Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ‘Allo ‘Allo: Μια παράσταση που προκαλεί πολύ γέλιο – Συνέντευξη από τη...

‘Allo ‘Allo: Μια παράσταση που προκαλεί πολύ γέλιο – Συνέντευξη από τη Χριστίνα Μανιά

57083542_415031885964990_2936343422287478784_n

Πόσο εφικτό είναι ένα έργο να σε κάνει να γελάσεις με τη ψυχή σου; Η απάντηση βρίσκεται στην παράσταση ‘Allo ‘Allo, που παρουσιάζεται από την Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών, στο Θέατρο Χωρέμη, σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρζόγλου, την Πέμπτη 18 Απριλίου.

Το έργο αυτό των Jeremy Lloyd και David Croft, διαδραματίζεται στο καφέ του Ρενέ Αρτουά, σε μια πόλη της Γαλλίας, την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το μικρό καφέ. Εκτός από εκείνους που γνωρίζουν, αλλά κάνουν τα στραβά μάτια εξυπηρετώντας τον δικό τους σκοπό.

Πρόκειται για ένα έργο κωμικό, που μέσα από πρόσωπα και γεγονότα προκαλεί ένα αστείρευτο γέλιο για όσους την παρακολουθήσουν.

Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών

Η θεατρική ομάδα ΣΑΚΑ ιδρύθηκε το 1996. Κάθε χρόνο παρουσιάζει ένα θεατρικό έργο με σκοπό την ενίσχυση Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων. Φέτος τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στο ίδρυμα «Choose Life». Επίσης, κάθε χρόνο, η ομάδα παρουσιάζει και μια παράσταση στις φυλακές των γυναικών στη Θήβα.

Η μεταφράστρια του έργου και μέλος της ομάδας ΣΑΚΑ, Χριστίνα Μανιά, μας συστήνει την παράσταση  “Allo “Allo, μας μιλάει για τον ρόλο που υποδύεται ενώ μας αφήνει, μέσα από τις περιγραφές της, να δούμε από την κλειδαρότρυπα στιγμές από τις πρόβες της ομάδας, καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση.

Τι πραγματεύεται η παράσταση ‘Allo ‘Allo και κατά πόσο είναι επίκαιρη σε κάποια νοήματά της;

Η παράσταση ‘Allo ‘Allo είναι μια κωμωδία, παρωδία θα έλεγα εγώ, που σατιρίζει πρόσωπα και καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα σε ένα καφέ, στη κατεχόμενη Γαλλία  του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτό το καφέ γίνονται διάφορα ευτράπελα, Γερμανοί, Ιταλοί στρατιωτικοί, η Γκεστάπο, Άγγλοι κατάσκοποι, Γάλλοι αντιστασιακοί και ερωμένες μπαινοβγαίνουν στο καφέ του χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει σε αυτό το ασυνήθιστο καφέ, κανείς όμως δεν μιλάει, διότι έχουν το δικό τους όφελος από αυτό. Θεωρώ πως ένα τέτοιο έργο πάντα θα είναι επίκαιρο όταν μιλάμε για ακραίες θέσεις που υπήρχαν και αναγεννιόνται κάθε φορά, περισσότερο, όμως, η παράσταση αυτή υπενθυμίζει και μας λέει να μην ξεχνάμε όσα συνέβησαν, να μην ξεχνάμε όσα βίωσαν εκείνοι οι άνθρωποι.

Ποιον ρόλο υποδύεστε σε αυτή την παράσταση;

Υποδύομαι την Εντίθ, τη γυναίκα του Ρενέ, του ιδιοκτήτη του καφέ στην κατεχόμενη Γαλλία. Η Εντίθ είναι λίγο ψώνιο, νομίζει ότι έχει καλλιτεχνική φλέβα και ψυχαγωγεί τους θαμώνες του καφέ με μεγάλη αποτυχία (χαχα). Είναι, όμως, πολύ ευαίσθητη και στοργική, κατά βάθος, κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τον άντρα της, ο οποίος βρίσκεται μπλεγμένος ανάμεσα στους Γερμανούς, τους Ιταλούς και την αντίσταση. Οπότε, έργο της είναι να προφυλάξει τον άνδρα της από τους μπελάδες και τον κίνδυνο.

Τι ήταν αυτό που παρακίνησε την ομάδα σας ν’ ανεβάσει το συγκεκριμένο έργο;

Αυτό που μας προσέλκυσε σε αυτό το έργο ήταν το γέλιο που μας προκάλεσε και μόνο στην ανάγνωσή του, το πόσο διασκεδαστικό και διαφορετικό είναι. Όταν  διαβάσαμε το κείμενο γελάσαμε τόσο πολύ, που μας κέρδισε κι έτσι αποφασίσαμε να το συστήσουμε στο κοινό και να γελάσει κι εκείνο μαζί μας. Ακόμη, το ανέβασμα αυτής της παράσταση ήταν μια πρόκληση για εμάς, διότι δεν έχει ξαναπαιχτεί στην Ελλάδα, αυτή είναι η πρώτη φορά, οπότε με έναν τρόπο πρωτοτυπούμε.

