Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Τάσος Δέδες: “Οι Ψυχοκόρες είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για μένα!”

Τάσος Δέδες: “Οι Ψυχοκόρες είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για μένα!”

Τάσος Δέδες: “Οι Ψυχοκόρες είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για μένα!”

Υπάρχει λοιπόν και αυτή η νέα γενιά των ανθρώπων όπου σε ένα αβέβαιο επαγγελματικό πεδίο, κάνουν αξιοπρεπώς την δουλειά τους, πραγματοποιούν εκλεκτές συνεργασίες στο επάγγελμα και όταν τους χτυπάει η πόρτα η μεγάλη δημοφιλία του κόσμου, αυτοί παραμένουν ταπεινοί και πιστοί στα ιδανικά τους.

Ανήκει στην νέα γενιά των ηθοποιών που χαίρεσαι να συναντάς καθώς διαθέτει όλα τα άρτια χαρακτηριστικά ενός επαγγελματία αλλά και μια ισχυρή φλόγα και μεράκι μέσα του για την υποκριτική αλλά και για την ζωή γενικότερα.

Ο Τάσος Δέδες με αφορμή την έναρξη των παραστάσεων του έργου “Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω” στο Θέατρο Ρεκτιφιέ σε σκηνοθεσία Φένιας Προβελεγγίου, σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο Koitamagazine.gr και στον δημοσιογράφο Πάνο Σταματόπουλο!

Ο ταλαντούχος ηθοποιός της νέας γενιάς μιλάει για το νέο του θεατρικό βήμα, την σαρωτική επιτυχία της σειράς “Ψυχοκόρες” στην ελληνική τηλεόραση αλλά και τον ρόλο του Λούη, τις ταμπέλες κωμικός- δραματικός ηθοποιός  αλλά και την εξίσωση followers- ταμείο. Τέλος ο ίδιος αποκαλύπτει το είδος του θεάτρου με το οποίο θα ήθελε ν’ ασχοληθεί στο μέλλον αλλά και τους ανθρώπους που θα ήθελε να συναντήσει τα επόμενα χρόνια στην πορεία του.

Θεατρικά σε συναντάμε στην θεατρική παράσταση ” Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω ” στο Θέατρο Ρεκτιφιέ.  Τι σ’ έκανε να αποδεχτείς αυτή την πρόταση και τι θα δει το κοινό από σένα επί σκηνής;

Υπήρχε μία πολύ μεγάλη πρόκληση σ αυτό το εγχείρημα! Το οτι δεν υπήρχε κείμενο, και οτι όλη η δουλειά βγήκε μέσα από αυτοσχεδιασμούς! Δεν το χα ξανακάνει ποτέ και ήθελα οπωσδήποτε να το δοκιμάσω γιατι λατρεύω τους αυτοσχεδιασμούς! Στη σκηνή πάνω θα μιλήσουμε για προσωπικά μας βιώματα που μας στιγμάτισαν, για έρωτες, για απορρίψεις,  για όνειρα και για μπόλικη τρέλα!

Όλα τα χρόνια της πορείας σου στο χώρο με τι γνώμονα εξετάζεις κάθε επαγγελματική πρόταση; Είναι εύκολο σήμερα να μην επαναλαμβάνεσαι, κάνοντας διαφορετικά  πράγματα  μεταξύ  τους και  λιγότερες  εκπτώσεις στο καλλιτεχνικό κομμάτι και ειδικότερα όταν είσαι νέος στο χώρο;

Με το πέρασμα των χρόνων αλλάζει ο τρόπος σκέψης και ο γνώμονας που επιλέγεις μια δουλειά στον καλλιτεχνικό χώρο! Παλαιότερα μου έφτανε και μόνο που θα πατήσω στη σκηνή οπότε τα κριτήρια ήταν διαφορετικά. Σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Επιλέγω πιο δύσκολα σε τι θα πω ναι και θέλω να με καλύπτει σε όλο το φάσμα του για να μπορώ κι εγώ να είμαι χαρούμενος και δημιουργικός καθε φορά!

