Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Άννα Κλάδη: “Νιώθω πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με τόσο ταλαντούχους και καλούς...

Άννα Κλάδη: “Νιώθω πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με τόσο ταλαντούχους και καλούς συνεργάτες”

GIA_38781627939786474

Άννα Κλάδη: “Νιώθω πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με τόσο ταλαντούχους και καλούς συνεργάτες”

Από τις νέες παρουσίες στο καλλιτεχνικό χώρο όπου διαθέτουν τόλμη, έντονη διάθεση για δημιουργία και ζωή αλλά και μια  ευγενική αύρα  η οποία τις ακολουθεί στον επαγγελματικό αλλά και στο προσωπικό στίβο.

Η Άννα  Κλάδη με αφορμή την επιτυχημένη πορεία της παράστασης “Μήδεια του Μποστ” σε όλη την Ελλάδα,  μιλάει στο Koitamagazine.gr

GIA_0907 crop (1)1627939786450

Έπειτα από ενάμιση χρόνο θεατρικής απραξίας επέστρεψες στο σανίδι με την συμμετοχή στη καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης Μήδεια του Μποστ με την οποία περιοδεύεις σε όλη την Ελλάδα με μια αξιόλογη ομάδα επί σκηνής. Τι σε έκανε να πεις το ναι σε αυτή την παραγωγή το φετινό καλοκαίρι και στο συγκεκριμένο έργο; Πώς ένιωσες με την επιστροφή σου στο θέατρο και στην επαφή σου με το κόσμο;

Το ναι το είχα πει πολύ νωρίτερα ,το 2019 όταν πρωτοπαίχτηκε η παράσταση μας. Ο λόγος που εντάχθηκα σε αυτόν τον θίασο ήταν ο Νικορέστης Χανιωτάκης με τον οποίο είχα ξανασυνεργαστεί καθώς και το ίδιο το έργο. Η ιδιομορφία της γλώσσας του και το χιούμορ του –ο τρόπος που σχολιάζει ο Μποστ τα κακώς κείμενα- ήταν πρόκληση. Η παράσταση –ευτυχώς –γνώρισε μεγάλη επιτυχία και συνεχίστηκε Φυσικά και δεν μπορούσα να απέχω!

Όταν επιστρέψαμε από αυτό το κενό, η χαρά και η λαχτάρα να ανέβω πάνω στη σκηνή ήταν τεράστιες​!

Μίλησε μας λίγο για τον ρόλο σου αλλά και για τα μηνύματα που έχεις λάβει από το κοινό; Τι θα ήθελες να λάβει ο θεατής φεύγοντας από την παράσταση;

Στην παράσταση κάνω τρεις ρόλους. Είμαι ο Ψαράς, ο Εξάγγελος και μέλος του χορού. Έχει τρομερό ενδιαφέρον για μένα αυτή η εναλλαγή των ρόλων αλλά και των φύλων, πράγμα που υπάρχει γενικά στην παράσταση. Τη Μήδεια την ενσαρκώνει ο Μάκης Παπαδημητρίου και την τροφό ο Γεράσιμος Σκαφίδας.

Τα μηνύματα που έχω λάβει από την πρώτη στιγμή ήταν πάρα πολύ θετικά και θερμά, πράγμα που προφανώς με χαροποιεί. Γενικά θέλουμε ο κόσμος-ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε​-​ να φεύγει με μια εύθυμη και ανάλαφρη διάθεση.

Συνεργάζεσαι στο σανίδι με μια αξιόλογη ομάδα συναδέλφων αλλά και στο κομμάτι της σκηνοθεσίας με τον Νικορέστη Χανιωτάκη με τον οποίο σας δένει μια άριστη επαγγελματική σχέση χρόνων. Τι έχεις αποκομίσει από αυτή την καλλιτεχνική σύμπραξη αλλά και από τους ίδιους ως ανθρώπους αλλά και ως επαγγελματίες;

Νιώθω πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με τόσο ταλαντούχους και καλούς συνεργάτες. Ο Νικορέστης είναι ο άνθρωπος που με ‘’πήρε’’ από το ερασιτεχνικό θέατρο και με έβαλε στα πιο βαθιά νερά, αυτά του επαγγελματικού πριν ακόμα φοιτήσω στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Χαίρομαι πάντα να δουλεύω μαζί του γιατί νιώθω ότι είμαι στο σπίτι με τους φίλους μου και παίζουμε. Όσον αφορά τους υπόλοιπους συνεργάτες είναι ένας και ένας και επειδή είναι όλοι τους πολύ πιο έμπειροι από μένα κάθε μέρα παρατηρώντας τους μαθαίνω από αυτούς.

