Αρχική RETROLOVERS Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η ”αιώνια” Μανταλένα μας

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η ”αιώνια” Μανταλένα μας

αλίκη βουγιουκλάκη (2)

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η ”αιώνια” Μανταλένα μας

Σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του 1934 γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής στην Αθήνα η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη. Γονείς της ήταν ο Ιωάννης Βουγιουκλάκης, πρώην Νομάρχης Αρκαδίας και δικηγόρος, και η Αιμιλία Κουμουνδούρου. Είχε άλλα δύο μικρότερα αδέλφιά τον Αντώνη και τον Τάκη Βουγιουκλάκη.

αλίκη βουγιουκλάκη

Η οικογένειά της κατάγεται από το χωριό Λάγια της Μάνης. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ο πατέρας της ήταν κατοχικός νομάρχης, και εκτελέστηκε από τον ΕΛΑΣ, ο θάνατος του πατέρα της στοίχισε ακριβά, δεν είχε την πατρική στοργή και η μητέρα της ανέλαβε μόνη της να μεγαλώσει τα τρία παιδιά.

Η καριέρα της

Η Αλίκη, έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1953 με το έργο Κατά Φαντασίαν Ασθενής του Μολιέρου. Τον επόμενο χρόνο πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με την ταινία Το Ποντικάκι. Το καλοκαίρι του 1954 αντικατέστησε την Άννα Συνοδινού, όπου έπαιζε την Ιουλιέτα, η οποία αποχώρησε από το θίασο του Νίκου Χατζίσκου.

Το ποντικάκι 5

Ακολούθησαν 41 κινηματογραφικές ταινίες συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής διασκευής της ταινίας «Χτυποκάρδια στο θρανίο» με τον τουρκικό τίτλο «Siralardaki Heyecanlar» (1963).

Οι περισσότερες ταινίες της έγιναν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες και κατάφεραν να εκτινάξουν την καριέρα της στα ύψη. Το 1959 της δόθηκε ο χαρακτηρισμός «Εθνική Σταρ» από την Ελένη Βλάχου όταν άκομα γύριζε την πρώτη της ταινία στην Φίνος Φιλμ «Αστέρω».

Η βράβευση

Το 1960, της απονεμήθηκε το Βραβείο ερμηνείας Α΄ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1960 για την ερμηνεία της στην κινηματογραφική ταινία Μανταλένα, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου.

2022-4 ΤΑ BACKSTAGE ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1021)

Ο γάμος με τον Παπαμιχαήλ

Στις 18 Ιανουαρίου 1965 παντρεύτηκε με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, συμφοιτητή της στην Δραματική Σχολή, ο οποίος όπως η ίδια εξομολογείται αργότερα, ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της.

1965 ΕΜΠΡΟΣ (2)

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ δεν ξεπέρασε ποτέ την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο ίδιος μάλιστα συγκινημένος είχε δηλώσει: ‘Ο,τι κι αν γράφτηκε, ό,τι κι αν ειπώθηκε έγω αγάπησα την Αλίκη και εκείνη εμένα.

Ο ερχομός του παιδιού

Στις 4 Ιουνίου 1969 γεννήθηκε ο γιος τους, Γιάννης. Γύρω στις 3.30 το πρωί μια νοσοκόμα φώναξε: «Ο κύριος Παπαμιχαήλ να ανέβει να δει τον γιο του. Να σας ζήσει!». Ο Δημήτρης ξέσπασε σε λυγμούς. Ανέβηκε τρέχοντας τις σκάλες και φώναξε: «Να δω τον γιο μου, τον Γιάννη μου». Όταν του έδειξε το μωρό ο κύριος Παπανικολάου, ο Δημήτρης ρώτησε: «Γιατρέ, είναι καλά και οι δύο;». «Και οι δύο είναι καλά» του απάντησε. «Μην ανησυχείς. Ο γιος σου γεννήθηκε 2 κιλά και 800 γραμμάρια. Η Αλίκη είναι μια χαρά». Ο Δημήτρης είχε μαζί του ένα μικρό μαγνητόφωνο και μαγνητοφώνησε το πρώτο κλάμα του γιου του.

