Αρχική ΘΕΑΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Βρέθηκε στα σκουπίδια η χαμένη ταινία της Pola Negri «The Red Peacock»...

Βρέθηκε στα σκουπίδια η χαμένη ταινία της Pola Negri «The Red Peacock» (1920)

κοιτα

Βρέθηκε στα σκουπίδια η χαμένη ταινία της Pola Negri «The Red Peacock» (1920). Μια νέα ανακάλυψη, χαμένης βωβής ταινίας, εδώ και έναν αιώνα περίπου, συνέβη τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά από μια ιντερνετική δημοπρασία.

Κάποιος άγνωστος έβαλε σε διάθεση πώλησης, τρεις μπομπίνες της γερμανικής ταινίας «Arme Violetta» (1920), ή αλλιώς «The Red Peacock», όπως είναι πιο γνωστή με τον αμερικανικό της τίτλο. Η ταινία ήταν άλλη μια κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Alexandre Dumas«Camille». Το οποίο εκείνη την εποχή είχε μεταφερθεί αρκετές φορές στο σινεμά, με πρώτη διδάξασα τη Sarah Bernhardt το 1911, το 1915 με την Clara Kimball Young (από την οποία σώζεται μονάχα μια μπομπίνα σήμερα σε ταινιοθήκη της Ρωσίας). Η θρυλική εκδοχή του 1917, με τη Theda Bara, που θεωρείται χαμένη, η εκδοχή του 1921 με την Alla Nazimova και τον Rudolph Valentino, του 1926 με τη Norma Talmadge. Για να πάμε στις μεταγενέστερες με τη Gretra Garbo το 1937, καθώς και την εκδοχή του Mauro Bolognini το 1981 κλπ.

Βρέθηκε στα σκουπίδια η χαμένη ταινία της Pola Negri «The Red Peacock» (1920)

The Red Peacock(1921) 7

Η ταινία «The Red Peacock», παραγωγή της Γερμανικής UFAσυμπαραγωγή με την Paramaountπόνταρε κυρίως στην παρουσία της δημοφιλούς βαμπ της εποχής Pola Negri. Η οποία είχε διαπρέψει σε μερικές ταινίες του Ernst Lubitsch στη Γερμανία («Madame DuBarry»-1919, «Sumurun»-1920) και που τώρα ετοιμάζονταν να κάνει το άνοιγμα της προς το Χόλιγουντ. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο φημισμένος σκηνοθέτης, αυστριακής καταγωγής Paul L. Stein («Her Private Affair»-1929,«A Woman Commands»-1932), που και αυτός τα επόμενα χρόνια θα μεταναστεύσει στο Χόλιγουντ.

Πλάι στη Negri οι Alexander AntalffyPaul BiensfeldtMichael Bohnen και Victor Varconi. Η ταινία ήταν μια από τις τυπικές της ηθοποιού, που πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στη Γερμανία, το Δεκέμβρη του 1920 και κατόπιν στην Αμερική το 1921. Στη συνέχεια η τύχη της κόπιας της ταινίας αγνοούνταν και συγκαταλέγονταν στις λίστες των χαμένων ταινιών.

The Red Peacock(1921) 3

Η έκπληξη ήρθε στα τέλη του Νοέμβρη του 2020, όταν κάποιος άγνωστος από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης έβαλε στο ebay (!!!) προς πώληση, τη μοναδική ίσως σωζόμενη κόπια της ταινίας σε 35 mm, όχι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, με πολλά σημεία της σε αποσύνθεση, έναντι 255 δολαρίων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πωλητή της, βρέθηκε στα σκουπίδια ενός υπογείου στο Queens της Νέας Υόρκης. Και καθώς επιβεβαιώθηκε ότι η συγκεκριμένη δημοπρασία δεν ήταν φάρσα, πολλοί συλλέκτες έδειξαν ενδιαφέρον για το ποιος θα αγοράσει την κόπια, της οποίας η συντήρηση και αποκατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η μόνη λύση, ώστε να μην καταστραφεί αυτή η τελευταία κόπια, θα ήταν να πέσει σε χέρια έμπειρου συντηρητή, με την ανάλογη γνώση αλλά και οικονομική δυνατότητα, ώστε να καταφέρει να την αποκαταστήσει, ακόμα και στα πιο φθαρμένα σημεία της. Ευτυχώς, από βάσιμες πληροφορίες που έχουμε, η δημοπρασία κατέληξε στο ποσό των 860 δολαρίων και την κόπια ανέλαβε η Milestoneη οποία θα τη δωρίσει σε κάποια ταινιοθήκη, όπου πιθανό να αναλάβει την αποκατάσταση της ταινίας, διαδικασία που ίσως κρατήσει αρκετά χρόνια.

ΝΚ

The Red Peacock(1921) 1

The Red Peacock(1921) 4

Δείτε επίσης:

Θλίψη. Πέθανε ο Ανέστης Βλάχος

Λίντα Άλμα: «ΑΓΑΠΗ μου πως θα μπορέσω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου, χωρίς εσένα»

Όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποχαιρέτησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη [Aφιέρωμα & Video]

Τζένη Καρέζη: Η αξέχαστη σταρ μέσα απο φωτογραφίες και δικά της λόγια

Ο κορυφαίος των κορυφαίων Μάνος Κατράκης

Ξεχασμένες ελληνικές ταινίες που χρήζουν επανεκτίμησης

Έφυγε από τη ζωή η Νινή Τζάνετ – Αδερφή του Αλέκου Τζανετάκου

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΓαρμπή – Σχοινάς: Ερωτικo live streaming, με τραγούδια και δώρα
Επόμενο άρθροΒαγγέλης Τσακνάκης : Kυκλοφόρησε το πρώτο του Medley από την Gabi music (vid)
Ο Νίκος Κουρού γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή του Γρηγόρη Μασαλά. Ασχολήθηκε περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Σκηνοθέτησε 7 ταινίες μικρού μήκους και τις μεγάλου μήκους «Ουτοπία» και ‘’Μια νύχτα στην κόλαση’’. Τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία ‘’Ουτοπία’’ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου το 2016, όπως και με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Cinephile Quarantine» στο Quarantine Film Challenge της Ινδίας το 2020.