Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γιώργος Αντωνόπουλος:”Το να πηγαίνεις στον εργασιακό σου χώρο με θετικά συναισθήματα είναι...

Γιώργος Αντωνόπουλος:”Το να πηγαίνεις στον εργασιακό σου χώρο με θετικά συναισθήματα είναι θείο δώρο”

FB_IMG_1633165475821

Γιώργος Αντωνόπουλος:”Το να πηγαίνεις στον εργασιακό σου χώρο με θετικά συναισθήματα είναι θείο δώρο”

Ανήκει στις νέες παρουσίες του καλλιτεχνικού χώρου όπου διαθέτουν όρεξη για δημιουργία, πάθος για την δουλειά που έχουν επιλέξει να κάνουν  και  μια θετική ματιά, κόντρα στις δυσοίωνες υγειονομικές εξελίξεις που φέρνει η εποχή που ζούμε. Ο Γιώργος Αντωνόπουλος με αφορμή την επιτυχημένη πορεία της παράστασης “Το όνειρο του Σκιάχτρου” σε όλη την Ελλάδα,  σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο Koitamagazine.gr 

FB_IMG_1633165446155

Έπειτα από ενάμιση χρόνο στον οποίο είχε επέλθει όλος ο θεατρικός χώρος σε μια σημαντική αδράνεια, ο κόσμος σε συνάντησε στη περιοδεία της παράστασης “Το όνειρο του Σκιάχτρου”. Πώς νιώθεις όλο αυτό το διάστημα με την επιστροφή σου στην ενεργό δράση και σε μια παράσταση που έχει αγαπήσει ο κόσμος έπειτα από μια αρκετά δυσοίωνη χρόνια για το θέατρο;

Μέχρι κάποιος να καθιερωθεί στη δουλειά αυτή, ξέρει καλά πως η αδράνεια είναι ένα φαινόμενο που θα το συναντά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μόνο που αυτή τη φορά, πήρε άλλες προεκτάσεις, τις οποίες δεν τις γνωρίζουμε ακόμα. Έκανα πράγματα μέσα στην καραντίνα, προσπάθησα να κερδίσω χρόνο. Τώρα ,το ότι έπαιξα αυτό το καλοκαίρι είναι αρκετά αντικαταθλιπτικό, αλλά αν σκεφτεί κανείς πόσοι άνθρωποι,ταλαντούχοι, έχουν μείνει χωρίς δουλειά τα πράγματα αλλάζουν. Νομίζω ότι το φαινόμενο πλήττει αρχικά τους παραγωγούς/την παραγωγή.

Σε μία δυσοίωνη,όπως σωστά ανέφερες συγκυρία, μειώνονται οι παραγωγές και κατά συνέπεια αυτό περνάει και στους ηθοποιούς. Συνοψίζοντας λοιπόν, θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά τυχερό που δουλεύει σε μία καλή και οργανωμένη παραγωγή ,αλλά το δυσοίωνο κομμάτι δεν έχει εκλείψει και πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι για όλα.

Τι είναι αυτό που αποκομίζεις κάθε φορά μετά το τέλος της παράστασης  και το οποίο σε συντροφεύει μέσα σου;

Είμαι νέος ηθοποιός οπότε ακόμα παρατηρώ τα θέατρα, τις διαφορετικές πόλεις και το κοινό τους με περιέργεια και θαυμασμό.

Σε αυτή τη παραγωγή συνεργάστηκες επί σκηνής με μια ομάδα αρκετά δεμένη, κάτι που αποτελεί βασικός παράγοντας για την πραγματοποίηση μιαςομαλής συνεργασίας. Τι έχεις αποκομίσει από την επαγγελματική σου συνύπαρξη με την υπόλοιπη ομάδα; Έχεις βρεθεί στο παρελθόν σε συνεργασίες που δυσκόλευαν το έργο σου και αν ναι πώς το διαχειρίστηκες;

