Αρχική RETROLOVERS Σπάνιες φωτογραφίες από την κηδεία του Αλέξανδρου Ωνάση

Σπάνιες φωτογραφίες από την κηδεία του Αλέξανδρου Ωνάση

κηδεία αλέξανδρου ωνάση

Σπάνιες φωτογραφίες από την κηδεία του Αλέξανδρου Ωνάση

Στις 23 Ιανουαρίου 1973, η είδηση του τραγικού θανάτου του Αλέξανδρου Ωνάση βύθισε στη θλίψη όχι μόνο την οικογένεια και τους φίλους του, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Η είδηση διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και για μέρες ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Δείτε πώς ήταν η βίλα του Ωνάση στον Σκορπιό!

Σύμφωνα με τον Αλέξη Μανθάκη, τον πρώην εκπρόσωπο της οικογένειας Ωνάση, ο θάνατος του Αλέξανδρου σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τον Αριστοτέλη Ωνάση. Μετά από αυτό, ο μεγιστάνας κατέρρευσε και απλά περίμενε τον δικό του θάνατο. 47 χρόνια μετά, οι αστικοί μύθοι και οι συνωμοσίες γύρω από το τραγικό τέλος του νεαρού διαδόχου της δυναστείας Ωνάση δεν έχουν καταλαγιάσει.

Δεν είναι βέβαιο αν η συντριβή του αεροπλάνου οφειλόταν σε λάθος του πιλότου ή αν κάποιος είχε βάλει στο στόχαστρο τον άλλοτε πανίσχυρο πατριάρχη της δυναστείας Ωνάση σκοτώνοντας τον διάδοχό του. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο θάνατος του Αλέξανδρου σηματοδότησε την αρχή του τέλους, όπως δήλωσε ο Αλέξης Μανθεάκης.

Η κατάρα της οικογένειας Ωνάση ξεκίνησε με το τραγικό ατύχημα. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι το τραγικό τέλος του Αλέξανδρου ήταν η προσωπική κατάρα για τον Αριστοτέλη, που σταδιακά τον οδήγησε στο θάνατο.

Σπάνιες φωτογραφίες από την κηδεία του Αριστοτέλη Ωνάση

Δεν μπορούσε να τα αντέξει όλα αυτά γιατί πίστευε ότι ο μοναχογιός του θα ήταν ο διάδοχος της αυτοκρατορίας του και ο Αλέξανδρος πάντα νοιαζόταν για την ασφάλεια όλων των πτήσεων για όλους, γι’ αυτό και ενημερωνόταν συνεχώς για κάθε νέο τύπο αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τις καταγραφές, ο αγαπημένος γιος του Αριστοτέλη, που είχε μεγάλο πάθος για τα αεροπλάνα, θέλησε να δοκιμάσει τις ικανότητές του στον χειρισμό του αεροσκάφους εκείνη την ημέρα, αφού είχε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο προσομοίωσης πτήσης που είχε παρακολουθήσει στο Λονδίνο.

Συντετριμμένη η Χριστίνα Ωνάση μετά την κηδεία του αδερφού της

xristonaonassi
Από το φωτογραφικό άλμπουμ “55 χρόνια φωτορεπορτάζ”

Επιβιβάστηκε στο Piaggio 136 μαζί με τον Ντόναλντ Μακ Κάσκερ, ο οποίος ανέλαβε εκείνη την –μοιραία όπως αποδείχθηκε- ημέρα τα καθήκοντά του ως ο νέος πιλότος της οικογένειας, αντικαθιστώντας τον Ντόνλορ Μακ Γκρέγκορ, ο οποίος επίσης επιβιβάστηκε στο υδροπλάνο.

