Αρχική RETROLOVERS Μελίνα Μερκούρη, Μίκης Θεοδωράκης και Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε μια συλλεκτική φωτογραφία

Μελίνα Μερκούρη, Μίκης Θεοδωράκης και Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε μια συλλεκτική φωτογραφία

melina-merkouri Μελίνα Μερκούρη

Μελίνα Μερκούρη, Μίκης Θεοδωράκης και Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε μια συλλεκτική φωτογραφία

Ένα τρομερό στιγμιότυπο ανέσυρε από το παρελθόν η σελίδα “Past in color- Χρώμα στο Παρελθόν”.

Η υπέρλαμπρη Μελίνα Μερκούρη ποζάρει αγκαλιά με δύο θρύλους της ελληνικής μουσικής, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, στο Θέατρο Λυκαβηττού, το 1966.

Η ηθοποιός έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση στον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο είχε συνεργαστεί στην ταινία “Φαίδρα”. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γράψει τη μουσική της ταινίας και ο Νίκος Γκάτσος έγραψε τους στίχους των τραγουδιών. Ο μεγάλος συνθέτης είχε αναφέρει σε βιβλίο του ότι κάποια στιγμή είχε «μια στιγμή οικειότητας» με την ηθοποιό.

 

54220501_376135372984623_6509014102340272128_n

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1970 οι δυο τους θα πρωτοστατούσαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Την περίοδο της Χούντας, ο Θεοδωράκης φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εκτοπίστηκε στο στρατόπεδο Ωρωπού. Τότε, έστελνε πολλά τραγούδια του στο εξωτερικό τα οποία ερμηνεύτηκαν από τη Μαρία Φαραντούρηκαι τη Μελίνα Μερκούρη. Η δεύτερη στάθηκε στο πλευρό του Θεοδωράκη, όταν εκείνος ταξίδεψε στο Παρίσι το 1970 και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ζητώντας την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Μετά την πτώση της Χούντας ο Θεοδωράκης συνέχισε τις συναυλίες, μελοποίησε στίχους του Γιάννη Ρίτσου, του Μάνου Ελευθερίου πολλά από τα οποία ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Ο μεγάλος ερμηνευτής είχε περιγράψει την πρώτη τους συνάντηση στη Μακρόνησο: “Στην Μακρόνησο, έκανα κάποια μέρα πρόβα με την ορχήστρα μου στο τραγούδι του Μητσάκη «Το φανταράκι» και κάπου ήθελε ένα ακόρντο. Τους είπα: «εδώ φα». Και πετάγεται ένα παιδί που ήταν ξαπλωμένο μ ’ένα βιβλίο στο χέρι και λέει: «Φα, πάει καλύτερα». Και τον ρωτάω: «Τι δουλειά κάνεις εσύ ρε φίλε; Με τι ασχολείσαι;» Και μου απαντά: «Σπουδάζω μουσική». Αυτό το παιδί ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης… Ήταν η πρώτη μας συνάντηση και επαφή στη Μακρόνησο.

Πού να φανταζόμουν, εκείνη τη στιγμή , τι ρόλο θα έπαιζε στη ζωή μου, στη μουσική της Ελλάδας, αλλά και στην παγκόσμια μουσική σκηνή αυτό το παλικάρι, που το είδα μ’ ένα βιβλίο στα χέρια, ξαπλωμένο να διαβάζει. Άλλη μια φορά που είχα άδεια από τη Μακρόνησο και πήγαινα για την Αθήνα, προκειμένου ν’ αγοράσω χορδές για τις κιθάρες και το μπουζούκι, ήμασταν με τον Μίκη στο ίδιο στρατιωτικό αυτοκίνητο. Εκείνος πήγαινε για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Έκανε όμως πολλή ζέστη και σε κάποια στροφή έξω από το Μαρκόπουλο είδαμε μια μαρμαρένια βρύση να τρέχει, σταματήσαμε, του γέμισα ένα κύπελλο νερό και του το πρόσφερα. Αυτή τη χειρονομία μου τη θυμάται ο Μίκης μέχρι σήμερα”.

Δείτε ακόμη:

Λίντα Άλμα: «ΑΓΑΠΗ μου πως θα μπορέσω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου, χωρίς εσένα»

Όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποχαιρέτησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη [Aφιέρωμα & Video]

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Προσωπικές στιγμές από τη ζωή του

Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Αναμνήσεις: Επίσκεψη στο σπίτι του ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ!

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗthecaller.gr
Προηγούμενο άρθροΑγρίνιο: Έκανε τόπι στο ξύλο τη γυναίκα του για να της πάρει την κάρτα του ΑΤΜ
Επόμενο άρθροΗ κυρία Κατερίνα από την Τήνο μαγειρεύει φαγητό για 120 άτομα που το έχουν ανάγκη!