Αρχική RETROLOVERS Τόλης Βοσκόπουλος: Δείτε πώς είναι σήμερα το μνήμα του

Τόλης Βοσκόπουλος: Δείτε πώς είναι σήμερα το μνήμα του

Tolis_Voskopoulos-2

Τόλης Βοσκόπουλος: Δείτε πώς είναι σήμερα το μνήμα του

Ο Τόλης Βοσκόπουλος γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1940 στη συνοικία της Κοκκινιάς του Πειραιά, από Μικρασιάτες γονείς και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό. Ήταν το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου και είχε 11 αδελφές. Είναι αδελφός της ηθοποιού Γκάρυ Βοσκοπούλου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι Βήμα-βήμα του μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με το τραγούδι Αγωνία τη χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα), το οποίο μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.

20220822_151057

Είχε πολύ μεγάλο φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια των Γιώργου Ζαμπέτα, Μίμη Πλέσσα, Άκη Πάνου, Θανάση Πολυκανδριώτη, Μάριου Τόκα, Γιάννη Πάριου, Γιώργου Κατσαρού, Κώστα Βίρβου, Σώτιας Τσώτου, Φοίβου και πολλών άλλων.

Για παραπάνω από 30 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις ήταν «προπωλημένες», με τραγούδια-επιτυχίες όπως: Το φεγγάρι πάνωθέ μου, Και ‘συ θα φύγεις, Μ’ ανάστησες καρδιά μου (Γλυκά πονούσε το μαχαίρι), Εγώ αγαπώ μία, Κάτι τέτοιες ώρες, Οι άντρες δε μιλούν πολύ, Σαν της γαρδένιας τον ανθό, Δυο καρδιές, Άιντε στην υγειά της, Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά, Ανεπανάληπτος, Πριν χαθεί το όνειρο μας, Του χρόνου τέτοια μέρα, Εγώ και ‘συ, Θα κόψω για σένα τη νύχτα στα δύο, Ψύλλοι στ’ αφτιά μου, Η αγάπη θέλει φαντασία, Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή, Ατελείωτο ταξίδι, Μάτια Φεγγάρια και πολλά άλλα.

Τόλης Βοσκόπουλος

Το 2000 βραβεύτηκε από τα βραβεία ΠΟΠ ΚΟΡΝ (μετέπειτα Αρίων) για την συνολική προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.

Το 2011 έπειτα από τριετή απουσία από την αθηναϊκή νύχτα δέχτηκε την πρόταση του Αντώνη Ρέμου και εμφανίστηκε μαζί του στη μουσική σκηνή Διογένης στην Αθήνα, ένα σχήμα που αποτέλεσε σημείο αναφοράς εκείνη τη χρονιά.

Τόλης Βοσκόπουλος

Ο Τόλης έκανε τέσσερις γάμους. Παντρεύτηκε πρώτα τη Στέλλα Στρατηγού (1960 – 1965), ύστερα την Μαρινέλλα (1973 – 1981), μετά την Τζούλια Παπαδημητρίου, με την οποία έχει μία κόρη, τη Χαρά (1986) (η οποία το 2021 αναγνωρίστηκε επισήμως από το δικαστήριο ότι δεν είναι η κόρη του) (1990 – 1996) και την πρώην ηθοποιό και πρ. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Άντζελα Γκερέκου (παντρεύτηκαν στις 2 Αυγούστου 1996 στην Κέρκυρα με κουμπάρο τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ). Με τη Γκερέκου έχουν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.

Τόλης Βοσκόπουλος
Τόλης Βοσκόπουλος

Τον Ιούλιο του 2017 ο Τόλης Βοσκόπουλος βραβεύτηκε για την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι από τον δήμαρχο Νίκαιας- Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη. Η Νίκαια στον Πειραιά υπήρξε ο τόπος γέννησής του (ως Κοκκινιά τότε) και αφορμή για την βράβευση, υπήρξε η συναυλία του που έδωσε στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας στις 11 Ιουλίου 2017. Η αίθουσα του Δημαρχείου ήταν κατάμεστη από κόσμο που τον υποδέχτηκε με παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας το όνομά του.

Pictures
Ο Τόλης Βοσκόπουλος μετράει πάνω απο 200 εξώφυλλα στην καριέρα του. Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα πουλούσαν πιο πολύ με νέα από την προσωπική του ζωή παρά με νέα από την καριέρα του.Ο κόσμος τον αγαπούσε και διψούσε να μάθει τα πάντα για κείνον κάθε βδομάδα στα περίπτερα!

Ο Τόλης Βοσκόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουλίου του 2021 σε ηλικία 81 ετών, λίγες μέρες πριν από τα γενέθλια του. Υπέστη ανακοπή καρδιάς και δεδομένων των προβλημάτων υγείας που είχε. O μεγάλος καλλιτέχνης, κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Τόλης Βοσκόπουλος: Πήρε δρόμος το όνομά του στη Θεσσαλονίκη;

Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

Διαβάστε ακόμη:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΔείτε ποιος ηθοποιός έπαιξε σε 59 ταινίες, έχασε τα πόδια του και πέθανε ξεχασμένος
Επόμενο άρθροΤον Θυμάσαι τον Φρου Φρου; Το ξωτικό με τα κόκκινα μαλλιά;
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!