Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ Η ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ της STEF PENNEY από τις εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ

Η ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ της STEF PENNEY από τις εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ

i-triferotita-ton-likon-9358image1

Η ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ της STEF PENNEY από τις εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ. Ακόμα ένα παλιότερο βιβλίο, που όμως μπορείτε να βρείτε και σήμερα. Δεδομένου του κλεισίματος στο σπίτι, ανακαλύπτουμε παλιότερες εκδόσεις στα ράφια της βιβλιοθήκης μας, αρκεί, βέβαια,να αξίζουν τον κόπο.Και ΄΄η τρυφερότητα των λύκων΄΄ αξίζει τον κόπο.

Γράφτηκε το 2006 και στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2007. Είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως και τιμήθηκε με δύο βραβεία Costa το 2006: καλύτερου μυθιστορήματος και καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Ειναι το πρώτο βιβλίο της Stef Penney, και όταν πρωτοκυκλοφόρησε εντυπωσίασε με την αρτιότητά του.

Το βιβλίο εντυπωσιάζει, κατ΄αρχάς, με το θέμα του.

Και το θέμα του είναι ο Καναδάς στά τέλη του 19ου αιώνα. Αχανείς παγωμένες εκτάσεις, οι άποικοι που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες, το κυνήγι για τις πολύτιμες γούνες που είναι η κύρια ασχολία τους. Οι κοινότητες των αποίκων που είναι οργανωμένες γύρω από το κυνήγι των άγριων ζώων, οι ασχολίες τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν φάρμες, καλλιεργώντας όλα αυτά που θα τους βοηθήσουν να επιζήσουν ζώντας μέσα στο χιόνι και το τρομερό κρύο. Οι Ινδιάνοι,οι ιθαγενείς δηλαδή,που είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η προσπάθεια για επιβίωση.

Το μυθιστόρημα εξελίσσεται το 1867.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:΄΄Καναδάς 1867. Καθώς ο βαρύς χειμώνας σφίγγει τον κλοιό γύρω από την απομονωμένη κοινότητα του Νταβ Ρίβερ,ένας άντρας δολοφονείται βάναυσα κι ένα δεκαεφτάχρονο αγόρι εξαφανίζεται. Τα ίχνη έξω από την καλύβα οδηγούνν βόρεια,πρός την αφιλόξενη τούντρα. Στη μικρή κωμόπολη συρρέουν δημοσιογράφοι,ανιχνευτές και περίεργοι,άλλοι για να λύσουν το μυστήριο κι άλλοι για να το εκμεταλευτούν.

Η ετερόκλητη ομάδα ξεκινά από το Νταβ Ρίβερ προχωρώντας πρός τις παρυφές μιάς απέραντης παγωμένης έκτασης,που κατοικείται μόνο από άγρια ζώα και φυγάδες. Μαζί τους μιά γυναίκα συγκεντρώνει τις δυνάμεις της για να φέρει σε πέρας το σημαντικότερο ταξίδι της ζωής της. Η αλήθεια πρέπει να αποκαλυφθεί πρίν το χιόνι σκεπάσει για πάντα τα ίχνη του παρελθόντος΄΄.

Θα μπορούσε να είναι ένα διαφορετικό αστυνομικό. Πράγμα που,συν τοις άλλοις, είναι. Γίνεται ένας φόνος και ακολουθούμε βήμα με βήμα την πορεία για την επίλυσή του. Αυτό που επικρατεί,όμως,είναι η αψεγάδιαστη περιγραφή ανθρώπινων χαρακτήρων και της άγριας πλευράς της ανθρώπινης ζωής στον αγώνα για επιβίωση. Για επιβίωση μέσα σε συνθήκες χειμώνα στον Καναδά στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι κεντρικοί ήρωες αναπτύσονται και σε κάνουν να ταυτιστείς μαζί τους. Καί,βέβαια,υπάρχουν οι λύκοι,που είναι σχεδόν αθέατοι και κινούνται στον φυσικό τους χώρο. Μόνο που οι ανθρώπινες συμπεριφορές,κάτω από τέτοιες συνθήκες,μπορεί να είναι πιό άγριες από αυτές των λύκων. Γι αυτό και ΄΄Η τρυφερότητα των λύκων΄΄.

΄΄Πριν από λίγο καιρό βρήκα ένα εγκαταλελειμένο λυκάκι΄΄, λέει κάποια στιγμή ένας από τους ήρωες του βιβλίου.΄΄Υποθέτω ότι η μητέρα του σκοτώθηκε ή μπορεί να το έδιωξαν από την αγέλη. Προσπάθησα να το μεγαλώσω σαν σκυλί. Για λίγο ήταν ευτυχισμένο. Ήταν σαν κατοικίδιο ζώο,ξέρετε… Ήταν στοργικό. Έγλειφε το χέρι μου και ξάπλωνε ανάσκελα για να παίξει. Αλλά μετά μεγάλωσε και τα παιχνίδια σταμάτησαν. Θυμήθηκε ότι ήταν λύκος και όχι κατοικίδιο. Άρχισε να κοιτάζει μακριά τον ορίζοντα. Οι Ινδιάνοι έχουν μιά λέξη γι΄αυτό-σημαίνει ΄΄η αρρώστια της μακροχρόνιας σκέψης΄΄. Δεν μπορείς να εξημερώσεις ένα άγριο ζώο,γιατί πάντα θυμάται από που προέρχεται και θέλει να γυρίσει πίσω΄΄.