Πάντα το δέσιμό της ομάδας παίζει καταλυτικό παράγοντα σε μία παράσταση που πηγαίνει καλά. Το να πηγαίνεις στον εργασιακό σου χώρο με θετικά συναισθήματα είναι θείο δώρο. Όλοι οι συμπαίκτες μου(Ναταλία Δραγούμη, Μέμος Μπεγνής, Χρύσα Κλούβα, Βαγγέλης Ραφαήλ Καλίτσογλου, Δανάη Μιχοπούλου) είναι εξαιρετικοί και τους εκτιμώ βαθύτατα,με τους δύο τελευταίους να είμαστε πολύ φίλοι αρκετά χρόνια και εκτός θεάτρου. Για την αρμονική λειτουργία όμως,οφείλουμε πολλά και στον Γιάννη Παπαθανασίου, σκηνοθέτη και παραγωγό του έργου. Είναι ένας νέος άνθρωπος με πάρα πολύ όρεξη , που μαζί με τη δικιά μας συνέβαλε στο να μη συμβούν ευτράπελα.

Γενικά έχω βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις από υποκριτικής άποψης, δεν μου έχει τύχει να τσακωθώ με κάποιον και εύχομαι να μην τύχει ποτέ.

«Το Όνειρο του Σκιάχτρου»

FB_IMG_1633165789442

Εδώ και ενάμιση χρόνο όλοι οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου βίωσαν και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να βιώνουν μια σημαντική αδράνεια λόγω των μειωμένων παραγωγών εν μέσω πανδημίας.
Πώς ήταν για σένα όλο αυτό το διάστημα μακριά από τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις έχοντας μπει σε μια επαγγελματική αναμονή; Που διοχέτευες την ενέργεια σου;

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί άνθρωποι του χώρου του πολιτισμού μπήκαν στον πάγο. Εγώ πάλι είχα την τύχη να οργανώνω μαζί με το φίλο και συνεργάτη μου Θωμά Θάνο, μία θεατρική παραγωγή η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανέβει φέτος τον Απρίλιο στο Θέατρο-ξενοδοχείο Μπάγκειον, σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου. Επίσης μέσα στην περίοδο της πανδημίας ολοκληρώσαμε το δίσκο μας “Μυριάδες ιστορίες” με την μπάντα που έχω τη χαρά να συμμετέχω,τους “Αλγίμωτρα”.

Σε αυτά τα δύο λοιπόν πράγματα, πήγε η ενέργειά μου και πέρασε ο καιρός αρκετά αναίμακτα, αλλά επαναλαμβάνω αυτό συνέβη σε εμένα ,ο κόσμος του πολιτισμού δέχτηκε και δέχεται μεγάλο χτύπημα.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση με το καλλιτεχνικό πεδίο; Σκέφτηκες ποτέ ένα δεύτερο πλάνο στην περίπτωση που τα δεδομένα γύρω σου δεν σε ικανοποιούσαν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;

Εντελώς τυχαία είδα κάποιους φίλους που το κάνανε και είπα να το δοκιμάσω. Έχω πάρει πτυχίο σαν Ηλεκτρολόγος οπότε το plan b είναι προκαθορισμένο.

Τι έχει αλλάξει στον Γιώργο από τα πρώτα του βήματα στον χώρο και στο τρόπο που βλέπει το κομμάτι της δουλειάς μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε; 

Αν κάτι μπορώ να πω ότι έχει αλλάξει, είναι ότι έχω βρει τη χαρά του να παίζεις και ότι κάποιες φορές βρίσκω το θάρρος να πω όχι σε δουλειές που ξέρω ότι δεν θα υπάρχει αυτή. Έχω και τη μουσική που με βοηθάει , ουσιαστικά η μουσική βοηθάει το θέατρο και το θέατρο τη μουσική. Κάπως έτσι τα καταφέρνω οικονομικά.

Από την περασμένη σεζόν η μυθοπλασία έδειξε ανοδικές πτήσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο με αξιόλογες παραγωγές να κερδίζουν το ενδιαφέρον του κοινού ενώ φέτος η δημόσια και η ιδιωτική τηλεόραση έχει στη φαρέτρα της νέες σειρές με σημαντικούς συντελεστές με την νεσ θεατρική σεζόν να παραμένει αβέβαιη λόγω της κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης.

Στον ελεύθερο σου χρόνο είσαι από τα άτομα που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της τηλεόρασης; Τα τελευταία χρόνια ξεχώρισες κάποιες δουλειές που βγήκαν στο γυαλί;

Γενικά δεν παρακολουθώ τηλεόραση. Όμως γνωρίζω τι γίνεται..ξέρω ότι έχουνε βγει κάποια σήριαλ τα οποία κάνουν θραύση στο φιλοθεάμον κοινό.

