Αρχική RETROLOVERS Παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος Ηθοποιοί διεθνούς ακτινοβολίας στον Ελληνικό Κινηματογράφο!

Ηθοποιοί διεθνούς ακτινοβολίας στον Ελληνικό Κινηματογράφο!

Ελληνικό Κινηματογράφο

Ηθοποιοί διεθνούς ακτινοβολίας στον Ελληνικό Κινηματογράφο!

Μπορεί ο κινηματογράφος μας να ήταν πάντοτε σε πιο δεινή θέση, όσον αφορά το εύρος αγοράς σε σχέση με τη διεθνή παραγωγή, λόγω του ότι απευθύνονταν συνήθως στο «περιορισμένο» ελληνικό κοινό, πράγμα που μείωνε δραματικά τις οικονομικές δυνατότητες μιας ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, ωστόσο δεν έλλειψαν κατά καιρούς μερικά λαμπρά δείγματα συμμετοχής σε ελληνικές ταινίες ηθοποιών ονομαστών, με διεθνή καριέρα και αναγνώριση.

Η πρώτη απόπειρα έγινε το 1958 από τη Finos Films στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, «Μια ζωή την έχουμε», όπου στο πλευρό του Δημήτρη Χορν, καλείται να συμπρωταγωνιστήσει η Yvonne Sanson. Η Sanson, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1925, από Τουρκάλα μητέρα και Γάλλο πατέρα, ήταν εκείνη την εποχή μια φτασμένη ηθοποιός του κινηματογράφου στην Ιταλία, έχοντας στο ενεργητικό της αρκετές και αξιόλογες συμμετοχές σε ταινίες των Alberto LattuadaVittorio De SicaLuigi Comencini Arthur LubinRené Clément και πολλών άλλων. Αρχικά ο Τζαβέλλας είχε κατά νου το Βασίλη Λογοθετίδη και την Αλίκη Βουγιουκλάκη για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, καθώς όμως ο Λογοθετίδης αδυνατούσε να συμμετάσχει λόγω ασθένειας, άλλαξε το αρχικό καστ.

Ηθοποιοί διεθνούς ακτινοβολίας στον Ελληνικό Κινηματογράφο!

Η ταινία είχε επιτυχία, ήρθε 3η στις ταινίες της σεζόν 1957-58 (με πρώτη τη «Θεία από το Σικάγο» και δεύτερη τη «Λίμνη των πόθων»), ωστόσο δεν κατάφερε να καλύψει τα έξοδα της. Κάποιοι επέρριψαν ευθύνες και μάλλον άδικα στη Sanson για το υψηλό κασέ της. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Sanson έκλεισε την καριέρα της το 1972, με άλλη μια ελληνική ταινία, το «Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εμείς οι δυο του Κωστή Ζώη, που δεν παίχτηκε ποτέ στους κινηματογράφους.

Το 1958 ο βετεράνος Ιταλός σκηνοθέτης Umberto Lenzi, θα σκηνοθετήσει την ελληνική αισθηματική κωμωδία «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα», με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, το Μίμη Φωτόπουλο και τη Wandisa Guidaτης οποίας το όνομα μπορεί να μη μας λέει πολλά σήμερα, ωστόσο η Guida υπήρξε πρωταγωνίστρια σε δεκάδες Ιταλικές παραγωγές κάθε είδους, ανάμεσα τους και η cult ταινία τρόμου «I Vampiri» (1957) των Riccardo Freda και Mario Bavaαλλά και την κωμωδία «Toto e’ Marcellino» (1958)συμπρωταγωνίστρια των δύο δημοφιλών κινηματογραφικών ηρώων της εποχής.

Ελληνικό Κινηματογράφο

Ηθοποιοί διεθνούς ακτινοβολίας στον Ελληνικό Κινηματογράφο!

To 1961 o Kώστας Ανδρίτσος γυρίζει το κοινωνικό δράμα «Η απολύτρωσις» με το Σπύρο Φωκά στον πρωταγωνιστικό ρόλο και πλάι του τη Lorella De Lucaγνωστή Ιταλίδα ηθοποιό, πρωταγωνίστρια των ταινιών «Il Bidone» (1955) του Federico Fellini«Padri e figli…» (1957) του Mario Monicelli«Belle ma povere» (1957) του Dino Risi και πολλών άλλων. Η De Luca υπήρξε και σύζυγος του γνωστού Ιταλού σκηνοθέτη Duccio Tessari.