Οι Ψυχοκόρες από την στιγμή που εμφανίστηκαν στη συνδρομητική πλατφόρμα του Ant1 έκαναν τρομερή αίσθηση στο τηλεοπτικό κοινό ενώ με την είσοδο τους στην ελεύθερη τηλεόραση του σταθμού δημιούργησαν φρενίτιδα σχολίων, λαμβάνοντας μέχρι και σήμερα ένα τεράστιο κύμα αγάπης από το κόσμο και τους κριτικούς. Πώς αντιλαμβάνεται όλη αυτή την επιτυχία στο σήμερα; Πώς έγραψαν για σένα οι Ψυχοκόρες σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

Οι Ψυχοκόρες είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για μένα! Πρώτα απ’ όλα γνώρισα ανθρώπους που μου άλλαξαν όλη μου τη ζωή! Αγάπησα και αγαπήθηκα ! Έκανα φίλους πραγματικούς που τους νιώθω σαν οικογένεια σήμερα! και το αναφέρω αυτό γιατι στον καλλιτεχνικό χώρο γνωρίζεις και δένεσαι με πολλούς αλλα είναι λίγοι αυτοί που θα μείνουν αληθινά στο τέλος!

Καλλιτεχνικά ήταν ένα αριστούργημα που μου έμαθε πολλά! Συνεργάστηκα με ανθρώπους που πιστέψτε με θα πάνε πολύ πολύ ψηλά! Γιατί έχουν μεράκι για τη δουλειά τους και λατρεύουν αυτό που κάνουν!!! Και που ξέρεις…μπορεί σε κάποια επόμενα να συνεργαστούμε ξανά!

Μίλησε μας λίγο για αυτό που ξεχώρισες περισσότερο στον ρόλο που υποδύθηκες αλλά και για τι συντροφεύει τον Τάσο μέχρι και σήμερα από αυτή την δουλειά. Αισθάνθηκες με το διάβασμα του σεναρίου αυτό το κύμα υποστήριξης που θα ερχόταν;

Όταν διάβασα το πρώτο επεισόδιο του σεναρίου με πιάσαν τα κλάματα και θυμάμαι που πήγα στη μητέρα μου και της είπα..μάνα η σειρά θα είναι  καταπληκτική! Οταν έκανα ένα ραντεβού με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Χαραλαμπίδη πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα μου.. μου έδειξε εικόνες και σκηνές από τη σειρά για να μου μάθει αυτόν τον κόσμο, να μου δείξει σε ποια μονοπάτια θα βαδίσει ο χαρακτήρας μου! Τότε σιγουρεύτηκα ότι η σειρά θα σαρώσει και θα κάνει την διαφορά!

Ο ρόλος του Λούη ενώ είναι λίγο αγροίκος( κάτι το οποίο δεν είμαι εγώ σαν Τάσος), πάτησε σε κάτι πολύ δικό μου που με αφορά πολύ στην ζωή μου. Στο κομμάτι της φιλίας και της αδικίας. Η γιαγιά μου πάντα έλεγε μακριά απ’ τ άδικο! Εκεί πάνω λοιπόν βρήκα όλη την ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα, στο αίσθημα της αδικίας που όπως ο Λούης, έτσι σχεδόν και κάθε πολίτης της χώρας μας τη νιώθει στο πετσί του καθημερινά.

Σκέφτηκες ποτέ στην πορεία σου τη ταμπέλα της κωμωδίας ή του δράματος και ότι θα πρέπει να πραγματοποιείς διαφορετικά πράγματα ώστε να μην κατηγοριοποιηθείς από παραγωγούς και ιθύνοντες του χώρου;

Δεν μου αρέσουν καθόλου οι ταμπέλες κωμικός ή δραματικός ηθοποιός! Ο καλός ηθοποιός είναι καλός παντού!! Το τι επιλέγει όμως ο καθένας να παίξει στην καριέρα του είναι δικό του θέμα. Λατρεύω την κωμωδία γιατί νιώθω οτι την καταλαβαίνω βαθιά και μπορώ να την ερμηνεύσω, αλλα δεν παίζω μόνο κωμωδίες..! Αν πιστεύω σε  κάποιο κλισέ είναι οτι, ένας καλός κωμικός μπορεί άνετα να παίξει δράμα ενώ το αντίθετο όχι τόσο εύκολα..

