Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Νίκη Σερέτη : ”΄Eχω βιώσει ρατσισμό”

Νίκη Σερέτη : ”΄Eχω βιώσει ρατσισμό”

13319766_1759325937673008_3861713355874673787_n

Η Νίκη Σερέτη ένα ταλαντούχο πλάσμα, με ζεστό χαμόγελο, ένας εξαιρετικός άνθρωπος, που ξέρει να σέβεται και να εκτιμά…

Πρόσφατα είχα την χαρά να την γνωρίσω, λίγο μετά την εξαιρετική παράσταση  “Αίας” του Σοφοκλή KoitaMagazine που παίζεται στο θέατρο ΄΄Από Μηχανής΄΄, την οποία πρωταγωνιστεί, στον ρόλο της Αθηνάς, ο οποίος θεωρώ ότι είναι τομή της μέχρι τώρα καριέρας της και μου παραχώρησε μια άκρως συνέντευξη, για λογαριασμό του που σίγουρα θα συζητηθεί. Aπολαύστε την.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη μας, λέγοντας μου δύο λόγια για την παράσταση που πρωταγωνιστείς…

Ο “Αίας” του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη είναι μια βαθιά πολιτική τραγωδία! Περιγράφει την τρέλα και τον θάνατο του Αίαντα, αρχηγού των Σαλαμινίων που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο όταν δεν του αποδόθηκαν τα όπλα του Αχιλλέα. Ο Αίαντας θεωρεί ότι άδικα δεν του αποδόθηκαν τα όπλα και μανιασμένος, κυρίως με τους Ατρείδες και τον Οδυσσέα αποφασίζει να τους σκοτώσει. Η Θεά Αθηνά του θολώνει το μυαλό έτσι ώστε αυτός να επιτεθεί στα ζώα του στρατού, νομίζοντας ότι ορμά πάνω στους εχθρούς του. Όταν συνέρχεται νοιώθει ντροπή και αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Ο Μενέλαος και ο Αγαμέμνονας διατάζουν να μείνει άταφο το σώμα του όμως ο Οδυσσέας τους συμβουλεύει να επιτρέψουν την ταφή γιατί αυτό είναι δίκαιο.

Είναι ο ρόλος της Αθηνάς πρόκληση για εσένα;

Η ίδια η Τέχνη είναι πρόκληση. Προσφέρει τροφή και σκέψη. Στην δική μας παράσταση δε, η σκηνοθετική γραμμή του Χ. Σουγάρη δεν είναι να χαιδέψει τα αυτία των θεατών.
Όποιο ρόλο και να ερμηνεύω, πασχίζω να με αφορά προσωπικά. Άλλωστε μέσα από το θέατρο παρακολουθώ τον ίδιο μου τον εαυτό. Τι ρίσκα παίρνω, που παγιδεύομαι. Κάθε ηρωίδα με οδηγεί στην αυτοβελτίωση και είναι μια δίοδος αναστοχασμού και εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα η θεότητα που ερμηνεύω είναι η απόδραση μου σε μια ανώτερη διάσταση. Ένα βήμα μπροστά για να ενσαρκώσω τον θεϊκό εαυτό μου.

Πότε και πως αποφάσισες να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με τον χώρο της υποκριτικής τέχνης;

Ως άνθρωπος χαμηλών τόνων, αυτό ήταν κάτι που δεν μου περνούσε ποτέ από το μυαλό. Αναρωτιέμαι αν το προσκάλεσα αλλά μάλλον ήταν θέμα τύχης και σύμπτωσης. Το ένα έφερε το άλλο και βρέθηκα ως μοντέλο να λέω κάποιες ατάκες σε ένα επεισόδιο στην τηλεόραση. Ευθύς αμέσως πέρασα στην Δραματική Σχολή Γ. Θεοδοσιάδη, τύπου “είδα φώς και μπήκα” και περίπου ένα χρόνο μετά ήρθε και η υποψία ότι εδώ κάτι μαγικό συμβαίνει!
Τότε ήταν που ένοιωσα την ανάγκη για κάτι ανώτερο, για το υψηλό. Το Θέατρο! Με τα χρόνια έγινε ζήτημα ζωής και θανάτου καθώς ορίζει τις αλήθειες μου.
Εν έτει 2017 επικρατεί ακόμα το φαινόμενο blackface!!!Αδιανόητο!

