Αρχική LIFESTYLE eXodos Τι είναι το Σερμπέτι; Μόνο στο Σερμπετόσπιτο θα μάθετε την αλήθεια…

Τι είναι το Σερμπέτι; Μόνο στο Σερμπετόσπιτο θα μάθετε την αλήθεια…

65727273_1240059776162783_5998752204956106752_n

Τι είναι το Σερμπέτι; Μόνο στο Σερμπετόσπιτο θα μάθετε την αλήθεια… Το Σερμπέτι /Sharbat ή Sherbet (Αραβικά: شربت Sharbt ), στα Περσικά/ Ουρντού: شربت Sharbat και στα Τούρκικα: Şerbet, είναι ένα δημοφιλές ποτό της δυτικής και νότιας Ασίας που παρασκευάζεται από φρούτα ή πέταλα λουλουδιών και υπάρχουν αναφορές του στο βιβλίο του Zakhireye Khwarazmshahi, Gorgani στα Περσικά τον 12ο αιώνα.

Δημοφιλές σε Ινδούς, Μογγόλους και Οθωμανούς. Είναι γλυκό και σερβίρεται παγωμένο. Μπορεί να σερβιριστεί και σε συμπυκνωμένη μορφή που τρώγεται με το κουτάλι, ή να αραιωθεί με νερό.

Οι τεχνικές παρασκευής του, ειδικά τα πέταλα λουλουδιών και ενδεχομένως το μέλι ( αν του βάλουν), ενδεχομένως να έχει σχέση και με το αρχαίο υδρόμελον(ι) και ήταν διαχρονικά αγαπημένο ποτών και των Ελλήνων της Μ. Ασίας και της Πόλης.

Του δίνουν και φαρμακευτική αξία οι περί την αγιουβέρδα ασχολούμενοι .
Η λέξη είναι συγγενής με το σιρόπι στα αγγλικά, αλλά και το το γαλλικό “σορμπέ”, και την ιταλική “sorbetto”.

Το καλό σερμπέτι απαιτεί κόκκινα τριαντάφυλλα. Κατακόκκινα σαν αίμα ροδοπέταλα, λένε οι μυστικές συνταγές. Κονιορτοποιημένα στο γουδί μέχρι να εξαφανιστεί το ίχνος τους και να μείνει μόνο το άρωμά τους. Έπειτα χρειάζεται ζάχαρη για να γλυκάνει, λίγες σταγόνες λεμονιού για να δέσει και νερό για να ισορροπήσει η γεύση.

Όπως και να έχει Σερμπέτι είναι το γλυκό, το γλυκό εκείνο που έχει ρίζες στην Ανατολή, σ αυτά τα γλυκά που έγραψαν ιστορία, που σπαταλήθηκαν τόνοι από μελάνι για να γραφτούν οι συνταγές τους, αμέτρητες σελίδες χαρτιού για να διανεμηθούν και να μάθει ο κόσμος.

Όμως, εδώ στην Αθήνα, έχει τη γωνιά του στην κυριολεξία το σερμπέτι, έκανε σπίτι, στην πλατεία του Ψυρρή. Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ το λένε, και η Νάνσυ έχει εκείνη την μυστική συνταγή στα χέρια της. Αυτή που δεν γράφτηκε ποτέ σε κανένα κιτάπι, σε κανένα βιβλίο. Έχει εκείνη την συνταγή που φτιάχναν οι γιατροί της oθωμανικής αυτοκρατορίας ειδικά σερμπέτια για τους εκάστοτε σουλτάνους. Τα περίφημα «πατισάχ μαντζούν». Καλά καταλάβατε, τα μαντζούνια του πολυχρονεμένου. Σερμπέτια από ειδικά φυτά και λουλούδια που ενίσχυαν τον «ανδρισμό» αλλά και τη φυσική κατάσταση του ηγέτη τους.

Έλα να δοκιμάσεις, η να ξαναδοκιμάσεις, γιατι αν μένεις Αθήνα αποκλείεται να μην έχεις περάσει, εδώ έγινε ξακουστή και έρχονται μιλιούνια από άκρες της γης για να γευτούν… την γλύκα των γλυκών της…

Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ:
τηλ: 21 0321 1323
Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη, Πλατεία Ψυρρή, Αθήνα, 105 54

Ακολουθείστε τους στο Facebook και στο Instagram

με πληροφορίες από efsyn,kalavrytanews

Διαβάστε ακόμα:

Διαβάστε και κάτι ακόμα: 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΣτο νοσοκομείο ο γιος της Μαρίας Μπακοδήμου και του Δημήτρη Αργυρόπουλου, Άρης (Photo)
Επόμενο άρθροΜενεγάκη και Παντζόπουλος σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου στο δρόμο για παραλία