Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Υρώ Μανέ: «Δεν επιβάλλω ποτέ την προσωπικότητα μου στον ρόλο»

Υρώ Μανέ: «Δεν επιβάλλω ποτέ την προσωπικότητα μου στον ρόλο»

Rena

Η σπουδαία και κομψή ηθοποιός Υρώ Μανέ, με αφορμή την περιοδεία της Ρένας του Αύγουστου Κορτώ σε όλη την Ελλάδα, μιλάει στο Koita-magazine.

Όταν ξεκινάει να μιλάει χαίρεσαι να την ακούς. Την κοιτάς προσηλωμένος και απλά απολαμβάνεις κάθε της λέξη. Η Υρώ Μανέ είναι μία ηθοποιός που ποιεί ήθος όπως προστάζει και το επάγγελμα του ηθοποιού, που υπηρετεί με αμεσότητα, ειλικρίνεια κι αγάπη.

 

‘Η Ρένα είναι ένα πρόσωπο μαγικό, γοητευτικό, συναρπαστικό. Δε μπορεί λοιπόν το κοινό, βλέποντας την επί σκηνής, να μη γοητευθεί. Στο φόντο της ζωής της Ρένας, διαφαίνονται όλα τα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Συν το γεγονός ότι είναι ένα πρόσωπο που ακροβατεί μεταξύ του δράματος και της κωμωδίας. Όλα αυτά λοιπόν τα συστατικά συνθέτουν μια ηρωίδα, απόλυτα ενδιαφέρουσα για το κοινό. Κατά τη γνώμη μου γι’αυτό θεωρώ ότι σημείωσε  και  μεγάλη επιτυχία η παράσταση.

Και κάπως έτσι ξεκινάει η κουβέντα μας με την Υρώ Μανέ. Όταν τη ρωτάω γιατί πιστεύει ότι η Ρένα αγαπήθηκε τόσο από το φιλοθεάμον κοινό.

Πώς ήταν η πρώτη επαφή με τον συγγραφέα του έργου, Αύγουστο Κορτώ και τι σας είπε μετά το πέρας της παράστασης;

Όταν πήρα για πρώτη φορά το κείμενο στα χέρια μου, ένιωθα όλο αυτό που διάβαζα να με συνεπαίρνει, ενθουσιάστηκα και ήθελα να δω αυτόν τον χάρτινο χαρακτήρα, να ζωντανεύει  επί σκηνής.  Συναντηθήκαμε με τον Κορτώ, μου εμπιστεύτηκε το κείμενο του και το είδε να ζωντανεύει επί σκηνής στην πρεμιέρα πια.  Του άρεσε πολύ. Ξεπέρασε και το ίδιο του το κείμενο, η παράσταση που είδε,  όπως είπε γενναιόδωρα μας είδε ο ίδιος. Συγκινήθηκε και εκείνος και όλοι μας!

Αυτό μου αρέσει στα έργα. Η χαρμολύπη που προσδίδουν. Από κάτι ευφρόσυνο, σε κάτι βαθιά δραματικό κι εσωτερικό. Στοιχεία και σημάδια από τη ζωή των ανθρώπων.

 

Η Ρένα θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε γυναίκα; 

Η Ρένα δεν θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε γυναίκα γιατί η Ρένα είναι μοναδική προσωπικότητα. Μακάρι να υπήρχαν κατά καιρούς, τόσο δυναμικές γυναίκες σαν κι εκείνη… Είναι ένας άνθρωπος προσανατολισμένος στο φως, στη ζωή, στη χαρά, στον έρωτα. Όλα αυτά δεν συνάδουν με το επάγγελμα της ιερόδουλης που κάνει, αλλά η ίδια έχει καταφέρει να το ξεπεράσει όλο αυτό, υπερσκελίζοντας την ταπεινή της καταγωγή και όλα αυτά που φέρει και μόνο το άκουσμα του επαγγέλματος της.

