Αρχική RETROLOVERS Retro Σαν Σήμερα 60 Χρόνια Μανταλένα: Στιγμές από τα γυρίσματα και σπάνιες φωτογραφίες

60 Χρόνια Μανταλένα: Στιγμές από τα γυρίσματα και σπάνιες φωτογραφίες

5 1 ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ (1) Μανταλένα

Στα γυρίσματα της θρυλικής «Μανταλένας»

Μια Αλίκη αεικίνητη, ανοικονόμητη, πειραχτήρι, ζιζάνιο, αιωνίως κεφάτη μονίμως, αξιολάτρευτη να τρέχει απο δω και απο κεί, πότε να ξετρυπώνει από τον ανεμόμυλο αλευρωμένη, πότε να καλπάζει κάβαλα στο γαϊδουράκι της Μανταλένας ή να σαλτάρει στη βάρκα ”Μανταλένα” για να ανοιχτεί στο πέλαγος.

Το βράδυ οι ρεπορτέρ του περιοδικού Φαντασία θα επισκέπτονταν το προσωρινό σπίτι της Αλίκης για της ανάγκες της ταινίας.

”Την στιγμή που ανοίγουμε την πόρτα του σπιτιού ακούμε από μέσα στο πικ-απ να παίζει  «Τσά τσά τσά!…τσά τσά τσά!» Και βλέπουμε μια Αλίκη να χορεύει έξαλλα συμπαρασύροντας στους ρυθμούς του τσά τσά και την… κυρ – Αρχόντω, μια ντόπια Αντιπαριώτισσα, που αν δεν τα χει τα εβδομηνταπέντε τότε οπωσδήποτε τα πέρασε” Την κοιτάζω εμβρόντητος.

-Τι κάνεις εδώ Αλίκη;

Μαθαίνω την κυρ – Αρχόντω τσά – τσά! μου απαντά αφελέστατα.

-Βρε Αλίκη, δεν σέβεσαι τα μνημεία; Θα σου σκορπίσει στα χέρια σου!

Τι λες τώρα…αφού το χουμε συμφωνήσει κρυφά από το απογεύμα!

Εδώ όμως επεμβαίνει η κυρ – Αρχόντω. Με αγριοκοιτάζει και λέει στην Αλίκη: -Άστον πιδάκι μ! Ιγώ θέλου να μάθου! (Βέβαια όλα αυτά αυστηρά έως τις 10:30 το βράδυ διότι την επόμενη είχε πάντα πρωινά γυρίσματα)

Μανταλένα ΚΟΙΤΑ

Δεν ήταν όμως μόνο η κυρ- Αρχόντω που είχε παρασυρθεί στην δίνη της Αλίκης! όλη η Αντίπαρος γριές, γέροι, νέοι , νέες και παιδιά την αγάπησαν και την θαύμασαν και όλο το νησί είχε γίνει πλέον Βουγιουκλακικό!

Όταν λόγω κακοκαιρίας δεν γίνοταν γυρίσματα η Αλίκη έμπαινε στην κουζίνα της ταβέρνας, παράμεριζε τον μάγειρα και μαγείρευε η ίδια! Όσοι είχαν την τύχη να δοκιμάσουν από τα χεράκια της γλύφαν και τα δάχτυλα τους! Αν δεν ήταν μεγάλη σταρ θα ήταν σίγουρα μια σπουδαία μαγείρισσα λέγανε όλοι!

Τα ατυχήματα της «Μανταλένας»

Η ταινία αυτή λέγεται ότι είχε σημειώσει και ρεκόρ ατυχημάτων. Ένα τζιπ είχε γκρεμιστεί σε μία χαράδρα. Ένας τεχνικός έιχε τραυματιστεί στο κεφάλι από μία άγκυρα, καθώς έκανε βουτιά στη θάλασσα. Ένας ηθοποιός είχε πληγώσει το πόδι του. Και η ίδια η Αλίκη συγκεκριμένα, στη σκηνή που τσακώνεται στις βάρκες με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, χάνει την ισορροπία της και πέφτει άτσαλα στο νερό, χτυπώντας δυνατά το κεφάλι της στην κουπαστή της βάρκας και επίσης παρολίγο να σκοτωθεί όταν έπεσε από ένα μουλάρι στο χείλος ενός γκρεμού!

Μανταλένα

Μια ακόμη δύσκολη σκηνή που έπρεπε να γυριστεί ήταν αυτή που παίρνει φωτια το σπίτι της. Η Αλίκη ως Μανταλένα έπρεπε να πηδήξει αναμεσα στις φλόγες και να σώσει το κάδρο του πατέρα της. Ατάραχη λοιπόν έριξε νερό στα μαλλιά της, στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια της για να ελλάτωσει τους κινδύνους εγκαυμάτων και έτρεξε στις σκάλες ορμόμενη προς τις φλόγες. Με το κάψιμο του σπιτιού της Μανταλένας τελείωσε και η ταινία. Όλα πήγαν καλά και έτσι τέλειωσαν και τα γυρίσματα της ταινίας μετά από σχεδόν τρεις μήνες.

Δείτε επίσης: Στούντιο Κλεισθένης: Η προετοιμασία του καινούργιου λευκώματος για την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Μανταλένα

Το σενάριο της «Μανταλένας»

Η Αλίκη είχε ζητήσει σενάρια που δεν στηρίζουν όλες τις ελπίδες στην δημοτικότητα της ηθοποιού αλλά ήθελε σενάρια ποιότητος, με πρωτότυπη υπόθεση και με αληθινά, ζωντανά πρόσωπα γύρω από την κεντρική ηρωϊδα. Ο Γιώργος Ρούσσος που συγκινήθηκε από την αφοσιωσή της στην τέχνη, γέμισε με ενθουσιασμό και άρχισε να θυμάται γεγονότα από την παιδική του ηλικία στην Αντίπαρο. Έτσι γεννήθηκε η θρυλική Μανταλένα.

Βραβείο για τη Μανταλένα

Θυμήθηκε την περίπτωση του γιού ενός βαρκάρη, του Γιάννη Μαρινάτου, που ορφάνεψε όταν ήταν δώδεκα ετών και για να συντηρήσει τα μικρά αδέλφια του, αποφάσισε να δουλέψει μόνος του την βάρκα του πατέρα του με όλο τον άγριο συναγωνισμό των συναδέλφων του. Γύρω από αυτήν την ανάμνηση συνέθεσε ο Γιώργος Ρούσσος το σενάριο του.

Η ταινία απέσπασε 3 βραβεία στο “Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης” το 1960. “Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου” για την Αλίκη Βουγιουκλάκη (Μανταλένα), “Β’ Ανδρικού Ρόλου” για τον Παντελή Ζερβό και “Βραβείο Σεναρίου” για τον Γιώργο Ρούσσο. Προβλήθηκε τη σαιζόν 1960-1961 και έκοψε 192.378 εισιτήρια. Ήρθε στην 2η θέση σε 58 ταινίες.

Πηγή: Περιοδικά Φαντασία και Εικόνες του 1960

Κάντε like στη σελίδα μας για την Αλίκη!

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΆγριες Μέλισσες: Ποια είναι η μάντισσα Σμαρώ που θα εισβάλλει στην σειρά
Επόμενο άρθροΤάνια Τρύπη: Τιμητική Διάκριση για την προσφορά της στον αγώνα για την προστασία των ζώων
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!