Αρχική RETROLOVERS Retro Σαν Σήμερα Ζωή Φυτούση: Σαν σήμερα ”έφυγε” από τη ζωή η σπουδαία τραγουδίστρια και...

Ζωή Φυτούση: Σαν σήμερα ”έφυγε” από τη ζωή η σπουδαία τραγουδίστρια και ηθοποιός

Ζωή Φυτούση

Ζωή Φυτούση: Σαν σήμερα ”έφυγε” από τη ζωή η σπουδαία τραγουδίστρια και ηθοποιός

Η Ζωή Φυτούση γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Σεπτεμβρίου 1933. Ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις κάθε είδους. Έλαβε μέρος σε πολλές ταινίες του κλασικού Ελληνικού κινηματογράφου, σε ραδιοφωνικές εκπομπές και σε σειρές της τηλεόρασης.

12 1 ΨΕΥΤΡΑ (1)

Από τα πιο σπάνια και δημιουργικά ταλέντα που παρουσιάστηκαν στο ελληνικό θέατρο. Δραματική ηθοποιός της πρόζας και σουμπρέττα της επιθεωρήσεως, τραγούδιστρια και σταρ του κινηματογράφου. Μιλούσε τρεις γλώσσες, γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά.

ζωη φυτουση εξωφυλλα
Η Ζωή Φυτούση σε όλα τα περιοδικά της χρυσής εποχής.

Πρωτοβγήκε στο θέατρο το 1954 στο θίασο της Άννας Συνοδινού και Ντίνου Ηλιόπουλου στο ”Κοτοπούλη” στο έργο ”Μαρκησία της φωτχογειτονιάς” των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου. Αποφοίτησε στην δραματική σχολή του Μιχάλη Κουνελάκη. Είχε τραγουδήσει όλους τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες. Η μεγάλη της επιτυχία, ήταν το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη που ερμήνευσε, «φέρτε μου ένα μαντολίνο» ατη παράσταση ”Απόψε αυτοσχεδιάζουμε” με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ.

Ήταν παντρεμένη με τον χορευτή Δημήτη Στάγια.

Ζωή Φυτούση
Η Ζωή Φυτούση με τον σύζυγό της Δημήτρη Στάγια  το 1965

Είχε γυρίσει γύρω στις 40 ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου ενώ είχε κάνει αισθητή την παρουσία της στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Είχε παίξει στις ταινίες:  ”Η Ψεύτρα”, ”Το ταξίδι”, ”Ο Ηλίας του 16ου”, ” Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο”, ”Ο γυναικάς”, ”Λαφίνα”, ”Οι γυναίκες θέλουν ξύλο” και άλλες πολλές.

Το Ταξίδι (6)

Ήταν ταλαντούχα και στη συγγραφή και από 11 ετών έδινε κείμενα σε περιοδικά και εφημερίδες ενώ είχε εκδώσει τα εξής βιβλία: «Το μαγικό βιβλίο», «Παρ΄ εκτός», «Τάφος εδώ δεν είναι», «Μια σφαίρα», «Βοήθεια, θέλω να ζήσω», «Βιβλίο Σπουδαστών, ελληνική αγωγή», «Σύγχρονοι ποιητές, Έλληνες και Ιταλοί».

Ζωή Φυτούση
Η Ζωή Φυτούση το 1962

Το ποίημά της «Κανείς, μα κανείς» βραβεύτηκε και περιελήφθη στην Anthologia di poeti Italiani e Greci, Academia Internationale di Propaganda Culturale, 1996. Συνεργάστηκε με την Ελληνική Αγωγή για την έκδοση του βιβλίου Εργασίαι Σπουδαστών.

Το 2008 από τις εκδόσεις Ερωδιός εκδίδεται το βιβλίο της Μένανδρος, Γνώμαι Μονόστιχοι, σε έμμετρη απόδοση, από την ίδια.

zoi-fitousi

Η Ζωή Φυτούση ”έφυγε” από τη ζωή, στις 24 Ιουλίου το 2017 σε ηλικία 83 ετών. Η σπουδαία ηθοποιός και τραγουδίστρια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια της ζωή της, εξαιτίας των εγκεφαλικών που είχε υποστεί.

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε ακόμη:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΗ Γη της Ελιάς: Τι θα συμβεί στη Βασιλική όταν την βγάλουν από τη θάλασσα
Επόμενο άρθροΗ Γη της Ελιάς: Η Αλκμήνη χωρίζει την Αντωνία – Ποιός θα είναι ο νέος της έρωτας
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!