2675643

Τι είναι αυτό που σας άγγιξε στον ρόλο αυτό και πού βλέπετε τον εαυτό σας μέσα σε αυτόν;

Με άγγιξε η δύναμη της, το γεγονός ότι όλες τις αντίξοες συνθήκες αυτή τις αντιμετώπισε με αισιοδοξία, γενναιότητα και πάθος για τη ζωή. Και με απόλυτη δύναμη. Πολλή μάχιμη γυναίκα.  Αυτά ήταν ίσως τα στοιχεία που με έκαναν να ταυτιστώ με τη Ρένα, γιατί νιώθω ότι σαν χαρακτήρας, κουβαλάω κι εγώ κάποια από αυτά και κυρίως την αισιόδοξη ματιά της για τη ζωή.

Κατά πόσο ταυτίζεστε με τους ρόλους σας;

Είναι θέμα εμπειρίας θεωρώ. Δεν είμαι ταγμένη και υποταγμένη σε έναν ρόλο. Κάνω μια δουλειά πολύ εσωτερική, προσπαθώντας  όταν ανεβαίνω στη σκηνή, να μην  είμαι η Υρώ. Δεν επιβάλλω την προσωπικότητα μου στο ρόλο. Παλεύω να καθυποτάξω τον εγωισμό μου σαν ηθοποιός και μετά την υπόκλιση να μαι πάλι ο εαυτός μου.

 

Η Ρένα  είναι ένα πρόσωπο που έχει πονέσει, έχει ματώσει, έχει τρομάξει, έχει εξευτελιστει, έχει ταπεινωθεί. Παρ΄ολα αυτα όμως εξακολουθεί  να  έχει δυνΆμη κι αισιοδοξία για τη ζωή.  Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της, όταν διάβαζα το έργο, με έκαναν να σκεφτώ ότι αν η ελλάδα Ήταν πρόσωπο, θα ήταν η Ρένα.

“Να ζήσεις όσο μπορείς πιο ευτυχισμένος. Ν’ αγαπήσεις και ν΄ αγαπηθείς”.», λέει η Ρένα στην παράσταση.  Πώς λειτουργεί η έννοια της αγάπης,  στη δική σας ζωή;

Με εκφράζει η Ρένα στο θέμα της αγάπης και μ’ αυτό που λέει. Φωτίζει τη δική μου ιδιοσυγκρασία και κάποια χαρακτηριστικά που δεν είχαν αναδυθεί ως τώρα. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτόν που αγαπάμε με τρόπο ανταλλακτικό. Ή αγαπάς ή δεν αγαπάς. Αυτή είναι η στάση ζωής μου! Ακόμη κι αν δε σε αγαπήσει ο άλλος, εσύ και πάλι θα σαι κερδισμένος που έχεις αγαπήσει.

Απλά, έχω τη χαρά και την τύχη, σχεδόν όλα όσα έχω κάνει,  στο θέατρο και την τηλεόραση, μέσα σε αυτά τα χρόνια, να έχουν στεφθεί με επιτυχία. Αυτό  έχει καταγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο του κόσμου και γι’αυτό νομίζει ότι έχω παίξει σε πολλά πράγματα αλλά δεν έχει συμβεί έτσι.   Νιώθω ευλογημένη. Δουλεύω σκληρά και με πολύ αγώνα και έγνοια για να κάνω όσο καλύτερα μπορώ αυτό που αγαπάω!  Αν όλα αυτά τα όνειρα και τους υψηλούς στόχους που θέσαμε  ξεκινώντας από τη σχολή,  δεν τα αφήσεις πίσω στην πορεία σου και  τα δικαιώσεις,  θα είσαι αδιαμφισβήτητα ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.” 

