Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Μάριος Ιορδάνου:”Είναι δώρο για μένα το ότι υπάρχω καλλιτεχνικά και κάνω αυτό...

Μάριος Ιορδάνου:”Είναι δώρο για μένα το ότι υπάρχω καλλιτεχνικά και κάνω αυτό που θέλω χωρίς καμία έκπτωση”

marios-theseus

Από τους ξεχωριστούς επαγγελματίες στον καλλιτεχνικό χώρο όπου η ευγένεια, η διακριτική τους παρουσία και ο μετρημένος τους λόγος τους κάνουν να παραμένουν αυθεντικούς μέχρι και σήμερα σε αυτό που είναι και που κάνουν στη δουλειά τους.

Ο Μάριος Ιορδάνου λίγο πριν το μεγάλο φινάλε της παράστασης “Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα” στην Αθήνα και στο θέατρο Altera Pars, μιλάει στο ➡️ Koitamagazine.gr και στον Πάνο Σταματόπουλο για την μεγάλη αγάπη που έχει για την φετινή θεατρική του δουλειά και την θερμή απήχηση του κόσμου σε αυτή, για τον λόγο που δεν βλέπει τηλεόραση, για την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του και για το τι αποκόμισε από αυτή, για το τι θαυμάζει στον συνοδοιπόρο και άνθρωπο της ζωής του, την Σοφία Καζαντζιάν αλλά και για τα καλλιτεχνικά του όνειρα για το μέλλον.

marios-iordanou-0XhJPQ-800x_

Την φετινή θεατρική σεζόν ο κόσμος σε απολαμβάνει στην παράσταση “ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ” στο Θέατρο Altera Pars η οποία συνεχίζει την πορεία της μέχρι και τις 8/3. Τι νιώθεις γι αυτή την δουλειά;

Λατρεύω τον Φραντς Κάφκα και αυτό το έργο μέσα από το οποίο αναπνέω. Η ανταπόκριση του κόσμου  είναι συγκλονιστική με αυτό το οποίο διαδραματίζεται στο φινάλε της παράστασης να μην το έχω ζήσει ξανά. Πρόκειται για μια τρελή, μαύρη και ανατρεπτική κωμωδία η οποία τα έχει όλα όπως γέλιο, συγκίνηση, ανατροπές και φοβερή δράση. Στην ουσία μέσα σε 80 λεπτά κάνεις ένα ταξίδι στο κόσμο του Κάφκα και σε όλα τα έργα του. Ακόμα και να μην έχεις διαβάσεις κάτι από τον Κάφκα, ανοίγεται μπροστά σου ένας μαγικός κόσμος. Σε κάθε παράσταση βλέπω τον κόσμο συγκλονισμένο λέγοντας μας ότι είδαν κάτι το διαφορετικό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μένα. Δεν κάνω θέατρο για το θέατρο. Κάνω τέχνη για την αλήθεια και γιαυτό αγαπώ το θέατρο. Το θέατρο  για μένα δεν είναι αυτοσκοπός. Το θέατρο είναι μέσο για να βρω την προσωπική μου αλήθεια και για να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Κάθε μέρα ανακαλύπτω κάτι από τον εαυτό μου. Αν μπορεί κι ένας θεατής να βγει πιο γεμάτος από το θέατρο, για μένα η παράσταση έχει διαγράψει επιτυχία.

