Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Βαρβάρα Λάρμου:”Είναι ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μια ενότητα”

Βαρβάρα Λάρμου:”Είναι ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μια ενότητα”

IMG_20200406_150539

Την χρονιά που προβλήθηκε το Μπρούσκο στον Ant1, ήταν για την ίδια μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα της καθώς μπήκε στα σπίτια χιλιάδων ατόμων και αγαπήθηκε θερμά μέσα από την δουλειά της. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να εξελίσσεσαι μέσα από αυτό που κάνει και να δίνει το παρόν στον καλλιτεχνικό χώρο. Την φετινή σεζόν το κοινό την παρακολουθησε στη νέα σειρά του Ανδρέα Γεωργίου με τίτλο “8 Λέξεις” στον Σκάι, στην οποία ξεχώρισε ιδιαίτερα.

Η Βαρβάρα Λάρμου μένει σπίτι και μιλάει στο Koitamagazine.gr για το πώς βιώνει την κατάσταση γύρω της κάτω από την απειλή του κορωνοϊού αλλά και για την νέα της καθημερινότητα εν μέσω καραντίνας.

Την στιγμή που μιλάμε βρισκόμαστε ως χώρα αλλά και ως πολίτες σε μια δύσκολη αλλά και πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας εν μέσω πανδημίας . Πώς βιώνεις αυτή την κατάσταση; Πόσο αισιόδοξη νιώθεις ως προς την εξέλιξη των γεγονότων σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και παγκόσμια;

Προσπαθώ να υιοθετώ νέους τρόπους να είμαι. Όπως λέει ένα ρητό που διάβασα πρόσφατα «αφού δεν μπορούμε να στραφούμε προς τα έξω ας στραφούμε μέσα μας» . Και αυτό είναι μια ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και τα νοήματα μας και να επαναπροσδιοριστούμε.

Σίγουρα αυτό που ζούμε είναι ένα κομβικό σημείο στη ιστορία που θα φέρει αλλαγές σε πολλά επίπεδα.Το αν θα είναι θετικό η αρνητικό το αποτέλεσμα εξαρτάται από την στάση που θα υιοθετήσουμε εμείς και πόσο κριτική άποψη θα έχουμε απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων.

Μένουμε σπίτι και είναι η στιγμή που πρέπει άπαντες να δείξουμε ωριμότητα και υπευθυνότητα για να προστατεύσουμε τόσο τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, όσο τους ίδιους τους εαυτούς μας. Πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο τις ημέρες αυτές; Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις στο κόσμο ώστε η παραμονή τους στο σπίτι να ειναι ευχάριστη και δημιουργική;

Για τον καθένα είναι διαφορετικό. Εγώ αυτό που προτείνω είναι η τέχνη, η εναρμόνιση με το παρόν, η αναγνώριση των συναισθημάτων και η προσπάθεια εναρμόνισης με συναισθήματα «υψηλών δονήσεων» τόσο προς τον εαυτό μας όσο και προς τα έξω.

Ο καθενας αναγκάζεται να βρει τα δικά του καταφύγια. Για μένα είναι η γιόγκα, η γυμναστική, η μαγειρική, το διάβασμα το φύτεμα, η επαφή με τα ζώα, οι ταινίες, οι online παραστάσεις, η λίστα είναι πολύ μεγάλη!! Αυτό που με κάνει να αισθάνομαι ότι είμαι στο παρών ότι νιώθω ήρεμη και ελαφριά και με ωφέλιμα συναισθήματα.

Υπάρχει κάποια νέα συνήθεια που απέκτησες κατά την διάρκεια της παραμονής σου στο σπίτι;

Ανακαλύπτω μια  δημιουργικότητα που δεν ήξερα ότι έχω, έχω φυτέψει λαχανόκηπο στο σπίτι σε παλέτα, ζωγραφίζω ενισχύω την εκπαίδευση μου στη γιόγκα , διαβάζω πολύ και προσπαθώ να αναπτύσσω το μυαλό και την ψυχή μου.

Ταυτόχρονα όμως προσπαθώ να μην αποφεύγω αλλά να έρχομαι σε επαφή με τα συναισθήματα που βιώνω μέσα από την κατάσταση αυτή που δεν είναι πάντα θετικά. Επισης προσπαθώ να φιλτράρω και να συνειδητοποιώ τι γίνεται χωρίς να λαμβάνω αμάσητα το τι συμβαίνει. Για μένα είναι πολύ σημαντικό για να το διαχειρίζομαι.