Το 1962 ο Ζιλ Ντασέν γυρίζει στην Ελλάδα τη «Φαίδρα», με αμερικανικά και γαλλικά κεφάλαια και πλάι στη Μελίνα Μερκούρη βλέπουμε τον Άντονι Πέρκινς αλλά και τον Ραλφ ΒαλόνεΠαρά τα ηχηρά ονόματα ωστόσο, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στα γυρίσματα της ταινίας από ισχυρό Έλληνα εφοπλιστή, καθώς είχε διαδοθεί ότι η ταινία ήταν μια …λυσσαλέα επίθεση ενάντια στην τότε Ελληνική βασιλική οικογένεια!

«Αυτό το κάτι άλλο», λέγονταν η φιλόδοξη ταινία μιούζικαλ που γύρισε το 1962 ο Γρηγόρης Γρηγορίου, στα χνάρια του «West Side Story και εντελώς διαφορετική από ανάλογες της εποχής. Μαζί με το πολυπληθές καστ, στα ζενερίκ της ταινίας βλέπουμε το όνομα της γνωστής τότε χορεύτριας και ηθοποιού Rita Cadillac, η οποία αργότερα έπαιξε στη γνωστή ταινία «Das Boot» (1981) του Wolfgang Petersen.

Ηθοποιοί διεθνούς ακτινοβολίας στον Ελληνικό Κινηματογράφο!

Το 1962 επίσης, η Αλίκη Βουγιουκλάκη γυρίζει με τη Finos Films και με αγγλικά κεφάλαια στην Ίο, την πρώτη της ξενόγλωσση ταινία το «Aliki My love» με σκηνοθέτη τον Rudolph Maté, που είχε διαπρέψει στο Χόλιγουντ τόσο ως διευθυντής φωτογραφίας («Vampyr»-1932 του Carl Theodor Dreyer«Gilda»-1946 με τη Rita Hayworth) αλλά και ως σκηνοθέτης («D.O.A»-1947 το cult φιλμ νουάρ, γνωστό στην Ελλάδα με τον τίτλο «Κυνηγώντας το δολοφόνο μου»).

Στην ταινία, πλάι στην Αλίκη, ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός Wilfrid Hyde-White που είχε συμπρωταγωνιστήσει με τη Marilyn Monroe στο «Let’s Make Love» (1960) και την Audrey Hepburn στην «My Fair Lady» (1964), ο Jess Conradpop idol στην Αγγλία της δεκαετίας του 60 και συμπρωταγωνιστής της Kim Novak στην ταινία «The Amorous Adventures of Moll Flanders» (1964), αλλά και η Katherine Kath, που είχε συμμετάσχει σε σημαντικούς ρόλους σε γνωστές ταινίες της εποχής, όπως το «Moulin Rouge» (1952) του John Huston και το «Anastasia» (1956) του Anatole Litvak με την Ingrid Bergman και τον Yul BrynnerΤο «Aliki My love» δυστυχώς δεν θα έχει την ανάλογη επιτυχία και παραμένει απρόβλητη ακόμα και σήμερα.

Ελληνικό Κινηματογράφο

Ηθοποιοί διεθνούς ακτινοβολίας στον Ελληνικό Κινηματογράφο!

Σωτήριο έτος 1964 και ο «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη, ελληνοαμερικανική παραγωγή κάνει το γύρο του κόσμου, κερδίζοντας μάλιστα τρία Όσκαρ. Στο καστ εκτός από τους δικούς μας, Ειρήνη Παππά, Γιώργο Φούντα, Σωτήρη Μουστάκα, βλέπουμε τον Anthony Quinn, τον Alan Bates και τη Lila Kedrova (το ένα από τα τρία Όσκαρ της ταινίας για την ερμηνεία της).

Στην επόμενη ταινία του Κακογιάννη, επίσης ελληνοαμερικανική παραγωγή του 1967, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αξιόλογους ηθοποιούς του παγκόσμιου κινηματογράφου. Μια από τις πιο παραγνωρισμένες, αλλά δυστυχώς προφητικές ταινίες, το «Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά», με τους Tom CourtenayCandice BergenSam WanamakerColin BlakeIan Ogilvy και Patricia Burke. Η ταινία δε γνώρισε επιτυχία, καθώς οι ταινίες οικολογικού ενδιαφέροντος δεν ήταν της μόδας εκείνη την εποχή.

