Αρχική ΘΕΑΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ « I, Claudius » (1937), η ταινία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

« I, Claudius » (1937), η ταινία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

κοιτα

«I, Claudius» (1937), η ταινία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ! Είναι ίσως η πιο ακριβοθώρητη ανολοκλήρωτη ταινία του Βρετανικού, αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η ιστορική υπερπαραγωγή, που ετοίμαζε να μεταφέρει στο σινεμά ο αξιόλογος σκηνοθέτης και παραγωγός Alexander Korda. Βασισμένος στα βιβλία του Robert Graves «I, Claudius» (1934) και «Claudius the God» (1935), που αναφέρονταν στη ζωή του Ρωμαίου αυτοκράτορα.

« I, Claudius » (1937), η ταινία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Με φιλοδοξίες να συναγωνιστεί ανάλογες χολιγουντιανές παραγωγές και με έναν προϋπολογισμό 500.000 λιρών, αποφασίζει να ξεκινήσει την παραγωγή της ταινίας «I, Claudius». Στις 15 Φεβρουαρίου του 1937, με πρωταγωνιστές τους Charles Laughton (Claudius), Merle Oberon (Messalina), Emlyn Williams (Caligula), Flora Robson (Livia), Roy Emerton (Octavius). Ο Korda, έχοντας σκηνοθετήσει δεκάδες ταινίες μέχρι τότε, θεώρησε ότι δεν έπρεπε να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία της ταινίας. Ένας ακόμη λόγος ήταν ο πρωταγωνιστής ο Charles Laughton. Με τον οποίο είχαν δημιουργήσει δύο αξέχαστα αριστουργήματα, τα φιλμ «The Private Life of Henry VIII»(1933) και «Rembrandt» (1936).

Ωστόσο στην παρούσα στιγμή, για κάποιο άγνωστο λόγο δεν ήθελε να τον ξανασκηνοθετήσει και φέρνει από την Αμερική το θρυλικό Josef von Sternberg («Der blaue Engel»-1930, «Shanghai Express»-1932), ο οποίος δεν ήταν τότε στην καλύτερη φάση της καριέρας του, καθώς μετά την παταγώδη εμπορική αποτυχία της ταινίας του «The Devil is a Woman» (1935), την τελευταία του συνεργασία με τη Marlene Dietrich, κατέφυγε στην Columbia, όπου γύρισε ταινίες με χαμηλότερο προϋπολογισμό, όπως τα φιλμ «Crime and Punishment» (1936) και «The King Steps Out» (1937). Φήμες τις εποχής έλεγαν ότι η ίδια η Dietrich επέβαλλε στον Korda τον Stenberg.

 Είχε πρωταγωνιστήσει σε μια παραγωγή του, το «Knight Without Armour» (1937), που δεν απέφερε εισπράξεις και ο Korda χρώσταγε στη Dietrich 100.000 δολάρια. Η ηθοποιός συμφώνησε να παραιτηθεί από την διεκδίκηση του ποσού αυτού, με την προϋπόθεση ο Korda να προσλάβει τον StenbergΟι διαθέσεις όμως του Sternberg δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικές. Λέγεται ότι στις πρώτες μέρες των γυρισμάτων ο ενδυματολόγος της ταινίας John Armstrong, έντυσε έξι γυναίκες ηθοποιούς με ακριβά ιστορικά κοστούμια και του τις παρουσίασε.

« I, Claudius » (1937), η ταινία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Ο Sternberg του απάντησε να του φέρει 60 και να είναι γυμνές! Ούτε με τον Charles Laughton ήταν ιδιαίτερα φιλικός όμως. Ο Laughton, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ο μεγαλύτερος ηθοποιός της εποχής του, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στο να προσαρμοστεί στο ρόλο του Κλαύδιου. Παραπονιόταν συνεχώς στη συμπρωταγωνίστρια του τη Merle Oberon ότι δε μπορούσε να βρει το χαρακτήρα του ρόλου. Στο τέλος κατέληξε να βασιστεί στο χαρακτήρα του βασιλιά Edward VIII. Ο Sternberg με τις παράλογες απαιτήσεις του δεν έδειχνε να τον καταλαβαίνει και η συνεργασία τους υπήρξε προβληματική. Και η συμπεριφορά του Laughton στο σετ γίνονταν ιδιαίτερα ακραία.

κοιτα

Στις 16 Μαρτίου του 1937, η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Merle Oberon πέφτει θύμα τροχαίου, με αρκετά σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο. Ο Korda δε σκέφτονταν να την αντικαταστήσει με άλλη ηθοποιό. Αποφάσισε να ματαιώσει την παραγωγή.

Φήμες έλεγαν ότι ‘’οργάνωσε’’ το ατύχημα της αγαπημένης του Oberon (την οποία παντρεύτηκε δύο χρόνια αργότερα)προκειμένου να κερδίσει διακανονισμό 80.000 £ από την Prudential Insurance, ελαχιστοποιώντας έτσι την οικονομική απώλεια που προκλήθηκε από το κλείσιμο της παραγωγής. Ο Steven Bach, στο βιβλίο του «Marlene Dietrich: Life and Legend» αναφέρει για την παραμονή του Sternberg στο Charing Cross Psychiatric Unit αμέσως μετά τη διακοπή των γυρισμάτων, κάτι που αποσιωπήθηκε.

Σήμερα από την ταινία μας μένουν τα επιβλητικά ασπρόμαυρα πλάνα, διάρκειας μισής ώρας περίπου, από όπου συμπεραίνει κανείς ότι θα μπορούσε να βγει μια αξιοπρόσεκτη παραγωγή που σίγουρα θα συζητιόταν.

« I, Claudius » (1937), η ταινία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Το 1971 ο Tony Richardson σχεδίαζε μια εκδοχή του «I, Claudius» με τον George C Scott στον ομώνυμο ρόλο και τον Mick Jagger ως Caligula. Δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Μοναδική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου, η αξιόλογη τηλεοπτική σειρά του BBC το 1976 με το Derek Jacobi.

Το 1965 γυρίστηκε το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «The Epic That Never Was» (1965) με παρουσιαστή τον Dirk Bogarde, όπου μίλαγαν για τις συνθήκες των γυρισμάτων οι Josef von Sternberg, Merle Oberon, Flora Robson, Emlyn Williams και άλλοι συντελεστές της θρυλικής παραγωγής, που τότε βρίσκονταν στη ζωή.

Δείτε επίσης: Δείτε πόσο χρονών θα ήταν σήμερα η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η μαγική δίαιτα που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Το τελευταίο αντίο στον Τόλη Βοσκόπουλο

Ν.Κ.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΤο «ευχαριστώ» του Πάνου Κιάμου (video)
Επόμενο άρθροΜόλις κυκλοφόρησε το νέο Video Clip της Πέγκυ Ζήνα «Ειλικρινά»
Ο Νίκος Κουρού γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή του Γρηγόρη Μασαλά. Ασχολήθηκε περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Σκηνοθέτησε 7 ταινίες μικρού μήκους και τις μεγάλου μήκους «Ουτοπία» και ‘’Μια νύχτα στην κόλαση’’. Τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία ‘’Ουτοπία’’ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου το 2016, όπως και με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Cinephile Quarantine» στο Quarantine Film Challenge της Ινδίας το 2020.