Αρχική ΤΕΧΝΕΣ Ropegasms: Μια τελετουργική επίδεση του σώματος με σχοινιά που προσφέρει ένα ιδιαίτερο...

Ropegasms: Μια τελετουργική επίδεση του σώματος με σχοινιά που προσφέρει ένα ιδιαίτερο κι ενδιαφέρον θέαμα.

Στη μυσταγωγική και κατ’εξοχήν αρμόζουσα για τέτοιου είδους θεάματα, ατμόσφαιρα του FAUST Bar-Theatre-Arts , παρακολουθήσαμε το Ropegasms, ένα event ιδιαίτερο κι αποκλίνον από τα συμβατικά.

Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου θεάματος βασίζεται στην τεχνική του δεσίματος, ονόματι Shibari / Kinbaku , με καταβολές από την Ιαπωνία. Αποτελεί μια τελετουργική επίδεση του σώματος με σχοινιά και πρόκειται για μια underground υβριδική μορφή τέχνης, η οποία μορφοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον ζωγράφο ερωτικής θεματολογίας, Ιtoh Seiu.

Η σημερινή της μορφή εμπεριέχει στοιχεία από τις Ιαπωνικές πολεμικές τεχνικές αναχετισμού ενός αντιπάλου με σχοινί (Hojo-Jitsu), αλλά ο τρόπος εκτέλεσης, η τεχνική και τα κίνητρα (ερωτισμός) είναι αμιγώς φιλικότερα, τόσο για το σώμα που δένεται, όσο και για τον δέτη που τα πραγματοποιεί.

Aποτελώντας κατηγορία της BDSM  κουλτούρας (όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ευρύ φάσμα ερωτικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν την συναινετική χρήση δεσμών, τον έντονο ερεθισμό των αισθήσεων και την εμπλοκή σε φαντασιακά παιχνίδια ρόλων κι εξουσίας, ανάμεσα σε συναινούντες ενήλικες), η τεχνική του δεσίματος (bondage) είναι αρρήκτως συνδεδεμένη με την υποταγή και την πνευματική κυριαρχία. Χρησιμοποιώντας το ως ερωτικό μέσο, οι συμμετέχοντες βιώνουν μία εμπειρία άκρατης ερωτικής διέγερσης μέσω του πόνου και της προκλήσεως αυτού.

Η τεχνική του δεσίματος είναι αρρήκτως συνδεδεμένη με την υποταγή και την πνευματική κυριαρχία. Χρησιμοποιώντας το ως ερωτικό μέσο, οι συμμετέχοντες βιώνουν μία εμπειρία άκρατης ερωτικής διέγερσης μέσω του πόνου και της προκλήσεως αυτού.

Ο Χρήστος Τσάκαλος  γνωστός κι ως Rope Shadow ή Chris Shaghal, αποτελεί έναν ShibariKinbaku καλλιτέχνη και μετράει πάνω από 100 εμφανίσεις σε γνωστά clubs / πολυχώρους της Αθήνας (Βooze, Faust, Second Skin). Mε την performance και τη διδασκαλία Shibari ξεκίνησε το 2011, δημιουργώντας την ομάδα  Rope Studies, καθώς και το 1ο Ελληνικό εργαστήριο Ιαπωνικής Ερωτικής Επίδεσης, το 2015, με το όνομα Athens Rope Dojo. Έχει πάρει μαθήματα τεχνικών από γνωστούς Ευρωπαίους εφαρμοστές της τέχνης του Shibari (ΒeShibari, Felix Ruckert, Gorgone, Kirigami), μερικούς από τους οποίους έχει φιλοξενήσει και στην Ελλάδα, ενώ έχει διδάξει κι έχει δώσει performances σε εξειδικευμένα εντατικά εργαστήρια της Γερμανίας (Βερολίνο) και της Γαλλίας (Μασσαλία).

Μας πληροφορεί λοιπόν, πως μια τυπική performance Shibari με αιώρηση κι εναέριες εναλλαγές είναι συνήθως, δυαδική (ο δέτης και το σώμα που δένεται). Τα ειδικού τύπου φυτικά σχοινιά που χρησιμοποιούνται, δημιουργούν μια μορφή εξωσκελετού στο σώμα που δένεται, ούτως ώστε να περάσουν μέσα από αυτά, άλλα σχοινιά που θα το αιωρήσουν. Τα μοτίβα του σχοινένιου εξωσκελετού που δημιουργούνται πάνω στο σώμα, πολλές φορές είναι πατενταρισμένα ή και προδεμένα πάνω του. Ο λόγος του πατενταρίσματος έχει να κάνει με την ασφάλεια των νεύρων του σώματος, από όπου περνούν τα σχοινιά, έτσι ώστε να παραταθεί η διάρκεια παραμονής στο δέσιμο. Έπειτα από την αρχική αιώρηση του σώματος, συνήθως, ξεκινούν οι εναλλαγές στον αέρα από τον δέτη (πατενταρισμένες ή και προσχεδιασμένες τις περισσότερες φορές, πάλι για λόγους ασφάλειας κι ευκολίας). Η τυπική διάρκεια μιας performance είναι από 20 μέχρι 30 λεπτά.

Όσοι ενδιαφέρεστε ν’ανακαλύψετε τα μυστικά και τις τεχνικές του Shibari , θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο από την ομάδα Rope Studies, με επικεφαλής τον Χρήστο Τσάκαλο, στις 3 Δεκέμβρη, στον Χώρο Τέχνης 14η ημέρα (Καλλιρόης 10, κοντά στο μετρό της Ακρόπολης).

Όσοι πάλι θέλετε να γίνετε απλοί θεατές αυτής της ιδιαίτερης τέχνης, καθώς και ν’αντιληφθείτε ιδίοις όμμασι τη μυσταγωγία που απονέει, οι Rope Studies, μετά το ρεκόρ προσέλευσης του Νοέμβρη (192 θεατές), δίνουν το τρίτο και τελευταίο, για το 2017, ραντεβού τους στο FAUST Bar-Theatre-Arts, στις 18 Δεκεμβρίου.

Photos: Apostolis Lempesis

Links:
www.facebook.com/RopeStudies
www.facebook.com/AthensRopeDojo


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠατάτα, οι Έλληνες την πέταξαν στα σκουπίδια πριν τη λατρέψουν!
Επόμενο άρθρο”Ξυπνώντας με την Άννα Ηρακλέους”