Αρχική RETROLOVERS «Freak», η ατέλειωτη ταινία του Charlie Chaplin

«Freak», η ατέλειωτη ταινία του Charlie Chaplin

freak 6

Πολλοί σινεφίλ θεωρούν ότι η τελευταία ταινία του κορυφαίου Charlie Chaplin υπήρξε η δραματική κομεντί «A Countess from Hong Kong» (1967). Με πρωταγωνιστές τους Marlon Brando και Sophia Loren! Στη μοναδική κινηματογραφική τους συνύπαρξη, ταινία που γνώρισε παταγώδη αποτυχία.

«Freak», η ατέλειωτη ταινία του Charlie Chaplin

Ωστόσο ο Chaplinδύο χρόνια αργότερα, επιχείρησε να γυρίσει το «κύκνειο άσμα» του,. Που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, κάτι που δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστό τότε. Πρόκειται για τη δραματική σατιρική κωμωδία με τίτλο «Freak». Βασισμένη σε ένα δικό του σενάριο, που αναφέρονταν στην ιστορία μιας γυναίκας-πουλιού, ενός παράξενου πλάσματος, που πέφτει και τραυματίζεται στην οροφή του σπιτιού ενός καθηγητή-συγγραφέα, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Χιλής. Ο κόσμος τη βλέπει ως άγγελο, που μπορεί να κάνει θαύματα και το σπίτι όπου μένει, γίνεται τόπος προσκυνήματος. Κάποτε απάγεται και μεταφέρεται στο Λονδίνο, όπου κι εκεί εκτίθεται στο πλήθος που περιμένει το θαύμα. Η φτερωτή κοπέλα δραπετεύει από τους απαγωγείς της, αλλά συλλαμβάνεται και καταφέρνει να αποδείξει στο δικαστήριο, ότι είναι ένας κανονικός άνθρωπος. Στη συνέχεια αποφασίζει να γυρίσει στο σπίτι της στη Χιλή πετώντας, δεν τα καταφέρνει όμως, καθώς χάνεται στον Ατλαντικό.

Pictures3

Από τη φανταστική αυτή ιστορία, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τις προθέσεις του Chaplin να δημιουργήσει μια ονειρική σάτιρα, που θίγει τα κακώς κείμενα της εποχής, δηλαδή την πανίσχυρη δύναμη του χρήματος και του εμπορίου, την επίδραση της διαφήμισης, την άνοδο του θρησκευτικού φανατισμού, την εκμετάλλευση των μέσων ενημέρωσης κλπ. Τη συγγραφή του σεναρίου την αποφάσισε αμέσως μετά την προβολή της ταινίας του «A Countess from Hong Kong» και με την απογοήτευση που του δημιούργησε η αποτυχία της, βάλθηκε να επανέλθει με κάτι πρωτότυπο. Ζώντας ήδη απομονωμένος στο κτήμα του στη Γενεύη, ξεκίνησε να οργανώνει την παραγωγή. Για το βασικό γυναικείο ρόλο επέλεξε τη 18χρονη κόρη του, Victoria Chaplin.

«Freak», η ατέλειωτη ταινία του Charlie Chaplin

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η ταινία ξεκίνησε να γυρίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 70. Στο βιβλίο του Chaplin «My Life In Pictures» το 1974, ο ίδιος αναφέρει το «Freak»ως ταινία σε εξέλιξη. Ωστόσο τα γυρίσματα της θα σταματήσουν. Πιθανά αίτια, ο ξαφνικός γάμος της Victoria Chaplin, αλλά και το προχωρημένο της ηλικίας του μεγάλου δημιουργού, που είχε ξεπεράσει τα 80. Η σύζυγός του δεν ήθελε να επιβαρυνθεί η υγεία του, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο Chaplin δίνονταν ολοκληρωτικά όταν δημιουργούσε μια ταινία. Ήδη τότε βρίσκονταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Έτσι, χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα, επήλθε η ματαίωση της παραγωγής. Ακόμα και μετά το θάνατο του, το 1977, η οικογένεια του Chaplin δεν εμπιστεύονταν σε κανέναν το σενάριο του «Freak»και έμεινε στα ντουλάπια του αρχείου της οικογένειας.

Το 2010 ωστόσο, ο συγγραφέας Pierre Smolik, που είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Chaplinανακάλυψε ένα κιβώτιο όπου υπήρχαν φυλαγμένα δύο καλοφτιαγμένα τεράστια φτερά από κύκνο, προορισμένα για τις σκηνές της ταινίας. Επιπλέον έβγαλε στην επιφάνεια το 300 σελίδων σενάριο. Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχει κινηματογραφικό υλικό σήμερα, αν και κάποια έγχρωμα πλάνα με τη Victoria Chaplin με τα φτερά, χρησιμοποιήθηκαν στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Charlie Chaplin – Les années suisses» (2003).

Δείτε επίσης: Δείτε πόσο χρονών θα ήταν σήμερα η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η μαγική δίαιτα που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Το τελευταίο αντίο στον Τόλη Βοσκόπουλο

ΝΚ

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΧρίστος Στεφανίδης: Ο φυσικοθεραπευτής επέστρεψε στη μουσική και κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι (vid)
Επόμενο άρθροΗ κοκκινοσκουφίτσα σήμερα – Εκδόσεις Φίλντισι
Ο Νίκος Κουρού γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή του Γρηγόρη Μασαλά. Ασχολήθηκε περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Σκηνοθέτησε 7 ταινίες μικρού μήκους και τις μεγάλου μήκους «Ουτοπία» και ‘’Μια νύχτα στην κόλαση’’. Τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία ‘’Ουτοπία’’ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου το 2016, όπως και με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Cinephile Quarantine» στο Quarantine Film Challenge της Ινδίας το 2020.