Αρχική Health Δίαιτα Το PILATES και τα μυστικά του !!

Το PILATES και τα μυστικά του !!

PILATES

Το Pilates , απαιτεί την συμμετοχή όλου του σώματος αλλά και του μυαλού , εξασφαλίζει την ομοιόμορφη ανάπτυξη όλων των μυϊκών ομάδων και μας οδηγεί στην ευλυγισία , την κυκλοφορία και τη σκελετική ευθυγράμμιση.

Η δυνατότητα να μπορεί κάποιος , κατά την διάρκεια μιας άσκησης , να απομονώνει τις μυϊκές ομάδες έτσι ώστε να χρησιμοποιεί τη λιγότερο δυνατή προσπάθεια μέσω  στοχευόμενης μυϊκής ενέργειας και μαζί με την αναπνοή ως κινητήρια δύναμη είναι το κλειδί για ένα υγείες και λειτουργικό σώμα.

Για την μέθοδο – PILATES ,  μας εξηγεί βασικές αρχές και τα μυστικά για να εξασκηθούμε , να γυμναστούμε και  να ¨ θεραπευτούμε ¨ , η κ. Πολίτη Θεώνη – Pilates Trainer , στην ARTaction Pilates method !

Όπως μας είπε :  « Για άλλη μια φορά η ” ευλογία” του πολιτισμού , έγινε κατάρα , καθιστώντας μας , εγκεφαλικά ενεργούς αλλά σωματικά δυσλειτουργικούς και ανήμπορους , να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας μας και της ζωής μας.

Το ανθρώπινο σώμα , είναι ένα δημιούργημα , τόσο τέλεια οργανωμένο και τόσο δυνατό και ανθεκτικό , που είναι σχεδόν άξιον απορίας πως καταφέρνουμε και το βγάζουμε εκτός λειτουργίας.

Είναι φτιαγμένο σαν ένα δυνατό 4 επί 4 , έτοιμο να αναγνωρίσει την αντιξοότητα και να ενεργοποιήσει εκείνα τα ” εργαλεία ” που θα του επιτρέψουν να φέρει εις πέρας την όποια  δραστηριότητα , τόσο νοητική όσο και σωματική.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες και άλλες τόσες να περιγράφουμε τις δυνατότητες , τα χαρίσματα αλλά και την προσαρμοστικότητα την οποία το κάθε σώμα έχει , αλλά τελικά , επειδή τα προβλήματα είναι πολυπαραγοντικης αιτιολογίας , θα μείνουμε στο δια ταύτα και θα μιλήσουμε για το τι είναι γυμναστική – άσκηση και πως μπορούμε  να ” θεραπευτούμε ” ακολουθώντας τη φιλοσοφία ενός χαρισματικού σπουδαίου ανθρώπου , που κατανόησε τη λογική του σώματος και δημιούργησε την ευκαιρία να μπορούμε ,    σήμερα , μέσα σε αυτή την τόσο σκληρή και παράλογη εποχή , να επαναπροσδιορίσουμε τα κινητικά μας πρότυπα , όχι μιμούμενοι την άσκηση, αλλά βιώνοντας  και συστήνοντας , εκ νέου , σε μας τους ίδιους , « το όχημα » που  λέγεται σώμα.

O ίδιος ο J.H. Pilates, χαρακτήρισε τη μέθοδό του ” ήπια για τις εγκύους , ασφαλή για τους υπερήλικες , δυναμική για αθλητές και χορευτές “…

Και η Θεώνη προσθέτει :

« O Joseph Pilates , στην προσπάθεια του , αλλά και στην ακόμα μεγαλύτερη  ανάγκη του να αισθανθεί ισότιμος  με τους νέους της εποχής του , μιας και η αδύναμη κράση του και το προβληματικό του μυοσκελετικό σύστημα τον καθιστούσε στο περιθώριο , κατάφερε και ξεπέρασε τόσο τις αδυναμίες του όσο και τους πόνους του μέσα από επίμονη μελέτη και άσκηση του δικού του σώματος και των δυνατοτήτων που ανακάλυψε ότι είχε.

Ερχόμενοι , λοιπόν στο σήμερα , έχοντας μια μεγάλη προίκα, μπορούμε πια να πούμε με βεβαιότητα ότι η μέθοδος Πιλάτες αποτελεί την πιο άρτια προσέγγιση ενδυνάμωσης , αποκατάστασης και γιατί όχι θεραπείας για το σώμα.

Ο συνδυασμός της αναπνοής μαζί με την άσκηση των μυών και την ταυτόχρονη δημιουργία ελαστικότητας , αποτελεί τη σίγουρη και σε βάθος χρόνου αποκατάσταση των διαφόρων μυοσκελετικων ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν, είτε λόγω ακινησίας είτε λόγω υπερβολικής και κακής χρήσης του σώματος μας ».

Ποια είναι τα μυστικά για την κατανόηση της φιλοσοφίας της Μεθόδου ;  

Το ” μυστικό ” για ένα γερά οργανωμένο και σωστά δομημένο σώμα , είναι η βάση στήριξης του κορμού που επικεντρώνεται στους κοιλιακούς μυς και συγκεκριμένα , στους εν τω βάθει κοιλιακούς , γνωστό και ως power house.

Οφείλουμε , βέβαια να τονίσουμε ότι ο δάσκαλος της μεθόδου , είναι το 50% της επιτυχίας αλλά και της θεραπείας. Η γνώση , η ενσυναίσθηση αλλά και η κατανόηση της φιλοσοφίας της μεθόδου αποτελεί εγγύηση για καλά , και σε βάθος χρόνου αποτελέσματα.

Το Πιλάτες δίνει στο καθένα μας το δικαίωμα  να μπορεί να έχει ένα άρτιο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης,  βάση των προσωπικών του αναγκών ( καλή φυσική κατάσταση , άτομα τρίτης ηλικίας , εγκυμοσύνη , προβλήματα μυοσκελετικά κ.α. ).

Κάνοντας , λοιπόν, μια ανακεφαλαίωση … η σωστή χρήση της αναπνοής  κατά την διάρκεια της άσκησης – κίνησης , οι συνδυαστικές κινήσεις – ασκήσεις υποστηριζόμενες από τα ειδικευμένα όργανα της μεθόδου ( cadillac , reformer , spine corrector , wunda chair … ) η βιωματική ανατομία κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης και η απομόνωση των μυϊκών ομάδων , τόσο για στοχευόμενη ενδυνάμωση όσο και για την αποφυγή ενδεχόμενων τραυματισμών , μαζί με ένα δάσκαλο που η αγάπη του για το αντικείμενο του δημιουργεί την υποχρέωση, να μην παύει να ενημερώνεται και να εμβαθύνει … για όλα αυτά , το Pilates τότε είναι θεραπευτικό !!! 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΦενγκ Σούι – Feng Shui και τα μυστικά του για καλή ενέργεια στο Σπίτι μας !
Επόμενο άρθροΤο άστρο της Μελίνας Μερκούρη έσβησε σαν σήμερα το 1994