Η συμμετοχή σου σε μια τηλεοπτική παραγωγή είναι κάτι που σε γοητεύει , γνωρίζοντας καλύτερα το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Έχω κάνει πολύ λίγη τηλεόραση στη ζωή μου,αλλά απ’ αυτό το λίγο μπορώ να πω ότι θα με ενδιέφερε, ναι. Έχουν φοβερές ταχύτητες τα τηλεοπτικά γυρίσματα, θα θελα να δω τις αντοχές μου και τα αντανακλαστικά μου σε τέτοιες συνθήκες.

Την φετινή καλοκαιρινή περίοδο ξεκίνησαν δειλά δειλά οι πρώτες παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες παραγωγές που θα παρουσιαστούν τη νέα χειμερινή σεζόν. Πώς βλέπεις την κατάσταση που επικρατεί στο καλλιτεχνικό χώρο εν μέσω εμβολιαστικής περιόδου; Υπάρχει αγωνία από θεατές αλλά και από ανθρώπους του χώρου σχετικά με την επόμενη μέρα;

Να σου πω την αλήθεια προτιμώ να μη σκέφτομαι, τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που οτιδήποτε και να ανακοινωθεί, μπορεί να αναιρεθεί την ίδια στιγμή. Παίρνονται συνεχώς μέτρα, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε την εξέλιξη της πανδημίας ούτε τις αντιδράσεις των ενδιαφερομένων. Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά και να μην χρειαστεί να ξανακλείσουνε τα θέατρα.

FB_IMG_1633165600071

FB_IMG_1633165985844

Τους τελευταίους μήνες ο θεατρικός χώρος βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας έπειτα από τις σημαντικές καταγγελίες συναδέλφων σου για περιστατικά βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς στον εργασιακό χώρο.Ήδη δύο υποθέσεις έχουν λάβει τον δρόμο της δικαστικής οδού ενώ τους επόμενους μήνες αναμένονται περισσότερες εξελίξεις από καταγγελίες που δεν έχουν βρεθεί ακόμα στο φως της δημοσιότητας.

Πώς ένιωσες στο άκουσμα αυτών των ειδήσεων και στη δυναμική που απέκτησε το ελληνικό #metoo στη χώρα;

Θεωρείς ότι μετά από τις σημαντικές αποκαλύψεις έγιναν στο χώρο, θα υπάρξουν νέα μετά και σταθμά που θα ισχύσουν από την νέα σεζόν και ένα ξεσκαρτάρισμα στο κομμάτι των συνεργασιών;

Σίγουρα κάποια ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν, εξάλλου οι αλλαγές δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη και καλό θα ήταν να μην αλλάξουν μόνο στο θέατρο αλλά σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Χαίρομαι που το θέατρο έκανε το πρώτο βήμα, δεν θα έπρεπε να το δείχνουν οι υπόλοιποι εργασιακοί χώροι με το δάχτυλο σαν το κακό παιδί, αλλά να ακολουθήσουν το παράδειγμα του. Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να μη σταματήσει, οι καταγγελίες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ηθικό ζήτημα.

Πώς είναι ο Γιώργος ως άνθρωπος, τι χαρακτήρας είναι και πώς είναι η καθημερινότητα σου εκτός επαγγελματικών υποχρεώσεων; Είσαι από τους ανθρώπους που κουβαλούν το γρανάζι της δουλειάς ακόμα και όταν είναι μακριά από αυτή ή προτιμάς να κάνεις ένα διάλειμμα, αφιερώνοντας το χρόνο σου σε άλλα πράγματα;

Τι είναι αυτό που σε κρατάει δημιουργικό και αισιόδοξο την περίοδο που διανύουμε;

Δεν ξέρω τι χαρακτηρισμό θα μου έδινα ,το μόνο που ξέρω είναι ότι προσπαθώ να είμαι δίκαιος, με τους άλλους και με τον εαυτό μου. Ελπίζω να καταφέρνω κάτι. Κάνω και άλλα πράγματα τα οποία μου αρέσουν και πολύ και τα ευχαριστιέμαι εξίσου.