Πώς προσέγγισε ο σκηνοθέτης την παράσταση αυτή;

Ο σκηνοθέτης μας, ο Κώστας  ο Αρζόγλου προσεγγίζει τις παραστάσεις του σαν να μην έχουν ξαναπαιχτεί στην Ελλάδα. Δεν «πατάει» πάνω σε προηγούμενες παραστάσεις, κι αυτό φαίνεται και στον τρόπο που τις στήνει και τις σκηνοθετεί, στα σκηνικά του, στα ρούχα που επιλέγει για τους ηθοποιούς. Πάντα προσπαθεί και βρίσκει έναν τρόπο διαφορετικό, ευφάνταστο, πρωτοποριακό για να παρουσιαστεί το κάθε έργο. Κι εμείς, με τη σειρά μας, θεωρώ πως πραγματικά το έχουμε καταφέρει αυτό.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να προκαλέσετε στο κοινό με αυτό το έργο;

Από το συγκεκριμένο έργο, η αλήθεια είναι ότι πιο πολύ από όλα θέλουμε το κοινό να διασκεδάσει. Διανύουμε πολύ δύσκολους καιρούς και ο κόσμος έχει ανάγκη να γελάσει. Όμως, μέσα από το γέλιο κι αυτή τη κωμωδία, σίγουρα ξαναθυμίζει κανείς μια τόσο σκοτεινή περίοδο της Ευρώπης, να μη ξεχνάμε, και το να μην ξεχνάμε δε γίνεται μόνο μέσα από τη συγκίνηση και τη λύπη που μπορεί να προκαλεί μια παράσταση, γίνεται και μέσα από τη κωμωδία.

Όπως κάθε χρόνο, αναλάβατε την μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου, τι σας έκανε εντύπωση ή σας άρεσε σε αυτό το έργο;

Αυτό που παρατήρησα στη μετάφραση αυτού του έργου, και με γοήτευσε μπορώ να πω, ήταν τ’ αστεία λογοπαίγνια που είχε, τα οποία ήταν στην αγγλική γλώσσα κι αυτό  για έναν μεταφραστή είναι πρόκληση, και πολλές φορές πονοκέφαλος (χαχα).

Ποια είναι η Ομάδα του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου;

Δεν είμαστε ομάδα, είμαστε μια παρέα, μια οικογένεια, αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι το γεγονός πως είμαστε και λίγο σκανταλιάρηδες, σαν να είμαστε στο σχολείο, υπάρχει ένα κλίμα «γαλαρία», με την καλή έννοια, γι’ αυτό και περνάμε πάρα πολύ ωραία. Είμαστε όλοι ερασιτέχνες ηθοποιοί, όλοι μας έχουμε άλλες δουλειές, δουλεύουμε όλο το πρωί και τα βράδια κάνουμε πρόβες, πολλές φορές καθόμαστε μέχρι αργά, ξενυχτάμε, αλλά το κάνουμε, πέρα από το κομμάτι το δημιουργικό και το καλλιτεχνικό, και πέρα από το φιλανθρωπικό, ουσιαστικά το κάνουμε γιατί περνάμε καλά, και λειτουργεί στον καθένα αυτό το πράγμα σαν αποσυμπίεση από τ’ άγχη και τα βάρη της καθημερινότητας.

Όπως είπατε είστε ερασιτέχνες ηθοποιοί, ανεβάζετε παραστάσεις δίχως όφελος, ποια είναι δική σας ανταμοιβή μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία;

Το όφελός μας είναι η παρέα, είναι να χαρίσουμε κάποιες στιγμές πραγματικής ψυχαγωγίας σε ανθρώπους που γνωρίζουμε ή δεν γνωρίζουμε,  μαθαίνουμε τόσα πολλά πράγματα ο ένας από τον άλλο κι από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, που είναι πολύτιμα, και σίγουρα χρηστικά.  Το όφελός μας είναι ότι αισθανόμαστε πολύ όμορφα, γιατί κάνουμε κι ένα φιλανθρωπικό έργο, γιατί τα έσοδα της παράστασης, κάθε χρόνο, πηγαίνουν για κάποιον κοινωφελή σκοπό. Φέτος θα πάνε στο ίδρυμα «Choose Life». Αυτό που θέλω να πω, είναι, πως μέσα από αυτό που αγαπάμε και μας ευχαριστεί, παράλληλα διασκεδάζουμε το κοινό και συνεισφέρουμε σε κάποιους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ποια είναι η ομορφότερη στιγμή σας από αυτό το βίωμα; Οι πρόβες; Η ανταπόκριση του κοινού; Η ίδια η παράσταση;

