Αρχική RETROLOVERS Βρέθηκε και αποκαταστάθηκε η βωβή ταινία «Too Many Kisses» (1925), το κινηματογραφικό...

Βρέθηκε και αποκαταστάθηκε η βωβή ταινία «Too Many Kisses» (1925), το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Harpo Marx

κοιτα βωβη ταινια

Βρέθηκε και αποκαταστάθηκε η βωβή ταινία «Too Many Kisses» (1925), το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Harpo Marx.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική ανακάλυψη συνέβη πρόσφατα στην Αμερική.

Μια παλιά, ξεχασμένη, βωβή ταινία του 1925, που τυχαίνει να είναι και η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του ανεπανάληπτου κωμικού Harpo Marx, που βρέθηκε πριν 50 χρόνια. Αποκαταστάθηκε και πλέον είναι στη διάθεση των σινεφίλ, σε μια λαμπερή αποκατεστημένη κόπια. Πρόκειται για την ταινία «Too Many Kisses»τυπική κωμωδία της εποχής. Με θέμα τις προσπάθειες ενός μεγαλοβιομήχανου να νοικοκυρέψει τον καλομαθημένο playboy γιο του, στέλνοντας τον σε ένα χωριό της Ισπανίας, προκειμένου να βρει δείγματα ενός σπάνιου ορυκτού. Εκεί θα εμπλακεί σε νέες περιπέτειες, όταν ερωτεύεται μια γυναίκα την οποία διεκδικεί και ένας αρχηγός ληστών.

toomanykisses 5

Η ταινία, μια παραγωγή της Paramount, ήταν η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και παραγωγού Paul Sloane («The Woman Accused»-1933, «Here Comes the Band»-1935). Ενώ πρωταγωνιστούσε ο δημοφιλής σταρ της εποχής Richard Dix (Seven Keys to Baldpate-1929, Cimarron-1931) . Πλάι του οι Frank Currier, Albert Tavernie, Frances Howard και ο μετέπειτα γνωστός και σπουδαίος ηθοποιός του Χόλιγουντ William Powell. Που εκείνη την περίοδο αναλάμβανε συνήθως δεύτερους ρόλους κακών σε διάφορα φιλμ. Λίγα χρόνια προτού υποδυθεί σε μια σειρά ταινιών το ντετέκτιβ Philo Vance και γίνει πρώτο όνομα.

toomanykisses 6

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το Γενάρη του 1925

Ο Harpo Marx ερμήνευε έναν χωρικό, έναν πολύ μικρό αλλά χαριτωμένο ρόλο στην ταινία. Η χαρακτηριστική εμφάνιση του δε διαφέρει από τις μεταγενέστερες ταινίες στο team των θρυλικών Marx Brothersμε τη διαφορά ότι εδώ μιλάει ως κανονικός άνθρωπος (ενώ στις ταινίες των Marx είναι ο μουγκός, αναρχικός και σκανδαλιάρης αδερφός). Φυσικά καταλαβαίνουμε ότι ούτε κι εδώ ακούμε τη φωνή του, καθώς η ταινία είναι βωβή.

Η καριέρα του Harpo Marx θα συνεχιστεί το 1929 με την πρώτη ταινία των Marx Brothers «The Cocoanuts» όπως και με 13 συνολικά ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε με τα αδέρφια του («Monkey Business»-1931, «Horse Feathers»-1932, «A Night at the Opera»-1935 κλπ.Η ταινία «Too Many Kisses» μαζί με το «Stage Door Canteen» (1943) είναι οι μοναδικές σόλο εμφανίσεις του.
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το Γενάρη του 1925 στην Αμερική, χωρίς να πάρει ιδιαίτερα καλές κριτικές. Από τότε και μετά, η τύχη της αγνοούνταν και θεωρούνταν για πολλές δεκαετίες άλλη μια χαμένη ταινία της Paramount. Το 1971 βρέθηκε μια κόπια της σε 35mm φιλμ, στη συλλογή του σκηνοθέτη Irvin Willat, ενός φίλου του Richard Dix, αλλά αρχικά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να την αποκαταστήσει. Την πρωτοβουλία πήρε μετά από αρκετά χρόνια ο γνωστός συλλέκτης και ιστορικός κινηματογράφουRobert Richard. Για να φτάσουμε στον Οκτώβρη του 2020, όπου η Εταιρεία Συντήρησης Ταινιών, σε συνεργασία με την Paramountκαι η Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου, ανακοινώνουν την αποκατάσταση της και μάλιστα με συνοδεία μουσικής, που επιμελήθηκε ο γιος του Harpo MarxBill MarxΗ πρεμιέρα της αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοέμβρη του 2020 από την Turner Classic Moviesαποκομίζοντας ενθουσιαστικά σχόλια για το πολύτιμο αυτό εύρημα.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο«Πίστεψα»: Η Τζωρτζίνα Καραχάλιου ερμηνεύει Μπάμπη Κουλούρα
Επόμενο άρθροΑλέξης Κούγιας: Καταθέτει σήμερα αναφορές κατά εισαγγελέων και δικαστών
Ο Νίκος Κουρού γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή του Γρηγόρη Μασαλά. Ασχολήθηκε περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Σκηνοθέτησε 7 ταινίες μικρού μήκους και τις μεγάλου μήκους «Ουτοπία» και ‘’Μια νύχτα στην κόλαση’’. Τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία ‘’Ουτοπία’’ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου το 2016, όπως και με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Cinephile Quarantine» στο Quarantine Film Challenge της Ινδίας το 2020.