Αρχική RETROLOVERS Αλίκη Βουγιουκλάκη Υπολοχαγός Νατάσα: Στα παρασκήνια της θρυλικής ταινίας – Μέρος 1ο

Υπολοχαγός Νατάσα: Στα παρασκήνια της θρυλικής ταινίας – Μέρος 1ο

ΑΛΙΚΗ νατάσσα ΚΟΙΤΑ

Υπολοχαγός Νατάσσα – Η ταινία θρύλος

  • Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Υπολοχαγός Νατάσσα ή Lt. Natassa
  • Α’ Προβολή: 21 Δεκεμβρίου 1970
  • Εισιτήρια: 751.117. Έγχρωμη. 138′
  • Είδος: Πολεμική περιπέτεια
  • Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος
  • Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
  • Φωτογραφία: Δήμος Σακελλαρίου, Γιώργος Αρβανίτης, Νίκος Γαρδέλης
  • Οπερατέρ: Νίκος Αδαμόπουλος, Άρης Σταύρου
  • Μουσική σύνθεση: Κώστας Καπνίσης
  • Μακιγιάζ: Σταύρος Κελεσίδης, Αργυρώ Κουλουπού
  • Ειδικά εφέ: Γιάννης Σαμιώτης
  • Μοντάζ: Βασίλης Συρόπουλος
  • Φωτογράφοι πλατό: Γιώργος Μανιάτης, Πέτρος Πεταλάς, Κώστας Σακκαδάκης, Γιώργος Αγριοστάθης
  • Σκηνικά: Μάρκος Ζέρβας
  • Ήχος: Θανάσης Αρβανίτης
  • Τραγούδι: Αλίκη Βουγιουκλάκη
  • Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ
  • Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη (Νατάσσα Αρσένη) , Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Ορέστης Αρσένης) , Κώστας Καρράς (Μαξ Νόιτερ) , Σπύρος Καλογήρου (συνταγματάρχης) , Ελένη Ζαφειρίου (μητέρα Νατάσσας) , Κάκια Παναγιώτου (“Λίζα”, μητέρα Μαξ) , Ανδρέας Φιλιππίδης (πατέρας Νατάσσας), Θάνος Γραμμένος , Λάμπρος Κοτσίρης , Νίκος Δενδρινός , Θόδωρος Ντόβας , Μαλαίνα Ανουσάκη (τυφλή μάντισσα) , Αγγέλα Καζακίδου , Ρένα Καλτσά , Τιτίκα Βλαχοπούλου , Αταλάντη Κλαπάκη , Κώστας Δάρρας , Χριστόφορος Ζήκας , Ντίνος Καρύδης , Νίκος Απέργης , Ερρίκος Κονταρίνης , Γιάννης Σαββαϊδης , Κώστας Σαββαϊδης , Νίκος Κικίλιας , Στέλιος Λιονάκης , Ντόντο Καντές , Γιώργος Χαραλαμπίδης , Γιάννης Χειμωνίδης , Στράτος Παχής , Γιώργος Καύκας , Τούλα Μπελίτσα , Κώστας Χατζόγλου , Λευτέρης Ελευθεριάδης , Θεόδωρος Γκλαβέρης , Γιάννης Κανδήλας , Κώστας Παύλου , Νίκος Παπαχρήστος , Χάρης Κεδίκος , Γ. Μπιλίρης , Α. Αρζόγκλου , Α. Λίβας , Γιώργος Νικολάου, Νικ. Καρόλου , Π. Τζέρπος , Γιάννης Σιδηρόπουλος , Ηλίας Κατέβας

Πως ξεκίνησε η ιδέα

Η Υπολοχαγός Νατάσσα είναι δραματική-πολεμική ταινία του Νίκου Φώσκολου με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Υπερπαραγωγή για τα δεδομένα της εποχής (με γυρίσματα και στο εξωτερικό), διαδραματίζεται κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής με τους δύο πρωταγωνιστές σε ρόλους πατριωτών που λαμβάνουν μέρος στην αντίσταση.

αλικη κοιτα

  Ήταν το 1970 και ο Νίκος Φώσκολος ζούσε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του τόσο στο προσωπικό όσο και στο επαγγελματικό. Ήταν τότε ένα από τα πιο ”γερά” χαρτιά του Φίνου.

Κάθε χρόνο τερμάτιζε ανάμεσα στους πρώτους, χωρίς όμως να έχει κάνει το δικό του κινηματογραφικό ρεκόρ. Έμελλε όμως να γίνει μέσα στη συγκεκριμένη χρονιά και με την ταινία ”Υπολοχαγος Νατάσσα”.

