Αρχική RETROLOVERS Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

Έλληνες ηθοποιοί

Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

Πολλοί μεγάλοι μας ηθοποιοί πήραν κάποτε τη μεγάλη απόφαση και ευκαιρία να δοκιμάσουν την τύχη τους στα ξένα, με τη συμμετοχή τους σε μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Μάλιστα κάποιοι με εξαιρετική επιτυχία.

Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

Από τους πρώτους διδάξαντες, ο αξέχαστος Λάμπρος Κωνσταντάρας το 1938, όταν επιχειρούσε τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα στο Παρίσι, με ένα μικρό ρόλο στην ταινία του Sacha Guitry«Remontons les Champs-Élysées». Αν και το όνομα του δεν αναφέρεται στους τίτλους της ταινίας, λέγεται ότι ο ηθοποιός χρησιμοποιούσε τότε το ψευδώνυμο Κοστάν Νταράς.

Το 1943 η μεγάλη μας Κατίνα Παξινού, πραγματοποιεί το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στο φιλμ του Σαμ Γουντ «Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα», πλάι στον Γκάρι Κούπερ και την Ίγκριντ Μπέργκμαν, κερδίζοντας το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου στο ρόλο της Πιλάρ. Η Παξινού θα συνεχίσει μέσα στα επόμενα χρόνια να συμμετέχει με σημαντικούς ρόλους σε σπουδαίες ταινίες, ανάμεσα τους «Ο εμπρηστής» (1945) με τον Σαρλ Μπουαγιέ και τη Λορίν Μπακόλ«Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (1947) με τη Ρόζαλιντ Ράσελ και τον Κερκ Ντάγκλας«Ο Κύριος Αρκάντιν» (1955) του Όρσον Ουέλες«Ο Ρόκο και τα αδέλφια του» (1960) του Λουκίνο Βισκόντι. Θα γυρίσει συνολικά 13 διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές και μόνο μία ελληνική, το «Νησί της Αφροδίτης» (1969) του Γιώργου Σκαλενάκη.

Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τον παντοτινό σύντροφό της, τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό Αλέξη Μινωτή, που ενώ η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση θα πραγματοποιηθεί το 1930, με τo χαμένo, σήμερα, ελληνικό φιλμ «Για την αγάπη της», οι υπόλοιπες κινηματογραφικές του εμφανίσεις θα είναι σε 6 συνολικά μεγάλες αμερικανικές παραγωγές, όπως το «Υπόθεση Νοτόριους» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, πλάι στον Κάρι Γκραντ και την Ίγκριντ Μπέργκμαν«Η γη των Φαραώ» (1955) του Χάουαρντ Χοκς, με τη Τζόαν Κόλινς και το θρυλικό «Το παιδί και το δελφίνι» (1957) με τη Σοφία Λόρεν.

Pictures3

Αρχές της δεκαετίας του 50, συγκεκριμένα το 1953, η Ειρήνη Παππά, μετά την προβολή της «Νεκρής πολιτείας» του Φριξου Ηλιάδη στο φεστιβάλ των Καννών, γυρίζει την πρώτη της ξενόγλωσση ταινία, την Ιταλική «Οι άπιστες», των Μάριο Μονιτσέλι και Στένο, πλάι στην Ιταλίδα σταρ Τζίνα Λολομπρίτζιντα. Έτσι ξεκινά μια ζηλευτή καριέρα στον παγκόσμιο κινηματογράφο με σημαντικές ταινίες, όπως «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» (1961), «Η Άννα των χιλίων ημερών» (1969), «Ζ» (1969), «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι» (1979), «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» (2001). Για την ιστορία να πούμε ότι η Ειρήνη Παππά γύρισε πάνω από 70 ξενόγλωσσες ταινίες και μόνο 12 ελληνικές.

Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

Το 1952, η Μελίνα Μερκούρη κάνει το πρώτο της δοκιμαστικό στο Παρίσι για κάποια ταινία. Δυστυχώς το δοκιμαστικό δε θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα. Θα χρειαστεί να περάσουν τρία χρόνια για να της δώσει την ευκαιρία ο Μιχάλης Κακογιάννης με τη «Στέλλα» και τη μεγάλη της επιτυχία, για ένα διεθνές ξεκίνημα με την ταινία «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1957) του Ζιλ Ντασέν. Θα γυρίσει 16 ξενόγλωσσες ταινίες με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο Τζόζεφ Λόουζι, ο Βιτόριο Ντε Σίκα, ο Νόρμαν Τζούισον και μόλις 3 ελληνικές.

Pictures2

Το 1953 η Ρένα Βλαχοπούλου γυρίζει την πρώτη της ταινία στην Τουρκία, ένα μελόδραμα, το «Affet beni allahim», του Σινάζι Οσονούκ, ταινία που δε σώζεται σήμερα.

