Αρχική Health Δίαιτα Να γιατί πρέπει να σταματήσετε να τρώτε Nutella

Να γιατί πρέπει να σταματήσετε να τρώτε Nutella

nutella-ice-cream-e1467380699557-640×577

Αχ, η Nutella! Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που είναι σχεδόν συνώνυμα με την ευτυχία για πολλούς.

Υπάρχουν λουκουμάδες γεμιστοί με αυτήν και γιγαντιαία βάζα με Nutella, για τις βραδινές λιγούρες. Περιττό να πούμε ότι έχει θαυμάσια γεύση και την λατρεύουμε. Επίσης, μπορεί να μην είναι και τόσο υγιεινή για την οικογένειά σας. Οχι, δεν πρόκειται να πέσετε στα γόνατα και να πεθάνετε μέσα σε μια ώρα αλλά μακροπρόθεσμα θα είναι πιθανόν να έχετε σοβαρές παρενέργειες εάν την τρώτε συνεχώς.

Ας δούμε τα συστατικά της Σύμφωνα με την ίδια την Nutella, το προϊόν περιέχει τα ακόλουθα :

  • Ζάχαρη
  • Φοινικέλαιο
  • Φουντούκια
  • Κακάο
  • Γάλα
  • Λεκιθίνη σόγιας
  • Βανιλλίνη

Ακούγονται όλα αρκετά αθώα,σωστά; Στην πραγματικότητα, αυτά τα συστατικά έχουν υποστεί απίστευτη επεξεργασία.

Η λεκιθίνη σόγιας μόνη της έχει προκαλέσει αρκετή προσοχή και συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια της. Βλέπετε, δεν είναι το είδος της σόγιας που μπορείτε να συνδέσετε με την μεγάλη διάρκεια ζωής και με τους ασιατικούς πληθυσμούς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Μάλλον είναι ένας τύπος σόγιας που δεν έχει υποστεί ζύμωση, γενετικά τροποποιημένη, που το σώμα μας δυσκολεύεται να χωνέψει.

Επί πλέον, δύο κουταλιές της σούπας Nutella περιέχει 200 μεγαλοπρεπείς θερμίδες, 11 γραμμάρια λίπους και 21 γραμμάρια ζάχαρης. Και αυτό είναι μόνο για δύο κουταλιές της σούπας. Εάν ξέρετε από Nutella, θα γνωρίζετε ότι είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το πόση τρώνε πολλοί άνθρωποι όταν καθίσουν κάτω. Το χειρότερο Δεν έχουμε καν αγγίξει το χειρότερο συστατικό της Nutella ακόμα, το οποίο είναι …

Βανιλλίνη Όχι, δεν είναι βανίλια, όπως μπορεί να σκεφτήκατε. Η Βανίλια είναι αφροδισιακή, ανακουφίζει από το άγχος και τονώνει την διάθεση. Η Βανιλλίνη είναι απομίμηση βανίλιας, ή ‘άρωμα βανίλιας’. Είναι μια χαμηλής ποιότητας γλυκαντική ουσία που παράγεται για να έχει ακριβώς την γεύση όπως η βανίλια. Και το χειρότερο μέρος σε αυτήν είναι ότι περιέχει το μη αναγράφον MSG, το οποίο έχει ονομαστεί ‘αργό δηλητήριο’. Έχει μηδενικά οφέλη για την υγεία και έχει συνδεθεί με την ενεργοποίηση χημικών ουσιών του εγκεφάλου που είναι παρόμοια με αυτήν που σχετίζεται με τον εθισμό. Το MSG (Μonosodium glutamate), συνδέεται επίσης με το ALS (Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση), μια κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία.

Φοινικέλαιο Το φοινικέλαιο που περιέχεται στην Nutella δεν είναι και η πιο φιλική ουσία. Ενώ αναφέρεται ότι είναι λιγότερο επιβλαβές από το μερικώς υδρογονωμένο σογιέλαιο, εξακολουθεί να είναι λιγότερο υγιεινό από τα άλλα φυτικά έλαια, σύμφωνα με το LIVESTRONG . Είναι δύσκολο να αφομοιωθεί και μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στην καρδιά, στα νεφρά, στο ήπαρ, στους πνεύμονες και στα αναπαραγωγικά όργανα. Το Center for Science in the Public Interest αναφέρει επίσης ότι το φοινικέλαιο αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, που είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο. Και δεν είναι μόνο το ανθρώπινο σώμα που υφίσταται ζημιά από το φοινικέλαιο.

Πολλά ζώα απειλούνται με εξαφάνιση καθώς ο τόπος τους καταστρέφεται από την παραγωγή του. Βέβαια, ακόμα και αν δεν προτιμάτε τη Nutella και σας αρέσει για παράδειγμα η Merenda ή κάποιο άλλη πραλίνα φουντουκιού, τουλάχιστον δείτε τα συστατικά και κάντε την επιλογή μόνοι σας. Εμείς οφείλουμε εδώ να σας αναφέρουμε και τα συστατικά από τις πιο γνωστές πραλίνες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τη Merenda και την πραλίνα της ΙΟΝ.

Η επιλογή είναι δική σας. Η καλύτερη συμβουλή είναι το μέτρο. Και τώρα τι κάνουμε; Ναι, είναι τρομερό! Το διάσημο άλειμμα φουντουκιού είναι ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα που θέλω να φάω. Αλλά μήπως η δηλητηριώδης φύση της Nutella σημαίνει ότι πρέπει όλοι να καταδικάσουμε τους εαυτούς μας σε μια ύπαρξη όπου το μόνο άλλειμμα θα είναι η μαρμελάδα ή το μέλι; Όχι φυσικά όχι!

Αν σας αρέσει το άλειμμα φουντουκιού, έχετε μερικές επιλογές. Η πιο ελκυστική είναι να κάνετε το δικό σας! Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο για σπιτική πραλίνα φουντουκιού, με απλά υλικά. Καταναλώστε υπεύθυνα λοιπόν. (Εμείς θα συνεχίσουμε να τρώμε, έρχεται και καλοκαίρι…)


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗtilestwra
Προηγούμενο άρθροΒαρθολομιό Ηλείας: Απέλυσε εργαζόμενο, γιατί η γυναίκα του ήπιε καφέ από αλλού…
Επόμενο άρθροΑπέξω μοιάζει με μικρό σπιτάκι. Δείτε όμως το εσωτερικό του!