Αρχική ΓΕΥΣΗ Μελομακάρονα: εύκολη συνταγή για το αγαπημένο μας χριστουγεννιάτικο γλυκό

Μελομακάρονα: εύκολη συνταγή για το αγαπημένο μας χριστουγεννιάτικο γλυκό

μελομακάρονα

Μελομακάρονα: εύκολη συνταγή για το αγαπημένο μας χριστουγεννιάτικο γλυκό

Φτιάξτε αυτή τη συνταγή για εύκολα και πεντανόστιμα μελομακάρονα και οι καλεσμένοι σας θα ζητάνε και δεύτερο κομμάτι!

Από τα χέρια κάθε νοικοκυράς έχουν περάσει σίγουρα πολλές συνταγές για το αγαπημένο γλυκό των χριστουγέννων, τα μελομακάρονα. Τι είναι αυτό όμως που κάνει τα μελομακάρονα πραγματικά επιτυχημένα και γευστικά; Τι είναι αυτό που θα κάνει τους καλεσμένους μας να ζητήσουν και δεύτερο κομμάτι; Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στην παρακάτω συνταγή:

Πρόκειται για τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα πορτοκάλια, που κάνουν τη διαφορά και δίνουν βαθιά νοστιμιά στα γλυκά μας. Όπως θα παρατηρήσετε τα υλικά που χρησιμοποιούμε για τα μελομακάρονα σε αυτή τη συνταγή είναι πολύ απλά, τόσο που αν δεν τα έχετε ήδη στο ντουλάπι σας, μπορείτε να τα προμηθευτείτε εύκολα με μια βόλτα στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ όπως για παράδειγμα στο Λιντλ στο οποίο τρέχουν και προσφορές σε πολλά τοπικά προϊόντα όπως τα πορτοκάλια λόγω των εορτών που πλησιάζουν. 

Υλικά:

Για τα μελομακάρονα θα χρειαστείτε:

  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας χυμός πορτοκαλιού 
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 4 κουταλιές του γλυκού κονιάκ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε: 

  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό 
  • Χυμό από ½ λεμόνι 

Για πασπάλισμα: 

  • 250 γραμμάρια καρύδι καθαρισμένο 
  • 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

Ξεκινήστε με το σιρόπι αφού θέλουμε να είναι κρύο όταν θα σιροπιάσετε τα μελομακάρονα. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά μέχρις ότου το σιρόπι σας να πάρει βράση. Μόλις συμβεί αυτό κατεβάστε το από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει. 

Σειρά έχουν τα μελομακάρονα. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 150. Σε μια μεγάλη λεκάνη τοποθετήστε όλα τα υγρά στοιχεία δηλαδή το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και στη συνέχεια τα υπόλοιπα αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι το οποίο θα πρέπει να κοσκινίσετε πριν το προσθέσετε στο μείγμα σας.  Αν σας περισσέψουν πορτοκάλια μπορείτε να φτιάξετε και μια πορτοκαλόπιτα με αυτή την εύκολη συνταγή. Αφού ρίξετε και το αλεύρι ζυμώστε καλά προκειμένου να ομογενοποιηθεί η ζύμη σας. Το αποτέλεσμα που θέλετε να έχετε είναι μια ζύμη αφράτη που δε θα κολλάει στα χέρια.

Συμβουλή: Αν η ζύμη σας “τρίβει” χρειάζεται παραπάνω χυμό πορτοκαλιού ενώ αν κολλάει χρειάζεται περισσότερο αλεύρι. Μπορείτε επίσης να βρείτε περισσότερες συμβουλές και μυστικά από τις γιαγιάδες μας εδώ.

Στη συνέχεια πλάστε τα μελομακάρονά σας σε μήκος περίπου 5 εκατοστά και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί. Αφήστε μικρές αποστάσεις γιατί θα φουσκώσουν ελαφρά και πατήστε τα από πάνω με ένα πιρουνάκι προκειμένου να δημιουργήσετε γραμμές στην επιφάνειά τους. Αυτές οι “χαρακιές” θα συγκρατήσουν το σιρόπι και το καρύδι. Ψήστε στους 150 στον αέρα για περίπου 40 λεπτά και μόλις ψηθούν και τα βγάλετε από το φούρνο περιχύστε τα αμέσως με το σιρόπι. Αφήστε τα αρκετή ώρα να ρουφήξουν όσο περισσότερο σιρόπι γίνεται και έπειτα μπορείτε να τα μεταφέρετε στην πιατέλα που θα τα σερβίρετε. Περάστε το καρύδι στο μούλτι να τριφτεί σε μικρά κομματάκια και ανακατέψτε το με την κανέλα που δίνει το μοναδικό της αρώμα όπως και στο ρόφημα κανέλας που δείξαμε πριν κάποιες μέρες και πασπαλίστε τα μελομακάρονά σας με μια γενναία δόση το καθένα. 

Κάθε συνταγή έχει τα μυστικά της που την κάνουν να ξεχωρίζει, το πιο σημαντικό υλικό όμως σε ό,τι και αν φτιάχνουμε είναι η αγάπη που βάζουμε. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές σε όλους!!!

Δείτε ακόμη:

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Σοφία Μιχοπούλου
Επόμενο άρθροΕπιδεινώθηκε η υγεία του Γιάννη Φλωρινιώτη