Αρχική ΘΕΑΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Η Jane Fonda χορεύει χασάπικο σε μουσική Μ. Χατζιδάκι ενώ ο...

Η Jane Fonda χορεύει χασάπικο σε μουσική Μ. Χατζιδάκι ενώ ο Nat King Cole τραγουδά ΄΄In the cool of the day΄΄

manos-hatzidakis_0

Ήταν το 1963,όταν η ΜGM,από τις πιο μεγάλες εταιρείες παραγωγής του Χόλυγουντ, γύρισε την ταινία ΄΄In the cool of the day΄΄,με πρωταγωνιστές τον Πήτερ Φίντς και την Τζαίην Φόντα.

Σκηνοθέτης της ήταν ο Robert Stevens και το σενάριο είχε γράψει ο Meade Roberts, που ήταν βασισμένο στη νουβέλα της Susan Ertz, όπου ο ελληνικός τίτλος ήταν΄΄Διακοπές στην Ελλάδα΄΄ και ένα μέρος της ταινίας,όπως ήταν φυσικό,είχε γυριστεί στην Ελλάδα. Μια Ελλάδα,πού είχε γίνει εντελώς της μόδας μετά την επιτυχία του ΄΄Ποτέ την Κυριακή΄΄,που πρόβαλε την πατρίδα μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

΄΄Τα παιδιά του Πειραιά΄΄ είχαν τραγουδηθεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και κάθετι ελληνικό φάνταζε ως εξωτικό. Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πάρει ήδη το Oscar μουσικής και βέβαια,οι παραγωγοί του ΄΄In the cool of the day΄΄ ,του ανέθεσαν να γράψει την μουσική της ταινίας. Ο Χατζιδάκις χρησιμοποίησε ως βάση της μουσικής του ένα τραγούδι του που όλοι ξέρουμε από την φωνή της Μαίρης Λίντα. Το ΄΄Κάνε τον πόνο σου χαρά και τον καημό σου του γιαλού μαργαριτάρι΄΄,σε ελληνικούς στίχους του Νίκου Γκάτσου, έγινε ΄΄In the cool of the day΄΄, σε αγγλικούς στίχους του Leiam Sullivan. Κλήθηκε να το ερμηνεύσει,ένας από τους σπουδαιότερους ,εκείνη την εποχή,τραγουδιστές,ο Nat King Cole. Ο Nat King Cole που δικαιωματικά θεωρείται για πολλούς μουσικοκριτικούς , ισάξιος του Frank Sinatra, που μόνο οι φυλετικές διακρίσεις της εποχής δεν του επέτρεψαν να κάνει την καριέρα που έκανε ο Sinatra.

Η ταινία έγινε επιτυχία,το ίδιο και το τραγούδι.Τόσα χρόνια μετά,ξαναβλέποντας την ταινία,βλέπεις μια Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του΄60,που δεν έχει καμιά σχέση με την σημερινή.Ακούς τις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι και καταλαβαίνεις πόσο μεγάλος συνθέτης υπήρξε. Και βλέπεις την ,νεαρή τότε. Τζαίην Φόντα να χορεύει χασάπικο ,με μουσική υπόκρουση το ΄΄Κάνε τον πόνο σου χαρά΄΄ και νιώθεις περήφανος που μια μικρή ομάδα Ελλήνων,τότε,έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο,πουλώντας πολιτισμό.Γιατί,όπως πολύ σωστά είχε πει η Μελίνα Μερκούρη ΄΄Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός΄΄.

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΖώνη Ασφαλείας στα πίσω καθίσματα : Μας «δένει» με τη ζωή !
Επόμενο άρθροΣΟΚ: Έδεσαν πέτρα στον λαιμό σκύλου και τον πέταξαν στη θάλασσα