Αρχική ΤΕΧΝΕΣ Η Υπερρεαλιστική Φωτογραφία του Bagrad Badalian

Η Υπερρεαλιστική Φωτογραφία του Bagrad Badalian

Αν κανείς εξερευνήσει το τοπίο της δημιουργικής φωτογραφίας είναι σίγουρο πως θα βρει τον Bagrad Badalian (Μπαγκράντ Μπανταλιάν).

Έναν σχετικά νέο φωτογράφο που δημιουργεί ιδιόμορφες και συναρπαστικές φωτογραφίες.

Τι Καθιστά τις φωτογραφίες του ιδιαίτερες;

Συγκεκριμένα αυτό που καθιστά ενδιαφέροντα τα πρότζεκτ του είναι οι έντονες, πολυσύνθετες και δυναμικές φωτογραφίες. Εκείνες χρησιμοποιούν την ανθρώπινη μορφή και αντικείμενα  «μεταμορφώνοντάς» τα σε σουρεαλιστικές και υπερρεαλιστικές οπτικές δομές οι οποίες διαπερνούν την φαντασία και παράγουν εξαιρετικές εικόνες. «Στιγματίζουν» τον δέκτη με την συμβολική τους μορφή και τον μυστηριακό τους χαρακτήρα. Όπου δημιουργικές χρήσεις του φωτός και της επεξεργασίας των μορφών και των αντικειμένων συνθέτουν είτε μια χρωματική αρμονία είτε ένα υπονοούμενο είτε μια όμορφη αφηρημένη σκηνή.

Εντοπίζοντας την Ιδιομορφία στα Φωτογραφικά του Έργα

Ταυτόσημα, με τα προλεχθέντα, παραδείγματα είναι το άλμπουμ του ιδίου που εκθέτονται ελεύθερα στην ιστοσελίδα του. Καλό σημείο εκκίνησης μπορεί να θεωρηθεί το πρότζεκτ που ο ίδιος ονομάζει ”Insanity”. Σε αυτό χρησιμοποιεί ανθρώπινα σώματα και την υπερβολή σε μια ασημένια απόχρωση, που επικαλύπτει τα σώματα και μορφές. Προβάλλονται εντονότερα οι σκιάσεις και οι αντιθέσεις δίνοντας την ιδέα της «τρέλας» όπως εκείνη εκδηλώνεται χαοτικά και στρεβλωτικά στη ψυχή, πλέον όμως σε σωματικό επίπεδο, παραμορφώνοντας τις ανθρώπινες μορφές.

Άλλο ένα άλμπουμ αναφορικό της τάσης του για εξερεύνηση και αναδημιουργία πέρα από το αληθινό και το ρεαλιστικό, είναι το ”Blasphemous Prayers”. Εδώ, με παραμορφωτικούς καθρέφτες στοχευμένους στον κατοπτρισμό ανθρώπινων σωμάτων διαλύεται η συμβατική εικόνα της δομής. Συντίθενται δηλαδή, σχήματα, καμπύλες και σωματικά μέλη σε αφύσικα σημεία.

Οι φωτογραφίες του καταφέρνουν να προβάλλουν μια άκρως αποσχιστική τάση από το γραμμικό και το συνηθισμένο. Το ανθρώπινο σώμα για παράδειγμα, αντί να φαίνεται οργανικά και ανατομικά σωστό παραμορφώνεται και ενισχύεται με χρωματικά και φωτεινά στοιχεία που λαμβάνουν πλήθος εφαρμογών.

Οι Καινοτομία στις Λήψεις του, τα Υπόλοιπά του Έργα

Έπειτα, παρατηρώντας τα υπόλοιπα του πρότζεκτ διαφαίνονται περαιτέρω καινοτομίες. Προσομοιάζοντας τα στοιχεία της σκόνης, της φωτιάς, και του νερού να ενσωματώνονται στα ανθρώπινα μέλη, δημιουργείται μια άλλη θέαση και οπτική ενός κατά τα άλλα συνηθισμένου αντικειμένου η προσώπου.

Τέτοιος πειραματισμός πέρα από την προφανή ελευθερία που αποδίδει στη φωτογραφική τέχνη, προκαλεί και εικάζεται ιδέες πέρα από το συμβατικό οπτικό πεδίο. Οι εικόνες του, με το παιχνίδι του φωτός και του χρώματος έχουν μια άκρως ρευστή σημασία. Αυτό είναι ίσως και το πιο ισχυρό σημείο της φωτογραφίας του.

Η θέση των εικόνων του σε ένα σημασιακό πεδίο δεν είναι εύκολο να τοποθετηθεί. Αυτές μπορούν να έχουν διαφορετικές ερμηνείες και αντιδράσεις από τον καθένα άρα η ταυτοποίηση δυσκολεύει. Άραγε τι μπορεί να δει κανείς στις φωτογραφίες από ένα τέτοιο πρότζεκτ -όπως το “Abracadabra”– που χρησιμοποιεί το φως για να συνθέσει περίπλοκα και ιδιαίτερα σχήματα;

Αναφερόμενος στη συνθηματική μαγική λέξη (Abracadabra) ο Bagrad Badalian παίζει στο άλμπουμ αυτό ξεκάθαρα με την ρευστότητα της ερμηνείας. Με ένα απλό στοιχείο όπως το φως, η φαντασία οργιάζει και ταυτίζει τα σχήματα με ρεαλιστικές σκηνές. Σκηνές που αντικατοπτρίζουν στον καθένα κάτι σχετικό με το δικό του περιβάλλον.

Φωτογραφία του Bagrad Badalian από το έργο του, Abracadabra.
Λίγα Λόγια για τον Bagrad Badalian

Ο ίδιος ο Bagrad Badalian έχει γεννηθεί στην Αρμενία και από τα 9 του χρόνια ζει στο Βέλγιο. Έχει διακριθεί από πολλούς οργανισμούς και συμμετέχει μεταξύ άλλων στη διαφημιστική φωτογραφία καθώς και σε καλλιτεχνικές εκθέσεις με το έργο του.

Πέρα από τη φωτογραφία ασχολείται με την τέχνη της μουσικής και της ζωγραφικής. Εκείνος κυκλοφορεί ένα πλήθος από σχετικές εικονογραφήσεις και γραφιστικά έργα. Επίσης έχει συνθέσει ένα μουσικό άλμπουμ στο είδος της Ambient folk μουσικής υπό το καλλιτεχνικό προσωνύμιο “Bagrat”.

Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον καλλιτέχνη, μια επίσκεψη στην επίσημη ιστοσελίδα του αρκεί. Εκεί εκτίθενται όλες οι πληροφορίες, οι φωτογραφίες και οι ενασχολήσεις του ιδίου. Με αυτά εν τέλει ευελπιστούμε να μπορέσουν περισσότεροι να ανακαλύψουν αυτόν τον καινοτόμο καλλιτέχνη που ανανεώνει και προσφέρει νέες και ενδιαφέρουσες οπτικές στην φωτογραφία και όχι μόνο.

 Πηγή:https://artic.gr/


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροXorisa.gr: Η δημοσιογράφος Σταυρούλα Κεντιέ δημιουργεί το πιο viral site της χρονιάς!
Επόμενο άρθροH μεγαλύτερη ληστεία στα χρονικά.