Αρχική RETROLOVERS Δείτε που γυρίστηκε η θρυλική ταινία «Αστέρω» με την Aλίκη Βουγιουκλάκη

Δείτε που γυρίστηκε η θρυλική ταινία «Αστέρω» με την Aλίκη Βουγιουκλάκη

01 1 ΑΣΤΕΡΩ Δείτε που γυρίστηκε

Δείτε που γυρίστηκε η θρυλική ταινία «Αστέρω» με την Aλίκη Βουγιουκλάκη

Στις πλαγιές του Χελμού, και όχι μόνο γυρίστηκε η θρυλική ταινία «Αστέρω» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, υπάρχει σύμφωνα με το kalavrytanea η πινακίδα στη Ζαχλωρού η οποία ενημερώνει τους θαυμαστές της ταινίας και του παλιού καλού κινηματογράφου.

CGCozTyWAAAlUkz
Η πρεμιέρα της Αστέρως

Είναι η πρώτη ταινία στην οποία συμπρωταγωνιστούν οι δύο πρώην συμμαθητές της σχολής του Εθνικού, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ, και οι καβγάδες και οι κόντρες τους στα γυρίσματα ήταν ομηρικοί.

2002 ΒΙΒΛΙΟ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ (12)
Στο λεωφορείο της Φίνος πηγαίνοντας για τα Γιάννενα. Πίσω απο την Αλίκη και τον Δημήτρη διακρίνονται ο Τάκης Βουγιουκλάκης και  Νίκος Ξεπαπαδάκος.

Μάλιστα η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω» τον Ιανουάριο του 1993, ανέφερε πως τον πείραξε η ίδια λέγοντας του, «μπορεί εσύ να πήρες άριστα στη σχολή, το δικό μου όμως όνομα είναι πρώτο στους τίτλους!»

1014964

Η ταινία εκπροσωπεί την Ελλάδα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου και στις 24 Ιουνίου 1959 η Αλίκη φεύγει για τη Γερμανία για να παρακολουθήσει την προβολή της ταινίας της εκεί. Η ταινία σημείωσε τεράστια ειτυχία και στο εξωτερικό. Πολλά γερμανικά περιοδικά καθώς και πολλές εφημερίδες δημοσίευσαν φωτογραφίες της Αλίκης με ενθουσιώδη σχόλια για την Ελληνίδα ηθοποιό.

2011 ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΑΣΤΕΡΩ (22) ΡΕΜΙΝΙ

Στα γυρίσματα

Η Αλίκη δυσκολεύτηκε πολύ τότε στα γυρίσματα της ταινίας. Έμεινε 12 ώρες μέσα στη σπηλιά των Ιωαννίνων, ξυπόλητη και με ένα διάφανο νυχτικό Δεκέμβριο μήνα, τρέχοντας μέσα στη λάσπη για να γυρίσει την “τρέλλα” της. Η ατμόσφαιρα είχε δημιουργηθεί με τεχνητούς τρόπους με αποτέλεσμα στο τέλος να βγει η Αλίκη κλαίγοντας από τη σπηλιά, από τα καπνογόνα που είχανε ρίξει. Το κρύο μέσα στο σπήλαιο που ήταν γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες ήταν ανυπόφορο.

Πέραμα Ιωαννίνων – Το εντυπωσιακό σπήλαιο
Πέραμα Ιωαννίνων – Το εντυπωσιακό σπήλαιο

Η περιβόητη σκηνή της ”Αστέρως” όπου η ηρωϊδα έκανε μπάνιο γυμνή σε ένα ήσυχο ποτάμι και την έβλεπε ο Στέφανος Στρατηγός και ορμούσε να την πιάσει, γυρίστηκε στην περιοχή της Λειβαδιάς, όπου υπήρχε ένα ποτάμι βαθύ και αρκετά πλατύ, με πολλές καλαμιές και ισκιώματα. Η Αλίκη που ήξερε καλά πως λειτουργεί το ”σταρ σύστεμ” της εποχής είχε καλέσει δύο δημοσιογράφους, να γράψουν κάτι συναρπαστικό για αυτές τις σκηνές. Σ ένα λοιπόν από τα γυρισμάτα στο ποτάμι, η Αλίκη σκηνοθέτησε τον ”πνιγμό” της. Περπατούσε δίπλα στο ποτάμι και έκανε δήθεν πως παραπάτησε και έχασε την ισορροπία της και έπεσε στα παγωμένα νερά με το σεγκούνι της, την μαντίλα της, και την κεντημένη ποδιά της. Βοήθεια, βοήθεια! Φώναζε απεγνωσμένα!

vougiouklaki_asterw_katw_1

Η Αλίκη σοκαρισμένη δήλωσε τότε στους δύο δημοσιογράφους: ” Πέφτοντας στο ποτάμι, ένιωσα όλο το σώμα μου να κοκαλώνει. Προσπάθησα να σαλέψω τα χέρια, τα πόδια, ένα χέρι, ένα δάκτυλο, αλλά τίποτα! Όλα μου τα μέλη είχαν μουδιάσει απο το κρυσταλλιασμένο νερό. Το μόνο που ένιωθα ήταν το ρεύμα που με παρέσυρε μακριά. Και σε λίγο σαν άψυχο σώμα, κατάλαβα πως βούλιαζα στον βυθό! Προσπαθώντας να κρατήσω το κεφάλι μου έξω από το νερό και με όση δύναμη μου είχε απομείνει, έβαλα μία απελπισμένη κραυγή: ”Βοήθεια”!

