Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Αλέξανδρος Κομπόγιωργας: « Όσο υπάρχει άνθρωπος, θα υπάρχει και τέχνη ανεξαρτήτως χρονολογίας...

Αλέξανδρος Κομπόγιωργας: « Όσο υπάρχει άνθρωπος, θα υπάρχει και τέχνη ανεξαρτήτως χρονολογίας και συνθηκών»

DSC_3316

Ο ταλαντούχος  ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξανδρος Κομπόγιωργας φιλοξενείται στο Koita-magazine.

Υπηρετώντας με ήθος, αγάπη κι αξιοπρέπεια την τέχνη του θεάτρου, ο Αλέξανδρος Κομπόγιωργας συναρπάζει και ξεχωρίζει με το ταλέντο του στην υποκριτική. Πέρα από την εξαίσια πορεία του στην τηλεόραση και στο κλασικό θέατρο, τα τελευταία χρόνια καταπιάνεται και με το παιδικό θέατρο.

Η παράσταση «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης» του Ιούλιου Βερν παίχτηκε με τεράστια επιτυχία και τη φετινή θεατρική σεζόν η ομάδα ομάδα «Νεάπολις» ζωντανεύει επί σκηνής μια νέα και όμορφη θαλασσινή περιπέτεια στο Θέατρο 104.

«H χώρα των πελαργών… ένα παραμύθι της θάλασσας» λέγεται η παιδική παράσταση της οποίας έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και  κοστούμια αλλά παίζει κιόλας, ο Αλέξανδρος.

 

  • Πείτε μου λίγα λόγια για την παράσταση «H χώρα των πελαργών … ένα παραμύθι της θάλασσας», όπου σκηνοθετείτε και πρωταγωνιστείτε στο Θέατρο 104.

Είναι ένα μαγικό σύγχρονο παραμύθι, με βασικούς πρωταγωνιστές μια μαϊμού, ένα γλαρό και ένα ναυαγό. Τυχαία θα συναντηθούν σε ένα έρημο νησί και θα αποφασίσουν να κάνουν ένα ταξίδι ζωής προς την Χώρα των Πελαργών, μια χώρα που βασιλεύει η ειρήνη και η  δικαιοσύνη. Δεν θα είναι ένα εύκολο ταξίδι, αφού για να περάσει κανείς τις πύλες αυτής της χώρας, θα πρέπει να περάσει πρώτα από τις δοκιμασίες των Πελαργών. Με την βοήθεια του Οκτάβιου, ενός γιγάντιου χταποδιού και των μικρών μας θεατών, οι ήρωές μας θα αναμετρηθούν με αυτές τις δοκιμασίες πετυχαίνοντας στο τέλος τον σκοπό τους.

Η χαρά και η ευθύνη φέτος ήταν μεγάλη για εμάς και αυτό, γιατί μας εμπιστεύτηκε το κείμενό της, η Ήβη Σοφιανού, γνωστή από τις πρωτοποριακές παραστάσεις κουκλοθεάτρου και για τις μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες , όπως η “Φρουτοπία ” και “Του Κουτιού τα Παραμύθια” και τόσων άλλων ακόμα . Θέλαμε λοιπόν να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης της. Ένα μικρό χαμόγελο στα χείλη και τα υγρά της μάτια μετά την παράσταση που παρακολούθησε, μας έδωσε φτερά.

 

  • Ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε  να καταπιαστείτε με ένα παιδικό έργο;

Η ανάγκη μου να αποδράσω από την πραγματικότητα, να ταξιδέψω σε έναν κόσμο μαγικό συνομιλώντας με το παιδί μέσα μου. Είναι μια διαδικασία που με λυτρώνει. Αγαπώ τις αποδράσεις, τα ταξίδια και το θέατρο σου προσφέρει τα ομορφότερα, αφού συνήθως ο προορισμός είναι ανεξερεύνητος, πόσο μάλλον όταν αυτός ο προορισμός αφορά παιδιά.

  • Πόσο απαιτητικό είναι να σκηνοθετείς και να παίζεις σε μια παράσταση για παιδιά;

Χρειάζεται απόλυτη αφοσίωση, συγκέντρωση και πίστη. Δεν έχεις πότε ολοκληρωμένη εικόνα της παράστασης, αφού και εσύ αποτελείς κομμάτι της. Εκεί λοιπόν φανερώνεται η σημαντικότητα και η δύναμη της ομάδας, της συνεργασίας και φυσικά της εμπιστοσύνης, που έχεις όχι μόνο στον εαυτό σου αλλά και στους υπόλοιπους «συνοδοιπόρους» αυτού του ταξιδιού κατά την διάρκεια των προβών. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ηθοποιοί, Νεφέλη Κουλούρη, μέλος της θεατρικής ομάδας “Νεαπολις” από την πρώτη μέρα δημιουργίας της και ο Γιάννης Τσουρουνάκης δείχνοντάς μας απόλυτη εμπιστοσύνη, καθώς  και η Ηδύλη Κυριακίδη πολύτιμη βοηθός μας, που με την παρατηρητικότητα και την έμφυτη ευγένειά της, δεν μας άφησε να ξεφύγουμε από την ουσία . Σημαντική και η παρουσία του Αντώνη Δελαπόρτα που με τις μουσικές του ενορχηστρώσεις σε συνεργασία με την Νεφέλη Κουλούρη έντυσαν την παράσταση. Τέλος καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η παρουσία της Άρτεμις Ιγνατίου, που με τις χορογραφίες της φώτισε τον τελικό μας στόχο. Την μαγεία. Έχοντας δημιουργήσει λοιπόν έναν τέτοιο πυρήνα εμπιστοσύνης και κοινού στόχου κάθε δυσκολία αντιμετωπίζεται.

