Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ερασμία Μάνου: «Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ένστικτο να...

Ερασμία Μάνου: «Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ένστικτο να τον οδηγεί»

manou_0

Ερασμία Μάνου: «Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ένστικτο να τον οδηγεί». Ένα πλάσμα αληθινό, ειλικρινές, γαλήνιο σαν το ”γαλήνιο χορό” της, στον οποίο μας παρασύρει.

Η Ερασμία Μάνου είναι μία καλλιτέχνης με ψυχή, πάθος, μεράκι, αγάπη και κυρίως συνείδηση σε ό,τι κάνει. Χαίρεσαι να μιλάς μαζί της! Είναι από τα άτομα του χώρου που ξέρoυν πολύ καλά να βαδίζουν στα μονοπάτια της ζωής και να ανακαλύπτουν τις άγνωστες πτυχές της!

Με αφορμή το νέο της κομμάτι ”Γαλήνιος Χορός” που έχει ήδη κατακτήσει τις καρδιές του κόσμου, μου μίλησε για τη δουλειά αυτή. Τη μουσική, την αγάπη στη μητέρα της αλλά και την ολοκλήρωση αυτού του δίσκου!

Γαλήνιος Χορός. Το νέο σου τραγούδι, έχει ήδη κατακτήσει τις καρδιές του κόσμου. Πώς ξεκίνησαν όλα;

Γύριζε καιρό στο μυαλό μου να γράψω ένα τραγούδι που να μιλάει για τη διαφορετικότητα. Αλλά η έμπνευση μου δεν βοηθούσε μέχρι τη στιγμή που έζησα μια σκηνή με ένα ζευγάρι φίλων μου ομοφυλόφιλων. Ενώ είχαμε βγει βόλτα να περπατήσουμε στη θάλασσα Κυριακή μεσημέρι κι εγώ κρατούσα αγκαλιά τον τότε σύντροφο μου, τα παιδιά ένιωθαν άβολα να κάνουν το αυτονόητο. Γιατί φοβόντουσαν το κλασσικό “τι θα πει ο κόσμος”.

Εκείνη τη στιγμή μπήκα για λίγο στα παπούτσια τους. Έγραψα στο κινητό τα πρώτα στιχάκια του τραγουδιού “ΓΑΛΗΝΙΟΣ ΧΟΡΟΣ”. Μετά από λίγες μέρες, σκέφτηκα ότι θα ήθελα να είναι βαλς, ένας ρυθμός ιδιαίτερα ρομαντικός και συναισθηματικός. Στο τέλος η Monique ολοκλήρωσε την αρχική στιχουργική μου ιδέα με αμεσότητα και έμπνευση γράφοντας τον υπόλοιπο στίχο.

Πώς είναι να γράφεις στίχους, μουσική και να ερμηνεύεις και η ίδια το κομμάτι σου;

Νομίζω πως είναι η απολυτότητα της  έκφρασης, λες αυτό που σκέφτεσαι, ακριβώς όπως το σκέφτεσαι και είναι στην πραγματικότητα η διαδικασία μια βαθιά ψυχανάλυση αλλά και γιατρειά του εσωτερικού σου κόσμου.

54192523_10215889536205687_1567932924425142272_n

Τι είναι αυτό που ένιωσες ακούγοντας πρώτη φορά το κομμάτι; Περίμενες όλη αυτή την αγάπη και την αποδοχή;

Όταν ολοκληρώθηκε ο στίχος από τη Monique και πλέον είχα για πρώτη φορά ολοκληρωμένη εικόνα του κομματιού και το έπαιξα στο πιάνο δεν σου κρύβω πως έβαλα τα κλάματα και ευχήθηκα πραγματικά αυτό το συναίσθημα συγκίνησης που ένιωθα να αγγίξει και άλλες ψυχές … Τελικά μέσα στον ένα μήνα που ήδη κυκλοφορεί επίσημα ο “ΓΑΛΗΝΙΟΣ ΧΟΡΟΣ” βλέπω πως  αυτή μου η ευχή πραγματοποιείται μέρα με τη μέρα και νιώθω υπερήφανη γι’ αυτό.

Γιατί ο κόσμος φοβάται να δεχθεί και να σεβαστεί το διαφορετικό; Απ’ όπου κι αν προέρχεται;

Αρχικά δεν πιστεύω πως ευρύτερα ο κόσμος έχει τέτοιο πρόβλημα.  Βλέπω με χαρά ανθρώπους που είναι ανοιχτόμυαλοι, θετικοί και υποστηρικτικοί σε θέματα διαφορετικότητας, φυσικά όμως υπάρχουν κι εκείνοι που αυτό που δεν τους μοιάζει το χλευάζουν και όχι μόνο, πολλές φορές ξεσπούν με βίαιο τρόπο απέναντι του.

