Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ Γιατί τώρα;

Γιατί τώρα;

slutwalk_protest_ap_fb_0

Γιατί τώρα; Τις τελευταίες εβδομάδες οι άνθρωποι φωνάζουν. Άνδρες, γυναίκες, άνθρωποι που υπήρξαν παιδιά και πληγώθηκαν, τραυματίστηκαν, λαβώθηκαν, σήκωσαν το ανάστημα τους, σκούπισαν δάκρυα και πληγές και ξεκίνησαν να μιλούν.

Στην αρχή ήταν δυο, μετά δέκα, τώρα οι καταγγελίες ξεπερνούν τις εκατό. Άνοιξαν δειλά τα στόματα τους, που τόσα χρόνια τους τα είχαν κλείσει άλλοι -δικοί σου αγαπημένοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες- με απειλές, με προσβολές, με κάθε είδους βία σωματική είτε λεκτική. Βρήκαν στήριγμα και ελπίδα ο ένας δίπλα στον άλλο, ανακάλυψαν πως δεν ήταν μόνοι, πως και άλλοι βίωσαν τον πόνο τους, τον φόβο τους, τη ντροπή τους και αγκαλιάστηκαν όλοι μαζί σφιχτά με τον κόσμο για ασπίδα.

Βεβαίως, κάπου εκεί υπάρχεις και εσύ.

Να ακούς τις ειδήσεις καθημερινά, να μπερδεύεσαι, να μην καταλαβαίνεις, να αμφισβητείς γιατί δε δέχεσαι ότι ο αγαπημένος σου ηθοποιός είχε και αυτή του την πλευρά την οποία δεν έδειξε ποτέ σε εσένα, την οποία χρησιμοποιούσε για να ευχαριστήσει δικούς του εγωισμούς, δικά του πάθη και διαστροφές αδιαφορώντας εντελώς για όσους καταστρέφει στο πέρασμά του.

Και όσο και να πιστεύεις ότι υπάρχουν καταθέσεις ψεύτικες και πως όλα αυτά είναι υπερβολικά, έχω να σου πω αυτό: Ξύπνα! Άνοιξε τα μάτια σου και δες το που συμβαίνει δίπλα σου, μέσα σε ένα λεωφορείο, έξω από ένα σχολείο, στην πλατεία της γειτονιάς σου, στον κεντρικό δρόμο καθώς μια κοπέλα διασχίζει τη διάβαση και κάποιοι της φωνάζουν αυτά που θέλουν να της κάνουν. Δεν είναι αστείο, δεν είναι «έλα μωρέ θα περάσει». Δες την ντροπή στα μάτια της καθώς σκύβει το κεφάλι και επιταχύνει το βήμα της. Δες τα χέρια της που σχηματίζουν γροθιές και παρόλα αυτά δεν κάνει κάτι.

Όλα αυτά να τα βλέπεις, συμβαίνουν. Και εάν δεν σου έχουν συμβεί μέχρι στιγμής, είσαι τυχερός έχω να σου πω και μιλάς εκ του ασφαλούς. Εάν όμως αύριο γυρίσει το παιδί σου, η αδερφή σου, ο φίλος σου και σου πει ότι βίωσε κάτι τόσο φριχτό, μην τον ρωτήσεις εάν είναι σίγουρος. Μην ρωτήσεις τι φορούσε, τι είπε, γιατί δεν έφυγε, γιατί δεν αντέδρασε όπως θα ήθελες εσύ, γιατί πέρασαν χρόνια, μήνες μέχρι να στο πει. Μη ρωτήσεις τίποτα. Αγκάλιασε τους σφιχτά και ρώτα μόνο πως μπορείς να βοηθήσεις.

Και εάν ακόμα λες γιατί τώρα, ήρθε η ώρα να σιωπάσεις και να τους αφήσεις όλους αυτούς να μιλήσουν. Παιδιά βιασμένα, γυναίκες και άνδρες κακοποιημένες. Ξέρεις τι είναι το τραύμα; Ντροπή, θυμός, πόνος, φόβος. Πόσο εύκολο να κρίνεις από τη ζεστασιά του σπιτιού σου και τη δίκη σου βόλεψη όταν δεν έχεις βιώσει τίποτα αντίστοιχο. Σταμάτα να κρίνεις, μάθε να ακούς.

Γιατί τώρα μπορούν, γιατί τώρα έφτασε η στιγμή, γιατί τώρα νιώθουν έτοιμοι και δυνατοί.

