόνσου με το σπίτι του Ηθοποιού ή ο πατήρ Αντώνιος με την κιβωτό του κόσμου.

Ποιος θεωρείς ότι είναι ο ρόλος της τέχνης στην Ελλάδα του 2018 και ποια είναι τα περιθώρια εξέλιξης της;

Η τέχνη κι ο πολιτισμός είναι η ανάσα της κάθε κοινωνίας. Και φυσικά υπάρχουν περιθώρια για εξέλιξη. Απλά στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη προσφορά και κάπου η πληροφορία χάνεται μέχρι να βρει το δρόμο της. Πρέπει να έχουμε το χάρισμα της διάκρισης και να βρίσκουμε τελικά αυτό που μας εκφράζει μέσα σ αυτό το χάος.

efstathia_zaz_2

Τι περιμένουμε από εσένα στο εγγύς μέλλον;

Οι παραστάσεις «Εφημερίδα των Κυριών» και «Απολογία της Μαρί Κιουρί» θα συνεχιστούν καθώς και  οι προσωπικές μου εμφανίσεις  με καινούργια τραγούδια.

Με οξυδέρκεια πνεύματος, ήθος και μεράκι για τη δουλειά της συνεχίζει (και θα συνεχίζει) να μας εκπλήσσει ευχάριστα, χαρίζοντας μας όμορφες μελωδίες, για πολλά χρόνια ακόμη! Ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας Ευσταθία!

Από τις 28 Ιουνίου και κάθε Πέμπτη του Ιουλίου, στις 21.00 στο  η Ευσταθία υποδέχεται τους:

Βαλερία Κουρούπη. 28 Ιουνίου.

Μαρία Κίτσου. 5 Ιουλίου

Βαγγέλη Γερμανό. 12 Ιουλίου

Ρένο Χαραλαμπίδη.19 Ιουλίου

Γιώργο Χατζηπαύλου. 26 Ιουλίου

ZaZ, του ΒίκτοραΚουρούπη

Λεωφόρος Λαυρίου 43 & Εσπερίδων 3, Κάντζα

Τηλ: 21 0665 8311

 

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ευσταθία μας διηγείται «καλοκαιρινές ιστορίες» παρέα με φίλους στον κήπο του «ΖΑΖ»


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΚαταχειροκροτήθηκε η «Αντιγόνη» των Χειλάκη-Δούνια στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου
Επόμενο άρθροΠύρρος Δήμας: Οι τρυφερές φωτογραφίες με την αδικοχαμένη σύζυγό του Αναστασία, από το ταξίδι τους στον Όλυμπο