Ποιες οι δυσκολίες στα πρώτα σου βήματα;

Στα ξεκινήματα μου ήμουν τυχερή! Όλα έρεαν σε μία κανονικότητα και η μία δουλειά διαδεχόταν την άλλη. Θέατρο, τηλεόραση ταυτόχρονα! Όταν όμως πήρα μία καλή πρώτη γεύση από ότι καθιστά έναν ηθοποιό, ξεκαθάρισαν σιγά-σιγά μέσα μου, τι είναι αυτά που αγαπάω στην Τέχνη. Άρχισα να λέω όχι σε συνεργασίες που δεν με έκαναν να φλέγομαι και εκεί δυσκόλεψε το πράγμα! Έμεινα εκτός χώρου για δύο έτη ώστε να εξετάσω τις ανάγκες μου, να καθορίσω τα όρια μου και να βρω τον βηματισμό μου. Ήταν μία δύσκολη εποχή που μέσα όμως από αυτή βγήκα πιο δυνατή γνωρίζοντας προς τα που γέρνει το εκκρεμές.

Θέλω να είμαι γνωστή για την δουλειά μου και όχι από το με ποιον και που συχνάζω στην προσωπική μου ζωή. Γενικότερα μου προκαλεί γέλιο το lifestyle!

Στην τηλεόραση σε μάθαμε από τον ρόλο της Δεβόρας, δίπλα στον ανεπανάληπτο Γιάννη Μπέζο, σε ένα σήριαλ θρυλικό που λεγόταν ”Εκείνες και Εγώ”. Τι θυμάσαι από αυτή την εμπειρία σου και εάν θεωρείς ότι σου έχει ΄΄στερήσει”άλλους τηλεοπτικούς ρόλους…

Το “Εκείνες κι Εγώ” είναι μια καλή σειρά ακόμα και σήμερα και είμαι ευγνώμων για την ευτυχή συγκυρία! Εγώ στα πρώτα μου βήματα, έχοντας άγνοια κινδύνου αλλά και ωραίους συνεργάτες όπως ο Γιάννης Μπέζος που εκτιμούσα από τότε! Ήταν η έναρξη μου στην παραγωγική διαδικασία και είχα την ευκαιρία να δω τις λειτουργίες μου, να κάνω λάθη αλλά και να με αγαπήσει ο κόσμος! Αργότερα είχα την ευκαιρία να παίξω και σε άλλες δημοφιλείς σειρές. Γεύτηκα την κάθε διαδικασία και κάποια στιγμή έσκασε το ερώτημα “ποια ακριβώς θέλω να είμαι”. Εκεί ήταν που αποφάσισα ότι το Θέατρο ήταν μονόδρομος! Ήταν η σωστή κατεύθυνση για εμένα και εμπεριείχε μεγαλύτερο ρίσκο. Ήθελα να αφηγούμαι ιστορίες και αυτό έκανα!

Αγαπώ το “μαζί”. Απεχθάνομαι το  “Εγώ”.

Υπάρχεις χρόνια στην υποκριτική καθώς και στο θέατρο. Ποια συνεργασία σου σε έχει στιγματίσει;

