Αρχική RETROLOVERS Μάνος Κατράκης: Δείτε 7 επιβλητικές φωτογραφίες του από το θέατρο

Μάνος Κατράκης: Δείτε 7 επιβλητικές φωτογραφίες του από το θέατρο

Μάνος Κατράκης

Μάνος Κατράκης: Δείτε 6 επιβλητικές φωτογραφίες του από το θέατρο

Ο σπουδαίος Μάνος Κατράκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή στην Αθήνα το 1927. Ο σκηνοθέτης Κώστας Λελούδας ενθουσιάστηκε από τη δυναμικότητά του.

Έναν χρόνο μετά έπαιξε στην πρώτη ελληνική βουβή ταινία με τίτλο Το λάβαρο του ’21 (1928). Παράλληλα συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις τοπικών θιάσων, μεταξύ των οποίων ο Θίασος Νέων του Ανδρέα Παντόπουλου και ο θιάσος της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το 1931 μπήκε στο Εθνικό Θέατρο.

Τη δεκαετία του 1930 γνωρίστηκε με τον μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο και έγιναν φίλοι. Από το 1933 έπαιξε κατά σειρά με τους θιάσους Λουδοβίκου Λούη, Μήτσου Μυράτ, Βασίλη Αργυρόπουλου και Μαρίκας Κοτοπούλη μέχρι το 1935, όταν επαναπροσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο.

Το 1951-1952 διοργανώνει «ποιητικές απογευματινές» στο θέατρο Μουσούρη. Το 1952 πρωταγωνίστηε στον Προμηθέα του Αισχύλου με τον θυμελικό θίασο του Λίνου Καρζή σε Δελφούς και Αθήνα, όπου μετά την παράσταση δέχεται την έκφραση συγχαρητηρίων από τους βασιλείς.

Ακολούθως πρωταγωνίστησε στον θίασο της Κοτοπούλη και το 1953 οργάνωσε δικό του θίασο. Από το 1954, εργάζεται στο Θεάτρο Αθηνών κι από το επόμενο έτος, στο Εθνικό Λαϊκό Θέατρο.

Δείτε τις επιβλητικές φωτογραφίες του από το θέατρο

Μάνος Κατράκης
Πηγή φωτογραφιών: Μάνος Κατράκης – Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιόι (2021)

 

Ο Μάνος Κατράκης στο ρόλο του Δούκα της Κορνουάλης που ερμηνεύσε στο Βασιλιά Ληρ όταν ανέβηκε στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 1938. Δίπλα στο ρόλο του στρατηγού Μακρυγιάννη  από την παράσταση του Γέωργιου Ρούσσου, Βασίλισσα Αμαλία 1971-72 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Μάνος Κατράκης
Πηγή φωτογραφιών: Μάνος Κατράκης – Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιόι (2021)

Το 1952 θα ερμηνεύσει υποδειγματικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου στο αρχαίο θέατρο των Δελφών. Δίπλα στον ρόλο του σαιξ[ηρικού Βασιλιά Ληρ στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά την χειμερινή σεζόν 1970-71.

Μάνος Κατράκης
Πηγή φωτογραφιών: Μάνος Κατράκης – Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιόι (2021)

Στον Δον Κιχώτη ο Κατράκης έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας και ήταν ίσως από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του (Εθνικό Θέατρο 1972). Δίπλα στο θέατρο Διάνα στον ρόλο του έγχρωμου ιερωμένου στο έργο ”Ένα μπλουζ για τον κύριο Τσάρλι” στον θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη.

*Στην φωτογραφία εξωφύλλου ο Μάνος Κατράκης στο ρόλο του Οιδίποδα τυράννου του Σοφοκλή, που παρουσίασε το Εθνικό Θέατρο. Η παράσταση περιόδευσε σε Ιαπωνία και Τουρκία την άνοιξη του 1974.

Δείτε την παράσταση Οιδίπους Τύραννος 1974:

 

Σπάνια Φωτογραφία: Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος υποδύεται τον Καραγκιόζη

Διαβάστε ακόμη:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο#Koita να δεις σαν σήμερα, 7 Σεπτέμβρη
Επόμενο άρθροΒασίλης Τσομπανάκης: Ξεπέρασε τις 100.000 προβολές το «Σ’ ευχαριστώ» του στο youtube
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!