 

  • Ποια είναι τα μηνύματα που προκύπτουν μέσα από την παράσταση, για τους μικρούς μας φίλους;

Είναι ένα κείμενο ύμνος στην φιλία, στον σεβασμό στη διαφορετικότητα με πολλά οικολογικά μηνύματα. Ένας μικρός θησαυρός για τα παιδιά, που αξίζει να ανακαλύψουν.

 

  • Πως αντιδρούν τα παιδιά μετά από κάθε παράσταση και με ποιο τρόπο εσείς τα προσεγγίζετε;

Στόχος της ομάδας μας είναι να προσεγγίζουμε τα παιδιά με ειλικρίνεια, σοβαρότητα, εντιμότητα και εκείνα το αναγνωρίζουν. Ένα ευχαριστώ, μια ζεστή αγκαλιά, ακόμα και ένα ντροπαλό χαμόγελο από μακριά, εμάς μας γεμίζει  δύναμη να συνεχίσουμε δίνοντας σε κάθε παράσταση τον καλύτερο μας εαυτό.

  • Τι θέση έχει το θέατρο και η υποκριτική στη ζωή σας και κατά πόσο σας επηρεάζει;

 

Ίσως το σημαντικότερο. Αγαπώ την δουλειά μου και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ. Η ζωή μέσα και γύρω από το θέατρο δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, ίσως το αντίθετο. Το παράδοξο είναι πως κάθε χρόνο η αγάπη και το πάθος μου γι’ αυτό δυναμώνει .

 

  • Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της τέχνης στην Ελλάδα του 2017 και πια τα περιθώρια εξέλιξης του;

Όσο υπάρχει άνθρωπος, θα υπάρχει και τέχνη ανεξαρτήτως χρονολογίας και συνθηκών. Η σημαντικότητά της μέσα στην καθημερινότητα του ανθρώπου ίσως να διαφοροποιείται από εποχή σε εποχή.

Η τέχνη συνδέεται για μένα με τη μαγεία, αφυπνίζει συναισθήματα, γεννά νέα ερωτήματα, καθησυχάζει, ξεβολεύει, μας είναι απαραίτητη. Έτσι για μένα η τέχνη εξελίσσει τον άνθρωπο και ο άνθρωπος την τέχνη.

 

  • Τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε περισσότερο στο επάγγελμα σας και δεν θα το αλλάζατε με τίποτα;

Την επαφή μου με την μαγεία του θεάτρου, της ενσάρκωσης και του ταξιδιού μέσα στο χρόνο.

  • Ποια είναι τα ιδανικά χαρακτηριστικά ενός καλού ηθοποιού, σύμφωνα με τη δική σας κρίση;

H σκέψη, η απλότητα και η αλήθεια.

 

  • Κλείνοντας κι αφού σας ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πείτε τι περιμένουμε από εσάς επαγγελματικά, στο εγγύς μέλλον.

Αυτήν την εποχή παράλληλα με τη “Χώρα των Πελαργών … ένα παραμύθι της θάλασσας” της Ήβης Σοφιανού που παρουσιάζουμε κάθε Κυριακή στο Θέατρο 104 στις 12 το μεσημέρι, παρουσιάζουμε και την περσινή παράσταση της θεατρικής ομάδας “Νεάπολις”, το “Ταξίδι στο κέντρο της γης” του Ιουλίου Βερν, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς κάθε Κυριακή στις 15:30 με τους Άγγελο Χατζά, Νεφέλη Κουλούρη κι εμένα. Όσον αφορά το μέλλον, στα μέσα Φεβρουαρίου  η Θεατρική ομάδα “Νεαπολις” θα παρουσιάσει τη «Βιοτεχνία Υαλικών» του Μ. Κουμανταρέα σε διασκευή και σκηνοθεσία του Άγγελου Χατζά, στο Θέατρο Φούρνος.

 

Ευχαριστώ αγαπητέ μου Αλέξανδρε για τη συζήτηση μας. Σου εύχομαι από καρδιάς να είσαι πάντα δραστήριος, δημιουργικός και τόσο εμπνευσμένος με την τέχνη σου! 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο21 ατάκες του Τσαρλς Μπουκόφσκι που θα σε… σκαλώσουν!
Επόμενο άρθροΚερδίστε προσκλήσεις για το «Το Mεγάλο Kύμα» στο Θέατρο 14η Μέρα