Όλες οι συνεργασίες μου είναι σημαντικές γιατί συναντήθηκα με ανθρώπους! Άλλοτε ευτυχείς, άλλοτε ατυχείς οι συνευρέσεις μας αλλά πάντα έπιανα και ένα κομμάτι ουρανό. Και κάθε ρόλος ήταν, είναι και θα είναι ένα στοίχημα για το ανέφικτο. Αν πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθώ σε μια από τις αγαπημένες μου συνεργασίες θα σταθώ στον “Αίαντα” που παίζουμε αυτήν την περίοδο, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη. Είναι ένας σκηνοθέτης με όραμα! Η χημεία μας ταίριαξε αρμονικά παρόλο που στην διαδικασία των προβών ένοιωθα να περνάω ξυστά από τον ρόλο. Είναι ένας ικανότατος προπονητής που ξέρει να χτίζει χαρακτήρες και να ενώνει την ομάδα! Όντας και σπουδαίος ηθοποιός
λειτουργεί ως πρότυπο ερμηνευτή μιας και όταν παίζει στο Θέατρο φλέγεται πάνω στη σκηνή! Το ίδιο συμβαίνει και με τους συνοδοιπόρους μου σε αυτό το ταξίδι μας στην τραγωδία του Σοφοκλή! Είναι σαν γιορτή! Είναι η πρωτή φορά που νοιώθω ότι ανηκώ κάπου.

 Αντιμετώπισες ποτέ κάποιο ρατσιστικό σχόλιο;

Δείξε μου κάποιον που δεν έχει υποστεί ρατσισμό! Είναι στην φύση μας. Υποβόσκει! Προσωπικά τον έχω βιώσει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου! Στεναχωριόμουν αλλά και πείσμωνα! Τον έχω νοιώσει ακόμα και στην Τέχνη. Καλυμμένος βέβαια πίσω από στερεότυπικες απόψεις που υψώνονται σαν φράγμα! Αντιστέκομαι με το να δίνω το παρόν σε όλα αυτά που αγαπάω, με τα μικρά που κάποια στιγμή δεν γίνεται να μην γίνουν και μεγάλα! Εν έτει 2017 επικρατεί ακόμα το φαινόμενο blackface!!!Αδιανόητο! Και στο Θέατρο και σε Τηλεοπτικές σειρές. Είναι προσβλητικό! Αλλά αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση!  Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για την εξάλειψη του ρατσισμού, αλλά ευτυχώς πιστεύω ακόμα στον Άνθρωπο!

Δεν μου αρέσει να νοσταλγώ. Μου αποσπά την προσοχή από το τώρα.

Τι είναι αυτό που αγαπάς και τι απεχθάνεσαι, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επαγγελματικό;

Αγαπώ το “μαζί”. Απεχθάνομαι το  “Εγώ”.

Την προσωπική σου ζωή την κρατάς μακριά απ΄τα φλας της δημοσιότητας από επιλογή;

Θέλω να είμαι γνωστή για την δουλειά μου και όχι από το με ποιον και που συχνάζω στην προσωπική μου ζωή. Γενικότερα μου προκαλεί γέλιο το lifestyle!

Ποια είναι η φράση που σε χαρακτηρίζει;

“Κι αυτό θα περάσει.”

Ανεκπλήρωτα όνειρα έχεις που θέλεις να κάνεις πραγματικότητα;

Άπειρα.

Ποια εικόνα απ΄τα παιδικά σου χρόνια σε έχει στιγματήσει και την θυμάσαι με νοσταλγία;

Δεν μου αρέσει να νοσταλγώ. Μου αποσπά την προσοχή από το τώρα.

Ποιες είναι οι συμβουλές των γονιών σου που τις θυμάσαι με αγάπη και τις ακολουθείς;

Σημασία έχει να Αγαπάς!

Τι θα ήθελες να πεις κλείνοντας;

“Πολλά μαθαίνει ο άνθρωπος. Μονάχα σαν τα ζήσει. Μα πριν τα ζήσει, μάντης κανείς δεν είναι για το μέλλον του.”(Αιας του Σοφοκλή).

Φωτογραφιες:

Βαγγέλης Πουλής και Γιώργος Βουτσινάς


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο8+1 απίστευτα έθιμα γύρω από το σεξ!
Επόμενο άρθροΝέο ΣΟΚ: Ο Πητ Παπαδάκος, ο μεγαλύτερος Έλληνας αστρολόγος έκλεισε συνεργασία με το Kοitamagazine