GIA_43181627939786475

GIA_91081627939786476

GIA_40871627939786474

Ο καλλιτεχνικός κλάδος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βίωσε μια σημαντική κρίση και αδράνεια μην μπορώντας να βρεθεί στην καθημερινή ρουτίνα του επαγγέλματος με τον κορωνοιό να αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας για όλες τις θεατρικές παραγωγές.
Πώς ήταν για σένα όλη αυτή η χρονιά μακριά από τη φύση της δουλειάς σου; Που διοχέτευες την ενέργεια σου;

Η χρονιά που πέρασε ήταν η πιο δύσκολη της ζωής μου-όπως και πάρα πολλών ανθρώπων βέβαια, καθώς με απομάκρυνε από τη δουλειά που τόσο αγαπώ αλλά και από την καθημερινότητα που είχα με τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Έπρεπε επομένως να κάνω πράγματα μόνη μου. Διάβασμα, ταινίες και λίγο γράψιμο ήταν η ρουτίνα της μοναχικής αυτής περιόδου.Και για σωματική εκτόνωση βολτες με το ποδήλατο!

Η τηλεόραση τα τελευταία δύο χρόνια έπειτα μια σημαντική κρίση που υπέστη το σύνολο των τηλεοπτικών παραγωγών λόγω του μειωμένου κόστους, δείχνει σημάδια ανάκαμψης με την δημόσια τηλεόραση, τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια αλλά και την πλατφόρμα του Cosmote Tv τελευταία να έχει παρουσιάσει υλικό αντάξιο των πλατφορμών του Netflix. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζεις στο τηλεοπτικό πεδίο του σήμερα και από το κομμάτι της μυθοπλασίας και τι αυτό που σε ένα βαθμό σε απωθεί;

Στην εποχή που το Netflix ή οι παρόμοιες πλατφόρμες είναι οικονομικά προσιτές σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού και το προιόν τους είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου λόγω των προδιαγραφών του αλλά και με μεγάλη ποικιλία είναι δύσκολο να ‘’συμβιβαστείς ‘’ως θεατής με αυτό που παράγει η ελληνική αγορά. Παρόλα αυτά όντως η παραγωγή στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση έχει εξελιχθεί πράγμα πολύ σημαντικό, ειδικά για τον κόσμο που δεν έχει την πολυτέλεια συνδρομητικής τηλεόρασης ή πλατφόρμας.

Θα είναι εξαιρετικά ευχάριστο λοιπόν στο μέλλον να δούμε περισσότερες ελληνικές παραγωγές όπως αυτή του ‘’Ετερος εγώ’’ του Σωτήρη Τσαφούλια,την οποία και έχω ξεχωρίσει. Αυτό που με απωθεί στην τηλεόραση είναι η προχειρότητα. Στην οθόνη όλα μεγεθύνονται και η ατέλεια φαίνεται εκατό φορές μεγαλύτερη.

Όλα αυτά τα χρόνια που είσαι ενεργή στο χώρο είχες την επιθυμία να συμμετέχεις σε μια νέα σειρά στο γυαλί, μιας και γίνονται αρκετές παραγωγές στα περισσότερα κανάλια ή οι χρονικές συγκυρίες σε συνδυασμό με την ενασχόληση σου με το θέατρο δεν σου επέτρεπε κάτι τέτοιο;

Ξεκινώντας να σπουδάσω υποκριτική ομολογώ πως δεν είχα καθόλου στο μυαλό μου την τηλεόραση.Τη φοβόμουν αρκετά.Τώρα πια αν προέκυπτε κάτι που θα συμβάδιζε με τις συνθήκες δουλειάς που ονειρεύομαι θα το έκανα με χαρά όπως κάθε άλλη δουλειά που αναλαμβάνω.