Το 1955 ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος πρωταγωνιστεί στη γιουγκοσλάβικη ταινία «Για δύο ρώγες σταφύλι», πραγματοποιώντας μια συγκλονιστική ερμηνεία. Στην ταινία τη μουσική είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις, ενώ έπαιζαν ακόμη ο Στέφανος Στρατηγός, ο Γιάννης Αργύρης και η Άννα Μπράτσου.

Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

Το 1959, η ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα», προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία δεν απέσπασε ιδιαίτερα καλές κριτικές, ωστόσο θα ξεχωρίσει ο πρωταγωνιστής της, ο Σπύρος Φωκάς, που αμέσως την επόμενη χρονιά θα συμμετάσχει στην ταινία του Βισκόντι «Ο Ρόκο και τα αδέλφια του». Μέσα στις επόμενες δεκαετίες τον βλέπουμε σε 40 διεθνείς παραγωγές, όπως «Ο Σαφτ στην Αφρική» (1973), «Οταν η γυναίκα θέλει» (1976) πλάι στη Λάιζα Μινέλι και την Ίγκριντ Μπέργκμαν, «Το διαμάντι του Νείλου» (1985), «Ράμπο Νο 3» (1988), ενώ παράλληλα αξιόλογη θα είναι η παρουσία του και στον ελληνικό κινηματογράφο.

Το 1961 η κινηματογραφική εταιρία Fox, γυρίζει στην Ελλάδα το φιλμ «Συνέβη στην Αθήνα» με τη σεξοβόμβα Τζέιν Μάνσφιλντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πλάι της μια πανέμορφη μελαχρινή ηθοποιός με το ψευδώνυμο Maria Xeniaπου δεν είναι άλλη από την Ξένια Καλογεροπούλου. Η ταινία δε θα γνωρίσει επιτυχία, ωστόσο η ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει σε άλλες 3 διεθνείς παραγωγές, τις «Casablan» (1963), «Les chiens dans la nuit» (1965) και «Before Midnight» (2013).

Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

Το 1961 πολλές οι φήμες για συμμετοχή της Αλίκης Βουγιουκλάκη σε μια χολυγουντιανή βιογραφία με θέμα τη ζωή της Σοφίας Σλήμαν, ή πιθανή συμμετοχή της στην υπερπαραγωγή της Fox «Κλεοπάτρα», πλάι στο ζεύγος Ελίζαμπεθ Τέιλορ-Ρίτσαρντ Μπάρτον. Ωστόσο η Αλίκη θα επιχειρήσει το πρώτο της διεθνές «άνοιγμα» με το «Aliki My Love» (1962) σε σκηνοθεσία Ρούντολφ Ματέ, που δε θα γνωρίσει επιτυχία. Η τούρκικη εκδοχή της ταινίας «Χτυποκάρδια στο θρανίο» με τίτλο «Siralardaki heyecanlar» (1963), θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Μια σχετικά άγνωστη πληροφορία, η συμμετοχή της Βουγιουκλάκη στο δυσεύρετο σήμερα ντοκιμαντέρ «Carte Blanche» (1962), ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, όπου ερμηνεύει το τραγούδι «Αχ Μαρκαντώνιε» από τη θεατρική της παράσταση «Καίσαρ και Κλεοπάτρα». Στο συγκεκριμένο φιλμ συμμετείχαν επίσης η Μελίνα Μερκούρη και ο Δημήτρης Χορν.

Το 1962 μια από τις εντυπωσιακότερες ελληνίδες ηθοποιούς μας, θα είναι η συμπρωταγωνίστρια του Μπορίς Καρλόφ, στην ταινία τρόμου «I tre volti della paura», του Μάριο Μπάβα και μάλιστα σε ρόλο βαμπίρ. Δεν είναι άλλη από τη Ρίκα Διαλυνά, που θα ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα διεθνή καριέρα με άλλες 7 ξένες παραγωγές, ανάμεσα τους και η «Ιουλιέτα των πνευμάτων» (1965) του Φεντερίκο Φελίνι.

Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

Την ίδια χρονιά, και στην ιστορική υπερπαραγωγή «Η μάχη των Θερμοπυλών» (1962) του Ρούντολφ Ματέ, συναντούμε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους την Άννα Συνοδινού και το Μιχάλη Νικολινάκο, ενώ στο φιλμ του Μόρτον Ντακόστα «Το νησί της αγάπης» (1963), δακρίνουμε τους Τίτο Βανδή, Μιράντα Μυράτ, Λίλιαν Μηνιάτη, Έφη Μελά, Ρίτα Μουσούρη και πολλούς άλλους. Παρεμπιπτόντως ο Τίτος Βανδής θα πραγματοποιήσει μια αξιόλογη καριέρα στην Αμερική και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει λέξη αγγλικά, με συμμετοχές σε ταινίες όπως «Ο εξορκιστής» (1973), «Η άλλη πλευρά του μεσονυχτίου» (1977), «Betsy» (1978) με τον Λόρενς Ολίβιε.