1969-6-12 Φαντάζιο , 15 (10)

Μαζί πρωταγωνίστησαν σε πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, από τα πιο εμπορικά και πετυχημένα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Στις 5 Ιουλίου 1975, οι δύο ηθοποιοί πήραν διαζύγιο, λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων.

Ο δεύτερος γάμος

Η Αλίκη, έπειτα από πέντε χρόνια σχέσης, έκανε έναν δεύτερο γάμο με τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη στις 25 Ιανουαρίου 1982, ο οποίος δεν κράτησε πολύ και έμεινε μυστικός ακόμα και μετά τη λήξη του. Ο γάμος έγινε στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και το αποκάλυψε το 1993 η ίδια σε συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου στην τηλεοπτική εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω.

Ο γάμος τους τελέστηκε κυριολεκτικά «κάτω από τη μύτη» των δημοσιογράφων και των φωτογράφων στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, με κουμπάρους τον Μάικ Ροζάκη και την τότε σύζυγό του Κρίστυ Στασινοπούλου.

Ανάμεσα στους καλεσμένους τους ήταν η Μουμού Ηλιοπούλου, ο Τόλης Σταματίκος κα η Νότα Κονοπίση, η εξ απορρήτων της εθνικής μας σταρ που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Δείτε σπάνια φωτογραφία από τον γάμο της με τον Ηλιάδη ΕΔΩ

2014-12 ΒΙΒΛΙΟ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙΑ (30)

Πολλές από τις παραστάσεις της υπήρξαν τεράστιες εμπορικές επιτυχίες, «Καμπαρέ», «Καμπίρια», «Εύθυμη χήρα», «Εβίτα», «Ωραία μου κυρία», «Πέπσι», «Λυσιστράτη», «Η κυρία με τις καμέλιες» κ.α. Η θεατρική της παρουσία έκλεισε το 1996 με το έργο «Η Μελωδία της Ευτυχίας» των Ρότζερς και Χάμερσταϊν, όπου έπαιζε το ρόλο της Μαρίας.

1 2 ΑΛΙΚΗ (4)

Στην παράσταση Εβίτα την περίοδο 1981-1982 γνωρίζει τον Βλάσση Μπονάτσο με τον οποίο ήταν μαζί από τον Απρίλιο του 1982 μέχρι το Δεκέμβριο του 1987 σύμφωνα με τα περιοδικά της εποχής. Τελευταίος σύντροφος της ζωής της για οκτώ χρόνια (1988-1996) ήταν ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος.

900 (43)

Το ξαφνικό τέλος

Η ίδια είχε δηλώσει το Μάιο του 1996 σε τηλεοπτική συνέντευξή της: «Είμαι σίγουρη, ελπίζω ότι θα ξεπεραστεί», εξηγώντας πως ξεκίνησε το σοβαρό πρόβλημα της υγείας της. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της αξέχαστης Αλίκης, που εμφανώς καταβεβλημένη επιστρέφει από τη Βοστώνη στην Ελλάδα στις 16 Μαϊου του 1996, δύο μόλις μήνες πριν φύγει από τη ζωή.

2005-8 ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΛΙΚΗ (87)

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη πέθανε στις 23 Ιουλίου 1996 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από καρκίνο στο συκώτι και το πάγκρεας.

1996-7 ΚΗΔΕΙΑ (4)

Ακολούθησε διήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού της στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 24 Ιουλίου 1996, η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και πλήθους κόσμου.Ο θάνατος της θεωρήθηκε εθνικό πένθος. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως η Αλίκη που συμβόλιζε την χαρά και την νιότη έφυγε για πάντα από τη ζωή έτσι ξαφνικά.

Δείτε ακόμη:

Δείτε ακόμη: Μάθε την ηλικία του Δημήτρη Ήμελλου και λεπτομέρειες από την ζωή του


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΣασμός: Ομολογία φωτιά της Καλλιόπης! «Σκότωσα τον Άγγελο»..
Επόμενο άρθροMaestro – Νέο trailer της σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!