Από τα χρόνια της φοίτησης σου στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου μέχρι και σήμερα, τι έχει αλλάξει προσωπικά σε σένα και στο τρόπο που βλέπεις το κομμάτι της δουλειάς; Έχεις αναθεωρήσει τυχόν επιλογές και καταστάσεις αλλά και συνεργασίες που συνάντησες στο δρόμο σου;

Όταν μπήκα στη σχολή είχα το σύνδρομο της καλής μαθήτριας. Ήθελα να τα κάνω όλα σωστά. Ήμουν πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου. Από το τρίτο έτος και έπειτα έμαθα να αγκαλιάζω τα λάθη μου, να μαθαίνω από αυτά και πολλές φορές να διασκεδάζω με την αποτυχία.

Τώρα πια δε φοβάμαι να δοκιμάσω, να πειραματιστώ και ας αποτύχω. Δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου. Έχω δουλέψει με διάφορους ανθρώπους εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους και σε ανθρώπινο επίπεδο αλλά και σε καλλιτεχνικό. Όλο αυτό είναι μια πολύτιμη εμπειρία για μένα και μεγαλώνοντας με βοηθάει να καταλαβαίνω τι είναι αυτό που μου ταιριάζει πιο πολύ.

GIA_45711627939786476

GIA_43241627939786475

Βάζοντας μια τελεία στις σπουδές σου στο Μαθηματικό, επέλεξες συνειδητά να ακολουθήσεις την μεγάλη σου αγάπη , την υποκριτική. Ποια ήταν η καθοριστική στιγμή που σε έκανε να αποφασίσεις ότι θα ακολουθήσεις επαγγελματικά αυτό το επάγγελμα; Τα χρόνια της κρίσης είχες στο πίσω μέρος του μυαλού σου ένα δεύτερο πλάνο στη περίπτωση που τα καλλιτεχνικά σου σχέδια δεν ευδοκιμήσει σε οικονομικό επίπεδο;

Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς τη στιγμή που αποφάσισα να το κάνω επαγγελματικά. Από μικρή έλεγα ότι το ήθελα χωρίς να ξέρω τότε το γιατί. Θυμάμαι όμως το καλοκαίρι του 2011  να βρίσκομαι μπροστά από τα βιβλία του Μαθηματικού προσπαθώντας να διαβάσω, να τα κλείνω με ένα ξεφύσημα και έπειτα με κλάματα να λέω στους γονείς μου ότι δεν θέλω να συνεχίσω αυτή τη σχολή, ότι θέλω να βάλω μια τελεία και να δώσω όλη μου την ενέργεια στην προσπάθειά μου να σπουδάσω υποκριτική ώστε να ακολουθήσω εκείνον τον δρόμο.  Ήμουν πεισματάρα και τυχερή και πέτυχα τον πρώτο στόχο,να μπω στη δραματική σχολή.

Για την ώρα τα πραγματα έχουν πάει καλά και δουλεύω στο χώρο που μου αρέσει. Δεν θέλω να σκέφτομαι εναλλακτικές λύσεις γιατί με αποσυντονίζουν .Θέλω να δίνω το 100% σε αυτό που αγαπώ. Και ό,τι γίνει. Μετά βλέπουμε.

Η πανδημία εδώ και ενάμιση χρόνο έχει φέρει ριζικές αλλαγές στη καθημερινότητα μας με τις αποστάσεις και τα περιοριστικά μέτρα να παραμένουν στη ζωή μας και την οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει αρκετά τους περισσότερους τομείς. Πώς βιώνεις τόσους μήνες όλη αυτή την κατάσταση; Σε τι επίπεδα κυμάνθηκε η ψυχολογία σου;

Όπως προανέφερα αυτή η συνθήκη με δυσκόλεψε πάρα πολύ σε όλα τα επίπεδα. Βίωσα μια μοναξιά που όμοιά της δεν έχω ξαναζήσει. Αυτό φυσικά είχε συνέπειες στην ψυχολογία μου. Σκοτείνιασα, μαύρισα. Αναρωτιόμουν αν θα τελειώσει ποτέ όλο αυτό. Αν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη ζωή μας. Μου έλειπαν οι αγαπημένοι μου άνθρωποι. Είχα να δω τους γονείς μου 6 μήνες.

Ευτύχως τώρα πια έχει αλλάξει αρκετά η ψυχολογία μου προς το καλύτερο και προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά.

Οι άνθρωποι των τεχνών εδώ και ενάμιση χρόνο βίωσαν μια απίστευτη αδράνεια και ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα με το κλείσιμο των θεατρικών και συναυλιακών παραγωγών ενώ το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησαν οι πρώτες παραστάσεις και αυτό το διάστημα ανακοινώνονται οι πρώτες παραγωγές που θα παρουσιαστούν τη νέα χειμερινή σεζόν. Πώς βλέπεις την κατάσταση γύρω σου που επικρατεί στο καλλιτεχνικό χώρο; Θα υπάρξει μια φωτεινή χαραμάδα για τους επαγγελματίες του χώρου τους επόμενους μήνες;

Έπειτα από αυτές τις τεράστιες δυσκολίες που αναφέρατε επιτέλους φέτος το καλοκαίρι είδαμε να γίνονται περισσότερες παραγωγές απ’ό,τι πέρσυ. Αυτό προφανώς είναι ευχάριστο. Εκτός από τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να δουλέψουν και το ίδιο το κοινό έχει ανάγκη την τέχνη και την ψυχαγωγία. Μην ξεχνάμε ότι οι τέχνες (οι ταινίες, οι βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, η μουσική κ.α.) ήταν σχεδόν η αποκλειστική παρέα των ανθρώπων την περίοδο των lockdowns.

Θέλω να πιστεύω πως τους επόμενους μήνες δε θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις και θα μπορούμε όλοι να δουλεύουμε και να ψυχαγωγούμαστε με ασφάλεια.

GIA_09861627939786473

Τους τελευταίους μήνες ο θεατρικός χώρος βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας έπειτα από τις σημαντικές καταγγελίες συναδέλφων σου για περιστατικά βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς στον εργασιακό χώρο. Πώς ένιωσες στο άκουσμα αυτών των ειδήσεων και στη δυναμική που απέκτησε το ελληνικό #metoo στη χώρα;

Στο άκουσμα οποιουδήποτε περιστατικού βίας ταράζομαι πάρα πολύ. Λυπάμαι βαθιά για τα θύματα και για όλον αυτόν το γολγοθά που πέρασαν και περνάνε αλλά χαίρομαι επίσης βαθιά γιατί επιτέλους μπόρεσαν να το μοιραστούν.

Αν πλέον κοινοποιούνται αυτά τα περιστατικά βίας και δεν υπάρχει καμία ανοχή, θέλω να πιστεύω πως οι υποψήφιοι θύτες θα μαζευτούν. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές, ούτε κουκουλώνονται, ούτε θα μένουν ατιμώρητες όχι μόνο στο θέατρο αλλά πουθενά.

Μετά από αρκετές στιγμές πίεσης και ανασφάλειας, άνοιξε το εμπόριο και το κομμάτι της εστίασης με αυστηρά τηρούμενα μέτρα προστασίας δίχως να έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος του ιού. Πόσο αισιόδοξη νιώθεις για τους επόμενους μήνες μετά την εφαρμογή του εμβολίου; Πώς βλέπεις τα δεδομένα γύρω μας εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου;

Αν και ήδη βλέπουμε πως το καλοκαίρι έχει δυσκολέψει λίγο θέλω να είμαι αισιόδοξη και εύχομαι να μπορέσουμε γρήγορα να επιστρέψουμε στην αληθινή ζωή με τις αγκαλιές και τα φιλιά που μας αξίζουν!

Ο κόσμος σ’ έχει παρακολουθήσει μέσα από την καλλιτεχνική σου παρουσία στο χώρο. Πώς είναι η Άννα ως άνθρωπος, τι χαρακτήρας είναι και πώς είναι η καθημερινότητα σου εκτός επαγγελματικών υποχρεώσεων; Τι απολαμβάνεις να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο και τι είναι αυτό που σε κρατάει δημιουργική και αισιόδοξη την περίοδο που διανύουμε;

Είναι περίεργο να περιγράφεις τον εαυτό σου. Μπορώ όμως να σας πω πως προσπαθώ να είμαι. Προσπαθώ να ακούω τους ανθρώπους και να μπαίνω στα παπούτσια τους, να τους σέβομαι, να είμαι αλληλέγγυα σε όσους χρειάζονται βοήθεια. Να βλεπω τα λάθη μου και να ζητάω συγγνώμη χωρίς να φοβάμαι ότι με αυτό θα πληγεί ο εγωισμός μου. Προσπαθώ πια να λέω τι νιώθω στους αγαπημένους μου και διεκδικώ να έχω δίπλα μου ανθρώπους που μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Γενικά θέλω να έχω γύρω μου φως και αυτό προσπαθώ στην καθημερινότητά μου. Ελπίζω να τα καταφέρνω έστω και λίγο.

Όσο για τον ελεύθερο χρόνο μου όπως σας είπα και πριν το διάβασμα,το γράψιμο (που και που ),οι ταινίες, το θέατρο, η επίσκεψη σε ένα μουσείο, μια βόλτα και φυσικά η συνύπαρξή μου με τους οικείους μου είναι αυτά που με κρατάνε δημιουργική και δραστήρια.

Ζούμε σε μια αβέβαιη εποχή η οποία δε χωρά μακροπρόθεσμα σχέδια λόγω της επικινδυνότητας της νόσου. Κάνεις όνειρα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο; Ποιοι είναι οι στόχοι που θες να καταφέρεις τα επόμενα χρόνια;

Όντως αυτή η περίοδος δεν ενδείκνυται για προγραμματισμό, όμως για όνειρα κάθε περίοδος είναι ιδανική και επιβάλλονται για την επιβίωσή μας. Ονειρεύομαι να δουλεύω σε αυτό τον χώρο μέχρι τα γεράματά μου, χωρίς περιορισμούς και φόβο. Με αμοιβές που ανταποκρίνονται στη δουλειά μου και δεν με εξευτελίζουν ή μετατρέπουν το επάγγελμά μου σε χόμπι.

Δε με ενδιαφέρουν οι μικροί ή οι μεγάλοι ρόλοι.Αυτό στο οποίο στοχεύω είναι να δημιουργώ και να συμπορεύομαι με αξιόλογους ανθρώπους και καλλιτέχνες.

Η παράσταση συνεχίζει το επιτυχημένο της ταξίδι σε όλη την Ελλάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Υπάρχουν συζητήσεις ή ζυμώσεις για νέα νέα επαγγελματικά πρότζεκτ για τη νέα χειμερινή σεζόν που θα ήθελες να υλοποιηθούν αν τα δεδομένα της πανδημίας το επιτρέψουν;

Ακριβώς επειδή είναι ζυμώσεις ακόμα δεν μπορώ να τις αναφέρω αλλά ναι υπάρχει κάτι που θα ήθελα πολύ να γίνει!

GIA_0953-2 (1)1627939786472

Φωτογραφικό Υλικό: Αγγελική  Κοκκοβέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εσύ έχεις φτιάξει Carrot Cake χωρίς ψήσιμο;

Σούπα από σοκολάτα! Το μυστικό για να την κάνεις σε 10 λεπτά…

Μερέντα χωρίς λάδι! Γλυκό με ελάχιστες θερμίδες…

Φανουρόπιτα η ιστορία του Αγίου και πως την φτιάχνουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ

Φτιάξτε Πατάτες Τηγανητές από…Πράσινα Φασόλια

Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με 3 υλικά έτοιμο σε μόλις 5 λεπτά!

Πηλιορείτικο σφουγγάτο: Δείτε πως θα φτιάξατε την πιο γευστική ομελέτα !


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροAλέκος Σακελλάριος: Ένα όνομα συνυφασμένο με την επιτυχία!
Επόμενο άρθροΚυκλοφορία της εβδομάδας: OneRepublic – Human