Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Άγγελος Χατζάς σε μια εποικοδομητική συνέντευξη στο Koita-magazine!

Πολλά υποσχόμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης, με αγάπη, προσήλωση και μεράκι για την τέχνη του θεάτρου!

Μαζί με την θεατρική ομάδα Νεάπολις συνεχίζει τις παραστάσεις του έργου του Μένη Κουμανταρέα «Βιοτεχνία Υαλικών», αυτή τη φορά, στην καρδιά του μαγικού Ιούλιου μήνα, στο  «Βρυσάκι»,  Χώρο Τέχνης και Δράσης, για τέσσερις μόνο βραδιές, στις 16, 17, 23 και 24 Ιουλίου. Μια νεοκλασσική αυλή με την καλοκαιρινή αύρα της πιο παλιάς γειτονιάς της Αθήνας.

”BIOTEXNIA YALIKWN”_4

Το έργο του Μένη Κουμανταρέα «Βιοτεχνία Υαλικών, ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις, στο  «Βρυσάκι»,  Χώρο Τέχνης και Δράσης. Πείτε μου τι ήταν αυτό που σας ώθησε να καταπιαστείτε με αυτό το έργο;

Η βαθιά ανθρωπιά του. Ο Κουμανταρέας παίρνει το μέρος των ανθρώπων που δυσκολεύονται να συμβιβαστούν, να προσαρμοστούν στην κυρίαρχη κοινωνική δομή. Οι ήρωες του έργου εξοστρακίζονται. Στο τέλος τοποθετεί την κεντρική ηρωίδα, σ’ ένα καμαράκι σε μια μάντρα στην Εθνική Οδό, εξόριστη σχεδόν, αλλά το κάνει με μια απίστευτη τρυφερότητα και συγκίνηση. Αυτά τα δυο στοιχεία ήταν βασικά κίνητρα για ν’ ασχοληθούμε με το έργο.

Ποια θα λέγατε πώς είναι τα δυνατότερα σημεία του έργου και ίσως αυτά στα οποία έχετε δώσει και την μεγαλύτερη σημασία;

Οι οριακές στιγμές των ηρώων. Οι παρεκβάσεις τους. Υπάρχουν και για τους τέσσερις ήρωες καθοριστικές στιγμές που θα βγουν από την κανονικότητά τους και θα πραγματοποιήσουν άλματα στο κενό. Η Μπέμπα ψάχνοντας ανάσες ελευθερίας από το γάμο της και το μαγαζί θα ενδώσει σ’ έναν αξιωματικό νέο και εθνικόφρονα παραμερίζοντας τα ιδεολογικά χάσματα. Αργότερα θα κάνει μαζί του ένα απεγνωσμένο ταξίδι φυγής, όταν ο άντρας της θα έχει νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, και η ίδια θα φτάσει στα όρια της. Ο Βλάσης θα οδηγηθεί στην τρέλα, από τη σύγκρουση με την πραγματικότητα και τις σαθρές κοινωνικές συμβάσεις, στις οποίες θα δει και τη γυναίκα του να γλιστράει. Οι δυο φίλοι, ο Ραχούτης και ο Μαλακατές, θα τινάξουν όλο το μαγαζί στον αέρα, παρασυρμένοι από τον ανερμάτιστό μέντορά τους, έναν απατεώνα βιομήχανο. Και φυσικά εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και οι προσπάθειες που θα κάνουν και οι τέσσερις να ξαναβγούν στην επιφάνεια , ν’ αναπνεύσουν και πάλι ελεύθερα κι ανθρώπινα.

”BIOTEXNIA YALIKWN”_1

Ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεστε στην παράσταση και πώς θα τον χαρακτηρίζατε;

Ο Βλάσης Ταντής, σύζυγος και συνοδοιπόρος μέχρι το τέλος της Μπέμπας (την παίζει η Αργυρώ Λογαρά). Ερωτευμένος μέχρι τρέλας. Η Τρέλα του είναι η γυναίκα του και ο ίδιος του ο εαυτός, που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει την καθημερινότητα. Όπως ανήμποροι είναι και οι άλλοι δύο ήρωες, οι απόκληροι Βάσος και Σπύρος (τους παίζουν οι Γιάννης Νικολάου και Διονύσης Ποταμίτης).

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το έργο επίκαιρο στο φιλοθεάμον κοινό;

Οι ήρωες προσπαθούν να κρατήσουν το μικρό μαγαζί με τα γυαλικά ζωντανό μέσα σε μια οικονομική κρίση. Και φυσικά το πλαίσιο είναι η επταετία, το τέλος της, με όλη της την αγριότητα και το ξεπούλημα των ανθρώπων.

Πώς προέκυψε το θέατρο στη ζωή σας και πώς θα το χαρακτηρίζατε με δυο λόγια;

Το θέατρο άσκησε μια μαγεία επάνω μου. Ήταν ένα άλλο ανθρώπινο τοπίο. Παράλληλο αλλά διαφορετικό.

Το θέατρο νομίζω ότι αποκαλύπτει το εσωτερικό τοπίο των ανθρώπων, μ’ έναν τρόπο εξωστρεφή.

AGGELOS XATZAS

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της τέχνης στην εποχή μας και ποια είναι τα περιθώρια εξέλιξης της;

Η τέχνη εξελίσσεται μαζί με τη ζωή. Τη σχολιάζει, την αντιγράφει, την αναδημιουργεί, την αποκαλύπτει. Κάνουνε έναν παράλληλο δρόμο αντοχής.

Ποια είναι τα ιδανικά στοιχεία που συνθέτουν έναν καλό ηθοποιό, κατά την άποψη σας;

Η εκφραστικότητα και η ευαισθησία ,νομίζω.

Αν δεν ήσασταν ηθοποιός, ποιο επάγγελμα θα θέλατε να κάνετε;

Ίσως κάτι που να χει να κάνει με την ιστορία, που μ’ αρέσει. Ή με τη  λογοτεχνία που επίσης μ’αρέσει.

 

«ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΥΑΛΙΚΩΝ»

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Δευτέρα 16 Ιουλίου στις 21:30

Τρίτη 17 Ιουλίου στις 21:30

Δευτέρα 23 Ιουλίου στις 21:30

Τρίτη 24 Ιουλίου στις 21:30

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Μειωμένο (άνω των 65, φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, ατέλειες): 5 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
15 + 10 =