Ο Κάφκα ήταν ένας επαναστάτης της τέχνης και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όχι όμως ένας απλός επαναστάτης που βλέπει μια επικρατούσα τάξη και θέλει να την ανατρέψει. Ο Κάφκα ήταν για πάντα εξεγερμένος, για πάντα δηλαδή αφυπνισμένος. Όποιος στρέφει το βλέμμα του έξω από τον εαυτό του ονειρεύεται. Όποιος στρέφει το βλέμμα προς τα μέσα, αφυπνίζεται. Ο Κάφκα είχε στρέψει το βλέμμα προς την ψυχή του και είχε βρει την δική του προσωπική αλήθεια την οποία ήθελε να μεταφέρει προς όλο το κόσμο. Αυτός ο άνθρωπος ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Βέβαια όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο αλλά κανένας δεν αλλάζει τον εαυτό του. Αυτό μπορεί να αλλάξει προσπαθώντας ν’ αλλάξεις την καρδιά σου. Ο κόσμος θ’ αλλάξει  μόνο αν αλλάξει η καρδιά των ανθρώπων. Κάθε μέρα θα πρέπει να προσπαθείς να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Είναι πολύ σημαντικό να γεννιέσαι κάθε μέρα μέχρι να πεθάνεις. Υπάρχουν άνθρωποι δυστυχώς που δεν έχουν γεννηθεί ποτέ. Ο Κάφκα μας τονίζει  να ξυπνήσουμε και να αφυπνιστούμε διότι η ζωή μας είναι εδώ. Ότι κάνεις είναι εδώ και πάντα έχεις μια δεύτερη ευκαιρία. Η ζωή πάντα δίνει δεύτερες ευκαιρίες απλά η ζωή την δεύτερη ευκαιρία την ονομάζει αύριο. Πάντα  θα υπάρχει ένα αύριο για να διορθώσεις το σήμερα. Εμείς σε αυτή την πορεία πάνω έχουμε βρεθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού με την δουλειά μας η οποία έλαβε ξεχωριστές κριτικές από τους ανθρώπους που την παρακολούθησαν. Αυτό συνέβη διότι πήραμε τα ρίσκα μας, δοκιμάσαμε νέα πράγματα και πιστέψαμε στη δουλειά μας. Σίγουρα αντιμετωπίσαμε αρκετά εμπόδια στο δρόμο μας αλλά τα εμπόδια είναι ψευδαισθήσεις  και κάτι που ορθώνει ο νους σου μπροστά σου. Σίγουρα θα αντιμετωπίσεις πολλά προβλήματα στην ζωή σου αλλά η ζωή είναι γεμάτο από προβλήματα. Πιστεύω πολύ ότι κάθε πρόβλημα, έχει την λύση του. Όταν δεν έχει λύση, δεν είναι πρόβλημα, άρα πρέπει να πάψει να σε αγχώνει και να σε φοβίζει.

Μέσα στην αβεβαιότητα του χώρου και του επαγγέλματος όλα τα χρόνια της πορείας σου, σκέφτηκες ποτέ ότι ίσως θα πρέπει να αναζητήσεις μια νέα επαγγελματική διαδρομή η οποία να ικανοποιεί πιο πολύ;

Όχι διότι δεν φοβήθηκα ποτέ. Μου αρέσει να ξεβολεύομαι και να μην φοβάμαι. Πρέπει οι άνθρωποι να σταματήσουν να φοβούνται. Στην ζωή το θέμα δεν είναι να βρεις την ασφάλεια σου αλλά το να διαχειριστείς την ανασφάλεια σου. Η ζωή μας μας είναι ανασφαλής από την φύση της. Δεν φοβήθηκα την κρίση ούτε μια στιγμή. Μέσα σε αυτή την περίοδο πήγα σε όλο τον κόσμο με τις θεατρικές μας δουλειές και τώρα με το έργο “Στο μυαλό του Φράντς Κάφκα”. Πολλοί ήταν εκείνοι που μου λέγανε ότι κάνοντας Φραντς Κάφκα, στη πορεία θα απογοητευτώ με εμένα να μην απάντησα αλλά μόνο σκέφτηκα ότι ή θα το κάνεις ή θα πεθάνεις. Δεν φοβάμαι να πέσω κάτω και να σηκωθώ ξανά. Είναι καλό το να “φας τα μούτρα σου” διότι αυτό σε γιγαντώνει. Ότι ορθώνεται μπροστά σου, είτε θα το δεις ως εμπόδιο είτε ως σκαλοπάτι με εμένα να προτιμώ να το βλέπω ως σκαλοπάτι.

