Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ Μαρία Γεωργάκαινα: «Ό, τι και να μου συμβαίνει, το μικρόφωνο είναι το...

Μαρία Γεωργάκαινα: «Ό, τι και να μου συμβαίνει, το μικρόφωνο είναι το γιατρικό μου»

Mg

Η αναγνωρισμένη ραδιοφωνική παραγωγός Μαρία Γεωργάκαινα, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο περιοδικό μας!

Τα τελευταία 12 χρόνια, μας κρατά συντροφιά κάθε πρωί, με την φωνή της και το πληθωρικό της χαμόγελο, μέσα από την συχνότητα του Ρυθμού 94,9!

Ραδιοφωνική παραγωγός με πείσμα, αγάπη, μεράκι αλλά και ποιότητα. Ποιότητα που δύσκολα ανακαλύπτεις μέσα στον χώρο των media. Ένθερμοι υποστηρικτές της, η οικογένεια, οι φίλοι της αλλά και οι ακροατές της, με τους οποίους επικοινωνεί καθημερινά με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Κι εκείνοι της δείχνουν την αμέριστη αγάπη αλλά και τον σεβασμό τους.

Συναντώντας τη Μαρία, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μία ευαίσθητη προσωπικότητα, έντονη, δοτική και με καλλιτεχνική χροιά. Λάτρης της ποίησης, του θεάτρου αλλά και κάθε πράγματος που την ψυχαγωγεί και την εξελίσσει σαν άνθρωπο πάνω απ’όλα.

Δεν θα πω άλλα, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε την Μαρία (όσοι δεν την ξέρετε) ή να ξανασυστηθεί μέσα από αυτή την συνέντευξη, σε όσους την γνωρίζουν!

IMG_20180808_143146

Ποιο ήταν το έναυσμα που σε ώθησε να ασχοληθείς με τον κόσμο του ραδιοφώνου;

Η ενασχόληση μου με το ραδιόφωνο ήταν εντελώς τυχαία οπότε δεν υπήρχε ουσιαστικό έναυσμα. Δούλευα στο διαφημιστικό τμήμα ενός ραδιοφώνου και πήγα για την πλάκα μου – την ίδια εποχή- σε ένα άλλο, ξένου ρεπερτορίου και έκανα δοκιμαστικό. Με προσέλαβαν μετά από 2 ημέρες.

Πώς θα περιέγραφες αυτό τον κόσμο και πώς αισθάνεσαι μέσα σε αυτόν;

Είναι ανταγωνιστικός μεν, μαγικός δε. Έχει αυτό το μυστήριο που σε τραβάει από τη μύτη και δεν θες να φύγεις. Προσωπικά, σε αυτόν τον κόσμο, αισθάνομαι οικεία και απελευθερωτικά.

Mετράς πολλά χρόνια επιτυχιών στο ελληνικό ραδιόφωνο. Σίγουρα η κάθε μέρα δεν είναι ίδια. Θυμάσαι κάποια έντονη στιγμή που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Είναι πολλές όντως οι στιγμές. Θυμάμαι με χαμόγελο, αυτές με τους ηχολήπτες φίλους μου. Καζούρες, όπως να προσπαθούν- μάταια-  να με κάνουν να γελάσω την ώρα που ήμουν στον αέρα ή και πλάκες. Η πιο χοντρή ήταν με τον Δημήτρη, ο οποίος «έπαιζε» τον τρελό. Εγώ σε όλη την εκπομπή είχα φρικάρει, έβγαζα ον και έκανα την ψυχολόγο παράλληλα. Όταν κατάλαβε ότι ανησύχησα πια σοβαρά γι’αυτόν, δεν κρατήθηκε. Δεν θέλετε να μάθετε τι άκουσε μετά…

Ποιους ανθρώπους θεωρείς μέντορες σου σε αυτό το ταξίδι;

Η αλήθεια είναι ότι -δυστυχώς-δεν έχω μέντορα. Κανένας δεν με πήρε από το χέρι να με βάλει μπροστά στο μικρόφωνο ή να μου πει 2-3 μυστικά. Κάποια χρόνια- πριν ξεκινήσω εκπομπές-ήμουν στο ίδιο γραφείο με τον Χρήστο Χατζή- τότε διευθυντή προγράμματος- τον οποίο θαύμαζα και για τις καυστικές παρατηρήσεις που έκανε στους παραγωγούς. Τον άκουγα σιωπηλά και καταχωρούσα τις πληροφορίες. Στα πρώτα μου βήματα ωστόσο με πίστεψαν, ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Πουνέντης.

Ρυθμός 94, 9. Επαγγελματική στέγη, οικογένεια ή και κάτι παραπάνω;

Μετά από 12 χρόνια στον όμιλο Antenna δεν το λες απλά επαγγελματική. Είναι σίγουρα κάτι πολύ οικείο και έχει εξελιχθεί τόσο γλυκά που νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι μου. Βοηθάει βέβαια σε αυτό και το κλίμα που είναι ζεστό, οι συνάδελφοί μου είναι δικοί μου, πια, άνθρωποι.