Ακολουθώντας τα μέτρα προφύλαξης και περιορισμού της διασποράς του νέου κορωνοϊού, όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί τροποποίησαν το καθημερινό τους πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών με έκτακτες εκπομπές και εκτεταμένο δελτίο ειδήσεων, ενώ αναστέλλεται για όσο διάστημα χρειαστεί η παραγωγή των ψυχαγωγικών εκπομπών και σειρών. Πώς ήταν για σένα οι πρώτες μέρες εκτός τηλεοπτικού γυρίσματος ; Ήταν εύκολο να προσαρμοστείς στη καθημερινότητα του σπιτιού και να μην δίνεις τη φυσική σου παρουσία στον επαγγελματικό σου χώρο; 

Τις πρώτες δυο εβδομάδες ζορίστηκα αρκετά γιατί έπρεπε να δημιουργήσω εκ νέου μια νέα ρουτίνα και να διαχειριστώ όλες τις σκέψεις, τους φόβους και τα συναισθήματα που μου προκάλεσε η νέα κατάσταση.

Μου λείπει η κοινωνικότητα και οι πολλοί άνθρωποι αλλά ταυτόχρονα παρατηρώ που με οδηγεί η αναγκαστική εσωστρέφεια και ανακαλύπτω πολλά νέα πράγματα για μένα.

Θεωρείς ότι αυτός ο εγκλεισμός είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα και να βγούμε πιο δυνατοί και με καινούργια θέλω και πρέπει την επόμενη μέρα ή μπορεί και να μας αποξενώσει τελείως ;

Σίγουρα είναι ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μια ενότητα.

Όλο  το σύμπαν και όλα μας αφορούν και οι πράξεις μας έχουν ευθύνη και αντίκτυπο. Ότι δεν μπορουμε άλλο να ζούμε σε ένα εγωισμό ναρκισσισμό και σε μια φούσκα αλλά να λειτουργήσουμε με ευθύνη απέναντι στον άλλο κάθε εθνικότητας και καταγωγής και στη γη. Να δούμε τον εαυτό μας όχι μόνο σαν μια αποκομμένη μονάδα αλλά σαν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου που επηρεάζει και επηρεάζεται. Αυτά είναι τα θετικά. Το αρνητικό είναι ότι στερούμαστε το πιο σημαντικό για την φύση μας. Την επαφή μας, το χάδι, την αγκαλιά, την επικοινωνία. Ελπιζω και εύχομαι ότι η δοκιμασία αυτή θα μας κάνει να ανακαλύψουμε εκ νέου την σημαντικότητα τους και ότι θα μας φέρει πιο κοντά. Ταυτόχρονα θεωρώ πολυ σημαντική την κριτική σκέψη και το φιλτράρισμα όλων των καταιγιστικών πληροφοριών και των μηνυμάτων που λαμβάνουμε!!

Τι σου λείπει περισσότερο αυτές τις μέρες;

Η αγκαλιά των ανθρώπων που αγαπώ.

Τι θα ήθελες να ευχηθείς για το μέλλον; Πώς φαντάζεσαι την επόμενη μέρα μετά απ’ όλο αυτό;

Νέα συνειδητότητα με αγάπη προς τον συνάνθρωπο τη γη και όλα τα έμβια όντα. Να νιώσουμε και να πράξουμε σαν ένα σύνολο που αλληλοεξαρτάται με σύνδεση την αγάπη και την ουσία μακριά από καπιταλιστικές, ναρκισσιστικές και εγωιστικές τάσεις που φέρνουν τον άνθρωπο μακριά από την πραγματική του ουσία που είναι η χαρά, το φως και η αγάπη.

received_238278130892646


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΔικηγόρος παρ’ Αρείο Πάγο: Μην πληρώνετε τα πρόστιμα των 150€-Κάντε μήνυση στους αστυνομικούς
Επόμενο άρθροΚωστής Σαββιδάκης:”Επανεκτιμώντας την αξία της ίδιας της ζωής θα αναθεωρήσουμε το νόημα της!”