Εμάς, φυσικά, το πιο ωραίο μας κομμάτι ήταν η διαδικασία μέχρι να γίνει η πρεμιέρα. Όμως, από τη στιγμή που φτάνουμε στην τελική ευθεία, σίγουρα, είναι και η αποδοχή του κοινού. Αγωνιάμε κάθε φορά πίσω από τα παρασκήνια αν ακούγονται γέλια κι αν οι θεατές απολαμβάνουν αυτό που βλέπουν. Είναι εκείνη η στιγμή που μας λένε, στο τέλος της παράστασης, πως τους άρεσε, πέρασαν καλά, διασκέδασαν, προβληματίστηκαν, το να νιώθεις πως γέλασαν με την ψυχή τους, αυτό είναι πραγματικά συγκινητικό. Αμέσως αμέσως η όλη κούραση ξεχνιέται, όταν βλέπεις στις αντιδράσεις τους και σε αυτά που συζητούν πως κάτι έχεις καταφέρει, και μόνο αυτό αρκεί.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κώστας Αρζόγλου

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Σκηνικά: Ελένη Παπαγεωργίου

Κοστούμια: Βεστιάριο

Μουσική επιμέλεια: Δέσποινα Σουγιούλ

Κίνηση – Χορογραφία: Ξανθίππη Λεώβαρι

Ήχος – Φώτα: Λοράν Καταζάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Λοράν Καταζάς

Γραφιστική επιμέλεια: Γιώργος Καλοφωλιάς

Φωτ.: Nikos Vaxevanis

Παίζουν:

Βασιλείου       Λίνα  –  Πιανίστα

Γεροσίδερης    Μίλτος     –  Ρενέ Αρτουά (ιδιοκτήτης του καφέ)

Γιαννιώτη       Πένυ    –    Χέλγκα (Γερμανίδα γραμματέας)

Γκέγκιου Ειρήνη –  Μισέλ (μέλος Γαλλικής αντίστασης)

Δάρρα Αριάδνη – Υβέτ (σερβιτόρα και ερωμένη του Ρενέ)

Δονούπογλου  Βίλμα  –  Μιμί (σερβιτόρα και ερωμένη του Ρενέ)

Ευστρατιάδης Κωνσταντίνος  – Φον Σμέλινγκ (Γερμανός Στρατηγός)

Καλαμαράς  Λευτέρης  – Γκρούμπερ (Γερμανός Υπολοχαγός)

Καταζάς Νίκος  –  Θαμώνας του καφέ

Κατριβάνος Θοδωρής – Αλμπέρτο Μπερτορέλι (Ιταλός Λοχαγός)

Κολλάρος Μιχάλης – Ότο Φλικ (Γκεστάπο)

Μανιά Χριστίνα – Εντίθ (σύζυγος του Ρενέ)

Μπαδογιαννάκης Γιώργος – Φον Σμέλινγκ (Γερμανός Στρατηγός)

Σιμιτζής Τίτος – Κουρτ Φον Στρομ (Γερμανός Συνταγματάρχης)

Φραγκάκη Μαριέττα – Κράμπτρη (Βρετανός κατάσκοπος)

Χατζηνικολαίδη Λήδα -Λεκλέρκ (μέλος Γαλλικής αντίστασης)

Είδος: Κωμωδία

Η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών θα διαθέσει φέτος τα έσοδα των παραστάσεων της στο ίδρυμα Choose Life, τη δημιουργία του οποίου εμπνεύστηκε ο συναπόφοιτος τους Δημήτρης Λόης. Το Choose Life προωθεί το σκοπό της δωρεάς μυελού των οστών, αλλά και τη στήριξη ατόμων με λευχαιμία ή άλλες ασθένειες του αίματος και την ενίσχυση των οικογενειών τους.

Εισιτήρια:

  • διατίθενται στην είσοδο του Θεάτρου, 1.30’ ώρα πριν την έναρξη κάθε παράστασης
  • υπάρχει επίσης η δυνατότητα προπώλησης από τη Λέσχη του ΣΑΚΑ (210 6722067) & online

Τιμές εισιτηρίων:

  • 20 € (κανονικό)
  • 10 € (μειωμένο) για φοιτητές/μαθητές/ανέργους.
  • Ειδική προσφορά – στα 4 εισιτήρια το ένα είναι δωρεάν

Διάρκεια παράστασης: 90’ με διάλειμμα

Πρεμιέρα: Πέμπτη 18 Απριλίου

Τελευταία παράσταση: Δευτέρα 22 Απριλίου

Κάθε βράδυ στις 21:00

Θέατρο Χωρέμη (εντός Μπενακείου), στο Κολλέγιο Αθηνών

Στεφ. Δέλτα 15 Π. Ψυχικό 2106722067


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο ιδιοκτήτης του θρυλικού Au Revoir στην Πατησίων
Επόμενο άρθροΘα ήθελες να να μένεις σε αυτή την καλύβα; Μπορείς να την παραγγείλεις!