Η άποψη μου είναι ξεκάθαρη, πιστεύω πως αυτός που κάνει οποιασδήποτε μορφής bullying έχει δεχθεί ο ίδιος τρομερά μεγάλη εσωτερική καταπίεση και για μένα πάσχει σοβαρά. Το δικαίωμα στη ζωή, στο φιλί στην αγάπη και στον έρωτα στην καθημερινότητα στην εργασία δεν είναι δικαίωμα μόνο των “φυσιολογικών” .

Στο τέλος του κλιπ, δίνεις ένα φιλί με την κοπέλα που συμμετέχει σε αυτό. Περνάς ένα κοινωνικό μήνυμα. Σε ενοχλούν τα κακόφημα σχόλια του κοινού που ίσως ακούστηκαν ή θα ακουστούν;

Στο τέλος του clip, δίνω ένα συμβολικό ερωτικό φιλί με τη Monique που είναι η στιχουργός του τραγουδιού, έτσι ώστε να παίξουμε κι εμείς ενεργό ρόλο στην ελευθερία έκφρασης της lgbtq κοινότητας, ένα φιλί που δείχνει τόσο φυσικό όσο φυσικό είναι να φιληθούν δυο γυναίκες στο στόμα …  Σου ορκίζομαι πως είχα προετοιμαστεί για κάθε αρνητική αντίδραση που προς το παρόν δεν έχει έρθει … Ειλικρινά έχει αγαπηθεί το τραγούδι αυτό γιατί πιστεύω πως ο καθένας μπορεί να βρει μέσα του κάτι που τον αγγίζει είτε είναι “διαφορετικός” είτε όχι.

Η μητέρα σου, τι σου πε μόλις άκουσε το κομμάτι;

Το λάτρεψε εξ αρχής, πίστεψε στην αλήθεια του και στην τόλμη μου να πω ένα τραγούδι σε πρώτο πρόσωπο που μιλάει τόσο καθαρά για την ομοφυλοφιλία και τον ρατσισμό  την είδα να συγκινείται με τη μελωδία και το μήνυμα του τραγουδιού που στην τελική ανάλυση είναι το μήνυμα της ουσιαστικής αγάπης.

Την συμβουλεύεσαι; Και ποιες από τις συμβουλές της κρατάς βαθιά χαραγμένες μέσα σου;

Δεν μου αρέσουν οι συμβουλές, ούτε να συμβουλεύω ούτε να με συμβουλεύουν. Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να υπάρχει, ένα ένστικτο να τον οδηγεί και έναν δρόμο χαραγμένο για εκείνον, άρα οι συμβουλές είναι περιττές.

Κρατάω μια όμορφη κουβέντα που μου είπε κάποτε πως δεν πρέπει να απογοητευτώ απ’ την τέχνη αν δεν πετύχω, γιατί τέχνη κάνουμε πρώτα πρώτα για να καλύψουμε κάποια δική μας ανάγκη και μετά την ανάγκη των άλλων.

Πότε θα δούμε τον δίσκο σου αυτό ολοκληρωμένο;

Πιστεύω πως στις αρχές Μάιου θα βγει στο φως αυτή η ολοκληρωμένη δουλειά με 10 τραγούδια που με τόση αγάπη έχουμε φτιάξει …  Τους στιχους στα 9 τραγούδια υπογράφει η Monique (my poetic soul) και στο ένα εγώ ενώ τη μουσική έγραψα εγώ σε όλα.

19260736_10211115590460027_3778633309319387759_n

Πες μας λίγα λόγια και για τους συνεργάτες σου σε όλο αυτό το ταξίδι.

Αφορμή του ταξιδιού και πηγή έμπνευσης αυτής της δουλειάς ήταν η ποίηση της Monique, έτσι άρχισαν όλα …  Ένα ένα ποίημα και μια νέα μελωδία από μένα σε ένα πάντρεμα που έχει ταιριάξει γάντι.  Λίγο μετά μπήκε και ο Νίκος Ασημάκης στο πλάνο που του χρωστάω πολλά, να κάνει τις ενορχηστρώσεις με μεράκι, αγάπη και ατελείωτες ώρες studio παρέα με τους εξαιρετικούς μουσικούς που έπαιξαν με την ψυχή τους.

Μια σημαντική στιγμή στο cd είναι το ντουέτο μας με τον Πασχάλη Τσαρούχα στο τραγούδι “ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΟΝΕΙΡΑ” που είναι και ένα απ’ τα πιο αγαπημένα της δουλειάς αυτής.

Ο «Γαλήνιος Χορός», ήρθε για να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην ομοφοβία και το ρατσισμό.

Μουσική: Ερασμία Μάνου
Στίχοι: Monique  Ερασμία Μάνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΓονείς προσοχή! Ανάκληση του πιο γνωστού αντιπυρετικού για παιδιά! Του PONSTAN
Επόμενο άρθροΚλειστά σχολεία: «Λουκέτο» την Παρασκευή (12/4/19)