Το κομμάτι της δουλειάς, το κουβαλάω όλη μέρα μαζί και αυτό οφείλεται στην μπάντα και στις θεατρικές παραγωγές. Φυσικά δεν μιλάμε για ένα κομμάτι καθαρού καλλιτεχνικού χαρακτήρα αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει και καταναλώνει πολλές ώρες μέσα στη μέρα και πολύ φαιά ουσία. Αυτό που με κρατάει δημιουργικό είναι ότι βλέπω σιγά-σιγά κάποια πράγματα της δουλειάς μου να ανταμείβονται, έτσι κάπως συνεχίζουμε και συνεχίζω να προσπαθώ με αισιοδοξία.

Ζούμε σε μια αβέβαιη εποχή η οποία δε χωρά μακροπρόθεσμα σχέδια λόγω της επικινδυνότητας της νόσου. Κάνεις όνειρα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο; Ποιοι είναι οι στόχοι που θες να καταφέρεις τα επόμενα χρόνια;

Για να λέμε και την αλήθεια, η δική μου γενιά, η δική μας η γενιά, δεν γνώρισε ποτέ τη λέξη βεβαιότητα, βγήκε στην αγορά εργασίας και αντίκρισε μία παγκόσμια κρίση η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και μάλιστα πολλαπλασιασμένη εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο τα όνειρα δεν έχουν να κάνουν με την εποχή, είθισται οι άνθρωποι να ονειρεύονται σε όλες τις εποχές και σε χειρότερες από τη δική μας. Επομένως ναι κάνω όνειρα, στα κρυφά μεν αλλά κάνω.

Στόχος είναι οι “Αλγίμωτρα” να δείξουν τη δουλειά τους στον κόσμο, να μας ακούσει το κοινό και να ανεβάσουμε την παράσταση μας στο Μπάγκειον.

FB_IMG_1633165539631

Μίλησε μας για τη νέα δουλειά των Αλγίμωτρα που κυκλοφόρησε με τίτλο Ωδή στο Ψέμα . Για τον κόσμο που δεν γνωρίζει αυτή την μουσική σου ενασχόληση, ποιοι είναι οι Αλγίμωτρα , πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και τι θα ήθελες να δώσεις στο μέλλον μέσα από τη μουσική σου πορεία;

Με τους “Αλγίμωτρα” πριν μερικούς μήνες κυκλοφορήσαμε την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Μυριάδες ιστορίες”. Είμαστε μία ομάδα πέντε νέων μουσικών και οι ήχοι με τους οποίους πειραματιζόμαστε αποτελούν μία μείξη έντεχνου, παραδοσιακού, ρεμπέτικου και τζαζ ρεπερτορίου. Είχαμε τη χαρά στο δίσκο μας να συμμετέχουν και να πουν δικά μας τραγούδια οι Βασίλης Λέκκας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος κ.α.

Είναι μία δουλειά που έχει γίνει με πολύ κόπο και μεράκι, χωρίς να έχουμε κάνει καμία έκπτωση σε τίποτα, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τα μουσικά μας στάνταρ. Όλος ο δίσκος υπάρχει σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και σε όλα τα μεγάλα δισκοπωλεία της χώρας. Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε τα live μας και θέλουμε να ενορχηστρώσουμε και κάποια καινούργια κομμάτια για το άμεσο μέλλον.

Τα νέα projects θα έχουν όλα μία χροιά από τα προηγούμενα που ήδη τρέχουν. Έχουμε σχεδιάσει διάφορα live με τους “Αλγίμωτρα” , μια παρουσίαση δίσκου σε μεγάλη σκηνή της Αθήνας, η παράστασή μας τον Απρίλιο στο θέατρο Μπάγκειον και τέλος η συνέχεια των παραστάσεων του “Ονείρου του σκιάχτρου” του Ευγένιου Τριβιζά, μέχρι και το Νοέμβρη.

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε επίσης:

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροXodos: Τεύχος 1ο, Οκτώβριος 2021 – Νοέμβριος 2021
Επόμενο άρθροΒασίλης Τσιγκριστάρης: ”Μου αρκεί να βγαίνουν πράγματα στο φως”