Ήταν τότε που η Αλίκη έχοντας δει όλες τις ταινίες του και εκτιμώντας το ταλέντο του, θέλησε επίμονα να συνεργαστεί μαζί του. Το τηλεφώνημα του Φίνου εκείνο το απόγευμα στο σπίτι του Νίκου το έλεγε καθαρά:

-Νίκο η Αλίκη θέλει να σε δει!

-Για ποιο λόγο; ρώτησε εκείνος.

-Μα για να της κάνεις ταινία Νίκο μου, απάντησε ο Φίνος.

-Ταινία εγώ με την Αλίκη Φίφη μου; Δεν γίνεται. Η Αλίκη γυρίζει κωμωδίες και μιούζικαλ.  Εγώ κάνω έργα σκληρά, αντρίκια! Οι πρωταγωνιστές μου είναι επί το πλέιστον άντρες.

-Ε καλά άμα θέλεις εσύ, μπορείς να σκεφτείς μιά ιδέα και να γράψεις ένα σενάριο με πρωταγωνίστρια γυναίκα. Δεν νομίζω να σου είναι δύσκολο, επέμενε ο Φίνος.

-Εντάξει Φίφη μου αλλά νομίζω πως εγώ με την Αλίκη δεν ταιριάζουμε. Η Αλίκη έχει άποψη για το σενάριο, την σκηνοθεσία, τα πλάνα, το μακιγιάζ, τα κουστούμια, παντού! Κι εγώ δεν τα ανέχομαι αυτά!

Η επιμονή του Φίνου

-Όχι Νίκο μου, η Αλίκη εάν πιστέψει σε ένα σκηνοθέτη αφήνεται στα χέρια του. Δεν έχει άποψη. Κι επιτέλους δεν σου ζητάω τίποτα! Απλά συναντήσου μαζί της και πείτε τα. Μη τη σνομπάρεις. Δεν είναι σωστό. Εφόσον μου το ζήτησε!

Είδε και την ταινία που έκανες στην Καρέζη και της άρεσε πολύ. Λοιπόν θα την συναντήσεις;

-Εντάξει Φίφη μου θα πάω να τη δω, όμως δεν μπορώ να σου υποσχεθώ πιθανή συνεργασία μου μαζί της.

-Εντάξει συναντηθείτε και αποφασίστε εσείς, του είπε και του κλείσε το τηλέφωνο.

Μόλις ο Νίκος έκλεισε το τηλέφωνο, άρχισε να σκέφτεται την ιδέα αυτής της συνεργασίας πιο θετικά.

-Γιατί όχι; μονολογούσε. Εγώ αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην πιο δημιουργική μου φάση, και οι ταινίες μου έρχονται πρώτες, η Αλίκη επίσης είναι η πρώτη σταρ και πολύ καλή ηθοποιός. Θα σκεφτώ κάποια ιδέα για κείνη και θα πάω να τη συναντήσω, είπε αποφασισμένος.

1970 ΡΟΜΑΝΤΣΟ (11)

Η αρχή της συνεργασίας

Την επόμενη το απόγευμα χτυπούσε το κουδούνι της Στησιχόρου. Ανέβηκε στον τέταρτο και η Αλίκη τον οδήγησε στο σαλόνι. Ήταν ντυμένη απλά, με ένα ριχτό μονόχρωμο φόρεμα, αρκετά αδυνατισμένη από τις δίαιτες μετά την πρόσφατη γέννα της, με λίγο μακιγιάζ στα μάτια και στα χείλη, αλλά εντυπωσιακά λαμπερή και όμορφη.

-Nίκο μου τι θέλεις να πιείς, να φας;

-Ένα καφέ, ζήτησε εκείνος.

-Εντάξει έναν καφέ αλλά θα φας και μία πάστα.

Ντράπηκε να της αρνηθεί, αν και δεν του άρεσαν ιδιαίτερα τα γλυκά. Όμως στο σπίτι της Αλίκης όσοι πήγαιναν , έφευγαν πάντα χορτάτοι. Της άρεσε πολύ να περιποιείται τους καλεσμένους της και να τους βλέπει να τρώνε. Ίσως γιατί η ίδια έκανε πάντα δίαιτα! Της έκανε λοιπόν το χατήρι και έφαγε μία τεράστια σοκολατίνα που του πρόσφερε. Μετά πήραν το καφέ τους και μεταφέρθηκαν στο τζάκι για να μιλήσουν.

Η ιδεά της Αλίκης

-Λοιπόν Νίκο μου πρέπει να σου πω ότι εκτιμώ πάρα πολύ τις δουλειές σου και πάντα ήθελα να συνεργαστούμε. Έχω σκεφτεί την ιδέα για μία ταινία και θα ήθελα να σου την πω.

-Αλίκη στοπ, της απάντησε ο εκείνος.

-Τι στοπ, ρώτησε με απορία.