Γιατί όχι δεν είναι φυσιολογικό να δρουν άνθρωποι έτσι και να καταστρέφουν ζωές και να διώχνουν ανθρώπους, να σκοτώνουν παιδικές ψυχές και να τις γεμίζουν με φόβο. Αυτό γιατί δεν το ρωτάς; Γιατί δεν ρωτάς γιατί κάποιος επιλέγει να κακοποιήσει ένα παιδί, να χτυπήσει μια γυναίκα, να βιάσει έναν άνδρα; Γιατί το θεωρείς αυτονόητο; Γιατί έτσι είναι οι άνδρες; Όχι αγαπητοί μου, δεν είναι έτσι οι άνδρες. Και οποίος σε έμαθε έτσι, λάθος στα έμαθε. Κανένας δεν έχει δικαίωμα πάνω σε κανέναν, σε κανένα σώμα και σε καμία ψυχή. Και για τους συγκεκριμένους θύτες, ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν και συνέχισαν να το κάνουν. Δεν ήταν μια τυχαία στιγμή, ένα μόνο γεγονός. Και τώρα ήρθε η στιγμή για να κριθούν και εκείνοι και να πληρώσουν για όλα όσα έκαναν. Περίμενε, θα βγουν και άλλοι και ακόμα περισσότεροι.

Εσύ κάτσε και άκου τα θύματα, όχι τους θύτες. Γιατί τώρα μπορούν να σωθούν παιδιά και άνθρωποι που βιώνουν τους δικούς τους εφιάλτες κάθε μέρα. Γιατί τώρα ακούγοντας μπορούμε να βοηθήσουμε.

Ήδη έπιασαν έναν ιερέα στη Μάνη και έναν καθηγητή στο Περιστέρι για χρόνιο βιασμό και σεξουαλικη κακοποίηση ανηλίκων και σε πληροφορώ ότι το θάρρος να μιλήσουν το βρήκαν τα παιδιά. Μήπως γιατί είδαν κάποιον ηθοποιό να κάνει το ίδιο στην τηλεόραση, μήπως γιατί τώρα συνειδητοποίησαν τι τους συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια και βρήκαν το σθένος της παιδικής ψυχής τους να το καταγγείλουν;

Τώρα λοιπόν, και αύριο και κάθε μέρα να στέκεσαι δίπλα στα άτομα αυτά που έχουν χάσει τόσα αλλά παλεύουν να σώσουν κάποιους άλλους, στα άτομα που πολεμούν τη διαστροφή. Να τα ακούς και να τα πιστεύεις. Να τα υπερασπίζεσαι και να τα αγαπάς σαν να ήταν άνθρωποι δικοί σου. Αυτό έχουν ανάγκη· την αγάπη και την ασφάλεια. Γιατί πίστεψε με, αυτό που βίωσαν ήταν κάτι απαίσιο κάτι φριχτό, ένας ζωντανός εφιάλτης και δεν έφταιγαν αυτοί, κανείς τους. Ένα σκοτάδι πιο βαθύ από το καθετί, και εμείς οφείλουμε να γίνουμε το φως τους, κομμάτι τους, να τους προστατεύουμε όσο μιλούν.

Μάθε να πολεμάς το σκοτάδι, να μη το δέχεσαι και να μη το φοβάσαι.

Αυτοί οι ίδιοι πρέπει να μάθουν να φοβούνται και να τρέμουν το φως. Να φοβούνται να απλώσουν το χέρι τους γιατί απλώς και μόνο πιστεύουν ότι μπορούν και πως δε θα γίνει τίποτα. Να φοβούνται ότι θα πληρώσουν με την ίδια τους τη ζωή, να βιώσουν το δικό τους εφιάλτη της αυτοκαταστροφής για όσα τόλμησαν να πράξουν. Ας καταστραφούν, ας πουλήσουν τα σπίτια τους και να κρυφτούν, ας βρεθούν αντιμέτωποι με τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Γιατί κάθε δράση και αντίδραση. Και ήρθε η ώρα και εγω και εσυ να αντιδράσουμε. Γιατί τώρα είναι η ώρα.

Δείτε επίσης:

Λίντα Άλμα: «ΑΓΑΠΗ μου πως θα μπορέσω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου, χωρίς εσένα»

Όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποχαιρέτησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη [Aφιέρωμα & Video]

Τζένη Καρέζη: Η αξέχαστη σταρ μέσα απο φωτογραφίες και δικά της λόγια

Ο κορυφαίος των κορυφαίων Μάνος Κατράκης

Ξεχασμένες ελληνικές ταινίες που χρήζουν επανεκτίμησης

Έφυγε από τη ζωή η Νινή Τζάνετ – Αδερφή του Αλέκου Τζανετάκου

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τι ηλικία έχει η Ζέτα Μακρυπούλια; Πότε έγινε τόσο;;;

Δείτε ακόμα:

Αυτά είναι τα trends των παπουτσιών για το 2021 που θα λατρέψεις!

Woman & Man Secret – Τεύχος 6ο [Ιούνιος – Ιούλιος 2021]

Tranoulis Parfume: Τι να προσέξεις όταν διαλέγεις αρώματα για το καλοκαίρι

Anta Beauty Salon: Ένα ανοιχτόμυαλο κομμωτήριο!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΟι ηθοποιοί έξω από το Υπ. Πολιτισμού: Ζητούν παραίτηση Μενδώνη
Επόμενο άρθροEυρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά