Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Nίκη Σερέτη:” Δεν ακολουθώ αυτό που κάνουν οι πολλοί ”

Nίκη Σερέτη:” Δεν ακολουθώ αυτό που κάνουν οι πολλοί ”

78889174_590826758319252_3095122887137296384_n

Η Νίκη Σερέτη είναι από τις πιο αξιόλογες ηθοποιούς που έχουν περάσει από το θέατρο και την τηλεόραση. Δύσκολη στις επιλογές της, αφού πλέον συνειδητά αποδέχεται προτάσεις που “καλύπτουν” την ίδια σαν καλλιτέχνη.

Μια ξεχωριστή συνέντευξη στο Womansecret και στον Πάνο Σταματόπουλο!

Είσαι από τις ηθοποιούς που έχει βρεθεί σε αξιόλογες παραγωγές όλα τα χρόνια της πορείας σου με μοναδικές συνεργασίες στο ενεργητικό σου μέχρι και σήμερα. Πώς θα χαρακτήριζες την πορεία σου μέχρι και σήμερα; Για ποιες στιγμές είσαι υπερήφανη;

Η πορεία μου διακρίνεται από ήττες και νίκες, από συνέχειες και ασυνέχειες! Πάντα εκκινώ με ένα διαφορετικό βίωμα και ποτέ δεν είμαι η ίδια με την Νίκη του προηγούμενου σταθμού. Μια πορεία που συνοδεύεται από ένα μυστικό εκρηκτικό μηχανισμό, άλλοτε τούρμπο, άλλοτε χαλασμένο, αλλά που πάντα πυροδοτείται από την ανάγκη για υπαρξιακή πληρότητα και που όταν εκπυρσοκροτεί με προετοιμάζει-μεταφέρει στην επόμενη πίστα. Μέσα από αυτές τις εκρήξεις, ανακαλύπτω εκ νέου το θαύμα της ζωής και συμφιλιώνομαι με την ιδέα ότι πάντα θα υπάρχει η απάτητη κορυφή που δεν θα κατακτήσω ποτέ, αλλά θα είναι εκεί για να μου υπενθυμίζει ότι οι μάχες είναι αέναες.

Σαφέστατα είμαι χαρούμενη με όλο αυτό το βίωμα, γιατί με αφορμή κυρίως, τους ρόλους που έπαιξα, συναντήθηκα με αξιόλογους ανθρώπους του θεάτρου. Με τον Γ. Μιχαηλίδη στην “Αμφιβολία”, τον Σ. Πακωνσταντίνου στον “Ορλάντο” τον H. Ghazanchyan στο “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” (Εθνικό Θέατρο Αρμενίας), με την Ρ. Πατεράκη στο “Πεθαίνω σαν χώρα” και άφησα για το τέλος τον πολύτιμο και αγαπημένο Χ. Σουγάρη που τα δύο τελευταία χρόνια μου εμπιστεύτηκε ρόλους ζωής, την Θεά Αθηνά στον “Αίαντα” και την Ιοκάστη στον” Οιδίποδα”. Για τα συγκεκριμένα έργα βραβεύτηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας Κάρολος Κούν 2019 και όπως καταλαβαίνεις, αυτή η αποδοχή της δουλειάς μας, μας έδωσε ώθηση στο να συνεχίσουμε να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα, με βαθύτερη πίστη.

Την φετινή σεζόν βλέπουμε μια άνοδο της μυθοπλασίας στους δέκτες μας και σειρές όπως τις Άγριες Μέλισσες και Το Κόκκινο Ποτάμι να έχουν καταφέρει να εντυπωσιάζουν τους τηλεθεατές και τον καλλιτεχνικό χώρο. Έχεις παρακολουθήσει το φετινό πρόγραμμα;

Δεν ακολουθώ αυτό που κάνουν οι πολλοί. Με τόσο ντόρο όμως και υστερία που έχει δημιουργηθεί γύρω από κάποιες σειρές, θα ήταν αδύνατο να μην το πάρω είδηση. Παρόλο που δεν παρακολουθώ τηλεόραση, είναι πολύ ελπιδοφόρο που μπήκαν ξανά οι ποιοτικές σειρές στην ζωή μας! Ο κόσμος μεν διψάει για καλά προγράμματα, όμως ακόμα υπερτερούν τηλεοπτικά προϊόντα που υποτιμούν την νοημοσύνη των θεατών και παραμορφώνουν τις συνειδήσεις. Μακάρι να υπάρξει άνθιση με σειρές που θα προάγουν τον πολιτισμό και όλοι όσοι δουλεύουμε να αμοιβόμαστε επαρκώς! Χρειάζονται φρέσκες φόρμες και νέοι τρόποι.