84016024_2654532427999110_4413897732154982400_o

Είσαι από τους ηθοποιούς που έχει αγαπηθεί εξίσου θερμά από το κόσμο και μέσω των τηλεοπτικών σου ρόλων σε επιτυχημένες δουλειές στο γυαλί. Φέτος είδαμε μια ενίσχυση της μυθοπλασίας στο γυαλί με πολλούς ηθοποιούς από το θέατρο να δίνουν το παρών σε αξιόλογες παραγωγές στη μικρή οθόνη όπως οι Άγριες Μέλισσες και το Κόκκινο Ποτάμι. Σήμερα παρακολουθείς τηλεόραση; 

Δεν είχα ποτέ μου τηλεόραση ακόμα και όταν ήμουν ενεργός στο τηλεοπτικό πεδίο. Πλέον δεν με ικανοποιεί κάτι και το οποίο θα μου κεντρίσει έντονα το ενδιαφέρον. Δεν με συγκινεί κάτι στο γυαλί.  Αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή στο σανίδι με συγκινεί, με γεμίζει  και ζω μέσα από αυτό, μέσα από το δικό μου όνειρο κι όχι από το όνειρο κάποιου που θα με έπαιρνε σε μια σειρά αμφίβολης ποιότητας. Τώρα πια επιθυμώ πράγματα που να με εκφράζουν. Πλέον έχω φτάσει σε ένα σημείο που κάνω τα δικά μου πράγματα τα οποία λαμβάνουν και μεγάλη επιτυχία από το κόσμο. Ταξιδεύω σε όλο το κόσμο με τα έργα μου και είμαι ένας ελεύθερος καλλιτέχνης. Ο ελεύθερος καλλιτέχνης είναι αυτός που μπορεί και κάνει αυτό που θέλει κι όχι αυτό που αναγκάζεται να κάνει.

Η τηλεόραση είναι ένα μαγικό και πολύ δυνατό μέσο. Ο καθένας κάνει ότι μπορεί, ότι επιθυμεί  κι ότι αυτός κρίνει ότι θα του κάνει καλό στη καριέρα του και στην ζωή του. Προσωπικά κάνω θέατρο γιατί θέλω ν΄αλλάξω τον κόσμο. Ακόμα και αν δεν το καταφέρω, θ΄αλλάξω  την θέση σου μέσα σε αυτόν, κάτι που δεν μπορεί να μου προσφέρει η τηλεόραση.

Αν ξεκινούσες σήμερα την πορεία σου στο επάγγελμα, θα διαχειριζόσουν διαφορετικά κάποιες καταστάσεις, κάνοντας ίσως κάποιες διαφορετικές επιλογές;

Όχι δεν θα άλλαζα κάτι. Θα συνέχιζα να είμαι το ίδιο ορμητικός, το ίδιο ζωντανός και θα έδινα τα πάντα όπως κάνω μέχρι και σήμερα. Ανεβαίνοντας στη σκηνή τα δίνω όλα και δεν κρατάω τίποτα για μένα. Πρόσφατα αντιμετώπισα ένα πρόβλημα υγείας με το οποίο πήγα να πεθάνω καθώς γύρισα στην κυριολεξία από τον θάνατο. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο σκεφτόμουν ότι θέλω ν’ ανεβάσω το έργο του Φραντς Κάφκα διότι για μένα είναι ένα έργο ζωής όπως όλα τα έργα τα οποία κάνω. Εκφράζομαι μέσα από αυτό. Κάνω θέατρο διότι η ψυχή μου διψάει να μιλήσει. Όσο η ψυχή μου είναι διαψασμένη και με οδηγεί εδώ, θα είμαι εδώ και θα τα δίνω όλα. Κάνω θέατρο ως εκστρατεία για την αλήθεια.