Αν η υποκριτική δεν είχε χτυπήσει την ζωή σου,  έχεις σκεφτεί τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις επαγγελματικά το οποίο θα σε γοήτευε όπως αυτή η τέχνη;  Τι έχει αλλάξει στο Τάσο από τις σπουδές του στη σχολή έως και σήμερα;

Αν δεν ήμουν ηθοποιός θα έκανα σίγουρα κάτι σχετικό με τον αθλητισμό! Είμαι λίγο «άρρωστος» με όλα τα σπορ, γι αυτό και πριν τη δραματική σχολή είχα τελειώσει την αθλητική δημοσιογραφία!

Μέχρι και σήμερα  επικρατεί δυστυχώς η λογική από κάποιους ότι ο  ηθοποιός είναι και “χομπίστας” και ότι μπορεί να εργαστεί και αμισθί,  εξευτελίζοντας έτσι την αξία και ολόκληρο τον χώρο των επαγγελματιών.  Πώς  αντιδράς σε αυτή την λογική που μπορεί τυχόν να συναντήσεις στις εργασιακές σου σχέσεις; Είναι κάτι που σε θυμώνει σήμερα;

Με θυμώνει πολύ γιατί κάποιοι δεν καταλαβαίνουν οτι η δική τους ψυχαγωγία κρύβει από πίσω ατελείωτες εργατοώρες σκληρής δουλειάς από εμάς τους καλλιτέχνες. Δεν είμαστε χομπίστες, είμαστε επαγγελματίες! Όπως στο ποδόσφαιρο!! Στο γήπεδο πας για 2 ώρες να ψυχαγωγηθείς αλλά οι αθλητές κοπιάζουν σ όλη τους τη ζωή για να δεις εσύ αυτό το αποτέλεσμα και να χειροκροτήσεις.

Άραγε οι αθλητές πληρώνονται για τις προπονήσεις τους….

Το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστό ότι σε ακροάσεις του χώρου, κύριο task για τους υποψήφιους αποτέλεσε ο αριθμός των followers που μετρούν στα social media. Πώς κρίνεις όλη αυτή την κατάσταση αλλά και το γεγονός ότι μπορεί να επιλεχθούν άτομα για μία δουλειά λόγω της δημοφιλίας που έλαβαν από κάποιο άλλο πρόγραμμα;

Ασχολίαστο όλο αυτό που γίνεται με τους followers. Το θεωρώ γελοίο και απαράδεκτο. Αλλα ακριβώς έτσι είναι και η κοινωνία που ζούμε. Θα πώ μόνο οτι, ευτυχώς ο σωστός καλλιτέχνης αυτός που το αγαπάει αληθινά, θα ξεχωρίσει ότι και να γίνει, κι αν μην έχει καν social media.

Σήμερα στην ζωή σου χωράει ένα νέο καλλιτεχνικό όνειρο; Ονειρεύεσαι μέσα ρόλους , projects και συνεργασίες με ανθρώπους που θα ήθελες να βρεθείς στο μέλλον ή προτιμάς να ζεις το τώρα αφήνοντας όποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο η σκέψη στην άκρη;

Μ’  αρέσει να ζώ το τώρα αλλα μ’ αρέσει και πάρα πολύ να κάνω όνειρα! Αν μου έλεγες να επιλέξω τι θέατρο θέλω να κάνω στο μέλλον και με ποιους..την απάντηση την έχω έτοιμη! Θέλω να κανω ρεαλισμό με τον Γιώργο Παλούμπη και θέατρο μάσκας με Σίμο Κακάλα, Έλενα Μαυρίδου και Άρη Μπινιάρη! Και οπωσδήποτε μια ταινία μεγάλους μήκους που να την έχει γράψει η Πέννυ Φυλακτάκη! Η πιο ταλαντούχα σεναριογράφος της χώρας!