Ο Αλέξανδρος καθόταν στα χειριστήρια, με τον MacGregor δίπλα του και τον MacKaster στο πίσω κάθισμα, έτοιμοι για την πτήση τους να επιχειρήσουν προσγείωση κοντά στον Πόρο πριν αναχωρήσουν για τον Σκόρπιο. Αφού πήραν την απαραίτητη άδεια από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Ελληνικού, ο νεαρός Αλέξανδρος άρχισε την απογείωση του αεροσκάφους. Ωστόσο, αυτό συνετρίβη σχεδόν αμέσως, δίνοντας τραγικό τέλος σε μια πτήση ρουτίνας που θα έπρεπε να είχε γίνει. Το αεροπλάνο προσέκρουσε στο έδαφος με μεγάλη ταχύτητα και άρχισε να περιστρέφεται στον διάδρομο προσγείωσης, με αποτέλεσμα η προπέλα του να μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα μετάλλου.

Το πριν και το μετά του αεροπλάνου του Αλέξανδρου Ωνάση.

alexandrosonassis
Από το φωτογραφικό άλμπουμ “55 χρόνια φωτορεπορτάζ”

Θλιμμένη για χρόνια από τον θάνατο του αδελφού της και η Χριστίνα Ωνάση, η οποία όπως λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Μανθεάκης του είχε μεγάλη αδυναμία «Η Χριστίνα είχε πικραθεί πάρα πολύ με τον θάνατο του αδελφού της. Τον αγαπούσε και της είχε στοιχίσει η απώλεια του. Θεωρούσε ότι υπήρχε μια κατάρα στην οικογένεια με αποτέλεσμα να φεύγει ο ένας μετά τον άλλον».

Τα πρωτοσέλιδα της εποχής είχαν φιλοξενήσει μάλιστα την κατάθεση στο ανακριτή του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας Παύλου Ζουλάκη από τη στιγμή της απογείωσης μέχρι και την συντριβή του.

Αλέξανδρος ΩΝάσης θάνατος
Δημοσίευμα της εποχής

«Το αεροσκάφος μπήκε στον αεροδιάδρομο, ευθυγραμμίστηκε εν κινήσει αλλά δεν σταμάτησε ως είχεν εντολήν. Με τις κινήσεις του αυτές που έκανε το αεροσκάφος μού έδωσε να καταλάβω ότι ήτο έτοιμος να φύγει και δι’ αυτό του έδωσα την άδεια προς απογείωσιν. Το αεροσκάφος απεγειώθη, έφθασε κατά την κρίσιν έξι-επτά μέτρα και αμέσως το είδα να κλίνει προς τα δεξιά, με πλάγια κατακόρυφον φοράν προς τα δεξιά, εις τρόπον ώστε κτύπησεν επί του εδάφους το δεξιό μέρος του αεροσκάφους, χωρίς να δύναμαι να προσδιορίσω εάν κτύπησε η πτέρυξ ή ο δεξιός πλωτήρας. Δεν γνωρίζω, διατί το αεροσκάφος μετά την απογείωσιν έκλινε προς τα δεξιά».

Αλέξανδρος ΩΝάσης θάνατος
Δημοσίευμα της εποχής, εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης βαρύτατα τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της αμερικανικής βάσης του Ελληνικού, όμως η σοβαρότητα της κατάστασής του έκρινε απαραίτητη την μεταφορά του στο ΚΑΤ, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή μία μέρα μετά, όταν ο πατέρας του, πήρε τη δύσκολη απόφαση της αποσύνδεσής του από τα μηχανήματα που τον κρατούσαν στη ζωή, αφού σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν υπήρχε ελπίδα να σωθεί.

κηδεία αλέξανδρου ωνάση 1
Δημοσίευμα της εποχής, εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Σπάνιες φωτογραφίες από την κηδεία του Αλέξανδρου Ωνάση. Δείτε το φωτογραφικό άλμπουμ:

Διαβάστε ακόμα:

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΗ Μάγισσα ΑΝΤ1: Χαμός στο διαδίκτυο με τη νέα σειρά
Επόμενο άρθροΣάντρα Βουτσά: Στην βάφτισή της με νονούς τον Γιάννη Δαλιανίδη και τον Φιλοποίμενα Φίνο