Η τρυφερότητα των λύκων είναι ένα μυθιστόρημα που μοιάζει με τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Η κεντρικοί ήρωες του βιβλίου ανακαλύπτουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτή την αναζήτηση για τον δολοφόνο που γίνεται,ανακαλύπτουν κομμάτια του εαυτού τους που δεν θα τα ανακάλυπταν ποτέ αν συνέχιζαν να ζούν την συμβατική ζωή που ζούσαν. Κι αυτό είναι λυτρωτικό γι΄αυτούς. Και από την άλλη μεριά υπάρχουν οι ιχνηλάτες και οι κυνηγοί,άνθρωποι που έχουν μάθει να ζούν τη ζωή τους έξω από τα όρια,για να επιβιώσουν. Οταν συναντιούνται οι μεν και οι δε,δημιουργείται ένας σπινθήρας ζωής.

΄΄Φυσικά,σκέφτομαι πολύ τον Πάρκερ και τον βλέπω στον ύπνο μου΄΄,σκέφτεται η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου.΄΄Και αυτό που ξέρω είναι ότι κι εκείνος με σκέφτεται. Αλλά είμαστε ένα αίνιγμα στο οποίο δεν υπάρχει απάντηση. Μετά από τόση φρίκη,δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Αν θέλω να είμαι ειλικρινής,πρέπει να παραδεχτώ ότι ποτέ δεν θα μπορούσαμε. Κι ωστόσο,όποτε σταματάμε,δεν μπορώ να τραβήξω τα μάτια μου από το πρόσωπό του. Να τον αφήσω είναι σαν να χάνω το φώς μου. Σκέφτομαι όλα τα πράγματα που υπήρξε για μένα: ξένος,φυγάς,οδηγός.

Έρωτας. Μαγνήτης. Ο αληθινός βορράς μου. Στρέφομαι πάντα σε εκείνον΄΄.

Η τρυφερότητα των λύκων είναι ένα τρυφερό βιβλίο που περιγράφει την σκληρότητα της επιβίωσης σε δύσκολες συνθήκες ζωής. Καλογραμμένο,διαβάζεται εύκολα,και βρίσκει δρόμους εκεί που νομίζεις ότι δεν υπάρχουν. Αναπαριστά μιά εποχή δύσκολη,τότε που τίποτα δεν ήταν απλό. Τότε που η μετακίνηση από το ένα σημείο του χάρτη μέχρι το άλλο ήταν μιά περιπέτεια. Οι άνθρωποι,όμως,τολμούσαν να το κάνουν. Ισως γιατί αυτή είναι η ανθρώπινη φύση.

Κλείνοντας παραθέτω ακόμα λίγες γραμμές από το βιβλίο, γραμμές ενδεικτικές του ύφους του:

΄΄Ο Πάρκερ οδηγεί τα σκυλιά κι εγώ περπατάω πίσω του. Ακολουθούμε αντίστροφα τα δικά μας ίχνη και τα ίχνη εκείνων που μας ακολούθησαν,που είναι βαθιά χαραγμένα στο χιόνι. Διαπιστώνω ότι έχω μάθει ,χωρίς να το καταλάβω,να ξεχωρίζω τα ίχνη. Κάθε τόσο βλέπω ένα ίχνος που ξέρω ότι είναι δικό μου και πατάω πάνω του για να το σβήσω. Αυτή η χώρα είναι σημαδεμένη από άπειρα τέτοια σημάδια,αδύναμα ίχνη του ανθρώπινου πόθου. Αλλά αυτά τα ίχνη,όπως αυτό το πικρό μονοπάτι,είναι εύθραυστες δημιουργίες του χειμώνα. Οταν ξαναχιονίσει ή όταν λιώσει το χιόνι την άνοιξη κάθε ίχνος της παρουσίας μας εδώ θα σβηστεί. Παρ΄όλα αυτά,τρία από τα ίχνη αυτά έζησαν περισσότερο από τους άντρες που τα έκαναν΄΄.

Τελικά,κάτι τέτοιο δεν είναι η ζωή;

Δείτε επίσης:

Λίντα Άλμα: «ΑΓΑΠΗ μου πως θα μπορέσω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου, χωρίς εσένα»

Όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποχαιρέτησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη [Aφιέρωμα & Video]

Τζένη Καρέζη: Η αξέχαστη σταρ μέσα απο φωτογραφίες και δικά της λόγια

Ο κορυφαίος των κορυφαίων Μάνος Κατράκης

Ξεχασμένες ελληνικές ταινίες που χρήζουν επανεκτίμησης

Έφυγε από τη ζωή η Νινή Τζάνετ – Αδερφή του Αλέκου Τζανετάκου

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τι ηλικία έχει η Ζέτα Μακρυπούλια; Πότε έγινε τόσο;;;

Δείτε ακόμα:

Αυτά είναι τα trends των παπουτσιών για το 2021 που θα λατρέψεις!

Woman & Man Secret – Τεύχος 6ο [Ιούνιος – Ιούλιος 2021]

Tranoulis Parfume: Τι να προσέξεις όταν διαλέγεις αρώματα για το καλοκαίρι

Anta Beauty Salon: Ένα ανοιχτόμυαλο κομμωτήριο!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΗ Καλομοίρα και η Stefania συναντήθηκαν διαδικτυακά για μια μοναδική live διασκευή.
Επόμενο άρθροΙησούς από τη Ναζαρέτ: Δείτε πώς είναι σήμερα το παιδί που υποδύθηκε το Χριστό