Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Χρήστος Λιακόπουλος : “Αυτοκράτωρ Ανδριανός” Στη συγγραφή του συγκεκριμένου μονολόγου με...

Χρήστος Λιακόπουλος : “Αυτοκράτωρ Ανδριανός” Στη συγγραφή του συγκεκριμένου μονολόγου με οδήγησε ένα ”τυχαίο” γεγονός

Ο Χρήστος Λιακόπουλος έχει γεννηθεί στον Πειραιά. Σπούδασε στην Ανώτερη Δραματική Σχολή “Ιασμος” και στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Θεατρικό Εργαστήρι του Κ. Καζάκου και στο Studio των Αλλαγών. Έχει κάνει μαθήματα φωνητικής  με τη σολίστ της Λυρικής Σκηνής Μαρία Τζιοβαρίδου και μαθήματα χορού στη σχολή της Καίη Χόλντεν.

Έχει συμμετάσχει  στις τηλεοπτικές σειρές : « Σκιές Πολέμου », «Κάτω από την Ακρόπολη »,  «Απόσταση Αναπνοής» ,«Με Θεά στο Πέλαγο» , «Τζένη και Ευανθία» , «Ο θησαυρός της Αγγελίνας»  ,« ‘Οδός Παραδείσου 7« Αν μ’ αγαπάς »κ.α  Στο θεατρικό σανίδι πρωταγωνιστεί ενεργά όλα αυτά τα χρόνια : «Δον Ζουάν του Μολιέρου», «Βίος και Συνουσία» , «Αγαμέμνων του Αισχύλου» «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ» «‘Άντρες έτοιμοι για όλα» κ.α

«ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΑΔΡΙΑΝΟΣ» Ένας μονόλογος που αφορά στην ζωή του μεγάλου φιλέλληνα και λάτρη του Ελληνικού πνεύματος

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση, είναι ο μονόλογος του Χρήστου Λιακόπουλου στον ρόλο του Αυτοκράτορα Αδριανού.

Σε ένα κείμενο μεστό, ξετυλίγεται η πορεία του φιλέλληνα αυτοκράτορα, του πολύπλευρου Αδριανού. Περιγράφεται γλαφυρά η διαδρομή του, από τα παιδικά του χρόνια, έως το τέλος. Μοιάζει με έναν απολογισμό της ζωής του.

Κάθε Τετάρτη στις 7 μμ ,στο θέατρο Αλκμήνη.

Είστε απόφοιτος της Δραματικής Σχολής ” Ιασμος” καθώς επίσης και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς, τι είναι αυτό το οποίο σας ώθησε να ακολουθήσετε το επάγγελμα του ηθοποιού;

Από παιδί αναζητούσα να βρω ποιος πραγματικά είμαι και να το προβάλλω προς τα έξω..Αυτό με έκανε να παρατηρώ τους συνανθρώπους μου,να μιλάω μαζί τους,να προσπαθώ να καταλάβω πως σκέφτονται και λειτουργούν και γενικότερα να ”γίνω” αυτό που ο εκάστοτε ήταν..Αυτό ,σε συνδυασμό με την πρόθεση μου να απαλλαγώ από σωματικά,ψυχικά και συναισθηματικά ”σφιξίματα” και κατ επέκτασιν να γίνω πιο ελεύθερος,με οδήγησαν στην τέχνη του ηθοποιού..

“Αυτοκράτωρ Ανδριανός” Ένας πολύ δυνατός μονόλογος . Το έργο αυτό το γράψατε εσείς! Τι σας οδήγησε στο να ασχοληθείτε με την συγγραφή αυτού του έργου;

Στη συγγραφή του συγκεκριμένου μονολόγου με οδήγησε ένα ”τυχαίο” γεγονός..Ο διευθυντής του Νομισματικού και Επιγραφικού Μουσείου, με αφορμή την έκθεση νομισμάτων της εποχής του Αυτοκράτορα Αδριανού,μου ζήτησε να διαβάσω κάποια αποσπάσματα από το ποίημα του Φ.Πεσσοα ”Αντίνοος” και αποσπάσματα από ένα αφήγημα που αφορούσε πάλι στον Αδριανό και στον Αντίνοο..Στο τέλος της εκδήλωσης με προσέγγισαν αρκετοί από τους παριστάμενους και με ρώτησαν αν είχα διαβάσει και αν γνώριζα τίποτα σχετικά τον με Αδριανό..Τους απάντησα πως δεν ήξερα τίποτα και με προέτρεψαν να το κάνω..Ερευνώντας,λοιπόν και διαβάζοντας για τον συγκεκριμένο Αυτοκράτορα θεώρησα ότι είχαμε αρκετά κοινά στοιχεία,ενθουσιάστηκα,ταυτίστηκα και αποφάσισα να γράψω το μονόλογο αυτό ,με σκοπό, δια μεσώ του ήρωα μου,να πω πολλά απ αυτά που θέλω να πω στους συνανθρώπους μου..

