Αρχική RETROLOVERS Σπύρος Φωκάς: Ένα αστέρι που έλαμψε και στο εξωτερικό

Σπύρος Φωκάς: Ένα αστέρι που έλαμψε και στο εξωτερικό

my_photo_stylish_photo_book-66

Σπύρος Φώκας: Ένα αστέρι που έλαμψε και στο εξωτερικό

Ο Σπύρος Φωκάς είναι Έλληνας ηθοποιός με σημαντική καριέρα και στο εξωτερικό όπου συμμετείχε μέχρι και σε μεγάλες παραγωγές του Χόλυγουντ. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου το 1937 και σήμερα γιορτάζει τα 84 του χρόνια.

Ύψος 1.87. Μάτια καστανά και καστανά μαλλιά. Πρόσωπο σταράτο και κατατομή αρχαία ελληνική. Αυτό που λέμε ωραίος άνδρας.

Το πραγματικό του όνομα είναι Ανδρουτσόπουλος Σπύρος.

Ο Σπύρος Φωκάς παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Ο πρώτος του γάμος να πραγματοποιήθηκε όταν ήταν 21 χρονών και ο τελευταίος όταν ήταν 76. Σύμφωνα με δηλώσεις του δεν απέκτησε ποτέ παιδιά γιατί δεν του αρέσει ο κόσμος που ζει ο ίδιος και γι΄αυτό δεν θέλησε να υποχρεώσει κανένα παιδί να ζήσει σε αυτό τον κόσμο.

Τα παιδικά χρόνια

Ο Σπύρος Φωκάς ήταν ήσυχο καλό και πειθαρχικό παιδί. Ο πατέρας του ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας. Η μητέρα του καταγόταν από την Κέρκυρα. Η οικογένεια Φωκά ήρθε στην Αθήνα όταν ο Σπύρος ήταν 9 ετών. Στην άρχη φοιτούσε σε ένα ιδιωτικό γυμνάσιο της Πάτρας και έπειτα στο 2ο γυμνάσιο Αθηνών. Όταν ήταν ακόμη μικρός δεν φιλοδοξούσε να γίνει υπάλληλος γραφείου. Δεν ήθελε ούτε να το ακούει. Μιλούσε αόριστα για τα μελλοντικά του σχέδια. Είχε έναν αδελφό ο οποίος είχε παντρευτεί και έμενε στη Νέα Ζηλανδία.

Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη.

Σπύρος Φωκάς 4
Αριστερά ο μικρός Σπύρος με την αγαπημένη μητέρα του. Δεξία στο απόγειο της ομορφιάς του (1960).

Η πρώτη επιτυχία του Σπύρου Φωκά

Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση την έκανε το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα” με την Κάκια Αναλυτή και την Έφη Οικονόμου.

Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του. Τότε τον πρόσεξε ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Ρόσσι και του έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία: τον πρώτο ρόλο στο ψυχολογικό και ρεαλιστικό δράμα «Ο θάνατος ενός φίλου» (Morte di un amico) με παρταινέρ την Υβόν Φουρνώ.

H πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Φωκά σε αυτήν την ξενόγλωσση ταινία του 1960 που είχε το ρόλο του Bruno ξεπέρασε κάθε προσδοκία και είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσει το πρώτο βράβειο ανδρικής ηθοποιίας στο Διεθνές Κινηματογραφκό Φεστιβάλ του Λοκάρνου. Από τότε η μία επιτυχία διαδέχοταν την άλλη και συνεργάστηκε με τους μεγάλυτερους σκηνοθέτες της Ιταλίας όπως ο Λουτσίνο Βισκόντι, ο Μάριο Καμερίνι, το Βιττόριο Ντε Σίκα και άλλους.

Στη συνέχεια έπαιξε στο «Βία Μαρκούτα» με παρταινέρ την Αντονελλά Λουάλντι. Μετά έπαιξε στην ταινία «Ο Ρόκκο και τα αδέλφια του» με τον Αλαίν Ντελόν και την Κατίνα Παξινού, και στην ταινία «Οι δύο Μπράβοι». Δηλαδή αναφερόμαστε σε μία σταδιοδρομία λαμπρή, που γίνεται ακόμη πιο υπολογίσιμη έαν αναλογιστεί κανείς πως έγινε μακριά από την πατρίδα του, με όλες τις φυσικές δυσκολίες και αντιδράσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς στον ξένο Τύπο. Συμμετείχε επίσης και την ελληνογαλλική ταινία «Μια σφαίρα στην καρδιά» με πρωταγωνίστρια την Τζένη Καρέζη.

Σε δημοσίευμα ξένης εφημερίδας είχε γραφτεί ότι ξεπερνούσε σε ομορφιά τον Αλαίν Ντελόν, καθώς ο ξένος Τύπος δεν αποθέωνε μόνο το ταλέντο του, αλλά και την εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση.

Σπύρος Φωκάς 2
Εξώφυλλα στον ελληνικό Τύπο.

Επιστροφή στην Ελλάδα

Οι Ιτάλοι κριτικοί του Κινηματογράφου του απένειμαν για το 1961 την διάκριση του αξιολογότερου νέου ηθοποιού που συνεργάζεται με τον Ιταλικό Κινηματογράφο. Ο Φωκάς όμως φιλοδοξούσε να εργαστεί για την ελληνική παραγωγή, σε ρόλους όμως με ουσιαστικό περιεχόμενο που θα του έδιναν την ευκαιρία να δείξει τις δραματικές του ικανότητες. Στη συνέχεια κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίζει στην Φίνος Φίλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία», που άφησαν εποχή. Έπαιξε επίσης και πλάι στην Έλενα Ναθαναήλ στις ταινίες «Ντάμα Σπαθί» του Σκαλενάκη, στην ταινία «Ο φόβος» του Μανουσάκη, στην ταινία «Ο Δραπέτης» κ.α.

Σπύρος Φωκάς 3
Ο Σπύρος Φωκάς στο ελληνικό σινεμά

Στο Χόλυγουντ

Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Το 1985 ο Σπύρος Φωκάς κατάφερε να μπει στο Χόλυγουντ καθώς συμμετείχε στην ταινία «Το διαμάντι του Νείλου» με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Ντάγκλας. Έπαιξε επίσης και στο «Ράμπο ΙΙΙ».

Συνολικά έπαιξε σε 36 ταινίες. Οι περισσότερες ήταν στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε κοινωνικές και δραματικές σειρές, ανάμεσά τους οι: «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Δύο Ξένοι», «Οι κληρονόμοι», «Της αγάπης μαχαιριά» και «Φιλί ζωής».

Περαστικά Σπύρο μας

Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση της υγείας του Σπύρου Φωκά είναι επιβαρυμμένη.

Υπενθυμίζεται ότι, ο αγαπημένος ηθοποιός βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο Σπύρος Φωκάς χρειάζεται άμεσα βοήθεια. Συγκεκριμένα,η δημοσιογράφος Νανά Παλαιτσάκη απηύθυνε έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια με την παροχή ενός ειδικού κρεβατιού που κρίνεται απαραίτητο για την περίπτωση του. Σήμερα ο Σπύρος Φωκάς γιόρτασε τα γενέλθια του στο νοσοκομείο…

Ευχόμαστε χρόνια πολλά και σιδερένιος.

236822739_5958711557503196_5097586905431251035_n

Δείτε επίσης:

Λίντα Άλμα: «ΑΓΑΠΗ μου πως θα μπορέσω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου, χωρίς εσένα»

Όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποχαιρέτησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη [Aφιέρωμα & Video]

Τζένη Καρέζη: Η αξέχαστη σταρ μέσα απο φωτογραφίες και δικά της λόγια

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠασίγνωστη δημοσιογράφος στο νοσοκομείο με διπλό εγκεφαλικό
Επόμενο άρθροΗ Τάνια Τσανακλίδου και η Λίνα Νικολακοπούλου στο Κατράκειο Θέατρο
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!