-Στοπ δεν θέλω να ακούσω καμιά ιδέα δική σου. Αυτό είναι δική μου δουλειά. Γι αυτό ήρθα εδώ. Εγώ θα σου λέω ιδέες από τώρα μέχρι μεθαύριο. Κι αν δεν σου αρέσει καμία ΄τοτε το ξανασυζητάμε. Εντάξει;

-Εντάξει απάντησε δειλά δειλά η Αλίκη. Συνειδητοποίησε πως ο Φώσκολος δεν ανεχόταν παρεμβάσεις στην δουλειά του. Δεν είχε ανάγκη από ιδέες. Ούτε από ιστορίες. Κάθισε λοιπόν και τον άκουσε με προσοχή.

Η Υπολοχαγός Ναυσικά που έγινε Νατάσα        

-Λοιπόν Αλίκη έχω σκεφτεί μια ιδέα για μία ταινία που θα λέγεται ”Υπολοχαγός Ναυσικά”. Πρόκειται για την ιστορία μιάς δυναμικής γυναίκας που στις παραμονές του πολέμου του 40΄γνωρίζει τον Ορέστη και ζουν έναν μέγαλο έρωτα. Η Νατάσσα Αρσένη λείπει πάνω από 20 χρόνια από την Ελλάδα. Λίγο πριν επιστρέψει, επισκέπτεται το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Στο τρένο της επιστροφής στην πατρίδα αρχίζει να θυμάται τα χρόνια της κατοχής. Τότε που ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματικούς ήταν και ο συμφοιτητής της στο ωδείο, Μαξ Ρόιτερ, ο οποίος έγινε υπολοχαγός των SS, παρ’ όλο που η μητέρα του ήταν Ελληνίδα.

Ο Μαξ κυνηγούσε τον Ορέστη, έναν αντάρτη που η Νατάσσα βοήθησε δύο φορές, μία στην Κωπαΐδα και μία στην Αθήνα. Θυμήθηκε επίσης τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να βρεθεί μαζί του, τον γάμο της που κόντεψε να διακοπεί από τον Μαξ, το παιδί που έκαναν μαζί, καθώς και την σύλληψη και τα βασανιστήρια που υπέστη από τον ίδιο τον Μαξ. Θυμήθηκε επίσης πως εκείνος την γλίτωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα που την έστειλε ο Μαξ, καθώς και τη δολοφονία του από Έλληνες αντάρτες, που τον νόμισαν για Γερμανό.

10 32 ΝΑΤΑΣΑ (2)

Η συμφωνία

Μόλις ο Νίκος τέλειωσε την αφήγηση του η Αλίκη είχε μείνει με τα μάτια ορθάνοικτα, Έσκυψε και τον αγκάλιασε.

-Είσαι μεγάλος Φώσκολε! Είναι καταπληκτική ιστορία! Θα σκίσουμε! Θέλω μόνο μία χάρη..

-Τι χάρη θέλεις;

-Να, δεν μου αρέσει το όνομα της ηρωίδος σου. Το Ναυσικά. Θα προτιμούσα να την έλεγαν Νατάσα.

-Εντάξει Αλίκη μου γιατί όχι;

Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ταινία μύθος του ελληνικού κινηματογράφου αφού ξεπέρασε τα 751.124 εισιτηρια στην προβολή της σε Αθήνα και Πειραιά. Το νούμερο αυτό δεν ξεπεράστηκε ποτέ μέχρι σήμερα, αν σκεφτεί κανείς ότι τότε ο πληθυσμός της πρωτεύουσας ήταν κατά το 1/3 μικρότερος από σήμερα.

Η Νατάσσα παίχτηκε σε όλα τα μέρη του κόσμου και στην Ιαπωνία και με μεγάλη επιτυχία και το 1980 στο BBC2.

50Χ70 ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΑ (1970) νατάσσα
Ιαπωνική Λιθογραφία

Δείτε μία αποκλειστική συνέντευξη του Νίκου Φώσκολου και του Κώστα Καρρά, όπου μιλούν για την ταινία.

Δείτε επίσης:

Δείτε ακόμη: Μάθε την ηλικία του Δημήτρη Ήμελλου και λεπτομέρειες από την ζωή του

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε ακόμη: Μάθε την ηλικία του Δημήτρη Ήμελλου και λεπτομέρειες από την ζωή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Πηγή πληροφοριών: Ο άγνωστος Νίκος Φώσκολος – Μάκης Δελαπόρτας 2004


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΚαπάτος-Λεούση: Για φαγητό με τους κουμπάρους τους Μάλφα-Σκιαδαρέση στον Κωβαίο (pics)
Επόμενο άρθροKoita Magazine: Τεύχος 23o, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2020
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!