Pictures

Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

Σε μια τούρκικη παραγωγή θα πρωταγωνιστήσει το 1962 στα πρώτα της βήματα η Γκιζέλα Ντάλι, το «Istanbul’da ask baskadir», ελληνιστί «Η ωραία του Βοσπόρου» σε σκηνοθεσία Σουρέια Ντουρού. Η Γκιζέλα Ντάλι θα συμμετάσχει επίσης και στην περιπέτεια «Ο εκτελεστής», το 1970 πλάι στη Τζόαν Κόλινς και το Τζορτζ Πέρπαντ.

Το 1963 ο Νίκος Κούρκουλος θα είναι ο συμπρωταγωνιστής της Ίγκριντ Τούλιν και της Κλοντίν Οζέ στη γαλλογερμανική παραγωγή «Die Lady», ενώ θα τον ξαναδούμε στις ξένες παραγωγές «Casablan» (1963), «Κατάσκοποι στο Σαρωνικό» (1967και «Roma come Chicago» (1968), πλάι στον Τζον Κασαβέτη.

Το 1964 η ταινία του Κακογιάννη «Ζορμπάς» θα δώσει το διαβατήριο σε πολλούς ηθοποιούς για διεθνή καριέρα. Ο Σωτήρης Μουστάκας στην πρώτη του κινηματογραφική ερμηνεία, θα χάσει την υποψηφιότητα για το Όσκαρ β’ αντρικού ρόλου, καθώς ο ρόλος του ήταν μόλις 2 λεπτά μικρότερος από τα 30 προβλεπόμενα λεπτά. Η Ελένη Ανουσάκη μετά το Ζορμπά, θα κάνει ένα πέρασμα από το φιλμ του Κάρολ Ριντ «Αγωνία και έκσταση» (1965), πλάι στον Τσάρλτον Ίστον και το Ρεξ Χάρισον, ενώ το 1967 θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία δανικής παραγωγής «Μάρθα» (στη συγκεκριμένη ταινία ένα πέρασμα θα κάνει και ο Μουστάκας).

Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

Στο «Ζορμπά» πρωτοβλέπουμε και το Γιώργο Βογιατζήπου τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί σε διεθνή, με συμμετοχή σε ταινίες όπως «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» (1977) του Τζεφιρέλι ή «Φράντικ» (1988) του Ρομάν Πολάνσκι, αλλά και τον Τάκη Εμμανουήλ με 13 κατοπινές διεθνείς ταινίες στο ενεργητικό του, ανάμεσα τους «Ο μάγος» (1968) με τον Άντονι Κουίν και την Κάντις Μπέργκεν και την ταινία της σειράς Τζέιμς Μποντ, «Στην υπηρεσία της αυτής μεγαλειότητος» (1969) με τον Τζορτζ Λάζενμπι.

Στην αμερικανική ταινία «Act of Reprisal» (1964), σε συνσκηνοθεσία του Ερρίκου Ανδρέου με τον Ρόμπερτ Τρόνσον και πρωταγωνιστή το Τζέρεμι Μπρετ, θα δούμε να παρελαύνουν πολλοί εκλεκτοί ηθοποιοί μας σε σημαντικούς ρόλους, όπως ο Ανδρέας Φιλιππίδης, ο Κώστας Καζάκος, ο Γιώργος Μούτσιος, ο Δημήτρης Νικολαίδης, ο Στάθης Γιαλελής (ο πρωταγωνιστής του «Αμέρικα Αμέρικα» του Ελία Καζάν), ο Δήμος Σταρένιος, αλλά και ο Γιάννης Βόγλης, ο οποίος το 1967 θα συμπρωταγωνιστήσει με τη Φλόρα Ρόμπσον στο φιλμ «Cry in the Wind» .

Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

Το 1965 η νεότατη Έλενα Ναθαναήλ θα υποδυθεί τον πρώτο γυναικείο ρόλο στη γερμανική παραγωγή του Ρολφ Τίλε «Ένοχος δεσμός», προκαλώντας αίσθηση με κάποιες γυμνές της σκηνές. Το 1971 θα πρωταγωνιστήσει και στην ιταλική «Κόζα νόστρα στην Αθήνα», πλάι στον Τόμας Χάντερ.

