Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Αθηνά Μαυρομάτη:”Δεν μπορείς να καμαρώνεις για όλες σου τις δουλειές, αν δουλεύεις...

Αθηνά Μαυρομάτη:”Δεν μπορείς να καμαρώνεις για όλες σου τις δουλειές, αν δουλεύεις συνέχεια στο χώρο”

86488178_3562096743831882_1148469848313954304_o (1)

Μια σπουδαία κυρία του ελληνικού θεάτρου με μια  ιδιαίτερη ευγένεια και ήθος  που την χαρακτηρίζουν απόλυτα μέχρι και σήμερα.

Η Αθηνά Μαυρομάτη με αφορμή την επιτυχημένη πορεία των παραστάσεων “Νανά” αλλά και “Ντ΄Εόν” στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Koitamagazine.gr και στον Πάνο Σταματόπουλο, μιλώντας μεταξύ άλλων για την εμπειρία της από την τηλεοπτική της παρουσία, για το αν ένιωσε ποτέ μια είδους έπαρση από την δημοφιλία που λάμβανε από την δουλειά της, για το κατά πόσο εξελίχθηκε το θέατρο κατά την περίοδο της κρίσης αλλά και για το αν την απασχόλησε ποτέ η ταμπέλα “εμπορικό” και “ποιοτικό” θέαμα. 

Athina-Mauromati

Tην φετινή θεατρική σεζόν ο κόσμος σας απολαμβάνει στα έργα “Νανά” αλλά και “Ντ΄Εόν” στο Αγγέλων Βήμα. 

Η  αρχική πρόταση που μου έγινε από την κυρία Δαλαμάγκα ήταν για το “Ντ΄Εόν” με το οποίο πραγματικά ενθουσιάστηκα. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό έργο με μια αληθινή ιστορία και στη συνέχεια μου προτάθηκε η συμμετοχή μου στο “Νανά”. Είμαι πολύ ευχαριστημένη καθώς μιλάμε για εξαιρετική παρέα και στα δύο έργα με τα περισσότερα παιδιά να παίζουν και στις δυο δουλειές. Θέλω πάρα πολύ τώρα πια να συνεργάζομαι με νέα παιδιά διότι με  γεμίζουν τρομερό ενθουσιασμό. Τώρα πια μπορώ να κάνω κάποιες επιλογές στη δουλειά μου και μου αρέσει πολύ που βρίσκομαι σε έναν ζεστό χώρο με μια αξιόλογη ομάδα.

Σήμερα πώς κρίνετε την κατάσταση του ελληνικού θεάτρου; O υπερβολικά μεγάλος αριθμός παραστάσεων στην πρωτεύουσα είναι απωθητικός παράγοντας για εσάς;

Από την μια χαίρομαι διότι υπάρχουν παιδιά που κάνουν αξιόλογες προσπάθειες και ανεβάζουν ωραίες παραστάσεις αλλά από την άλλη ο κόσμος έχει μπερδευτεί για το τι πρέπει ακριβώς να δει. Ο κόσμος πλέον δεν έχει την οικονομική ευχέρεια που είχε τα προηγούμενα χρόνια κι έτσι προτιμάει να  δει κάποια συγκεκριμένα έργα, κάτι που μειώνει τον αριθμό των θεατών από κάποια άλλα έργα. Σε κάθε θέατρο γίνονται πάνω από 3-4 παραστάσεις και αυτό είναι ένα μεγάλο κακό.

87387482_3585157288192494_1104784069499027456_o

Τι θυμάστε από το τηλεοπτικό σας ταξίδι μέχρι και σήμερα;

Δεν είμαι από τους ηθοποιούς που ήταν πολύ τηλεοπτικοί καθώς έχω συμμετάσχει σε συγκεκριμένες παραγωγές στο γυαλί. Δεν  κυνήγησα πολύ αυτό το κομμάτι και η τηλεόραση εμένα την ίδια και έτσι αφοσιώθηκα πιο πολύ στο θέατρο. Παρακολουθώ συχνά τηλεόραση και παρατηρώ ότι γίνονται αξιόλογες δουλειές και ειδικά φέτος που έχουν γίνει αρκετά σημαντικές παραγωγές. Χαίρομαι πολύ διότι αυτό είναι ένα μεγάλο συν και για τους νέους ηθοποιούς οι οποίοι ξεκινάνε με αυτό το τρόπο την πορεία τους στο χώρο. Πρέπει να βγαίνουν νέοι ηθοποιοί στο επάγγελμα για να υπάρχει συνεχώς εξέλιξη.

