Αρχική RETROLOVERS Σταύρος Παράβας – Ένας μάγκας ατόφιο χρυσάφι (Αφιέρωμα)

Σταύρος Παράβας – Ένας μάγκας ατόφιο χρυσάφι (Αφιέρωμα)

Σταύρος Παράβας

Σταύρος Παράβας – Ένας μάγκας ατόφιο χρυσάφι (Αφιέρωμα)

Η καρδιά του ανυπέρβλητου ”μάγκα” σταμάτησε αιφνιδιαστικά σε ηλικία 71 ετών, μία μέρα μετά την ονομαστική του εορτή. Ο σπουδαίος ηθοποιός άφησε πίσω του μία σημαντική παρακαταθήκη στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο. Ο Σταύρος Παράβας έφυγε στις 15 Σεπτεμβρίου το 2008.

Βιογραφικό

Ο Σταύρος Παράβας γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1937 στα Τουρκοβούνια. Οι γόνεις του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρα Ασία. Η μητέρα του έφυγε από τη Μικρά Ασία φορώντας μόνο τη ρόμπα της. Άρχικά έφτασαν Ναύπλιο και μέτα εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, στην λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα. Ο πατέρας του ήταν ασθματικός.

Με τον Νίκο Κούρκουλο στο θέατρι Κάππα το 1980-81. Παράσταση: ”Το μόνο ζευγάρι”.

Από μικρός έπεσε στα βαθιά, καθώς έπρεπε να βοηθήσει την οικογένειά του. Έτσι, για αρκετά χρόνια έκανε δουλειές του ποδαριού. Από τα σχολικά του χρόνια, ακόμη, συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ τα πέντε αδέλφια του και οι συμμαθητές του τον παρότρυναν να συνεχίσει.

Ο καθηγητής του μαθήματος της Μουσικής Χάγιος, βλέποντας τις ικανότητες του Σταύρου Παράβα, τον προέτρεψε να δώσει εισαγικές εξετάσεις στην δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη με τον ρόλο του Σάιλοκ από τον ΄΄Εμπόρο της Βενετίας”του Σαίξπηρ. Ο Σταύρος χόρευε με απίστευτη ευλυγισία και έπαιξε σε πολλές μουσικές κωμωδίες και επιθεωρήσεις.

Φωτογράφια του στο εσωτερικού του θεατρικού προγραμμάτος ”Ο Λαός ένικήσε” 1974 στο θέατρο Μετροπόλιταν.

Η πρώτη του επαφή με το σανίδι ήταν με το θίασο της κυρίας Κατερίνας στο έργο «Πρώτο Ψέμα» το 1955 του Γεώργιου Ρούσσου. Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε διάφορα θεατρικά με το Ντίνο Ηλιόπουλο και τη Βίλμα Κύρου.

Στο θεατρικό έργο ”Φήμες” 1989 με την Νόνικα Γαληνέα.

Συνεχίζοντας τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις, στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έδωσε σάρκα και οστά στο διαβόητο «Φίφη» σε αλλεπάλληλες ταινίες, όπως «Εμίρης και κακομοίρης» (1964), «Μπετόβεν και μπουζούκι» (1965) και «Φίφης ο ακτύπητος» (1966). Αυτός ήταν και ο δεύτερος ρόλος που έγινε σήμα κατατεθέν για το Σταύρο Παράβα. Τη δεκαετιά του 70′ ήταν πλέον μεγάλο όνομα και έγινε πρωταγωνιστής στην Φίνος φιλμ κάνοντας δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες το ”Κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας” και ”Ο μάγκας με το τρίκυκλο”.

Ο μάγκας με το τρίκυκλο”1972.

Μετά τα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών ο Παράβας άλλαξε ρεπερτόριο. Από το «Φίφη» και το «Μάγκα», έκανε στροφή στο κλασσικό και το σύγχρονο. Αξιοσημείωτα έργα που συμμετείχε ήταν, ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη , οι «Ιππείς» του Αριστοφάνη, οι «Εκκλησιάζουσες», οι «Ψύλλοι στ’ αφτιά» με τον θίασο Καλογεροπούλου, το «Μόνο ζευγάρι» με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, τα «Σκουπίδια», τα «Χριστούγεννα των Κουπιέλο» κ.ά.

Προσωπική ζωή

Ο Σταύρος Παράβας ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τη Βρετανίδα χορεύτρια Αν, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τη Βανέσα, τη Μάρθα και τον Τζόναθαν, τον οποίο έχασε αναπάντεχα από καρδιά, μόλις στα 35 του. Ήταν ένα γεγονός που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ποτέ…«Είμαι ακόμη συγκλονισμένος από το θάνατο του γιου μου. Κάθε μέρα ξαναζώ εκείνη τη στιγμή, όταν το έμαθα» έλεγ ο ίδιος.

Στο καμαρίνι του το 1984 όπου έδωσε μία συνέντευξη για το περιιδοκό ”Έπτα μέρες γυναίκα”.

Πριν αποκτήσει οικογένεια, ο Σταύρος Παράβας φαίνεται πως διατηρούσε σχέσεις με την αδερφή του Ωνάση, Καλλιρρόη Πατρονικόλα. Η μία από τις δύο αδερφές του εφοπλιστή, την οποία απέκτησε ο πατέρας του από τον δεύτερο γάμο του, υπήρξε ζευγάρι με τον Σταύρο Παράβα.

Έφυγε μόνος στο σπίτι του από ανακοπή καρδιάς στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, με μοναδική παρουσία αυτή της οικιακής βοηθού του.

Δείτε τους αγαπημένους μας ηθοποιούς σε παιδική ηλικία

Δείτε ακόμη:

Διαβάστε ακόμα:

Διάφορα άρθρα:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΒούλα Πατουλίδου: Διαρρήκτες εισέβαλαν στο σπίτι της και τα έκαναν άνω-κάτω
Επόμενο άρθροΣοφία Ρούμπου: Όταν η Μαρία Καβουκίδου αποχαίρετησε τη μητέρα της – Σπαρακτικές εικόνες
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!