 

Τι θυσίασε η Υρώ Μανέ, στο βωμό της υποκριτικής;

Δεν ξέρω αν έχω θυσιάσει πράγματα. Βαρύγδουπη έννοια. Σίγουρα θα έχουν γίνει πράγματα υπέρ της δουλειάς, αδικώντας άλλα. Εύχομαι να μην έχω αδικήσει το οικείο περιβάλλον μου, την οικογένεια μου. Πιστεύω ότι έχω κρατήσει τις ισορροπίες…

YroMane-Featured-Viewtag-678×381

Πώς είναι η σχέση με την κόρη σας;

Συναρπαστική θα την χαρακτήριζα γιατί είναι ευλογία να μπορείς να μεγαλώνεις ένα παιδί. Μιλάμε για όλα τα θέματα, έχει την άποψη της, τα δικά της σχέδια κι οράματα για το μέλλον. Πάντα το παιδί σου επειδή έχει την οικειότητα και την χαρά να σου λέει την αλήθεια, είναι ο αυστηρός κριτής. Ωραίο αυτό. Εκφράζει χωρίς φόβο και πάθος την άποψη της.

Αν τα Εγκλήματα γυρίζονταν σήμερα,  πιστεύετε ότι θα είχαν την ίδια επιτυχία με τότε;

Αν κρίνω από το γεγονός ότι οι επαναλήψεις ακόμη και σήμερα κάνουν υψηλά νούμερα τηλεθέασης, θα απαντούσα ναι! Θα ήθελα να έχουμε περάσει όμως σε κάτι άλλο πέρα από τα Εγκλήματα εν έτει 2019. Να μιλάμε για κάτι καινούργιο,  εξίσου δυναμικό και προχωρημένο για την εποχή του… Τα Εγκλήματα ξέρετε γι΄αυτό αντέχουν στο χρόνο. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

Πώς βλέπετε την εικόνα που έχει η τηλεόραση σήμερα, σε σχέση με παλιότερα;

Νοσεί η τηλεόραση σήμερα. Δε θεωρώ ότι γίνονται σειρές, αντίστοιχες με παλαιότερες εποχές. Υπάρχουν πολύ καλοί ηθοποιοί αλλά πιστεύω ότι είναι άλλη η συνθήκη. Κοινωνικοπολιτική και οικονομική. Η κρίση έχει επηρεάσει τα κανάλια και δεν μπορούν να γίνουν πρωτοποριακά πράγματα πια. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην τηλεόραση κι  όλα είναι πιο εύπεπτα κι εύκολα. Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλισθεί τα κανάλια από ριάλιτι,  μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μυθοπλασία.   Όλα όμως είναι κύκλος και είμαι σίγουρη πως δε θα’ ναι για πάντα έτσι. Θα πάμε παρακάτω. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι μεσούσης της κρίσης έγιναν και γίνονται κάποιες αξιόλογες δουλειές που είναι ένα παράθυρο προς το φως!

Με ποιο τραγούδι θα συνδέατε το θέατρο;

Το ”Χειροκρότημα” των Κραουνάκη – Νικολακοπούλου, που ερμηνεύει η Πρωτοψάλτη.

Η Υρώ Mανέ έχει απωθημένα;

Μόνο τα ταξίδια, που τα λατρεύω, αλλά λόγω της φοβίας μου στα αεροπλάνα, δεν έχω κάνει και πολλά. Ταξιδεύω όμως, με τη φαντασία μου. Όνειρο ζωής ένα ταξίδι στο Θιβέτ ή στο Ματσου Πίτσου. Μέρη που είναι έξω από την ιδιοσυγκρασία μας. Εκεί που θα συναντήσεις ανθρώπους με πολύ διαφορετική κουλτούρα και πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από εμάς.

64858968_2061737067269491_4441647829387051008_n

 

Η Ρένα, το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, έγινε θεατρικό σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη με την Υρώ Μανέ στον ομώνυμο ρόλο και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 24/6 στο Κηποθέατρο Παπάγου. 

 

*Ευχαριστούμε πολύ το υπέροχο ξενοδοχείο V1935 για την άψογη φιλοξενία στο χώρο!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΗράκλειο: Κολυμπούσε χωρίς επίβλεψη ο 8χρονος που παραλίγο να πνιγεί – Νοσηλεύεται στην εντατική ΠΑΓΝΗ
Επόμενο άρθροΡαγδαία επιδείνωση του καιρού: Kαταιγίδες και βροχές μέχρι την Πέμπτη!