Έχουμε αρκετό καιρό να σε δούμε σε μια νέα σειρά στην μικρή οθόνη. Η απουσία σου από το γυαλί έχει να κάνει με σένα συνειδητά ή με τις προτάσεις που έχεις δεχτεί κατά καιρούς; Σου έχει λείψει αυτό το κομμάτι;

Η αιτία της απουσίας μου, είναι κάπου “ανάμεσα”. Από την μία, οι θέσεις μου, ως προς το τι επιλέγω να κάνω και σε τι λέω ναί, είναι πολύ ξεκάθαρες και συγκεκριμένες. Από την άλλη η φαντασία των καναλιών είναι επίσης συγκεκριμένη και αναμενόμενη! Πλήξη και όχι έκπληξη! Απεχθάνομαι τα κλισέ και τα στερεότυπα. Μέχρι νεοτέρων, συνεχίζω να απολαμβάνω την μεγάλη μου αγάπη για το θέατρο. Εκεί που μπορώ να υπάρχω ολοκληρωτικά! Οφείλω να ομολογήσω οτι ο κόσμος εξακολουθεί να μου δείχνει την εκτίμηση και τον θαυμασμό του, σε κάθε μας επαφή, μιάς και αγκάλιασε όλους τους τηλεοπτικούς μου ρόλους, με ιδιαίτερη αδυναμία στην “Δεβόρα” (Εκείνες κι Εγώ, Αντ1) και “Ράντα” (Μαύρος Ωκεανός, Αντ1) Νοιώθω ευγνώμων πραγματικά.
Μου λείπει μόνο σε ο, τι λείπω κι εγώ. Αν κάτι δεν με χωράει, δεν είναι για μένα. Τουλάχιστον όχι σήμερα που κάνουμε αυτή την συνέντευξη.

Πόσο σ έχει εξελίξει ως προσωπικότητα αυτή η δουλειά; Βλέπεις διαφορές σε σχέση με το κορίτσι που ξεκινούσε τα πρώτα του βήματα στο χώρο;

Δεν βολεύομαι με λιγότερο ουρανό. Πέφτω και ξανασηκώνομαι. Νομίζω, το κάνω πλέον με μεγάλη ευκολία. Και ησυχία. Παλιότερα με άκουγε όλη η γειτονιά. Εκεί που νοιώθω σαν ζώο σφαγμένο, έρχεται η ευκαιρία της συμμετοχής και ανθίζω σαν μαργαρίτα στην άκρη ενός γκρεμού. Συμμετοχή στην ίδια την ζωή. Διατηρώ πάντα την ευθραστότητα αλλά και την ανθεκτικότητα μου. Η ελαστικότητα είναι η έκφραση και η δροσιά της ζωής. Αυτό είναι κάτι που ανακάλυψα πρόσφατα. Αγαπάω περισσότερο αυτό που είμαι και στόχος μου είναι η ροή. Άλλωστε σήμερα γνωρίζω πολύ καλά ότι κάθε μας επιλογή φέρει και το τίμημα της. Πάντα εξελίσσομαι και ταυτόχρονα είμαι υπό κατασκευή.

Νιώθεις χορτασμένη με τα όσα έχεις κάνει μέχρι και σήμερα ή έχεις ακόμα και σήμερα νέα όνειρα για συνεργασίες και ρόλους;

Πάντα θα υπάρχει μια διαρκής αγωνία για δημιουργία. Πεινάω για Τέχνη. Μέσα από εκεί, ζητάω τις απαντήσεις στους προβληματισμούς και τις ελλείψεις μου. Νοιώθω περήφανη για την μέχρι τώρα διαδρομή μου, απολαμβάνω την όποια παύση, γιατί σίγουρα, κάτι έρχεται να μου εξομολογηθεί και περιμένω ανήσυχα – ευλαβικά την ανακοίνωση της επόμενης πτήσης μου! Τα όνειρα είναι ατελεύτητα. Όχι για ρόλους. Για ωραίες συναντήσεις. Για το “μαζί”. Σχέδια δεν κάνω. Είναι πιο ασφαλές. Εξασκούμαι στην ελαφρύτητα και στην βαρύτητα. Απαιτεί ιδιαίτερη ισορροπία και καλλωπισμό του εντός μου. Και ξέρω ότι την Σταύρωση, μόνο η Ανάσταση την ακολουθεί.

Αν σου λέγανε σήμερα ότι τελειώνει το κεφάλαιο της υποκριτικής και του θεάτρου, θα ένιωθες πλήρης μέσα σου;

Θα ήμουν “ένας νεκρός γλάρος” και όχι ηθοποιός. Θα ήταν η ματαίωση των ονείρων, όπως έχει αναδείξει συγκλονιστικά ο Τσέχωφ. Θα σήμαινε ότι η λίμνη με έχει καταπιεί.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Αρχές του νέου χρόνου, ξεκινάω πρόβες με τον Σκηνοθέτη Χ. Σουγάρη για τις “Βάκχες” του Ευριπίδη. Θα παρουσιαστούν στο Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας και θα ακολουθήσει και μια μίνι περιοδεία. Έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε δίπλα μας, ως συμπαραγωγή, το Δηπεθε Σερρών που έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, σε σχέση με τον θεατρικό σχεδιασμό του. Ιδιαίτερη μνεία στην Καλλιτεχνική διευθύντρια Καλλιόπη Ευαγγελίδου και τον Πρόεδρο Ιωάννη Γάτσιο για την αρτιότητα των εμπνευσμένων ήδη παραγωγών του και θερμές ευχαριστίες για την χαρά της στήριξης και της σύμπραξης!

Tι είναι αυτό που θα ήθελες να σου φέρει η νέα χρονιά στη ζωή σου;

Θαύματα και ανθρώπους που να κάνουν αυτόν τον κόσμο καλύτερο. Αυτά να μου φέρει.

Δείτε την συνέντευξη της Νίκης Σερέτη στο Woman’s Secret ΕΔΩ


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΤο Όνομα του Ρόδου του Ουμπέρτο Έκο | Ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΤο πρώτο μήνυμα του Ανδρέα Μικρούτσικου μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο