Αρχική RETROLOVERS Εβίτα: 40 Χρόνια από την πιο λαμπρή πρεμιέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη (Σπάνιες...

Εβίτα: 40 Χρόνια από την πιο λαμπρή πρεμιέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη (Σπάνιες φωτό και video)

ΒΡΑΔΥΝΗ ΛΗΨΗ ΘΕΡΙΝΟ (2)

Εβίτα: 40 Χρόνια από την πιο λαμπρή πρεμιέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη (Σπάνιες φωτό και video).

Τον Αύγουστο του 1981 είχε βγει η πρώτη περιβόητη είδηση!

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μόλις είχε πάρει τα δικαιώματα και θα παρουσίαζε επιτέλους τον χειμώνα του 1981 στο θέατρο της στην όδο Αμερικής την παγκόσμια επιτυχία των Τιμ Ράις και Άντριου Ουέμπερ ”Εβίτα”. Η απόδοση του κειμένου έγινε από τον Μάριο Πλωρίτη, η σκηνοθεσία ήταν του Νίκου Χαραλάμπους, η μουσική απόδοση του Μάικ Ροζάκη, η σκηνογραφία και τα κουστούμια του Γιώργου Πάτσα, οι χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου και η μουσική διδασκάλια έγινε από την Έλλη Νικολαϊδη.

Έλαβαν μέρος οι εξής: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βλάσης Μπονάτσος, Δημήτρης Μαλαβέτας, Κρίστη Στασινοπούλου, Νικόλας Μητσοβολέας, Γιάννης Σαμψιάρης, Κώστας Αθανασόπουλος, Ανθή Ανδρεοπούλου, Γιάννης Μπέζος, Κίμων Βασιλόπουλος, Πάκυ Βλούτη, Δημήτρης Βεάνος, Γιάννης Βουγιουκλης, Ριρή Γρηγορέα, Προκόπης Δούρβας, Αγγελική Δρακόπουλου, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιώργος Κοτανίδης, Μάγδα Λέκκα, Άντζελα Μερμηγκα, Νίκος Νικολάου, Γιώργος Παππάς, Δημήτρης Παπάζογλου, Νόρα Παπαργύρη, Αντιγόνη Σαββίδου, Μπάμπης Σαριγιαννίδης, Όλια Στεφανίδου, Άννα-Μαρί Σύλβα, Κατερίνα Ταρλη, Ειρήνη Χρήστου, Σωτηρία Χριστοφιλου, Άριελ Κωνσταντινίδη και αντικαταστάτρια της Εβίτα ήταν η Μαριάννα Τόλη. Σύνολο 120 καλλιτέχνες, τεχνικοί και διοικητικοί έδιναν το παρόν σε κάθε παράσταση.

1 1 ΑΛΙΚΗ (2)
Φωτό: Μαρίνος Κουσουμίδης

Η Αλίκη οριστικά Εβίτα έγραφαν τα έντυπα της εποχής!

Πριν 40 ολόκληρα χρόνια, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ημέρα Παρασκευή στις 11 Δεκεμβρίου του 1981, η Εβίτα της Αλίκης Βουγιουκλάκη κάνει πρεμιέρα και όλοι παραμιλούν! ‘Ηταν η πιο φιλόδοξη παραγωγή των τελευταίων δεκαετιών και το κόστος παραγωγής έφτασε όπως διαβάσαμε στα δημοσιεύματα της εποχής τα 40.000.000 δρχ. Ποσό αμύθητο για την εποχή! Το εισιτήριο κόστιζε 500 δρχ και θα έπρεπε το θέατρο να είναι επί 4 μήνες σε πλήρη κάλυψη για να βγάλει τα έξοδα της η πολυδάπανη αυτή παραγωγή. Η Αλίκη όμως άκουσε τους στίχους του έργου που λένε: Τολμηρούς η τύχη ευνοεί! Και έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη το τόλμησε και η επιτυχία ήταν τεράστια! Η ίδια είχε δηλώσει λίγο πριν την πρεμιέρα:

”Φαίνεται πως έχω παραφρονήσει. Χρειαζόταν θάρρος, τόλμη και θράσος, για να ανεβάσω ένα έργο τόσο δύσκολο και τόσο πολυέξοδο. Πιστεύουμε όμως εγώ και οι συνεργάτες μου, που επωμιστήκαμε αυτή τη δύσκολη δουλειά, πως η τύχη βοηθά του τολμηρούς και πώς κατόπιν αυτού η ”Εβίτα” δεν θα μας βγει σε ”κακό”. Την δύσκολη αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε με την συμπαράσταση των Άγγλων παραγωγών και τεχνικών που έχουν απόλυτα εγκρίνει, όπως προβλέπει το συμβολαίο. σολίστ, ενορχήστρωση και σκηνικά.

2011-10-2 Εβίτα
Κάρτα-Αφιέρωμα με στίχους της παράστασης: Επιμέλεια Δημήτρης Καλ.

Ποια ήταν η Εβίτα

Η Μαρία Εύα Ντουάρτε ντε Περόν γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια και τη μιζέρια μίας άθλιας επαρχιακής πόλης στο αγροτικό χωριό Λος Τόλδος, στην Πάμπα το 1919 και πέθανε από καρκίνο το 1952, στα 33 της χρόνια.  Ήταν η δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Ντομίνγκο Περόν. Ήταν η Πρώτη Κυρία από το 1946 μέχρι τον θάνατό της το 1952. Συχνά την αναφέρουν απλά ως Εύα Περόν ή με το υποκοριστικό Εβίτα. Υπήρξε η πιο πλούσια και η πιο ισχυρή γυναίκα της Αργεντινής.

Για τους χιλιάδες ”ντεσκαμισάντος” (χωρίς πουκάμισο) ήταν ίνδαλμα, η θεά, η ευεργέτιδα που τους έχτισε νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια, τους μοίραζε τρόφιμα, ρούχα και χρήματα. Για τους εχθρούς της ήταν μία φιλόδοξη, αδίστακτη και εκδικητική θεατρίνα, που χρησιμοποιούσε το ”Ιδρυμα” της και τις μάζες για τη δική της μόνο προβολή.

2 1 ΑΛΙΚΗ (3)
Φωτό: Βασίλης Κυριαζής

Αγαπητή και μισητή όσο καμία άλλη η Εβίτα κατάφερε από νόθο παιδί φτωχού αγρότη και κορίτσι ελαφρών ηθών να γίνει ερωμένη και σύζυγος ενός δικτάτορα. Να αναδειχτεί σε ηγετική φυσιογνωμία της χώρας της, υποσκελίζοντας εντελώς τον άντρα της και να μονοπωλήσει ακόμα και μετά τον θάνατό της το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Η Αλίκη είχε δηλώσει για την Εβίτα: Δεν εγκρίνω τις πράξεις της, δεν θα ήθελα να είμαι η Εβίτα, αλλά τη συμπαθώ παρά πολύ για το κουράγιο, τη θέληση, τη μάχητικότητα της, όπως άλλωστε δήλωσε ότι τη θαυμάζει και ο πρωθυπουργός κ. Άνδρεας Παπανδρέου.

Ο Μάριος Πλωρίτης είχε συμπλήρωσει μεταξύ άλλων πως οι συγγραφείς θέλοντας να απομυθοποιήσουν την ηρωίδα και να δείξουν πώς δεν ήταν ούτε αγία αλλα ούτε και πόρνη αντιπαραθέτουν απέναντι της τον Τσε Γκεβάρα που ειρωνεύεται, σαρκάζει, σχολιάζει τις αποφάσεις και τις πράξεις της. Το έργο είναι ιστορικό και πολιτικό ντοκομέντο και όχι απλώς μία μοντέρνα όπερα λαϊκης καταγωγής είχε τόνισει  ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Χαραλάμπους.

αλικη εβίτα
Σπάνιες φωτογραφίες από το θεατρικό μουσείο.

Η επιτυχία της Αλίκης

Ποτέ εώς τότε δεν έτυχε να δει παρόμοιο θέαμα το αθηναϊκο κοινό. Η ”Εβίτα” ξάφνιασε, γοήτευσε και αποθεώθηκε. Το θέαμα ήταν το ίδιο άψογο με εκείνο του Λονδίνου και λειτούργησε έτσι μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε καταφέρει με αυτήν την παράσταση τα ακατόρθωτα. Πραγματική αποκάλυψη ήταν ο Δημήτρης Μαλαβέτας (Περόν) και σαν φιγούρα και σαν τραγούδι με την ζεστή και στέρεη φωνή του. Εξίσου καλός όμως ήταν και ο Βλάσης Μπονάτσος στο ρόλο του Τσε Γκεβάρα και σαν ”φυσίκ” και άψογος στην ερμηνεία και το τραγούδι του. Είχε ”κλέψει” την παράσταση τότε αλλά αργότερα και την ίδια την πρωταγωνίστρια! Μετά από κάποιο διάστημα ερωτεύτηκαν παράφορα στην διάρκεια των παραστασέων με την Αλίκη και ήταν αρκετά χρόνια μαζί!

ΒΡΑΔΥΝΗ ΛΗΨΗ ΘΕΡΙΝΟ (2)
Φωτογραφία του Βασίλη Κυριάζη από το καλοκαιρινό θέατρο Αλίκη το 1982.

Η ελληνική ”Εβίτα” δεν άρεσε μόνο στους ‘Ελληνες. Ο Άγγλος ειδικός τεχνικός Ντέιβιντ Χέρσεϋ που βρισκόταν στην Αθήνα είπε μετά το τέλος της παράστασης: Βρίσκω πώς συτή η Εβίτα είναι πολύ καλύτερη από την Ισπανική. Μπράβο Εβίτα. Μπράβο Αλίκη.

Δεν έχει ξαναγίνει!

Οι τρεις αυτές λέξεις ήταν στο στόμα όλων των θεατών της πρώτης ”πολύκροτης” παράστασης της ”Εβίτας”. Η Αλίκη τόλμησε, τα έπαιξε όλα για όλα και δικαιώθηκε. Δεν έχει σημασία αν οι ειδικοί βρουν ότι είναι ένα ”ντο” πιο κάτω η πιο πάνω. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όταν η Αλίκη βγαίνει στο μπαλκόνι και απεύθυνεται στο λαό ΕΙΝΑΙ η Εβίτα Περόν.

Όταν τελείωσε το έργο, τα χειροκροτήματα των θεατών ξέσπασαν τόσο δυνατά, που πολλών κοκκίνισαν οι παλάμες. Οι καθρέφτες στην οροφή της σκηνής έδιναν μία ξεχωριστλη λάμψη στα πρόσωπα όών των συντελεστών που υποκλίνονταν στο κοινό.

Βίντεο Αφιέρωμα για την παράσταση. Η λήψη της παράστασης έγινε από τον καλό της φίλο και συνεργάτη Βασίλη Κυριαζή που μας έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε κάποια πλάνα.

Στη μέση η Αλίκη Βουγιουκλάκη έδειχνε και έπειθε ξαφνιασμένη και τρομέρα συγκινημένη. Ήταν η εικόνα ενός ανθρώπου που δούλεψε εξαντλητικά και εισέπραττε αυτό που χωρίς σιγουριά ήλπιζε. (Από δημοσίευμα εφημερίδας από την Ελ.Παπ.)

ΦΩΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Η Αλίκη με τον διάσημο παραγωγό Ντέβιντ Λαντ.

Εβίτα Σούπερ σταρ

”Είναι η καλύτερη ”Εβίτα” που ανέβασε ποτέ μικρή χώρα”, αποφάνθηκε ο Άγγλος παραγωγός του πασίγνωστου μιούζικαλ Ντέιβιντ Λαντ. ”Βρήκα επιτέλους την αληθινή Εβίτα, αυτή που συναρπάζει τους θεατές του έργου τόσο, όσο και η πραγματική Εβίτα τα πλήθη. Έχω δει και τις 30 Εβίτες που έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί στη σκηνή ωστόσο η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη”. Ο διάσημος παραγωγός έκανε δώρο στην Αλίκη την χρυσή πλακέτα με το σήμα της ”Εβίτας”. Την παραμόνη της πρωτοχρονιάς του 1982 η Αλίκη έδωσε ένα πάρτυ προς τιμήν του στο σπίτι της με δεκάδες καλέσμενους.

εβίτα
Διαφημιστικό με όλες τις Εβίτες ανά τον κόσμο στον αγγλικό τύπο (Από το αρχείο του Μαρίνου Κουσουμίδη).

Δείτε ακόμη:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΚιάμος-Ράμμος-Πιτσίνιαγκας στο απόλυτο μέντλεϊ τραγούδι!
Επόμενο άρθρο130 ποιητές από όλο τον κόσμο στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Δείτε τα ονόματα των συμμετεχόντων
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!