Την ίδια περίοδο η Μαίρη Χρονοπούλου συμπρωταγωνιστεί με τη Σίρλει Ίτον (το ‘’χρυσό κορίτσι’’ του Τζέιμς Μποντ) και τη ‘’δικιά’’ μας Σόνια Ζωίδου στο αμερικάνικο φιλμ «Γυμνή Ταξιαρχία» (1965). Τη Χρονοπούλου, μαζί με το Φαίδωνα Γεωργίτση θα δούμε το 1979 στην ιταλική περιπέτεια «Ο στόχος των εκτελεστών».

Το 1965 η Τζένη Καρέζη εμφανίζεται με το Σάμι Φρέι και τη Φρανσουάζ Χαρντί στη γαλλική παραγωγή «Μια σφαίρα στην καρδιά»που δε θα γνωρίσει επιτυχία.

Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

Αξιόλογη καριέρα στο εξωτερικό έκανε και η Δέσπω Διαμαντίδου, συμμετέχοντας σε ξεχωριστές ταινίες της εποχής όπως «Something for Everyone» (1970), πλάι στην Άντζελα Λάνσμπουρι«Ο αετός της στέπας» (1971), πλάι στον Ομάρ Σαρίφ«Ο ειρηνοποιός» (1975) του Γούντι Άλεν.

Η Αλέκα Παίζη στη δεκαετία του 70 γύρισε 7 διεθνείς ταινίες, με πιο ξεχωριστή την ταινία του Έλιο Πέτρι «Υπεράνω Πάσης Υποψίας» (1970), πλάι στον Τζιαν Μαρία Βολοντέ.

Στα κατοπινά χρόνια θα δούμε την Μις υφήλιο του 1964 Κορίνα Τσοπέη, να συμπρωταγωνιστεί με τον Ρίτσαρντ Χάρις στο γουέστερν «Ο άνθρωπος που τον έλεγαν άλογο», τη Νόρα Βαλσάμη και το Θόδωρο Ρουμπάνη στη «Μέδουσα» του Γκόρντον Χέσλερ (ο Ρουμπάνης είχε μια συμμετοχή και στο «Ναύτη του Γιβλαρτάρ» (1967) του Τόνι Ρίτσαρντσον), την Κατερίνα Χέλμη στο «Λάθος» (1975), κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Σαμαράκη, πλάι στο Μισέλ Πικολί.

Έλληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές!

 Τη Βέρα Κρούσκα στο ιταλικό θρίλερ «Passi di morte perduti nel buio» (1976)τη Ζωζώ Σπουντζάκη στον «Έλληνα μεγιστάνα» (1978) με τον Άντονι Κουίν, την Όλγα Καρλάτου να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής παγκοσμίως με συμμετοχές σε πάνω από 35 ταινίες, ανάμεσα τους «Οι εντιμότατοι φίλοι μου» (1975) του Μάριο Μονισέλι, «Κεόμα» (1976), πλάι στο Φράνκο Νέρο«Η ιστορία της κυρίας χωρίς καμέλιες» (1981) του Μάριο Μπολονίνι, το Μιχάλη Γιαννάτο στο «Εξπρές του Μεσονυχτίου» (1978), στο ρόλο του μεταφραστή του Μπραντ Ντέιβις, τη Μπέτυ Αρβανίτη και το Φαίδωνα Γεωργίτση στο φιλμ του Νίκου Μαστοράκη «The Next One» (1984)την Κάτια Δανδουλάκη στην ιστορική τηλεοπτική υπερπαραγωγή «Ano Domini» αλλα και στη «Γλυκιά πατρίδα» του Κακογιάννη, το Γιώργο Χωραφά στο «Χριστόφορο Κολόμβο», πλάι στο Μάρλον Μπράντο, τη Βάνα Μπάρμπα στο «Μεντιτερανέο».

Σαφώς και οι προαναφερθείσες δεν είναι όλες οι συμμετοχές Ελλήνων ηθοποιών σε ξένες παραγωγές, υπάρχουν πολλές ακόμα και από ηθοποιούς στης νεότερης γενιάς, που ελπίζουμε να επανέλθουμε σύντομα σε επόμενο άρθρο μας.

Ν.Κ.

                                          Δείτε επίσης
Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΆγριες Μέλισσες: Η πετυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 σταματά για αρκετές μέρες
Επόμενο άρθροΆγριες Μέλισσες: Η Δρόσω σκέφτεται να το σκάσει με τον Παύλο
Ο Νίκος Κουρού γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή του Γρηγόρη Μασαλά. Ασχολήθηκε περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Σκηνοθέτησε 7 ταινίες μικρού μήκους και τις μεγάλου μήκους «Ουτοπία» και ‘’Μια νύχτα στην κόλαση’’. Τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία ‘’Ουτοπία’’ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου το 2016, όπως και με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Cinephile Quarantine» στο Quarantine Film Challenge της Ινδίας το 2020.