 

Πείτε μου δυο λόγια για το έργο,ποιο σημείο θα θέλατε να αναδείξετε από την ζωή του Αδριανού ;

Το έργο άφορα στην πορεία του αυτοκράτορα Αδριανού από τα νεαρά του χρονιά,μέχρι το τέλος της ζωής του..Βλέπουμε την έλλειψη στοργής που ένιωθε απ την οικογένεια του,τους υψηλούς στόχους που έθεσε(την κατάκτηση του θρόνου),την συνεχή και ακάματη προσπάθεια του να γίνεται καλύτερος ,κάθε μέρα που περνούσε, για να τους επιτύχει,τις ιντριγκες,ραδιουργίες και κίνδυνους κατά της ζωής του που αντιμετώπισε,άλλα και την ”τύφλωση” που επήλθε μετά την κατάκτηση του θρόνου,το μεγάλο έρωτα που βίωσε με τον Αντινοο και στη συνεχεία τα χτυπήματα της μοίρας που έπεσαν πάνω του σαν τιμωρία (θάνατος Αντινοου,επιδείνωση της υγείας του ,μεγάλες απογοητεύσεις).. Και όλα αυτά ταξιδεύοντας σε ένα μακρινό παρελθόν, στη Ρώμη,στην Ελλάδα,στις χιονισμένες πεδιάδες του Δούναβη,στην έναστρη Συριακή έρημο,στην Μικρά Ασία και το Βόσπορο,στην Αίγυπτο ,στο Νείλο άλλα κυρίως στην καρδιά ,το μυαλό και την ψυχή του!

Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει πάνω σε αυτό το έργο ;

Το μόνο που με προβλημάτισε από την αρχή άλλα με απασχολεί το ίδιο και σήμερα ,είναι το έργο που έγραψα και η παράσταση που δημιούργησα να αποδεικνύονται αντάξια του ήρωα μου! Και να οδηγήσουν όσους θα δουν αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα, ταραχώδη αλλά και διδακτική ιστορία του Αδριανού,μεσώ των πολλών διαφορετικών και υψηλών συγκινήσεων,να νιώσουν ψυχική ανάταση,αγαλλίαση και τελικά έκσταση..

Τι θεωρείτε ότι πρεσβεύει για σας ο Αυτοκράτωρ Ανδριανός;

Μπορώ να σας πω τι πρεσβεύει για μένα ο Αδριανός σύμφωνα με το έργο μου..Την πορεία του ανθρώπου στην γη..Που προσπαθεί συνεχώς και με κάθε τρόπο να νιώσει ευτυχία και γαλήνη..Και μετά από πολλές και χρόνιες προσπαθείς ανακαλύπτει- σε όσους το ανακαλύψουν- ότι αυτά πηγάζουν μόνο από μέσα του!

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στο κοινό σας;

Θα θελα να περάσω το μήνυμα πως η ευτυχία και η γαλήνη πηγάζουν από μέσα μας και πως το σημαντικότερο για τον άνθρωπο είναι να αγάπα και να αγαπιέται..βαθιά και απόλυτα, ως το θάνατο του!

Σε μια Ελλάδα της κρίσης πόσο δύσκολο είναι να γεμίσουν τα θέατρα; Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες;

Όταν οι άνθρωποι φοβούνται, μαζεύονται και κλείνονται..Αυτό έχει επίδραση παντού..Και στο θέατρο..Όμως ,πιστεύω πως ,αν επιλέξουν προσεκτικά που θα πάνε να δώσουν τα λίγα χρήματα που δεν -ή θεωρούν πως δεν-τους περισσεύουν ,μια καλή παράσταση μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρυντικά και ανυψωτικά για αυτούς!

Είστε  αισιόδοξος η απαισιόδοξος σαν χαρακτήρας;

Προσπαθώ να βλέπω την πραγματικότητα κατάματα και να κάνω ότι περνά απ το χέρι μου ,για να λειτουργώ επωφελώς ,για μένα και τους άλλους, σε κάθε περίσταση.

Θέλω να μου πείτε  πριν κλείσουμε τρεις λόγους για να έρθει κάποιος να δει τον Αυτοκράτωρ Ανδριανό!

Αυτό που φτάνει στα αυτιά μου από τους θεατές ,είναι πως πρόκειται για ένα μαγευτικό ταξίδι, που μέσα από μια ποικιλία εντόνων και διαφορετικών συναισθημάτων, οδηγεί στο τέλος ,στην ψυχική ανάταση,στην αγαλλίαση..και κάποιους,πιθανόν, στην έκσταση.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα 

 

 

 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροThe Disaster Artist – Κριτική Ταινίας
Επόμενο άρθρο30 αποφθέγματα του Ιρλανδoύ θεατρικού συγγραφέα Τζορτζ Μπέρναρντ Σω.