2011 ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΑΣΤΕΡΩ (5) ΡΕΜΙΝΙ

Όλο το συνεργείο είχε αναστατωθεί! Βουτήξανε ευτυχώς και τη σώσανε, αφού τους έμεινε η ψεύτικη πλεξούδα της στο χέρι! Στο ποτάμι έπεσαν έντρομοι να τη σώσουν ο φωτογράφος Χάρης Μυλωνάς και ο αδελφός της Τάκης Βουγιουκλάκης. Τελικά τα πλάνα της Αστέρως στο ποτάμι, τα γύρισαν με την σωσία της Αλίκης, την Μαίρη Φορμόζη που ήταν σπουδαία κολυμβήτρια.

αστερω αλικη
Η Αλίκη με το συνεργείο της Φίνος Φιλμ.

Η Ζαχλωρού είναι ένα όμορφο ορεινό χωριουδάκι κοντά στα Καλάβρυτα. Εκεί εγκαταστάθηκε για ένα διάστημα όλο το στρατηγείο της Φίνος Φιλμ για να γυρίσει επίσης ορισμένες σκηνές από την ”Αστέρω”. Τα γυρίσματα γινόντουσαν Δευτέρα που είχα αργία τα θεάτρα και οι ηθοποιοί ήταν συνήθως κατάκοποι από το ταξίδι. Ο καιρός δεν ήταν και τόσο ευνοϊκός για τα γυρίσματα. Ήταν Δεκέμβριος και είχε πάρα πολύ κρυό και αναπάντεχα καιρικά φαινόμενα. Τελικά γύριζαν εκπληκτικές σκηνές στο ομιχλώδες τοπίο που άρεσαν πολύ στον παραγωγό της ταινίας Φιλοποίμενα Φίνο.

2022-4 ΤΑ BACKSTAGE ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (97)
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ με τον σκηνοθέτη Ντίνο Δημόπουλο σε από τα δύσκολα γυρίσματα της ταινίας.

Υπόθεση έργου:

Σε ένα χωριό της Πελοποννήσου, στις πλαγιές του όρους Χελμού, ζει η Αστέρω, ψυχοκόρη του άρχοντα Μήτρου, η οποία ερωτεύεται τον γιο του, Θύμιο. Ο μπάρμπα-Μήτρος όμως αποφασίζει να παντρέψει τον γιο του με την πλούσια τσελιγκοπούλα Μάρω και την Αστέρω με τον πλούσιο κτηματία Θάνο. Σε αυτό συμβάλλει και η κυρά Σταματίνα με τις μηχανορραφίες της. Την ημέρα του γάμου της όμως, η Αστέρω χάνει τα λογικά της και το σκάει, ενώ ο Θύμιος φεύγει και ψάχνει να την βρει. Ο πατέρας του Θύμιου γεμίζει τύψεις, ειδικότερα όταν οι παλιοί του χωριού του υπενθυμίζουν πως όσα δημιούργησε ο ίδιος, τα οφείλει στην περιουσία της Αστέρως, την οποία και εκμεταλλεύτηκε…

Έτος: 1959
Πρεμιέρα: 23 Φεβρουαρίου 1959
Διάρκεια: 95′
Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος
Μουσική σύνθεση: Τάκης Μωράκης
Συγγραφέας: Παύλος Νιρβάνας
Παραγωγός: Κλέαρχος Κονιτσιώτης , Ιορδανόγλου
Φωτογραφία: Ντίνος Κατσουρίδης
Σκηνικά: Μάρκος Ζέρβας

Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη (Αστέρω) , Τίτος Βανδής (μπάρμπα-Μήτρος Μπιθωκούκουρας) , Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Θύμιος) , Γεωργία Βασιλειάδου (κυρά Σταματίνα) , Στέφανος Στρατηγός (Θάνος) , Γιώργος Δαμασιώτης (κυρ Θανάσης) , Αθανασία Μουστάκα (Ασημίνα Μπιθωκούκουρα) , Γιάννης Αυλωνίτης , Νίκη Λινάρδου (Μάρω) , Σούλα Αθανασιάδου , Θόδωρος Ανδρικόπουλος , Λάμπρος Κοτσίρης , Στέλιος Παπαδάκης (I) , Μαίρη Μεταξά , Καίτη Χειλά , Εύα Ευαγγελίδου , Ελένη Παπαδημοπούλου , Αθηνά Μιχαηλίδου , Ζ. Δαμίγου , Κώστας Παπαχρήστος , Κία Μπόζου , Νίκος Φλόκας , Ρέα Μώρου , Δημήτρης Σημηριώτης , Βιολέττα Σούλη , Γ.Αντωνάκης , Μαίρη Φορμόζη , Σταύρος Παρούσης (τραγούδι) , Γ.Μητάκη (τραγούδι) , Τρίο Μέλοντι (τραγούδι)

Η ταινία προβλήθηκε την σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 139.501 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 51 ταινίες.

9 πληροφορίες για την ταινία “Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο”

Διαβάστε ακόμα:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΑυτό είναι το τραγούδι των γάμων που έχει γίνει viral
Επόμενο άρθροΣασμός: Ποιον δoλoφόνησε ο Παύλος Βρουλάκης
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!