Αρχική LIFESTYLE Health Το ταχίνι είναι πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας

Το ταχίνι είναι πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας

Το Ταχίνι
Ενισχύει και την καρδιακή υγεία μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα

Το υγιεινό και νόστιμο ταχίνι είναι ένας απλός αλλά υπέροχος τρόπος για να παρέχετε στο σώμα σας σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα οποία χρειάζεται κάθε μέρα για να ανταπεξέλθει.

Το ταχίνι είναι η λιπαρή πάστα από το ψημένο σουσάμι , που πολτοποιείτε και η παρέχει στον οργανισμό μας σημαντικά οφέλη! Βοηθάει στην καλή διατήρηση της υγείας μας και θα σας παραθέσουμε και άλλους λόγους για να το βάλετε στην διατροφή σας και να το αγαπήσετε!

Το ταχίνι κυκλοφορεί στην αγορά σε δύο τύπους : από σουσάμι αποφλοιωμένο από σουσάμι αναποφλοίωτο.

Είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του – ολικής άλεσης. Και μετέπειτα αλέθεται.

Το ταχίνι είναι πλούσιο στις λιγνάνες , σησαμίνη και σησαμόλη οι οποίες φαίνεται να μειώνουν και την χοληστερόλη.

Ανήκει στην κατηγορία του λίπους μαζί με το βούτυρο και το λάδι. Έχει όμως κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας του. Εξαιτίας των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του , έχει χαρακτηριστεί και ως υπερτροφή. Η κατανάλωση ταχινιού στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεϊνών , βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου , ψευδαργύρου , φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Είναι εξαιρετικό με μεγάλη διατροφική αξία :

ΜΌΝΟ μια κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει 85 θερμίδες και 65 από αυτές τις θερμίδες είναι απαραίτητα λίπη.

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ωμέγα – 3 και ωμέγα – 6 λιπαρά οξέα. Αν και η περιεκτικότητα λίπους στο σουσάμι είναι υψηλή , το 90% είναι « καλό » λίπος.

Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β1, σίδηρο , χαλκό , μαγνήσιο , φώσφορο , μαγγάνιο. Παίρνετε 1 γραμμάριο φυτικών ινών και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης με μια κουταλιά ταχίνι.

Βοηθά την Υγεία των οστών :

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του ταχινιού σε μαγνήσιο και ασβέστιο , η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλει σε πιο υγιή οστά και δόντια καθώς και σε μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η ύπαρξη των λιγνάνων στο ταχίνι , οι οποίες, μετά την εμμηνόπαυση και την αντίστοιχη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό , δρουν ως αδύναμα οιστρογόνα , βοηθώντας την ενδυνάμωση των οστών και προφυλάσσοντας σε έναν βαθμό από την οστεοπόρωση.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα :

Τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά του ταχινιού , το σίδηρο , το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός μας παρέχουν σημαντική ενίσχυση για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο σίδηρος και ο χαλκός περιλαμβάνονται στα ένζυμα που παρέχουν υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης βοηθούν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην ανάπτυξη λευκών αιμοσφαιρίων και τα βοηθά στη λειτουργία τους να καταστρέφουν τα μικρόβια. Το σελήνιο βοηθά τα ένζυμα στην εκτέλεση του ρόλου τους, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αντιοξειδωτικών και αντισωμάτων, καθώς και της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι , παίρνετε το 9 με 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου , σεληνίου και ψευδαργύρου.

Αν συνδυάσετε και το ταχίνι με μέλι στην φρυγανιά σας ή να το αλείψετε πάνω σε μια φέτα με μαύρο ψωμί , τότε σας ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο.

Προσλαμβάνεται και τα υπέροχα καλά από το ταχίνι και από το μέλι , οπότε ο οργανισμός σας είναι πολύ δυνατός και το σώμα σας στυλώνεται.

Ενισχύει καθημερινά την εγκεφαλική δραστηριότητα : Είναι γιατί αυτά τα λιπαρά οξέα – ωμέγα – 3 και ωμέγα – 6 , λιπαρά  που ενισχύουν την ανάπτυξη του νευρικού ιστού στο σώμα , γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας – υγείας του εγκεφάλου.

Είναι σημαντικό στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάϊμερ.

Γιατί ενδυναμώνει την σκέψη και την μνήμη σας ενισχύοντας την υγεία του εγκεφάλου.

Ενισχύει και την καρδιακή υγεία : Μειώνοντας  τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα και βοηθούν στις καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούνται από φλεγμονές.

Οι επιστήμονες λένε ότι 8 γραμμάρια λίπους βρίσκονται σε κάθε κουταλάκι του γλυκού ταχίνι και το 80% είναι ακόρεστο λίπος. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στην υγεία της καρδιάς!

Μας παρέχει αντιοξειδωτικά : Ένα από τα πολλά σημαντικά μεταλλικά στοιχεία που παίρνετε από ταχίνι είναι ο χαλκός – ο γνωστός για την ικανότητά του να μας ανακουφίζει από τον πόνο και να μειώνει το πρήξιμο.

Το ταχίνι έχει και φυτό θρεπτικά συστατικά που εμποδίζουν τη βλάβη του ήπατος που προκαλείται από την οξείδωση.

Ακόμα το μαγνήσιο βοηθάει τους ασθματικούς ασθενείς και έτσι επιτυγχάνετε η ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

Εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητας του ταχινιού σε απλά σάκχαρα καθώς και του σχετικά χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη , αποτελεί ένα τρόφιμο κατάλληλο για κατανάλωση από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του απόδοσης 80%  περίπου σε θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας , θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε , αν βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Τέλος η συμβολή του στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου είναι πολύτιμη!

Δείτε ακόμη:

Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

Η μαγική δίαιτα που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Το τελευταίο αντίο στον Τόλη Βοσκόπουλο  και  Βοσκόπουλος: Σπαρακτικές εικόνες, Κηδεία με το τραγούδι «Ανεπανάληπτος»

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο Κώστας Ευριπιώτης… Καλό ταξίδι παλιέ….
Επόμενο άρθροΚώστας Ευριπιώτης: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του ηθοποιού