7FA1303E-7AF2-4A49-9D12-027CA71B1F99

Tι είναι αυτό που σε δυσκόλεψε στην αρχή της πορείας σου και πώς το αντιμετώπισες;

Με δυσκόλεψε ο εαυτός μου. Δεν είχα αυτοπεποίθηση και δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω. (Εδώ θα χρειαζόταν ο μέντορας!) Ωστόσο το γεγονός ότι είμαι εργατική, αυστηρή και υπεραναλυτική με βοήθησε να προχωρήσω. Όταν κάτι δεν πήγαινε καλά, πρώτα εγώ το διαπίστωνα και την ίδια στιγμή το διόρθωνα.  Κάπως έτσι εξελίχθηκα.

Από που πηγάζει η αγάπη σου για την μουσική;

Από την αγάπη μου για τις ιστορίες. Ιστορίες που διαβάζω και τις συνδιάζω με ένα τραγούδι, ιστορίες που ζω, εμπειρίες όμορφες και όχι, στιγματίζονται από μουσικά κομμάτια. Ακόμα και όνειρα οι σκέψεις που κάνω – ιδιαίτερα όταν οδηγώ-έχουν καθοδηγητή, την μουσική.

Ποια η σκέψη σου, λίγο πριν ανοίξει το μικρόφωνο και βγεις στον αέρα;

Πριν σκεφτώ οτιδήποτε θέλω άμεσα να παραγγείλω καφέ, αφού κοιμάμαι αργά και ξυπνάω νωρίς.  Πριν ανοίξω λοιπόν το μικρόφωνο απλά νυστάζω. Με το που το ανοίξω όμως, συμβαίνει κάτι μαγικό. Ξυπνάω στιγμιαία και μάλιστα χαρούμενη. Ό, τι και να μου συμβαίνει το μικρόφωνο είναι το γιατρικό μου.

IMG_5977

Ποια τα χαρακτηριστικά ενός καλού ραδιοφωνικού παραγωγού;

Ανάλογα το είδος του ραδιοφώνου. Στο εμπορικό ραδιόφωνο πρέπει να έχει μια ευχάριστη φωνή, να μιλάει σωστά ελληνικά, να επιλέγει ωραία θέματα, να είναι οικείος και να σέβεται τον ακροατή μη «πατώντας» τα λόγια ή κάνοντας show off στον αέρα. Σημαντικό να καταλάβει ότι ”ουδείς αναντικατάστατος”,  οπότε πρέπει να είναι εργατικός.

Ποιο είναι το είδος μουσικής, που αγαπάς να ακούς περισσότερο;

Έχει να κάνει με την διάθεση μου. Μου αρέσει πιο πολύ η ξένη μουσική, η alternative pop και η κλασική.

Ρίχνοντας μια ματιά στα social media σου, βλέπω ότι αγαπάς πολύ το θέατρο, παρακολουθώντας παραστάσεις παρέα με ηθοποιούς. Ποιες παραστάσεις ξεχώρισες την προηγούμενη σεζόν και ποιες αδημονείς να δεις τη νέα θεατρική χρονιά;

Οι παραστάσεις που ξεχώρισα ήταν ο «Ηλίθιος» με τον εξαιρετικό Πέτρο Φιλιππίδη, ο «Πλούτος» με τον ταλαντούχο Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και φυσικά το «Ψηλά από τη γέφυρα» με τον ένα και μοναδικό Γιώργο Κιμούλη, τον οποίο περιμένω να δω και ως «Θείο Βάνια». Μιλώντας για την επόμενη σεζόν, έχω βάλει στο μάτι το «Χελιδόνι» με την Σοφία Σεϊρλή, το «Έγκλημα στο Οριεντ Εξπρές» με την Κάτια Δανδουλάκη (στο οποίο παίζει και ο παιδικός μου φίλος Άγγελος Μπούρας) το «Τίμημα» με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, ενώ ανυπομονώ να δω και την Μαρία Ναυπλιώτου ως Μαρία Κάλλας σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

IMG_20180810_161324

Τι θα συμβούλευες τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο των media;

Να το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Με δουλειά, συνέπεια και προσήλωση θα πετύχουν τον στόχο τους.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μερικά χρόνια από σήμερα;

Ευτυχισμένη, πλήρης και ισορροπημένη.

Αν το ραδιόφωνο ήταν στίχος ενός ποιήματος, ποιος θα ήταν αυτός;

”Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή – φωνή που μπαίνει μες την καρδιά μας και την συγκινεί και την ευφραίνει’’. Κωνσταντίνος Καβάφης

 

Ακούστε την Μαρία Γεωργάκαινα Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00 στον Ρυθμό 94,9!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΗ Μαρία Σφακιανάκη ”ξέκανε” τον καρκίνο χωρίς κλάψες, με μεγάλο τσαμπουκά!
Επόμενο άρθροΤο άγνωστο παιδί της Μαρία Κάλλας και η τραγική ιστορία της γέννας με πατέρα τον Ωνάση