Πολλοί συνάδελφοι σας έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι είναι αρκετό δύσκολο για κάποιον ηθοποιό που έχει μια απουσία χρόνων από την τηλεόραση, να συστηθεί ξανά στο θέατρο και στο κοινό που το παρακολουθεί. Ποια είναι η γνώμη σας;

Το θέατρο ήταν ανέκαθεν δύσκολο καθώς μιλάμε για ένα συγκεκριμένο κοινό που σε παρακολουθεί. Από την άλλη η τηλεόραση βοηθάει σε πολλά επίπεδα αλλά και στο θέατρο.  Εξαρτάται πάντα τι κάνεις στη τηλεόραση καθώς δεν γίνεται να κάνεις το το οτιδήποτε και να θεωρείς ότι αυτό θα έχει θετική επίδραση και στο θέατρο. Προσωπικά λόγω του ότι δεν έμαθα τον εαυτό μου αλλά και τον κόσμο για την δουλειά μου μέσω της τηλεόρασης αλλά μέσω των θεατρικών μου δουλειών, δεν αντιμετώπισα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Σαφώς  είναι πιο δύσκολο όταν δεν έχεις συνεχή παρουσία στο γυαλί καθώς μέσω του μέσου λαμβάνεις μεγαλύτερη προβολή για το αντικείμενο της δουλειάς σου αλλά και για σένα τον ίδιο. Αντιμετώπισα κι εγώ δυσκολίες ως προς αυτό το κομμάτι αλλά ούτως ή άλλως  τίποτα δεν είναι εύκολο σε αυτή την ζωή καθώς καθημερινά δίνουμε μάχη σε όλους τους τομείς.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία σας στο χώρο μέχρι και σήμερα; Για ποια πράγματα και επιλογές νιώθετε υπερήφανη;

Ο χαρακτηρισμός “περήφανη” είναι μεγάλη κουβέντα. Κάποιες  επιλογές τις έχω μεγάλο καμάρι και κάποιες άλλες όχι. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή έπρεπε να κάνω μια συγκεκριμένη κίνηση οπότε δεν μετανιώνω για τίποτα. Δεν μπορείς να καμαρώνεις για όλες σου τις δουλειές, αν δουλεύεις συνέχεια στο χώρο. Διαφορετικά θα πρέπει να δεις αυτή την δουλειά ως ένα χόμπι, κάνοντας επιλεκτικές δουλειές . Προσωπικά δεν είχα ποτέ αυτή την δυνατότητα.

Μέσα από την δημοφιλία που λάβατε από τον κόσμο μέσω των θεατρικών και τηλεοπτικών σας συμμετοχών, νιώσατε ποτέ κάποιου είδους έπαρση, ξεφεύγοντας από τον αρχικό σας στόχο;

Εγώ ξεκίνησα την δουλειά και είχα την τύχη να έχω δουλέψει με πολύ σπουδαίους ηθοποιούς, μεγάλους πρωταγωνιστές οι οποίοι ήταν πολύ ταπεινοί, κάτι που έμαθα από πολύ μικρή. Αφού δεν είχε έπαρση η Ρ. Βλαχοπούλου με την οποία είχα την τύχη να δουλέχω μαζί της στα πρώτα μου βήματα στο χώρο, πώς θα μπορούσα να είχα εγώ έπαρση;  Έμαθα να δουλεύω με ανθρώπους με ένα διαφορετικό στυλ και με μια ιδιαίτερη ταπεινότητα και φιλοσοφία ζωής.

85191838_3594972507210972_4806804003272785920_o

947×288-Nana

Πώς βλέπετε την σημερινή νέα γενιά που κάνει την είσοδο της στο επάγγελμα;

Τα νέα παιδιά στο χώρο είναι πολύ ταλαντούχα και τα καμαρώνω συνεχώς. Αυτά τα παιδιά  γνωρίζουν πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να μην ξέραμε εμείς καθώς χορεύουν, τραγουδούν και παίζουν πάρα πολύ καλά έχοντας μια σημαντική  εξειδίκευση σε πολλούς τομείς. Προσωπικά είχα την ευτυχία να δουλέψω με μεγάλους ηθοποιούς σε αντίθεση με την νέα γενιά ηθοποιών που δεν έχει τέτοιου είδους εμπειρίες. Στο παρελθόν έχω ζήσει πολύ ωραίες στιγμές στο θέατρο και από τον κόσμο καθώς γέμιζαν τα θέατρα και δουλεύαμε πάρα πολύ ενώ τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και ειδικά την τελευταία δεκαετία με την κρίση στο χώρο.

Θεωρείτε ότι μέσα στη κρίση το θέατρο εξελίχθηκε, παρουσιάζοντας αξιόλογες παραγωγές στο κοινό ή  η προχειρότητα εξακολουθεί να υπάρχει σε όλες τις εποχές;

Νομίζω ότι τώρα είναι λίγο πιο πρόχειρα τα πράγματα λόγω οικονομικής αδυναμίας. Και σήμερα γίνονται αρκετές αξιόλογες παραγωγές διότι το χρήμα δεν είναι το μόνο συν που θα εξασφαλίσει την πορεία μιας δουλειάς. Αν υπάρχει μια έμπνευση, μπορεί να γίνει μια πολύ ωραία δουλειά με πολύ λίγα χρήματα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν βρεις το κατάλληλο έργο, τους σωστούς συνεργάτες και να γίνει αυτό που λέμε στο θέατρο “μαγεία”.  Αυτό είναι κάτι που γίνεται σπάνια.

Σήμερα μετά από μια σειρά επιτυχημένων στιγμών και συνεργασιών στο επάγγελμα, νιώθετε ικανοποιημένη και χορτάτη ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης;

Έχω  ζήσει πολύ όμορφα πράγματα γενικά στην ζωή μου αλλά και από την άλλη μεριά πολύ άσχημα. Τώρα πια με τον χαρακτηρισμό “χορτάτη” εννοώ ότι τα έζησα όλα οπότε είμαι ευχαριστημένη με λιγότερα πράγματα.

75210683_2569792776632799_8306580017341530112_o

78418452_3311509978890561_3939090849928839168_o

Σήμερα συνεχίζετε να ονειρεύεστε νέα πράγματα για την δουλειά σας όπως νέους ρόλους και συνεργασίες;

Προσωπικά λόγω του ότι βίωσα κάποιες ξαφνικές απώλειες στην ζωή με τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους, δεν κάνω όνειρα με την έννοια ότι δεν γνωρίζεις τι θα σου συμβεί την επόμενη στιγμή. Λόγω του ότι είμαστε και άνθρωποι και η ελπίδα είναι αυτή που μας κρατάει ακόμα και το όνειρο, αφήνω την φυσιολογική ροή να έρθει μόνη της, φέρνοντας όμορφα πράγματα. Δεν λέω ότι  θέλω να παίξω τον τάδε ρόλο στο μέλλον. Πάντα μου άρεσαν οι ξεχωριστοί ρόλοι και αυτοί που έρχονταν εκεί που δεν το περιμένεις όπως αυτός που μου πρότεινε φέτος η κυρία Δαλαμάγκα.

Η ταμπέλα “εμπορικό” και “ποιοτικό” θέαμα σας απασχόλησε ποτέ στην καριέρα σας;

Δεν με απασχόλησε ποτέ αυτό το ζήτημα. Ήμουν πάντα στο εμπορικό και δεν μπορώ να το αρνηθώ καθώς αυτό επέλεξα. Αυτό έπρεπε να γίνει την συγκεκριμένη στιγμή και δεν το θεωρώ καθόλου κακό. Από την άλλη έχω κάνει πολύ ωραίες “εμπορικές” παραστάσεις και έχω δει πολύ κακές παραστάσεις τέχνης.

Tι είναι για εσάς η επιτυχία στην δουλειά σας;

Επιτυχία για μένα είναι να βλέπεις ένα σχεδόν γεμάτο θέατρο  καθώς έτσι νιώθεις ότι ο κόπος σου δεν πήγε χαμένος. Μπορεί να κάνεις μια πολύ ωραία παράσταση και για τους χ, ψ λόγους να μην αρέσει.

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠέθανε η ποιήτρια Κική Δημουλά
Επόμενο άρθροΟι θρυλικοί SISTERS OF MERCY, headliners στο Chania Rock Festival