Αρχική RETROLOVERS Παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος Εκτενές ρεπορτάζ! Γνωστοί πρωταγωνιστές σε φευγαλέες εμφανίσεις στον κινηματογράφο

Εκτενές ρεπορτάζ! Γνωστοί πρωταγωνιστές σε φευγαλέες εμφανίσεις στον κινηματογράφο

Βαγγέλης Σειληνός-Η θεία από το Σικάγο

Εκτενές ρεπορτάζ! Γνωστοί πρωταγωνιστές σε φευγαλέες εμφανίσεις στον κινηματογράφο

Γνωστοί πρωταγωνιστές σε φευγαλέες εμφανίσεις στον κινηματογράφο στα πρώτα τους βήματα

Δεν ήταν λίγοι οι γνωστοί και αγαπημένοι πρωταγωνιστές του θεάτρου και του κινηματογράφου μας, που στα πρώτα τους βήματα έκαναν μικρά περάσματα στις ταινίες, πριν ακόμα αναδειχτούν. Πολλές φορές μάλιστα, δεν αναφέρονταν καν το όνομα τους στους τίτλους της ταινίας. Αυτό συνέβαινε από τα πρώτα και πιο δύσκολα χρόνια στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου.

 Γνωστοί πρωταγωνιστές σε φευγαλέες εμφανίσεις στον κινηματογράφο

Το 1944 μέσα στην κατοχή, ο Γιώργος Τζαβέλλας γυρίζει την πρώτη του ταινία, τα θρυλικά ‘’Χειροκροτήματα’’. Ανάμεσα στους θεατές-κομπάρσους που χειροκροτούν, βρίσκονταν ο 16χρονος Αλέκος Αλεξανδράκης, ενώ σύντομα περάσματα πραγματοποιούσαν στην ταινία ο Γιώργος Φούντας και ο Γιάννης Φέρμης.

1946 και μέσα στα επίπονα χρόνια του εμφυλίου, ο Τζαβέλλας θα γυρίσει τη δεύτερη ταινία του, με τίτλο ‘’Πρόσωπα λησμονημένα’’. Οι πιο παρατηρητικοί θεατές θα έχουν προσέξει ότι σε ένα πλάνο του πρωταγωνιστή της Γιώργου Παππά, διακρίνεται στο βάθος η γνώριμη μορφή του τότε χορευτή και ηθοποιού Γιάννη Δαλιανίδη, κατοπινού σκηνοθέτη των πετυχημένων μιούζικαλ της Finos Films. Σε κάποιο άλλο πλάνο της ταινίας, βλέπουμε τον ίδιο το Τζαβέλλα να εκτελεί χρέη…σοφέρ.

 Γνωστοί πρωταγωνιστές σε φευγαλέες εμφανίσεις στον κινηματογράφο

To 1947, ο αξέχαστος Αλέκος Σακελλάριος γυρίζει τη ‘’Μαρίνα’’ με τη Στέλλα Γκρέκα και το Δημήτρη Μυράτ. Σε μια σύντομη σκηνή, η 16χρονη Γκέλυ Μαυροπούλου αποκρούει το επίμονο φλερτ του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Το ίδιο συμβαίνει το 1948 στη ‘’Φωτεινή Σάντρη’’ ή ‘’Κόκκινος βράχος’’ του Γρηγόρη Γρηγορίου, όπου η 17χρονη Τζένη Ρουσσέα δεν υποκύπτει στο ερωτικό βλέμμα του Νίκου Φιλιπόπουλου.

σινεμα κοιτα

 Γνωστοί πρωταγωνιστές σε φευγαλέες εμφανίσεις στον κινηματογράφο

Το 1953 σε κάποια σκηνή της ταινίας του Γιώργου Λαζαρίδη ‘’Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται’’, η νεότατη Ζωζώ Σαπουντζάκη ερμηνεύει αισθησιακά το νούμερο της από την επιθεώρηση ‘’Απ’ την κλειδαρότρυπα’’ που είχε ανέβει το 1952 στο θέατρο Παλλάς. Την ίδια χρονιά στο ‘’Ποντικάκι’’ του Νίκου Τσιφόρου, κινηματογραφικό ντεμπούτο της Αλίκης Βουγιουκλάκη, διακρίνουμε ένα φευγαλέο κοντινό πλάνο της Ρίκας Διαλυνά.

Το 1957 στην ταινία της Finos Films και του Μιχάλη Κακογιάννη ‘’Το τελευταίο ψέμα’’, στην εύθυμη παρέα της Έλλης Λαμπέτη ξεχωρίζουν δύο φυσιογνωμίες που θα γίνουν την επόμενη δεκαετία τα πιο εμπορικά ονόματα της εταιρείας. Η Μαίρη Χρονοπούλου και ο Νίκος Κούρκουλος.

Την ίδια χρονιά, στη ‘’Θεία από το Σικάγο’’, παρελαύνουν δεκάδες νέοι ηθοποιοί, κατοπινοί πρωταγωνιστές του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ανάμεσά τους και ο Βαγγέλης Σειληνός, στη σκηνή της παραλίας με τη Γεωργία Βασιλειάδου.

σινεμα κοιτα

 Γνωστοί πρωταγωνιστές σε φευγαλέες εμφανίσεις στον κινηματογράφο

Το 1963 η Αλίκη Βουγιουκλάκη γυρίζει τα ‘’Χτυποκάρδια στο θρανίο’’ σε δύο εκδοχές. Μια ελληνική με Έλληνες ηθοποιούς και μια τουρκική με Τούρκους. Το παράδοξο είναι ότι στην τουρκικη εκδοχή οι πρωταγωνιστές της ελληνικής, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Καίτη Πάνου και Καίτη Λαμπροπούλου, αναλαμβάνουν χρέη κομπάρσων, πλάι στους Τούρκους συναδέλφους τους, προφανώς για πρακτικούς λόγους, καθώς οι σκηνές των δύο ταινιών γυρίζονταν ταυτόχρονα. Την ίδια χρονιά στην ταινία του Σωκράτη Καψάσκη ‘’Ο Καζανόβας’’ με τον Κώστα Χατζηχρήστο, διακρίνουμε τη 15χρονη Νόρα Βαλσάμη σε μια μαθητική σκηνή.

Τέλος το 1971 στη φιλόδοξη, αλλά αποτυχημένη ταινία του Κώστα Καραγιάννη ‘’Καταναλωτική κοινωνία’’, η νεαρή Μαρία Αλιφέρη εμφανίζεται σε δύο μικρά πλάνα, ξεστομίζοντας μάλιστα δύο σημαδιακές φράσεις: ‘’Καταναλωτική κοινωνία’’ και ‘’Επανάσταση’’, εν μέσω χούντας!
 

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗGreekCinemaFanPage
Προηγούμενο άρθροΆρρωστη η Κατερίνα Παπουτσάκη – Δείτε το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί
Επόμενο άρθροΆγριες Μέλισσες: Η Μυρσίνη μαθαίνει τον έρωτα του Κυπραίου με την Ελένη- Τι θα δούμε στα επόμενα επεισόδια
Ο Νίκος Κουρού γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή του Γρηγόρη Μασαλά. Ασχολήθηκε περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Σκηνοθέτησε 7 ταινίες μικρού μήκους και τις μεγάλου μήκους «Ουτοπία» και ‘’Μια νύχτα στην κόλαση’’. Τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία ‘’Ουτοπία’’ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου το 2016, όπως και με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Cinephile Quarantine» στο Quarantine Film Challenge της Ινδίας το 2020.