Το 1967 θα δούμε και τη μεγάλη Βρετανή ηθοποιό Flora Robson να πρωταγωνιστεί στην ελληνοβρετανική παραγωγή των Anthony Heller και Leonard Schach «Κραυγή στον άνεμο», πλάι στο Γιάννη Βόγλη και τη Δέσπω Διαμαντίδου, σε σενάριο του Νίκου Γκάτσου.

Το 1968 ο Γιώργος Σκαλενάκης γυρίζει το θρυλικό μιούζικαλ «Επιχείρησις Απόλλων» και πλάι στην Έλενα Ναθαναήλ βάζει το Γερμανό Thomas Fritsch να υποδυθεί τον πρώτο αντρικό ρόλο, δημοφιλή στη χώρα του, με πολλές επιτυχίες στον κινηματογράφο αλλά και την τηλεόραση. Στην ταινία ένα μικρό ρόλο έχει η Σουηδέζα ηθοποιός Ulla Bergryd, που υποδύθηκε την Εύα στη «Βίβλο» του John Huston.

Ηθοποιοί διεθνούς ακτινοβολίας στον Ελληνικό Κινηματογράφο!

Το 1969 και στην ταινία του Ερρίκου Ανδρέου «Έρωτας δίχως σύνορα», πλάι στους πρωταγωνιστές Γκιζέλα Ντάλι και Κώστα Πρέκα, θα πρωτοδούμε την Ιταλίδα ηθοποιό, Carla Romanelli που θα πραγματοποιήσει μια αξιόλογη καριέρα τα επόμενα χρόνια σε ταινίες, πλάι στους Jean-Paul BelmondoUrsula Andress, Toni Curtis, ενώ θα παντρευτεί τον σεναριογράφο-σκηνοθέτη John Crowther, που θα γυρίσει το «The Martlet’s Tale» (1970), την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση της μεγάλης μας Κατίνας Παξινού.

Στη δεκαετία του 70, οι διεθνείς σταρ σε ελληνικές ταινίες γίνονται λίγο πολύ μόδα. To 1970 στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Στη μάχη της Κρήτης», θα δούμε τον γνωστό Ισπανό ηθοποιό από τα γουέστερν-σπαγγέτι της εποχής, Fernando Sancho, και στην ίδια ταινία, την Ιταλίδα Maria Pia Conte, τον Ισπανό Ángel del Pozo, αλλά και τον Βρετανό John Barclay, όλοι τους διακεκριμένοι κυρίως στην Ευρώπη. Τον Fernando Sancho θα δούμε επίσης να συμπρωταγωνιστεί και στις κατοπινές ελληνικές ταινίες «28η Οκτωβρίου ώρα 5:30» (1971), «Παπαφλέσσας» (1971), «Οι Σουλιώτες» (1972), «Οι τελευταίοι του Ρούπελ» (1972).

Ηθοποιοί διεθνούς ακτινοβολίας στον Ελληνικό Κινηματογράφο!

Σε δύο ταινίες του Όμηρου Ευστρατιάδη πρωταγωνιστεί ο Udo Kier στα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα. Την «Πρόκληση» (1970) και τους «Ερωτομανείς» (1971).

Τεράστια η τιμή για τη χώρα μας το 1971, να πρωταγωνιστεί μια τόσο σπουδαία ηθοποιός παγκoσμίου φήμης σε ελληνική ταινία. Μιλάμε για τη θρυλική Katharine Hepburn και τις «Τρωάδες» του Μιχάλη Κακογιάννη. Η ηθοποιός εκτιμούσε πολύ τον Κακογιάννη και πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του να υποδυθεί την Εκάβη. Το κορυφαίο καστ της ταινίας, περιελάμβανε και τους Vanessa Redgrave στο ρόλο της Ανδρομάχης, Geneviève Bujold στο ρόλο της Κασάνδρας, Ειρήνη Παππά στο ρόλο της Ελένης, Patrick Magee στο ρόλο του Μενέλαου. Η ταινία αν και γυρίστηκε το 1971, προβλήθηκε στην Ελλάδα το 1975, χωρίς εμπορική επιτυχία-σε μια εποχή όπου τα σινεμά της χώρας γέμιζαν όταν προβάλλονταν κακότεχνες ταινίες σοφτ πορνό, αυτό μονάχα στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί!

Ηθοποιοί διεθνούς ακτινοβολίας στον Ελληνικό Κινηματογράφο!