Η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας σου σε έκανε να αναθεωρήσεις κάποια δεδομένα της ζωής σου τα οποία μέχρι εκείνη την στιγμή  δεν είχες στο μυαλό σου;

Δεν μου άλλαξε τίποτα διότι ήμουν συνειδητοποιημένος από την αρχή. Ξέρω ότι η ζωή  είναι ένα δώρο μικρής διάρκειας. Ήμουν ούτως ή άλλως ευγνώμων που έχω αυτό το δώρο. Το μόνο ίσως που μπορεί να μου προσέθεσε στην αντίληψη μου είναι ότι την ώρα που ένιωθα ότι φεύγω καθώς είχε σταματήσει η καρδιά μου να χτυπάει μετά από πολλαπλά ισχαιμικά επεισόδια, αντιλήφθηκα επιπλέον ότι δεν φοβάμαι τον θάνατο πια. Τελικά δεν είναι φοβερό να πεθαίνεις αλλά το να μην ζεις. Εγώ ζω μέσα από τις παραστάσεις μου, τα έργα μου και το πλάσμα της ζωής μου, την Σοφία καζαντζιάν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση από το να πηγαίνεις σε ένα δημαρχείο στο Παρίσι και να ανεβάζεις τα έργα σου και να έχεις τρομερή ανταπόκριση από τόσους πολλούς ανθρώπους. Είναι δώρο για μένα το ότι υπάρχω καλλιτεχνικά και κάνω αυτό που θέλω χωρίς καμία έκπτωση.

83290191_2649243268528026_520256758728359936_o 88184732_2710642439054775_6165107601274044416_o

Με την Σοφία Καζαντζιάν συνυπάρχετε μαζί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο με απόλυτη αρμονία, έχοντας δημιουργήσει μια τρομερά δεμένη σχέση. Τι είναι αυτό που θαυμάζεις στην ίδια;

Η πιο σωστή ερώτηση θα ήταν τι δεν θαυμάζεις στην Σοφία; Θαυμάζω τα πάντα στην ίδια. Η Σοφία είμαι εγώ. Μαζί έχουμε καταρρίψει τους νόμους της φυσικής καθώς στην σχέση μας ένα κι ένα δεν κάνει δυο αλλά ένα.

Σήμερα έχεις νέα καλιτεχνικά όνειρα στην δουλειά σου;

Η παράσταση μας θα συνεχίσει την πορεία της καθώς θα πάμε μαζί της και στο εξωτερικό αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα έχω πάρα πολλά όνειρα όπως  το να ανεβάσω μεγάλους συγγραφείς που έχω λατρέψει με τον Φραντς Κάφκα να είναι ένας από αυτούς ο οποίος με συγκινεί σε μεγάλο βαθμό. Έχω πια την πολυτέλεια να ζω τ’ όνειρο μου και να να ανεβάζω τόσους μεγάλους καλλιτέχνες επί σκηνής που ο ίδιος θαυμάζω όπως τον Φραντς Κάφκα τον οποίο θαυμάζω από τα βάθη της ψυχής μου αλλά και τον Νίτσε. Όλοι τους είχαν έναν κοινό καθώς όλοι ήθελαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Κατάφεραν ν’ αλλάξουν εμένα, εσένα, τον διπλανό μας κι έτσι άλλαξαν  αρκετό κόσμο. Βέβαια πρέπει να θέλεις και ν’ αλλάξεις διότι με το ζόρι δεν γίνεται τίποτα.

4sk6vcip

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

H παράσταση μας θα συνεχίσει την πορεία της και σε μεγάλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό στο οποίο ετοιμάζουμε ένα πολύ ωραίο project. Θεωρώ ότι μόλις ξεκίνησε ένα υπέροχο ταξίδι. Πιστεύω ότι είναι μια παράσταση που αξίζει να την δει ο καθένας διότι είναι κάτι μοναδικό και μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Είναι μια ανεπανάληπτη και τρελιάρα μαύρη κωμωδία.

 

 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΝικολέττα Χαρατζόγλου:”Αν τη ζωή την δεις σαν μία σταθερά τότε μάλλον έχεις χάσει και το νόημα της”
Επόμενο άρθροΗ Αλεξάνδρα Ούστα έγινε μαμά, τη μέρα που συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του Σάκη Μπουλά