Στη σημερινή εποχή σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο τι είναι αυτό που σε γοητεύει,  σε κάνει να ελπίζεις και σε τροφοδοτεί και τι αυτό που σε απωθεί;

O έρωτας και τα όνειρα είναι αυτά που με κινούσαν, με κινούν και θα με κινούν στη ζωή μου! Έρωτας, τρέλα και τόλμη!! Η μόνη ελπίδα για όλους μας είναι η αγάπη, χωρίς αγάπη και αλληλεγγύη δεν υπάρχει μέλλον.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια για τους επόμενους μήνες;

Για τους επόμενους μήνες δεν υπάρχουν σχέδια.. μόνο πρόβες, πρόβες, πρόβες, και παραστάσεις, παραστάσεις, παραστάσεις!! Δηλαδή ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!

  • Από 13 Μαΐου για 10 παραστάσεις ο Τάσος Δέδες θα βρίσκεται στην παράσταση “Ενα μηδέν Τέσσερα” ένα έργο της Παρασκευής Ανεβλαβή σε σκηνοθεσία Γιώργου Τριανταφύλλου στο Θέατρο Νους.

Πληροφορίες Παράστασης: 

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω»
Σκηνοθεσία: Φένια Προβελεγγίου
Για λίγες παραστάσεις
Παρασκευή και Σάββατο 21:15/ Κυριακή 20:15
στο PEKTIΦΙΕ

Ένας θίασος , κάπου στην Αθήνα, την άνοιξη του 2024 , ετοιμάζεται να ανεβάσει τον «Γλάρο». Τι συμβαίνει όμως, όταν δυο εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα όλα μοιάζουν να πηγαίνουν στραβά; Πώς οι συντελεστές της παράστασης ταυτίζονται με τους ίδιους τους χαρακτήρες του Τσέχωφ;
Ο έρωτας, η απόρριψη και ο αποχωρισμός έχουν το ίδιο αντίκτυπο στη ζωή τους;
«Δεν υπάρχουν λεφτά για άλλο σκηνικό. Δεν έχω λεφτά. Ο Δημήτρης θα αργήσει . Η Λένα έχει κόβιντ . Η Νίνα που είναι; Βάλε και άλλους γλάρους, γλάρους γλάρους πολλούς γλάρους . Θυμάσαι που σκότωσες κάποτε ένα γλάρο;»
Τίποτα το συνταρακτικό, όλα έχουν ειπωθεί και θα ξανά ειπωθούν. Όλοι οι χαρακτήρες, σαν το Γλάρο, είναι ήδη πληγωμένοι. Ένα ακόμη θέμα για μικρό διήγημα .

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία / δραματουργική επεξεργασία : Φένια Προβελεγγίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κέλλυ Καλογιάννη
Σκηνογράφος: Στέφανος Λώλος
Ενδυματολόγος : Κρίστελ Καπερώνη
Σχεδιασμός φωτισμού/ τεχνικός φωτισμού: Νίκος Νίκου
Αφίσα/trailer παράστασης : Θάνος Κερμίτσης
Παραγωγή : Fabrica Athens
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Παίζουν: Νάστια Βραχάτη, Τάσος Δέδες, Κρίστελ Καπερώνη, Δήμητρα Μάζη, Δημήτρης
Μπούρας, Ουσίκ Χανικιάν

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο 21:15, Κυριακή 20:15
Για λίγες παραστάσεις

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/alla-gia-ton-glaro-den-gnorizo/?newlayout=true

Το PEKTIΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών, βρίσκεται στην καρδιά του Βοτανικού.Υπάρχει πλαϊνή πόρτα για πρόσβαση με αμαξίδιο, καθώς και τουαλέτα ΑΜΕΑ στον χώρο.
Η πρόσβαση μπορεί να είναι μέσω μετρό (Μπλε γραμμή, στάση Κεραμεικός) είτε μέσω λεωφορείων.

Διαβάστε ακόμη:

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο«Παλινωδία ή Ορφέας και Ευρυδίκη» για 10 παραστάσεις στο Φούρνο
Επόμενο άρθρο«Ένας εχθρός του λαού» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη στο Ρεκτιφιέ