Άλλο ένα ασυναγώνιστο καστ διεθνών προσωπικοτήτων είχαμε και στη «Δοκιμή» (1974) του Jules Dassin, ταινία ντοκιμαντέρ σχετική με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Σε φευγαλέους ρόλους βλέπουμε τους Arthur Miller, Rex Reed, Laurence Olivier, Lillian Hellman και Maximilian Schell.

To 1978 o Dassin θα γυρίσει με Ελληνικά, Ελβετικά και Αμερικανικά κεφάλαια την ταινία «Κραυγή γυναικών», όπου πλάι στη Μελίνα Μερκούρη βλέπουμε τη μεγάλη Ellen Burstyn.

Το 1979 ο Νίκος Περάκης θα γυρίσει την πρώτη του ταινία στην Ελλάδα σε συμπαραγωγή με τη Δυτική Γερμανία, με τίτλο «Ιδού η Μήλος ιδού και το πήδημα» με μεγάλα διεθνή ονόματα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, όπως ο Mario Adorf, η Andréa Ferréol (γνωστή από το «Μεγάλο Φαγοπότι» του Marco Ferreri) και η Veruschka von Lehndorff, ονομαστό μοντέλο της εποχής, που συμμετείχε σε αρκετές ταινίες.

Το 1986 εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή του Marcello Mastroianni στην ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Ο μελισσοκόμος», κάτι που θα δούμε να επαναλαμβάνεται από το μεγάλο σκηνοθέτη τα επόμενα χρόνια, να χρησιμοποιεί σπουδαίους διεθνείς σταρς σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες του. Έτσι στο «Μετέωρο βήμα του πελαργού» (1991) θα ξαναδούμε το Marcello Mastroianni αλλά και τη Jeanne Moreau, στο «Βλέμμα του Οδυσσέα» (1995) τον Harvey Keitel, τον Erland Josephson (γνωστό από τις ταινίες του Ingmar Bergman) και τη σπουδαία Ρουμάνα ηθοποιό Maia Morgenstern, στο «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998) τον Bruno Ganz και στη «Σκόνη του χρόνου» (2008) τους Willem Dafoe, Bruno Ganz, Michel Piccoli, Irène Jacob, Christiane Paul.

Ηθοποιοί διεθνούς ακτινοβολίας στον Ελληνικό Κινηματογράφο!

Αλλά και ο Μιχάλης Κακογιάννης θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί διεθνή καστ στις τελευταίες ταινίες της καριέρας του, όπως στο «Γλυκειά πατρίδα» (1987) τους Jane Alexander, Franco Nero, Joanna Pettet, Randy Quaid και Jean-Pierre Aumont, ενώ στο «Βυσσινόκηπο» (1999) τους Charlotte Rampling και Alan Bates.

Κλείνουμε την αναφορά μας, με τρεις ακόμα σημαντικές συμμετοχές, αυτή της Marina Vlady στην ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου «Άνεμος στην πόλη» (1996), εκείνη της Hanna Schygulla στην ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «Black Out» (1998) και των Damien Lewis, Andréa Ferréol και Steven Berkoff στις «Νύφες» (2004) του Παντελή Βούλγαρη, στην παραγωγή των οποίων συμμετείχε και η Barbara De Fina, πρώην σύζυγος του Martin Scorsese.

Δείτε ακόμη:

Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

Η μαγική δίαιτα που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Αφιέρωμα : Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ (50 Χρόνια μετά)

Υπολοχαγός Νατάσα: Στα παρασκήνια της θρυλικής ταινίας – Μέρος 1ο

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΓιώργος Χατζηπαύλου:”Οι συγκυρίες λειτουργούν υπέρ σου όταν υπάρχει η προετοιμασία και η δουλειά σε όλα τα επίπεδα”
Επόμενο άρθροΗ πλατεία της Ομόνοιας θα ξαναγίνει όπως ήταν παλιά! Στρογγυλή και με πολύ πράσινο!
Ο Νίκος Κουρού γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή του Γρηγόρη Μασαλά. Ασχολήθηκε περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Σκηνοθέτησε 7 ταινίες μικρού μήκους και τις μεγάλου μήκους «Ουτοπία» και ‘’Μια νύχτα στην κόλαση’’. Τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία ‘’Ουτοπία’’ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου το 2016, όπως και με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Cinephile Quarantine» στο Quarantine Film Challenge της Ινδίας το 2020.